ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Μάρτη 2014
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Σενάρια αντιμετώπισης «κρίσεων εφοδιασμού»...

...και σχέδια τόνωσης της «ανταγωνιστικότητας» της ευρωπαϊκής βιομηχανίας

Σενάρια «έκτακτης ανάγκης» για το φυσικό αέριο λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία εξέτασαν οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ

Eurokinissi

Σενάρια «έκτακτης ανάγκης» για το φυσικό αέριο λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία εξέτασαν οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ
Το κόστος της Ενέργειας, ως παράγοντας για την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» της βιομηχανίας, αλλά και η διασφάλιση «αδιάλειπτου ενεργειακού εφοδιασμού» της ΕΕ απασχόλησαν τις εργασίες του Συμβουλίου υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, οι αρμόδιοι υπουργοί συζήτησαν και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία. Με δεδομένες τις μεγάλες ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου που διαμοιράζονται μέσω του εδάφους της στις χώρες της ΕΕ, εξέτασαν διάφορα σενάρια για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης έλλειψης στην τροφοδοσία.

Πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος αναφέρουν ότι σε επίπεδο ΕΕ εξετάζονται διάφορα σενάρια «έκτακτης ανάγκης», τα οποία προβλέπουν την προώθηση του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω των αγωγών «Nord Stream» (προμηθεύει ρωσικό φυσικό αέριο στη Γερμανία μέσω υποθαλάσσιου αγωγού στη Βαλτική Θάλασσα) και «Blue Stream» (επίσης υποθαλάσσιος αγωγός, που μέσω της Μαύρης Θάλασσας στέλνει ρωσικό αέριο στην Τουρκία). Αλλα σενάρια αναφέρουν ότι οι ποσότητες που θα λείψουν μπορούν να αναπληρωθούν μέσω εισαγωγών από τη Νορβηγία ή τη Β. Αφρική, ενώ δεν αποκλείονται και εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ. Οι ίδιες πηγές ισχυρίζονται ότι η τροφοδοσία της Ελλάδας δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα, καθώς κρίνονται επαρκή τα αποθέματα υγροποιημένου αερίου στη Ρεβυθούσα, ενώ, όπως αναφέρουν, υπάρχει και η λύση εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Κατά τ' άλλα, στο Συμβούλιο εκφράστηκε για μια ακόμη φορά η αγωνία των κυρίαρχων κύκλων της ΕΕ για την «ανταγωνιστικότητα» της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, την οποία βεβαίως συνδέουν όχι με την ένταση των μονοπωλιακών ανταγωνισμών σε παγκόσμιο επίπεδο για την κυριαρχία στις αγορές, αλλά εντελώς υποκριτικά με την προστασία των θέσεων εργασίας και την αντιμετώπιση της ανεργίας. Οι αρμόδιοι υπουργοί συζήτησαν και τη δέσμη προτάσεων της Κομισιόν για την «κλιματική αλλαγή και την ενεργειακή πολιτική», βασικά στοιχεία των οποίων αποτελούν η μείωση κατά 40% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε σχέση με τα επίπεδα εκπομπών του 1990 και η αύξηση της συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών στο συνολικό ενεργειακό μείγμα κατά 27%. Το σύνολο των παραπάνω θεμάτων θα αποτελέσουν αντικείμενο διαβούλευσης και στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του Μάρτη.

Χτες εξάλλου, ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, μιλώντας στις Βρυξέλλες σε εκδήλωση για τη «βιομηχανική ανταγωνιστικότητα», ανέφερε ότι η Ευρώπη έχει καταστεί «λιγότερο δημοφιλής προορισμός» για τις επιχειρήσεις εξαιτίας του υψηλού ενεργειακού κόστους, αλλά και του ανταγωνισμού από περιοχές όπου ο κλάδος της βιομηχανίας «απολαμβάνει ένα ευνοϊκότερο εργασιακό, ασφαλιστικό και φορολογικό καθεστώς». Πρόσθεσε ότι σήμερα οι προοπτικές στον τομέα των ενεργοβόρων βιομηχανιών είναι «ανησυχητικές» και χαρακτήρισε «επιτακτική ανάγκη» την ενίσχυση της διεθνούς θέσης της ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Αναφορικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την επίτευξη του παραπάνω στόχου, ο υπουργός Ανάπτυξης ζήτησε μεταξύ άλλων αντιμετώπιση της έλλειψης ρευστότητας, τόνωση των επενδύσεων στην καινοτομία και στην «οικονομία της γνώσης», εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς, αντιμετώπιση του υψηλού κόστους της Ενέργειας, αλλά και ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς Ενέργειας.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πανηγυρίζουν και απαιτούν ένταση των αντιλαϊκών μέτρων

Θέτοντας ως στόχο οι εξαγωγές να φτάσουν το 2014 τα 30 δισ. ευρώ (έναντι 27,5 δισ. ευρώ το 2013), οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΒΕ) κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου σημείωσαν με νόημα ότι για να συνεχίσουν την αυξητική πορεία τους (57,1% αύξηση από το 2009) και να διασφαλισθεί η κερδοφορία των ντόπιων ομίλων μέσα στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον, η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά σταθερή και προσανατολισμένη στην ΕΕ. Απαίτησαν παράλληλα να μειωθεί άμεσα το «μη μισθολογικό κόστος», οι «εργοδοτικές» εισφορές, κατά 3,9% και να μειωθεί παραπέρα η φορολογία των επιχειρήσεων, με θεσμοθέτηση ενιαίου φορολογικού συντελεστή 15%.

Οι εκπρόσωποι του ΣΕΒΕ υποδέχθηκαν με ικανοποίηση τις προκλητικές κυβερνητικές αποφάσεις για παραπέρα μείωση του ενεργειακού κόστους των «ενεργοβόρων επιχειρήσεων», ενώ σημείωσαν ότι σημαντική παράμετρο του επιχειρηματικού κόστους συνιστούν επίσης οι υψηλοί συντελεστές του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Καυσίμων και τα διόδια των αυτοκινητόδρομων. Κάλεσαν την κυβέρνηση να επιταχύνει τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και ειδικότερα την παραχώρηση του ΣΕΜΠΟ σε στρατηγικό επενδυτή διεθνούς εμβέλειας, καθώς και να αυξήσει το ποσοστό χρηματοδότησης της Ερευνας στο 1,5% του ΑΕΠ με ορίζοντα το 2020, από όπου προσδιόρισαν ότι τα 2/3 θα πρέπει να δίνονται στην εφαρμοσμένη έρευνα και το 1/3 στη βασική έρευνα.

Σε ό,τι αφορά τους κλάδους των εξαγωγών, πλην των πετρελαιοειδών, βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ και της ανάλυσης του ΣΕΒΕ, το 2013 ανοδική πορεία από τους βασικούς εξαγωγικούς κλάδους σημείωσαν τα λίπη & έλαια (41,7%), τα μη μεταλλικά ορυκτά (15,7%), τα γαλακτοκομικά (13,1%), τα φαρμακευτικά προϊόντα (8,9%), οι νωποί καρποί & φρούτα (8,8%) και τα παρασκευάσματα φρούτων & λαχανικών (0,5%). Αντίστοιχα, η παρουσία των ελληνικών προϊόντων το 2013 ενισχύθηκε στις παραδοσιακές αγορές: Ιταλία (15,4%), Ην. Βασίλειο (13,6%), Ισπανία (6,6%), Γερμανία (1,2%), ενώ λόγω των πετρελαιοειδών πλέον στους βασικούς εξαγωγικούς προορισμούς συμπεριλαμβάνονται το Γιβραλτάρ, η Λιβύη, η Αίγυπτος και ο Λίβανος.

Ανοίγουν οι «μπίζνες» στο Κόσσοβο

Την ίδια ώρα ανοίγουν οι δουλειές της ελληνικής αστικής τάξης στο Κόσσοβο. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΕΒΕ υπέγραψε πρωτόκολλο συνεργασίας με το Εμπορικό Επιμελητήριο του Κοσσόβου, κατά τη διάρκεια της παρουσίας στη Θεσσαλονίκη αποστολής επιχειρηματιών από το Κόσσοβο, που συντόνισε το Πρόγραμμα Νοτιοανατολικής Ευρώπης του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), σε συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο του Κοσσόβου.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΒΕ, το 2012 οι εξαγωγές της Ελλάδας στο Κόσσοβο ανήλθαν σε 71 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 13,8% σε ετήσια βάση. Τα ορυκτά - καύσιμα αποτελούν το 82% των εξαγωγών στο Κόσσοβο, ενώ τα τεχνουργήματα από σίδηρο και χάλυβα, τα έπιπλα, οι συσκευές φωτισμού και οι πλαστικές ύλες αποτελούν προϊόντα με ανερχόμενη δυναμική.

Από το 2007 έως και το 2011 οι ελληνικές επενδύσεις στην περιοχή ανήλθαν σε 8 εκατ. ευρώ. Στο Κόσσοβο δραστηριοποιούνται 350 εταιρείες ελληνικών συμφερόντων, ενώ ως τομείς για την προσέλκυση και υλοποίηση νέων επενδύσεων στο Κόσσοβο προβάλλονται η Ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, η βιομηχανία μετάλλου, αλλά και ο αγροβιομηχανικός τομέας.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συναντήσεις με την Αμερικανο-Εβραϊκή Επιτροπή

Με τον εκτελεστικό διευθυντή της οργάνωσης «American Jewish Committee», David Harris συναντήθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος. Για σήμερα προγραμματίζεται συνάντηση του D. Harris με τον υπουργό Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Η επίσκεψη του Αμερικανού παράγοντα δεν είναι άσχετη με τις γενικότερες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, τις θέσεις που επιδιώκουν να καταλάβουν μονοπώλια, για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους, την αναβάθμιση του ρόλου της που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση προς όφελος ελληνικών κεφαλαίων.

Θυμίζουμε ότι στα μέσα Γενάρη εκπρόσωποι ελληνο-αμερικανικών και αμερικανο-εβραϊκών οργανώσεων έκαναν κοινή επίσκεψη σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ για επαφές, ενώ ο Ελληνας ΥΠΕΞ στην επίσκεψή του το Γενάρη στις ΗΠΑ είχε συναντήσεις με στελέχη οργανώσεων και των δύο κοινοτήτων. Από κυβερνητικούς παράγοντες λέγεται ότι στις ΗΠΑ γίνονται ενέργειες, ώστε τα δύο λόμπι να συντονίζονται και να προωθούν πλέον μαζί διάφορες πρωτοβουλίες προς προώθηση κοινών συμφερόντων μεγαλοεπιχειρηματιών.

Προχωρά η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για την παράδοση του λιμενικού συστήματος και λιμενικών υποδομών της χώρας στα μονοπώλια, αρχίζοντας από το λιμάνι του Πειραιά. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, το Διοικητικό του Συμβούλιο κατά τη χτεσινή του συνεδρίαση «ενέκρινε τους όρους της διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας για την απόκτηση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου της Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς ΑΕ, αφού έλαβε υπόψη τα σχόλια που διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Η διαγωνιστική διαδικασία θα ξεκινήσει άμεσα και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του έτους».

Διευρύνεται η ψαλίδα στα τραπεζικά επιτόκια

Διευρύνεται η ψαλίδα ανάμεσα στα επιτόκια των δανείων που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες με αυτά των καταθέσεων της πελατείας τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας, το «επιτοκιακό περιθώριο» στα υφιστάμενα υπόλοιπα (καταθέσεις - δάνεια) έφτασε το Γενάρη του 2014 στο 3,63% από 3,55% και 3,47% το Δεκέμβρη και το Νοέμβρη του 2013, αντίστοιχα. Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις διαμορφώθηκε στο 5,59%, ενώ το μέσο επιτόκιο του συνόλου των καταθέσεων στο 1,96%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ