ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 14 Γενάρη 2001
Σελ. /32
ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
Συναυτουργοί στο διαρκές έγκλημα τότε και τώρα

Τα όσα τώρα αποκαλύπτονται από τη χρήση βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου από το ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, μεγαλώνουν τη φρίκη του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Η κυρίαρχη προπαγάνδα επιδιώκει να «περάσει» στις λαϊκές συνειδήσεις όλα τα άλλοθι που θα εμποδίσουν την προσέγγιση της ουσίας ενός διαρκούς εγκλήματος, προκειμένου να αποτρέψει τη συνειδητή κατεύθυνση της πάλης ενάντια στους ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς των δολοφονιών, που συνεχίζονται.

Η πραγματική ουσία δεν είναι το αν γνώριζε η κυβέρνηση για τη χρήση των συγκεκριμένων όπλων, τις τραγικές συνέπειες από τη χρήση τους, αν πήρε μέτρα για τον ελληνικό στρατό και άλλα παρόμοια... Γιατί μαζί με το γεγονός ότι γνώριζαν τα πάντα, το βασικό είναι ότι συμμετείχαν στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Σήμερα προσπαθούν να αποσείσουν τις ευθύνες τους για τη συνεχιζόμενη γενοκτονία των λαών. Ευθύνες ιστορικές γιατί είναι «συνένοχοι στο φόνο» όχι ως απλοί συνεργοί, αλλά ως συναυτουργοί. Φαίνεται από τη μικρή αναδρομή που κάνει σήμερα ο «Ριζοσπάστης» για την περίοδο του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία από το ρεπορτάζ των τότε ημερών. Ο λαός μπορεί και πρέπει να τους τιμωρήσει «κατά πώς πρέπει» στέλνοντάς τους στον Καιάδα της ιστορίας.

Τα στοιχεία είναι από το βιβλίο του Ν. Μπογιόπουλου,«ΒΑΛΚΑΝΙΑ - 78 μέρες "στόχος" του ΝΑΤΟ», έκδοση του «Ριζοσπάστη» και της «Σύγχρονης Εποχής».

Ηξεραν ότι βομβάρδιζαν με «καρκίνο»!

Επρεπε να περάσουν 22 μήνες μετά τους βομβαρδισμούς, να ξεσηκωθεί σάλος στην Ευρώπη, για να ψελλίσει η κυβέρνηση τη φράση «απεμπλουτισμένο ουράνιο». Οχι όμως για να αναλάβει τις ευθύνες της. Αλλά για να εκτοξεύσει τερατώδη ψεύδη. Ψεύδη του στιλ «δε γνωρίζαμε ότι έγινε χρήση τέτοιων βομβών» ή του τύπου «δε γνωρίζαμε τις συνέπειες από τις βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου»!

Πρόκειται για θρασύτατους ραγιάδες του ΝΑΤΟ. Ηξεραν τα πάντα. Ιδού τα στοιχεία που σήμερα - υποτίθεται - ότι... ψάχνουν:

«(...) Τα βομβαρδιστικά της Συμμαχίας στις 78 μέρες της "ανθρωπιστικής" τους δράσης πραγματοποίησαν 35.788 μαχητικές αποστολές εναντίον 200 γιουγκοσλαβικών πόλεων. Η Πρίστινα, η πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, για τη "σωτηρία" του οποίου επέδραμε το ΝΑΤΟ, δέχτηκε 374 επιθέσεις, ενώ άλλες πόλεις του Κοσσυφοπεδίου υπέστησαν 232 επιδρομές (Πρίζρεν), 205 επιδρομές (Ουρόσεβατς)... Η πρωτεύουσα της Γιουγκοσλαβίας, το Βελιγράδι, βομβαρδίστηκε 212 φορές από τους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι ίδιοι εξαπέλυσαν κατά της Γιουγκοσλαβίας 35.450 "δέσμες" από το είδος των απαγορευμένων, μέσα από διεθνείς συμβάσεις και συμφωνίες, βομβών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Αμερικανικού Πενταγώνου, η μια στις πέντε βόμβες με τις οποίες έπληξε το ΝΑΤΟ τη Γιουγκοσλαβία... περιείχαν εξασθενημένο (απεμπλουτισμένο) ουράνιο.

Ο Βρετανός βιολόγος Ρότζερ Κόχιλ τόνιζε στα τέλη Ιούλη '99 ότι η χρησιμοποίηση στους βομβαρδισμούς βομβών με εξασθενημένο ουράνιο αναμένεται να προκαλέσει 10.000 θανάτους από καρκίνο τα επόμενα χρόνια. Το εξασθενημένο ουράνιο (κάθε βόμβα περιείχε 275 γραμμάρια απεμπλουτισμένου ραδιενεργού ουρανίου) έχει την ιδιότητα όταν αναφλεγεί να μετατρέπεται σε ψιλή στάχτη που με τους ανέμους μπορεί να μεταφερθεί σε απόσταση 300 χιλιομέτρων και προκαλεί λευχαιμία, διαταραχές νευρικού συστήματος, βλάβες στο συκώτι και τα νεφρά. (...)

Οι βόμβες του ΝΑΤΟ έσπειραν το θάνατο σε όλο το περιβάλλον των Βαλκανίων. Λόγω των βομβαρδισμών, επιστήμονες στην Κοζάνη κατέγραψαν τις ημέρες του πολέμου αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας κατά 25% πέραν των κανονικών, ενώ Βούλγαροι συνάδελφοί τους κατέγραψαν ότι στο βουλγαρικό έδαφος τα επίπεδα ραδιενέργειας ήταν 8 φορές υψηλότερα από το κανονικό, ενώ ήταν 30 φορές υψηλότερα μέσα στη Γιουγκοσλαβία. (...)

Η αποστολή εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών που επισκέφθηκε από 16 έως 27 Μάη το Κόσσοβο και άλλες περιοχές της Γιουγκοσλαβίας, συνέταξε έκθεση στην οποία τονίζεται ότι πάνω από 80 βιομηχανικές εγκαταστάσεις υπέστησαν επιθέσεις και σημειώνει ότι "οι ζημιές που προκλήθηκαν στα διυλιστήρια πετρελαίου, στις δεξαμενές καυσίμων, στα εργοστάσια χημικών και λιπασμάτων, καθώς και το τοξικό νέφος που προκλήθηκε από τις τεράστιες πυρκαγιές και η διείσδυση τοξικών χημικών ουσιών στο έδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα δημιούργησαν επίπεδα ρύπανσης (που δεν έχουν εκτιμηθεί ακόμη σε ορισμένες αστικές περιοχές) τα οποία απειλούν να βλάψουν την υγεία και τα οικοσυστήματα".

Μόνο η καταστροφή του πετροχημικού εργοστασίου του Πάντσεβο, οι εμπειρογνώμονες εκτιμούσαν ότι "απελευθέρωσε στην ατμόσφαιρα, στα νερά και στο έδαφος πολλά χημικά υγρά (όπως χλωριούχο βινίλιο, χλώριο, διχλωριούχο αιθυλένιο και προπυλένιο) γεγονός που συνιστά μια σοβαρή απειλή τόσο για την υγεία των πληθυσμών της περιοχής όσο και για τα οικοσυστήματα των Βαλκανίων γενικότερα. Πολλά στοιχεία, αναφέρουν, που απελευθερώθηκαν εξαιτίας αυτών των χημικών ατυχημάτων μπορούν να προκαλέσουν καρκίνους, αποβολές, ατέλειες εκ γενετής, ενώ κάποια άλλα μπορούν να προκαλέσουν θανατηφόρες ασθένειες του νευρικού συστήματος και του ήπατος (...)"» (σελ. 353-356)

Να τι έλεγαν τότε για τους Ελληνες φαντάρους

Σήμερα όλοι καμώνονται ότι «ανησυχούν» για τους Ελληνες φαντάρους που βρίσκονται εκτός συνόρων. Ας δούμε, όμως, το τι έλεγαν τότε:

«(...) η 16/4/99 είναι, έτσι κι αλλιώς, μια ιστορική μέρα...

"Είναι στην πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να μην εμπλακεί σε μια περιοχή, η οποία αποκαλείται "ζώνη πυρός" από τον Πρόεδρο Κλίντον, στέλνοντας εκεί Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις;", ρωτήθηκε ο κ.Σημίτης.

Τα λόγια του άφησαν άναυδους τους πάντες:(...)

"Η ελληνική κυβέρνηση θα στέλνει τις Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, όπου νομίζει ότι είναι σωστό, χωρίς κανέναν περιορισμό"!

(...) Αυτή ήταν πράγματι μια "δήλωση σοκ". Μια κυνικότατη δήλωση του τύπου "θα στέλνω τους Ελληνες φαντάρους όπου θέλω" (!), διατυπωμένη από μια γνήσια κυβέρνηση της πλουτοκρατίας.

Ο Σημίτης στο Ουρόσεβατς

(...) Στις 27 Ιούλη 1999... ο Κ.Σημίτης αποβιβάστηκε στην έδρα του ελληνικού στρατιωτικού τμήματος που είχε στρατοπεδεύσει στο Κοσσυφοπέδιο (...). Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, την επομένη της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Ουρόσεβατς:

" Η Ελλάδα διαθέτει στρατιωτικά τμήματα στην Αλβανία, στο Ουρόσεβατς αλλά και στη Βοσνία. Είναι πολιτική μας επιλογή - έλεγε ο Δ. Ρέππας - η παρουσία ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στις περιοχές αυτές. Είναι (...) επιβεβλημένο γιατί πιστεύουμε ότι η επιλογή αυτή αποτελεί τμήμα της εξωτερικής μας πολιτικής (!)..."».

Οι «ανανεωτές» της «κεντροαριστεράς» δυσφορούν

Πριν ακόμα από την αποστολή των Ελλήνων στρατιωτών, το ΠΑΣΟΚ είχε πρωτοστατήσει ως κυβερνητικό κόμμα στην εκτέλεση αυτής της ιμπεριαλιστικής κίνησης. Ο Δ. Ρέππας, «στις 7/6/99, ερωτώμενος για τη συμμετοχή της Ελλάδας στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ που ετοιμάζονταν να εισχωρήσουν στο Κοσσυφοπέδιο, δήλωνε:

" Βεβαίως, θα είμαστε παρόντες στο πλαίσιο της ειρηνευτικής αυτής αποστολής και με δικές μας στρατιωτικές δυνάμεις"».

Οπως ήταν αναμενόμενο, η ΝΔ δε διανοήθηκε να εκφέρει διαφορετική πολιτική θέση από εκείνη που υπηρετούσε και το ΠΑΣΟΚ.

Ποια ήταν, όμως η στάση του ΣΥΝ; Ας παρακολουθήσουμε:

«Το κόμμα αυτό, αρχικά, φρόντισε να στηρίξει την πολιτική της... εξαγωγής Ελλήνων μισθοφόρων στο Κοσσυφοπέδιο διά της εκκωφαντικής σιωπής (!) του για το θέμα. Το ελληνικό εκστρατευτικό σώμα είχε πάρει την άγουσα για το Κοσσυφοπέδιο, αλλά οι συνήθως λαλίστατοι εκπρόσωποι του ΣΥΝ, κατά παράδοξο τρόπο, δεν είχαν βρει χρόνο να πουν κάτι για το ζήτημα.

Οσο όμως "σιωπηλός" ήταν επισήμως ο ΣΥΝ, τόσο λαλίστατη ήταν η ΑΥΓΗ. Η εφημερίδα, μάλιστα, με ρεπορτάζ που φιλοξένησε στις 17/6/99, δεν ομιλούσε απλώς, αλλά και διαμαρτυρόταν εντόνως (!) διότι οι "σύμμαχοι" είχαν "υποβαθμίσει" (!), όπως έλεγε, την ελληνική στρατιωτική παρουσία στο Κοσσυφοπέδιο, την οποία η εφημερίδα ήθελε, προφανώς, πιο... αναβαθμισμένη!

"Υποβαθμισμένη η Ελλάδα στο Κοσσυφοπέδιο"! Αυτός ήταν ο τίτλος του ρεπορτάζ της ΑΥΓΗΣ (...) " Η ελληνική δύναμη - έγραφε η "ΑΥΓΗ" - παρότι αυξήθηκε σε ταξιαρχία, έστω μειωμένης σύνθεσης, δε χρεώθηκε τομέα διοικητικής ευθύνης, αλλά μόνο επιχειρησιακής, χωρίς έτσι να μπορεί να διεκδικήσει θέση στη διοίκηση της KFOR"!

Ιδού, λοιπόν,... το μέγα πρόβλημα της "ανανεωτικής" και κυρίως «αριστερής» σκέψης... έγκειτο στο γεγονός ότι η Ελλάδα δεν κατάφερε να διεκδικήσει ρόλο διοικητή των μισθοφόρων του ΝΑΤΟ και δεν της δόθηκε θέση - κλειδί στα κέντρα λήψης των αποφάσεων του κατοχικού στρατού!» (σελ. 186 - 188)

Ο ΣΥΝ «καταγγέλλει» το ΚΚΕ!

Ομως, ο ΣΥΝ δεν περιορίστηκε σε όσα έγραφε η εφημερίδα του. Απίθανα... «αριστερή» ήταν η στάση του όταν ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ ήρθε στην Ελλάδα και το ΚΚΕ διαδήλωνε ενάντια στην αποστολή Ελλήνων στρατιωτών στο Κοσσυφοπέδιο. Τότε ήταν που ο υπουργός Εθνικής Αμυνας είπε ότι το ΚΚΕ, επειδή αντιτασσόταν στη μετατροπή των Ελλήνων στρατιωτών σε ΝΑΤΟικούς μισθοφόρους, ανήκε στους « αρνητές της ειρήνης» (Α.Τσοχατζόπουλος, 9/6/99)! Λίγο πριν ο Δ. Ρέππας, στις 28/5/99) χαρακτήριζε τις κινητοποιήσεις κατά του ΝΑΤΟ και κατά της αποστολής Ελλήνων στρατιωτών στο Κοσσυφοπέδιο σαν «απολύτως αποδοκιμαστέες» επειδή «βλάπτουν τα εθνικά συμφέροντα»!

Ας παρακολουθήσουμε πώς τοποθετήθηκε ο ΣΥΝ σε όλα αυτά.

«(...) Η Γραμματεία της Πολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης του Συνασπισμού... λίγες μέρες μετά τη συγκέντρωση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη συμπρωτεύουσα... λίγες μέρες μετά τις συγκεντρώσεις του ΚΚΕ κατά της παρουσίας του Αμερικανού υπουργού Αμυνας Γ. Κοέν στη Θεσσαλονίκη, εξέδωσε ανακοίνωση (...) για να καταγγείλει την " ανεύθυνη και μικροκομματική πολιτική του ΚΚΕ"! (...). "Η προσπάθεια του ΚΚΕ... παρά τη συμφωνία που έχει μεσολαβήσει", όπως έγραφε η ανακοίνωση επευφημώντας την "ειρήνη" του ΝΑΤΟ, στρέφεται "εναντίον των λαών που δοκιμάστηκαν στην περιοχή. Η τακτική της σύγκρουσης και της τυφλής άρνησης κάθε θετικού βήματος - έλεγε ο ΣΥΝ στην ανακοίνωσή του αναφερόμενος στο ΚΚΕ - ... συσκοτίζει τελικά τις ευθύνες των συμμετεχόντων στα τραγικά γεγονότα του Κοσσόβου"!» (σελ. 155 - 156):

Ετσι αποτυπώθηκε τότε η πραγματικά αξιοθαύμαστη «αριστερή» λογική. Το ΚΚΕ που διαδήλωνε κατά των ΝΑΤΟικών δυνάμεων κατοχής ήταν «ένοχο»! Ο ΣΥΝ που έβλεπε στις φάλαγγες των μισθοφόρων - μεταξύ αυτών και Ελλήνων στρατιωτών - να οδεύουν προς το Κοσσυφοπέδιο ήταν ο «αθώος»!

Τα «εύγε» των δολοφόνων προς τον κ. Σημίτη

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη για το ρόλο που έπαιξε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε αυτό το βρώμικο πόλεμο, από τις ίδιες τις εγκωμιαστικές προσφωνήσεις που της επιφύλαξαν οι ιμπεριαλιστές. Ας παρακολουθήσουμε μερικές (μόνο) από αυτές.

Ο Κουκ αναφέρεται στο «διπλό ρόλο» της Ελλάδας

«(...) Στις 15/4/99... η δήλωση προέρχεται από τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ρ. Κουκ:

" Ενας από τους πολύ θετικούς παράγοντες που αναδείχτηκε από την παρούσα κρίση στα Βαλκάνια - έλεγε ο Κουκ - είναι ο σημαντικός διπλός ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή. Η Ελλάδα μας μεταφέρει τις απόψεις της περιοχής και μας εκπροσωπεί ως μεσολαβητής με τις χώρες του ίδιου γεωγραφικού χώρου"!

Τέτοιος ήταν ο ρόλος της κυβέρνησης (...) Ρόλος "διπλός" ο ρόλος της κυβέρνησης. Ρόλος διπλά βρώμικος...

Μπερνς: Εχουμε ταύτιση στόχων με την Ελλάδα

(...) Στις 11/5/99, το "μάτι" των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ο πρεσβευτής τους Ν. Μπερνς, δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών:

" Είμαστε ευτυχείς - δηλώνει ο Μπερνς - που οι ΗΠΑ συνεργάζονται με την Ελλάδα στο θέμα της κρίσης στο Κόσσοβο. Ποτέ οι δυο κυβερνήσεις, των ΗΠΑ και της Ελλάδας, δε συνεργάστηκαν τόσο στενά όσο στο θέμα αυτό. Είμαστε ευτυχείς... Εχουμε ταύτιση στόχων"!

(...) στις 11/4/99 και απαντώντας στο ερώτημα αν οι ΗΠΑ είναι ικανοποιημένες από την ελληνική κυβέρνηση δήλωνε:

" Ναι, είμαστε. Πολύ. Είχαμε πολύ στενή σχέση με την Ελλάδα από την αρχή αυτής της σύρραξης και είμαστε ικανοποιημένοι που η Ελλάδα πληροί τις νατοϊκές της υποχρεώσεις".

Τάλμποτ: Είμαστε ευγνώμονες!

(...) ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Στρ. Τάλμποτ, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου στο Ελσίνκι, δηλώνει:

"Η Ελλάδα υπήρξε κατά το διάστημα αυτό ένας πάρα πολύ καλός σύμμαχος και είμαστε ευγνώμονες για την υποστήριξη που μας παρέχεται από την Ελλάδα...".

Ολμπράιτ: ΗΠΑ και Ελλάδα συμφωνούν

Στα τέλη Μάη ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου βρίσκεται στις ΗΠΑ για απευθείας επαφές με την Ολμπράιτ (...)

α) Αμέσως μετά τη συνάντηση Ολμπράιτ - Παπανδρέου, ο Ν. Μπερνς, που επίσης βρίσκεται στις ΗΠΑ, εξηγεί σε τι συμφώνησαν οι δυο υπουργοί και δηλώνει:

" Και οι δυο - ΗΠΑ και Ελλάδα - θέλουμε να δούμε συνέχιση των βομβαρδισμών..."

β) Η Ολμπράιτ, αμέσως μετά τη συνομιλία της με τον Γ. Παπανδρέου, παρουσία του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, προβαίνει στην ακόλουθη δήλωση προς τους δημοσιογράφους:

"Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα συμφωνούν στην πλήρη υποστήριξη των προσπαθειών του ΝΑΤΟ...».

Κόεν: "Χωρίς εσάς δε θα μπορούσαμε"!

(...) ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Γ. Κόεν, στις 13/7/99, βρισκόμενος στη Θεσσαλονίκη δήλωνε τα εξής (...):

" Θέλω να τονίσω ότι υπάρχουν Ελληνες στρατιώτες δίπλα στους Αμερικανούς στρατιώτες που συνεργάζονται μαζί στον τομέα του Κοσσόβου που είναι υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ... Δεν υπήρξε κανένα εμπόδιο για την αεροπορική δράση του ΝΑΤΟ στο Κόσσοβο και δεν υπήρξε κανένα εμπόδιο στη μετακίνηση της ειρηνευτικής αποστολής (σ.σ.: από την Ελλάδα)... Η όλη προσπάθεια δε θα μπορούσε να γίνει χωρίς την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης και για το λόγο αυτό οι ΗΠΑ και οι χώρες του ΝΑΤΟ θέλουν να εκφράσουν ευγνωμοσύνη"!

Κλίντον:..."φόρος τιμής" για τη στάση του ΠΑΣΟΚ στον πόλεμο!

(...) Το απόγευμα της 13/6/99, ημέρα των ευρωεκλογών, το υπουργείο Τύπου και ΜΜΕ εκδίδει επίσημη ανακοίνωση. Στην επίσημη γραπτή ανακοίνωση... τονίζονταν τα εξής:

"(...) Σήμερα στις 18.30 ώρα Ελλάδας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπ. Κλίντον τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη και

α) ο κ. Κλίντον ευχαρίστησε τον κ. Σημίτη για τη θετική συμβολή της Ελλάδας στην επίτευξη της ειρήνης

β) ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναγνώρισε το ρόλο της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της κρίσης και τη διακριτή θέση της χώρας μας "!

(...) στις 19 Νοέμβρη 1999 ο αρχιδολοφόνος (κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, δήλωσε στο Μέγαρο Μαξίμου):

"Εγώ προσωπικά θαυμάζω τον ηγετικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα και στο θέμα της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και γενικότερα στα Βαλκάνια. Με τις στρατιωτικές δυνάμεις της στη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο, η Ελλάδα έχει ουσιαστικά αναλάβει σήμερα το βαρύτερο φορτίο από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην περιοχή. Θα ήθελα να αποτίσω φόρο τιμής στον πρωθυπουργό για όλα όσα πράττει"!» (σελ. 49 - 60)

Συνυπέγραψαν παντού και τα πάντα!

Η κυβέρνηση δηλώνει «αθώα» για το ουράνιο. Αυτό δήλωνε και τις μέρες του πολέμου: Οτι ήταν «αθώα» για τους βομβαρδισμούς!

Η αλήθεια είναι, φυσικά, η ακριβώς αντίθετη. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν υπέγραψε μόνο μια φορά και μόνο για την έναρξη των βομβαρδισμών. Υπέγραψε πάμπολλες φορές, όπου και όταν χρειάστηκε, με τον ίδιο κονδυλοφόρο, που οι στρατηγοί του ΝΑΤΟ μονόγραφαν τις διαταγές για τη ρίψη τόνων βομβών στα Βαλκάνια.

Αξίζει να περιηγηθούμε, σε όλες εκείνες τις υπογραφές της κυβέρνησης στον πόλεμο, στον οποίο - κατά την άθλια προπαγάνδα της - «δε συμμετείχε»...:

«α) (...) στις 12/5/99, ο Κ. Σημίτης δήλωσε...:

" Εμείς ήμασταν οι μόνοι και οι πρώτοι που αντιταχτήκαμε στους τυφλούς βομβαρδισμούς και επιμείναμε από την αρχή στην ανάγκη πολιτικής λύσης"!

Κι όμως. Την ίδια μέρα (...) στο ανακοινωθέν της ΔΕΕ, ούτε λίγο - ούτε πολύ, τονίζεται ότι οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ " είναι αναγκαίοι και επιβεβλημένοι".

Στους υπογράφοντες, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας...

β) (...) Η ελληνική κυβέρνηση, σχετικά με τη στάση της όσον αφορά τα "4 στάδια" των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, έλεγε τα εξής:

"Ομοφωνία υπάρχει μόνο σε ό,τι αφορά τα δυο πρώτα στάδια του επιχειρησιακού σχεδίου. Για το πέρασμα στο τρίτο στάδιο, δηλαδή, το μαζικό βομβαρδισμό στρατηγικών στόχων σε όλο το έδαφος της Γιουγκοσλαβίας, απαιτείται νέα συζήτηση και νέα ομόφωνη απόφαση".

Τα παραπάνω είναι λόγια του υπουργού αναπληρωτή Εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτη και ειπώθηκαν στις 25/3/99, μια μέρα, δηλαδή, μετά την έναρξη της ΝΑΤΟικής εισβολής(...). Είναι γνωστό, ωστόσο, ότι το ΝΑΤΟ επί 78 μέρες βομβάρδιζε στη Γιουγκοσλαβία ό,τι κινείτο και ό,τι δεν κινείτο. Τι να υποθέσουμε λοιπόν; Οτι η Ελλάδα υπέγραψε και τους βομβαρδισμούς των νοσοκομείων, των γεφυρών, της τηλεόρασης, των νεκροταφείων (!) κλπ.; Να υποθέσουμε ότι τα υπέγραψε όλα τα "στάδια" της κτηνωδίας;

Δε χρειάζεται να το υποθέσουμε. Ο Γ. Κρανιδιώτης ήταν σαφής: Χρειάζεται ομοφωνία, έλεγε τότε. Επομένως, αν η κυβέρνηση δεν είχε ομονοήσει και σε αυτό, τότε το πέρασμα στη φάση των διευρυμένων βομβαρδισμών δε θα υπήρχε (...).

γ) (...) στις 8/4/99 πραγματοποιήθηκε σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ... Ιδού τι αποφάσισαν τότε οι "εταίροι" με την υπογραφή και της ελληνικής κυβέρνησης:

" Η χρήση σφοδρότερων μέτρων (σ.σ.: κατά της Γιουγκοσλαβίας), συμπεριλαμβανομένης και της στρατιωτικής δράσης, έχει καταστεί τόσο αναγκαία, όσο και εγγυημένη" (!)...

δ) (...) στις 23-4-99, ...στη "διακήρυξη για το Κόσσοβο" που εξέδωσαν οι ηγέτες των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ, σημειώνεται:

" Εντείνουμε τη στρατιωτική δράση του ΝΑΤΟ για να αυξήσουμε την πίεση στο Βελιγράδι. Οι συμμαχικές κυβερνήσεις εφαρμόζουν επιτόπου πρόσθετα μέτρα για να αυξήσουν τους περιορισμούς στο καθεστώς του Βελιγραδίου. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν την πιο έντονη εφαρμογή των οικονομικών κυρώσεων και ένα εμπάργκο στα προϊόντα πετρελαίου...".

Κάτω από τη "διακήρυξη", η υπογραφή του κ. Σημίτη ξεχωρίζει (...).

ε) Η κυβέρνηση λέει ότι "δε συμμετείχε" στο έγκλημα. Ομως, με δική της διαταγή, απέπλευσε το αντιτορπιλικό "Θεμιστοκλής" στην Αδριατική, τον Απρίλη του '99. Το πλοίο... υπό τις διαταγές των "συμμάχων", συμμετείχε στο ναυτικό αποκλεισμό της Γιουγκοσλαβίας από το ΝΑΤΟικό στόλο.

στ) (...) Πολλούς μήνες μετά τη λήξη των βομβαρδισμών, οι μισθοφόροι του ΝΑΤΟ συνέχιζαν να περνούν από το έδαφος της Βόρειας Ελλάδας, με κατεύθυνση το Κοσσυφοπέδιο. Η άδεια... να γίνει η ελληνική επικράτεια προγεφύρωμα για τη διέλευση του "συμμαχικού" στρατού κατοχής προς τη Γιουγκοσλαβία... δεν ανακλήθηκε ποτέ!

ζ) (...) Στα απόρρητα ντοκουμέντα που αποκάλυψε ο «Ριζοσπάστης» (Απρίλης - Μάης '99), κάτω από τις διαβεβαιώσεις ότι η Θεσσαλονίκη παραχωρείται στο ΝΑΤΟ ως « επιμελητειακή έδρα» και « διοικητήριο» της πολεμικής επιχείρησης... υπάρχει η υπογραφή του ΠΑΣΟΚ.

η) Η κυβέρνηση... συνυπέγραψε, τέλη Μάη του '99, την απόφαση του ΝΑΤΟ για την αποστολή 50.000 στρατιωτών εναντίον της Γιουγκοσλαβίας...

θ) (...) Η κυβέρνηση ομολογούσε, δυο μήνες μετά την έναρξη των βομβαρδισμών, ότι στα κατασκοπευτικά αεροσκάφη ΑΒΑΚΣ, που κατεύθυναν τους ΝΑΤΟικούς πυραύλους εναντίον των αμάχων, συμμετείχαν και ελληνικά πληρώματα (...)». (σελ. 28 - 33)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ