Πέμπτη 27 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
«Μαλλιά - κουβάρια» οι εξαγωγές πετρελαίου από το ιρακινό Κουρδιστάν...

BAΓΔΑΤΗ.--

Εικόνα σύγχυσης αλλά και παράτασης της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κεντρική ιρακινή κυβέρνηση στη Βαγδάτη και την αυτόνομη κουρδική κυβέρνηση στο Αρμπίλ του βόρειου τμήματος της χώρας παρουσιάζεται τα τελευταία 24ωρο σχετικά με το ζέον ζήτημα έναρξης ή μη της εξαγωγής κουρδικού πετρελαίου στην Τουρκία μέσω του αγωγού Κιρκούκ - Τσεϊχάν.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, μιλώντας στην εφημερίδα «Σαμπάχ» υποστήριξε ότι η κυβέρνηση της Βαγδάτης και η κυβέρνηση της Κουρδικής Αυτόνομης περιοχής του Βορείου Ιράκ «συμφώνησαν για την εξαγωγή του πετρελαίου από το Βόρειο Ιράκ στις διεθνείς αγορές μέσω Τουρκίας», εκτιμώντας ότι η συμφωνία αυτή «δεν σημαίνει μόνο πετρέλαιο, Ενέργεια και κέρδη για την Τουρκία», αλλά επίσης «θα συνεισφέρει και στη σταθερότητα της περιοχής»...

Ωστόσο, η εξέλιξη δεν επιβεβαιώνεται με ξεκάθαρο τρόπο ούτε από τη Βαγδάτη, ούτε (πολύ περισσότερο...) από την αυτόνομη κουρδική κυβέρνηση στο βόρειο Ιράκ με τον εκπρόσωπό της, Σαφίν Ντιζαγί να δηλώνει χτες στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu» πως «ούτε ένα βαρέλι πετρελαίου δεν έχει εξαχθεί από το βόρειο Ιράκ μέσω Τουρκίας». Ο ίδιος διέψευσε τις πληροφορίες κάποιων ΜΜΕ ότι έχουν αρχίσει οι εξαγωγές κουρδικού πετρελαίου αξίας 90 δισ. δολαρίων προς την Τουρκία δίχως την έγκριση της Βαγδάτης λέγοντας: «Οι διαπραγματεύσεις μας με τη Βαγδάτη συνεχίζονται, και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα καταφέρουμε έναν συμβιβασμό. Τότε θα μπορεί να αρχίσει η εξαγωγή πετρελαίου...». Διέψευσε ακόμη τις πρόσφατες δηλώσεις του αντιπροέδρου της ιρακινής κυβέρνησης Χουσεΐν αλ Σαχριστάνι πως η αυτόνομη κουρδική κυβέρνηση συμφώνησε να γίνουν οι εξαγωγές πετρελαίου μέσω του οργανισμού SOMO (Ιρακινός Κρατικός Οργανισμός Πετρελαίου και Μάρκετινγκ).

Στο μεταξύ, πληροφορίες του ιρανικού δορυφορικού δικτύου Press TV ανέφεραν πως η κεντρική ιρακινή κυβέρνηση μπλοκάρει τη μισθοδοσία των εκατοντάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων (που ανέρχεται μηνιαίως συνολικά σε 700.000.000 δολάρια) στο αυτόνομο κουρδικό κράτος, εκβιάζοντας μία συμφωνία για τις εξαγωγές πετρελαίου, μέσω του πετρελαιοαγωγού Κιρκούκ - Τσεϊχάν.

Την Κυριακή, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι επισκέφτηκε το Ιράκ συζητώντας, όπως δήλωσε, «την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, σε περιφερειακά και διεθνή ζητήματα». Στο επίκεντρο των συναντήσεων του Ου. Γι με Ιρακινούς αξιωματούχους εκτιμάται πως βρέθηκαν και τα πετρέλαια δεδομένων των σημαντικών επενδύσεων που έχουν κάνει στο συγκεκριμένο τομέα οι κινέζικες κρατικές πετρελαϊκές εταιρίες «PetroChina» και CNPC .


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ