ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Φλεβάρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ
Στο πλευρό του λαού της Βενεζουέλας κόντρα στα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Από τη χτεσινή διαδήλωση στο Καράκας στήριξης στην Μπολιβαριανή κυβέρνηση
Από τη χτεσινή διαδήλωση στο Καράκας στήριξης στην Μπολιβαριανή κυβέρνηση
Συνάντηση με τον Πρέσβη της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Αθήνα Φαρίντ Φερνάντες και τον πρώτο γραμματεά υπεύθυνο Τύπου της πρεσβείας Ερνέστο Μπορντιέρ είχε χτες το πρωί αντιπροσωπεία της ΕΕΔΥΕ, με επικεφαλής τον Σταύρο Τάσσο.

Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της 26ης Φλεβάρη, μέρας παγκόσμιας δράσης και αλληλεγγύης για το λαό της Βενεζουέλας, προκειμένου η ΕΕΔΥΕ να καταγγείλει και να εκφράσει την αγανάκτησή της για την ανοιχτή επέμβαση του ιμπεριαλισμού και τα σχέδια αποσταθεροποίησης της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας σε συνεργασία με αντιδραστικές δυνάμεις και ομάδες της χώρας. Μέσα από τη συζήτηση, έγινε και ενημέρωση από μεριάς της Πρεσβείας αναφορικά με τη γενικότερη κατάσταση στη Βενεζουέλα και τους αγώνες του λαού της.

Η αντιπροσωπεία της ΕΕΔΥΕ μετέφερε την αλληλεγγύη και τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς του ελληνικού αντιιμπεριαλιστικού - φιλειρηνικού κινήματος στο λαό της Βενεζουέλας κι εξέφρασε την πεποίθησή της ότι ο λαός της χώρας θα κερδίσει κι αυτήν τη μάχη.

Χτες επίσης στο Καράκας και άλλες πόλεις έγιναν μεγάλες διαδηλώσεις και διάσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο για την ειρήνη και τη ζωή. Συμμετείχαν κοινωνικές οργανώσεις, κόμματα που στηρίζουν τη λεγόμενη Μπολιβαριανή διαδικασία, ενώ η αντιπολίτευση δε δέχτηκε την πρόταση διαλόγου. Ο ηγέτης της, Ενρίκο Καπρίλες, κυβερνήτης της επαρχίας Μιράντα που πρωτοστατεί στις προσπάθειες αποσταθεροποίησης με τις βίαιες ομάδες κρούσης, εμφανίζεται σε διεθνή ΜΜΕ ως δήθεν διωκόμενος από το «αντιδημοκρατικό καθεστώς».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζ. Κέρι εμφανίστηκε να δηλώνει ότι «είναι καιρός να βελτιωθούν πλέον οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών». Η δήλωση αυτή γίνεται ενώ τις τελευταίες μέρες απελάθηκαν και από τις δύο πλευρές 3 διπλωματικοί υπάλληλοι αντίστοιχα. Η αρχή έγινε με την απέλαση 3 Αμερικανών, που αποδεδειγμένα δρούσαν σε ιδιωτικά πανεπιστήμια για την εκπαίδευση ομάδων κρούσης από φοιτητές.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνεχίζονται οι σφοδρές αντιδράσεις για τις υποκλοπές

ΑΓΚΥΡΑ.--

Εντονες αντιπαραθέσεις ανάμεσα στις δυνάμεις της κυβέρνησης και αυτές της αντιπολίτευσης έχει πυροδοτήσει το βίντεο που κατά πολλούς εμπλέκει τον ίδιο τον Τούρκο πρωθυπουργό στο σκάνδαλο που ταλανίζει τη χώρα εδώ και 2,5 μήνες. Λίγες μέρες μετά από την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου των τοπικών εκλογών του Μάρτη, ο Ρ. Τ. Ερντογάν δέχεται νέα πίεση, με σύσσωμη σχεδόν την αντιπολίτευση να ζητά ή να θεωρεί φυσική την παραίτησή του. Στην ενδοαστική αντιπαράθεση (που σίγουρα αποτελεί προέκταση και ενδοϊμπεριαλιστικής διαπάλης για τις ισορροπίες και τις συμμαχίες στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας και Μέσης Ανατολής) εγκλωβίζονται και λαϊκά στρώματα που θεωρούν ότι μια κυβερνητική εναλλαγή θα δώσει απάντηση στα προβλήματά τους. Πάνω από δέκα είναι οι πόλεις (Αγκυρα, Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη κ.τ.λ.) της χώρας όπου έγιναν κινητοποιήσεις, με κύριο αίτημα των διαδηλωτών την παραίτηση της κυβέρνησης. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι δυνάμεις καταστολής επιτέθηκαν στους διαδηλωτές με δακρυγόνα και αντλίες νερού.

Από τη μεριά του ο Ερντογάν εξακολουθεί να χαρακτηρίζει «κατασκευασμένο» το (φερόμενο ως) διάλογο με το γιο του Μπιλάλ, ο οποίος ήρθε στη δημοσιότητα μία μέρα αφού ο ίδιος είχε υπογραμμίσει δημόσια πως παρακολουθούνταν στενά ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης, ανάμεσά τους και ο ίδιος.

Αντιδράσεις συνεχίζουν να προκαλούν και οι αμφιλεγόμενοι νόμοι που προωθεί η κυβέρνηση. Χτες, η βουλή επικύρωσε το νόμο για το διαδίκτυο (που κατά πολλούς περιορίζει δραστικά την ελεύθερη πρόσβαση σε ιστοσελίδες), ενώ ο πρόεδρος Γκιουλ ενέκρινε τη δικαστική μεταρρύθμιση που ενισχύει τη δυνατότητα του υπουργού Δικαιοσύνης να παρεμβαίνει στο διορισμό μελών στο Ανώτατο Σώμα Εισαγγελέων και Δικαστών (HSYK). Ο Τούρκος πρόεδρος επισήμανε ότι εξέφρασε αντιρρήσεις σε 15 σημεία «που αντίκεινται σαφώς στο Σύνταγμα», σε μια κίνηση που διάφοροι τη θεώρησαν ασυνήθιστη.

Την ίδια στιγμή, η ΕΕ ανησυχεί για τις συνέπειες που θα έχει η «εγχώρια πολιτική αβεβαιότητα», αφού σε έκθεση με προβλέψεις για το χειμώνα του 2014 αναφέρει ότι «η ανάπτυξη ήταν γρηγορότερη από τις προσδοκίες το 2013, αλλά η άποψη για την οικονομική δραστηριότητα τα επόμενα δύο χρόνια επιδεινώθηκε εξαιτίας των πρόσφατων εξελίξεων».

Η έκθεση εστιάζει την προσοχή της στην πτώση της κατανάλωσης και των επιχειρηματικών επενδύσεων, απόρροιες και τα δυο των νέων αυξημένων επιτοκίων δανεισμού.

ΙΡΑΚ
«Μαλλιά - κουβάρια» οι εξαγωγές πετρελαίου από το ιρακινό Κουρδιστάν...

BAΓΔΑΤΗ.--

Εικόνα σύγχυσης αλλά και παράτασης της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κεντρική ιρακινή κυβέρνηση στη Βαγδάτη και την αυτόνομη κουρδική κυβέρνηση στο Αρμπίλ του βόρειου τμήματος της χώρας παρουσιάζεται τα τελευταία 24ωρο σχετικά με το ζέον ζήτημα έναρξης ή μη της εξαγωγής κουρδικού πετρελαίου στην Τουρκία μέσω του αγωγού Κιρκούκ - Τσεϊχάν.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, μιλώντας στην εφημερίδα «Σαμπάχ» υποστήριξε ότι η κυβέρνηση της Βαγδάτης και η κυβέρνηση της Κουρδικής Αυτόνομης περιοχής του Βορείου Ιράκ «συμφώνησαν για την εξαγωγή του πετρελαίου από το Βόρειο Ιράκ στις διεθνείς αγορές μέσω Τουρκίας», εκτιμώντας ότι η συμφωνία αυτή «δεν σημαίνει μόνο πετρέλαιο, Ενέργεια και κέρδη για την Τουρκία», αλλά επίσης «θα συνεισφέρει και στη σταθερότητα της περιοχής»...

Ωστόσο, η εξέλιξη δεν επιβεβαιώνεται με ξεκάθαρο τρόπο ούτε από τη Βαγδάτη, ούτε (πολύ περισσότερο...) από την αυτόνομη κουρδική κυβέρνηση στο βόρειο Ιράκ με τον εκπρόσωπό της, Σαφίν Ντιζαγί να δηλώνει χτες στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu» πως «ούτε ένα βαρέλι πετρελαίου δεν έχει εξαχθεί από το βόρειο Ιράκ μέσω Τουρκίας». Ο ίδιος διέψευσε τις πληροφορίες κάποιων ΜΜΕ ότι έχουν αρχίσει οι εξαγωγές κουρδικού πετρελαίου αξίας 90 δισ. δολαρίων προς την Τουρκία δίχως την έγκριση της Βαγδάτης λέγοντας: «Οι διαπραγματεύσεις μας με τη Βαγδάτη συνεχίζονται, και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα καταφέρουμε έναν συμβιβασμό. Τότε θα μπορεί να αρχίσει η εξαγωγή πετρελαίου...». Διέψευσε ακόμη τις πρόσφατες δηλώσεις του αντιπροέδρου της ιρακινής κυβέρνησης Χουσεΐν αλ Σαχριστάνι πως η αυτόνομη κουρδική κυβέρνηση συμφώνησε να γίνουν οι εξαγωγές πετρελαίου μέσω του οργανισμού SOMO (Ιρακινός Κρατικός Οργανισμός Πετρελαίου και Μάρκετινγκ).

Στο μεταξύ, πληροφορίες του ιρανικού δορυφορικού δικτύου Press TV ανέφεραν πως η κεντρική ιρακινή κυβέρνηση μπλοκάρει τη μισθοδοσία των εκατοντάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων (που ανέρχεται μηνιαίως συνολικά σε 700.000.000 δολάρια) στο αυτόνομο κουρδικό κράτος, εκβιάζοντας μία συμφωνία για τις εξαγωγές πετρελαίου, μέσω του πετρελαιοαγωγού Κιρκούκ - Τσεϊχάν.

Την Κυριακή, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι επισκέφτηκε το Ιράκ συζητώντας, όπως δήλωσε, «την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, σε περιφερειακά και διεθνή ζητήματα». Στο επίκεντρο των συναντήσεων του Ου. Γι με Ιρακινούς αξιωματούχους εκτιμάται πως βρέθηκαν και τα πετρέλαια δεδομένων των σημαντικών επενδύσεων που έχουν κάνει στο συγκεκριμένο τομέα οι κινέζικες κρατικές πετρελαϊκές εταιρίες «PetroChina» και CNPC .

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Κυβερνητικός ανασχηματισμός μετά την αποχώρηση των «Φιλελευθέρων»

ΒΟΥΚΟΥΡEΣΤΙ.--

Στις αρχές της ερχόμενης βδομάδας θα παρουσιάσει ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Βίκτορ Πόντα το νέο κυβερνητικό σχήμα μετά την προχτεσινοβραδινή αποχώρηση του «Εθνικού Φιλελεύθερου Κόμματος» (PNL) από τον κυβερνητικό συνασπισμό και τις παραιτήσεις επτά υπουργών που προέρχονται από το κόμμα.

Σημειώνοντας ότι, αν δεν πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, θα εξετάσει το ενδεχόμενο «διαφορετικής φόρμουλας διακυβέρνησης» ο Πόντα ζήτησε ήδη την τοποθέτηση υπηρεσιακών υπουργών σε επτά υπουργεία, ενημερώνοντας σχετικά τον πρόεδρο της χώρας Τραϊάν Μπασέσκου.

Πίσω από την απόφαση της αποχώρησης του Φιλελεύθερου Κόμματος φαίνεται πως κρύβονται οι φιλοδοξίες του αρχηγού τού Κριν Αντονέσκου, ενόψει των προγραμματισμένων για τις 2 Νοέμβρη προεδρικών εκλογών, δεδομένου ότι οι τελευταίες σφυγμομετρήσεις τον έφεραν να προηγείται με 26% (δηλαδή κατά τουλάχιστον τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες έναντι του πρωθυπουργού Πόντα, που παίρνει (στα ίδια γκάλοπ) 22% σε περίπτωση που θέσει υποψηφιότητα.

ΝΟΤΙΟ ΣΟΥΔΑΝ
Θύματα πολέμου ακόμη και ανήμποροι ασθενείς νοσοκομείου

TZΟΥΜΠΑ.--

Η αγριότητα των εμφύλιων συγκρούσεων στο Νότιο Σουδάν ανάμεσα στο στρατό και τις δυνάμεις του προέδρου Σάλβα Κιίρ και τους ένοπλους υποστηρικτες του πρώην αντιπροέδρου Ρίεκ Ματσάρ «συμπυκνώθηκε» χτες στη δημοσιοποίηση της αποτρόπαιας εκτέλεσης τουλάχιστον 14 ασθενών από ενόπλους, ενώ βρίσκονταν καθηλωμένοι στο κρεβάτι νοσοκομείου της πόλης Μαλακάλ, όπου μαίνονται τις τελευταίες μέρες σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Εκπρόσωποι της διεθνούς οργάνωσης «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» που δρα και στο Νότιο Σουδάν σημείωσαν χτες πως η βάρβαρη επίθεση σε νοσοκομείο του Μαλακάλ έγινε το Σαββατοκύριακο και ότι οι δράστες, μετά από την εκτέλεση των ασθενών, λεηλάτησαν τις ιατροφαρμακευτικές προμήθειες και το φτωχικό εξοπλισμό του νοσοκομείου, καταστρέφοντας στη συνέχεια τα πάντα, αφήνοντας πίσω τους μόνο πτώματα και συντρίμμια. Οι εκπρόσωποι της διεθνούς οργάνωσης εξέφρασαν επιφυλάξεις για το μέλλον των αποστολών αρωγής στο Νότιο Σουδάν, καθώς πλέον διακυβεύεται η στοιχειώδης ασφάλεια του ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού ανθρωπιστικών οργανώσεων, αλλά και των ασθενών, καθώς είναι φανερό ότι οι εμπόλεμες πλευρές δε σταματούν τις επιθέσεις ούτε καν έναντι ανήμπορων ασθενών στα λιγοστά νοσοκομεία της χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ