Πέμπτη 27 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνεχίζονται οι σφοδρές αντιδράσεις για τις υποκλοπές

ΑΓΚΥΡΑ.--

Εντονες αντιπαραθέσεις ανάμεσα στις δυνάμεις της κυβέρνησης και αυτές της αντιπολίτευσης έχει πυροδοτήσει το βίντεο που κατά πολλούς εμπλέκει τον ίδιο τον Τούρκο πρωθυπουργό στο σκάνδαλο που ταλανίζει τη χώρα εδώ και 2,5 μήνες. Λίγες μέρες μετά από την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου των τοπικών εκλογών του Μάρτη, ο Ρ. Τ. Ερντογάν δέχεται νέα πίεση, με σύσσωμη σχεδόν την αντιπολίτευση να ζητά ή να θεωρεί φυσική την παραίτησή του. Στην ενδοαστική αντιπαράθεση (που σίγουρα αποτελεί προέκταση και ενδοϊμπεριαλιστικής διαπάλης για τις ισορροπίες και τις συμμαχίες στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας και Μέσης Ανατολής) εγκλωβίζονται και λαϊκά στρώματα που θεωρούν ότι μια κυβερνητική εναλλαγή θα δώσει απάντηση στα προβλήματά τους. Πάνω από δέκα είναι οι πόλεις (Αγκυρα, Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη κ.τ.λ.) της χώρας όπου έγιναν κινητοποιήσεις, με κύριο αίτημα των διαδηλωτών την παραίτηση της κυβέρνησης. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι δυνάμεις καταστολής επιτέθηκαν στους διαδηλωτές με δακρυγόνα και αντλίες νερού.

Από τη μεριά του ο Ερντογάν εξακολουθεί να χαρακτηρίζει «κατασκευασμένο» το (φερόμενο ως) διάλογο με το γιο του Μπιλάλ, ο οποίος ήρθε στη δημοσιότητα μία μέρα αφού ο ίδιος είχε υπογραμμίσει δημόσια πως παρακολουθούνταν στενά ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης, ανάμεσά τους και ο ίδιος.

Αντιδράσεις συνεχίζουν να προκαλούν και οι αμφιλεγόμενοι νόμοι που προωθεί η κυβέρνηση. Χτες, η βουλή επικύρωσε το νόμο για το διαδίκτυο (που κατά πολλούς περιορίζει δραστικά την ελεύθερη πρόσβαση σε ιστοσελίδες), ενώ ο πρόεδρος Γκιουλ ενέκρινε τη δικαστική μεταρρύθμιση που ενισχύει τη δυνατότητα του υπουργού Δικαιοσύνης να παρεμβαίνει στο διορισμό μελών στο Ανώτατο Σώμα Εισαγγελέων και Δικαστών (HSYK). Ο Τούρκος πρόεδρος επισήμανε ότι εξέφρασε αντιρρήσεις σε 15 σημεία «που αντίκεινται σαφώς στο Σύνταγμα», σε μια κίνηση που διάφοροι τη θεώρησαν ασυνήθιστη.

Την ίδια στιγμή, η ΕΕ ανησυχεί για τις συνέπειες που θα έχει η «εγχώρια πολιτική αβεβαιότητα», αφού σε έκθεση με προβλέψεις για το χειμώνα του 2014 αναφέρει ότι «η ανάπτυξη ήταν γρηγορότερη από τις προσδοκίες το 2013, αλλά η άποψη για την οικονομική δραστηριότητα τα επόμενα δύο χρόνια επιδεινώθηκε εξαιτίας των πρόσφατων εξελίξεων».

Η έκθεση εστιάζει την προσοχή της στην πτώση της κατανάλωσης και των επιχειρηματικών επενδύσεων, απόρροιες και τα δυο των νέων αυξημένων επιτοκίων δανεισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ