Πέμπτη 27 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΟΡΔΑΝΙΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Εντάσεις από αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο

AMMAN.-- H ιορδανική βουλή ενέκρινε χτες ομόφωνα, διά βοής, την απέλαση του Ισραηλινού πρέσβη και την ανάκληση του δικού της διπλωματικού επιτετραμμένου στο Τελ Αβίβ μετά από την πραγματοποίηση συζήτησης το βράδυ της Τρίτης στην ισραηλινή βουλή (Κνεσέτ) πάνω σε σχέδιο νόμου που επιδιώκει αυθαίρετα να πάρει από τους Ιορδανούς τον έλεγχο των μουσουλμανικών ιερών μνημείων και τόπων στο «Χαράμ αλ Σαρίφ» («Ευγενές Ιερό» στα αραβικά ή «Ορος του Ναού» για τους Εβραίους) στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ (που τους έχει δοθεί από την ειρηνευτική συμφωνία του 1994 με τους Ισραηλινούς) και να αναθέσει την περιφρούρησή τους στις ισραηλινές αρχές.

Η απόφαση της 150μελούς ιορδανικής βουλής δεν είναι δεσμευτική για την ιορδανική κυβέρνηση, που εδώ και χρόνια κάνει σταθερά βήματα προσέγγισης με το Ισραήλ.

Ωστόσο η συζήτηση του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου που υπέβαλε στην Κνεσέτ ο βουλευτής του Λικούντ Μόσε Φέιγκλιν (αλλά δεν υποστηρίζει η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αφού ακόμη και αυτός θεωρεί πως κάτι τέτοιο θα τίναζε όλη την περιοχή στον αέρα...) προκάλεσε συγκρούσεις και τραυματισμούς Παλαιστίνιων διαδηλωτών και Ισραηλινών αστυνομικών στην Ιερουσαλήμ.

Ως γνωστόν στο «Χαράμ αλ Σαρίφ» ή «Ορος του Ναού» βρίσκεται το Τέμενος του Αλ Ακσα, που θεωρείται το τρίτο ιερότερο λατρευτικό μέρος για τους Μουσουλμάνους μετά από τη Μέκκα και τη Μεδίνα. Εντούτοις, ο χώρος είναι ιερός και για τους Εβραίους, καθώς εκεί βρισκόταν ως το 70 μ.Χ ο δεύτερος Ναός του Σολομώντα μέχρι που καταστράφηκε από τους Ρωμαίους. Με τον πόλεμο του 1967 η κατάκτηση του Δυτικού Τείχους ή Τείχους των Δακρύων θεωρήθηκε τεράστιο «εθνικό κατόρθωμα» για τους Εβραίους του Ισραήλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ