Κυριακή 14 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
Ηξεραν ότι βομβάρδιζαν με «καρκίνο»!

Επρεπε να περάσουν 22 μήνες μετά τους βομβαρδισμούς, να ξεσηκωθεί σάλος στην Ευρώπη, για να ψελλίσει η κυβέρνηση τη φράση «απεμπλουτισμένο ουράνιο». Οχι όμως για να αναλάβει τις ευθύνες της. Αλλά για να εκτοξεύσει τερατώδη ψεύδη. Ψεύδη του στιλ «δε γνωρίζαμε ότι έγινε χρήση τέτοιων βομβών» ή του τύπου «δε γνωρίζαμε τις συνέπειες από τις βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου»!

Πρόκειται για θρασύτατους ραγιάδες του ΝΑΤΟ. Ηξεραν τα πάντα. Ιδού τα στοιχεία που σήμερα - υποτίθεται - ότι... ψάχνουν:

«(...) Τα βομβαρδιστικά της Συμμαχίας στις 78 μέρες της "ανθρωπιστικής" τους δράσης πραγματοποίησαν 35.788 μαχητικές αποστολές εναντίον 200 γιουγκοσλαβικών πόλεων. Η Πρίστινα, η πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, για τη "σωτηρία" του οποίου επέδραμε το ΝΑΤΟ, δέχτηκε 374 επιθέσεις, ενώ άλλες πόλεις του Κοσσυφοπεδίου υπέστησαν 232 επιδρομές (Πρίζρεν), 205 επιδρομές (Ουρόσεβατς)... Η πρωτεύουσα της Γιουγκοσλαβίας, το Βελιγράδι, βομβαρδίστηκε 212 φορές από τους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι ίδιοι εξαπέλυσαν κατά της Γιουγκοσλαβίας 35.450 "δέσμες" από το είδος των απαγορευμένων, μέσα από διεθνείς συμβάσεις και συμφωνίες, βομβών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Αμερικανικού Πενταγώνου, η μια στις πέντε βόμβες με τις οποίες έπληξε το ΝΑΤΟ τη Γιουγκοσλαβία... περιείχαν εξασθενημένο (απεμπλουτισμένο) ουράνιο.

Ο Βρετανός βιολόγος Ρότζερ Κόχιλ τόνιζε στα τέλη Ιούλη '99 ότι η χρησιμοποίηση στους βομβαρδισμούς βομβών με εξασθενημένο ουράνιο αναμένεται να προκαλέσει 10.000 θανάτους από καρκίνο τα επόμενα χρόνια. Το εξασθενημένο ουράνιο (κάθε βόμβα περιείχε 275 γραμμάρια απεμπλουτισμένου ραδιενεργού ουρανίου) έχει την ιδιότητα όταν αναφλεγεί να μετατρέπεται σε ψιλή στάχτη που με τους ανέμους μπορεί να μεταφερθεί σε απόσταση 300 χιλιομέτρων και προκαλεί λευχαιμία, διαταραχές νευρικού συστήματος, βλάβες στο συκώτι και τα νεφρά. (...)

Οι βόμβες του ΝΑΤΟ έσπειραν το θάνατο σε όλο το περιβάλλον των Βαλκανίων. Λόγω των βομβαρδισμών, επιστήμονες στην Κοζάνη κατέγραψαν τις ημέρες του πολέμου αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας κατά 25% πέραν των κανονικών, ενώ Βούλγαροι συνάδελφοί τους κατέγραψαν ότι στο βουλγαρικό έδαφος τα επίπεδα ραδιενέργειας ήταν 8 φορές υψηλότερα από το κανονικό, ενώ ήταν 30 φορές υψηλότερα μέσα στη Γιουγκοσλαβία. (...)

Η αποστολή εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών που επισκέφθηκε από 16 έως 27 Μάη το Κόσσοβο και άλλες περιοχές της Γιουγκοσλαβίας, συνέταξε έκθεση στην οποία τονίζεται ότι πάνω από 80 βιομηχανικές εγκαταστάσεις υπέστησαν επιθέσεις και σημειώνει ότι "οι ζημιές που προκλήθηκαν στα διυλιστήρια πετρελαίου, στις δεξαμενές καυσίμων, στα εργοστάσια χημικών και λιπασμάτων, καθώς και το τοξικό νέφος που προκλήθηκε από τις τεράστιες πυρκαγιές και η διείσδυση τοξικών χημικών ουσιών στο έδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα δημιούργησαν επίπεδα ρύπανσης (που δεν έχουν εκτιμηθεί ακόμη σε ορισμένες αστικές περιοχές) τα οποία απειλούν να βλάψουν την υγεία και τα οικοσυστήματα".

Μόνο η καταστροφή του πετροχημικού εργοστασίου του Πάντσεβο, οι εμπειρογνώμονες εκτιμούσαν ότι "απελευθέρωσε στην ατμόσφαιρα, στα νερά και στο έδαφος πολλά χημικά υγρά (όπως χλωριούχο βινίλιο, χλώριο, διχλωριούχο αιθυλένιο και προπυλένιο) γεγονός που συνιστά μια σοβαρή απειλή τόσο για την υγεία των πληθυσμών της περιοχής όσο και για τα οικοσυστήματα των Βαλκανίων γενικότερα. Πολλά στοιχεία, αναφέρουν, που απελευθερώθηκαν εξαιτίας αυτών των χημικών ατυχημάτων μπορούν να προκαλέσουν καρκίνους, αποβολές, ατέλειες εκ γενετής, ενώ κάποια άλλα μπορούν να προκαλέσουν θανατηφόρες ασθένειες του νευρικού συστήματος και του ήπατος (...)"» (σελ. 353-356)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ