ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Μάρτη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΑΝΑΨΥΧΗΣ
Νέο χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα στη θάλασσα

Καταργεί ειδικότητες και οργανικές συνθέσεις για λογαριασμό των εφοπλιστών και των επιχειρηματιών στον τουρισμό

Στο εξής, όποιος μπορεί να πιστοποιήσει ότι διαθέτει «ναυτική ικανότητα και εμπειρία», θα μπορεί να κάνει τον καπετάνιο σε ένα πλοίο αναψυχής!
Στο εξής, όποιος μπορεί να πιστοποιήσει ότι διαθέτει «ναυτική ικανότητα και εμπειρία», θα μπορεί να κάνει τον καπετάνιο σε ένα πλοίο αναψυχής!
Νέους κινδύνους για την ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα προσθέτει η κυβέρνηση, με το νομοσχέδιο που έχει τίτλο «Τουριστικά πλοία και άλλες διατάξεις». Το νομοσχέδιο παρουσίασε χτες ο υπουργός Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτης στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, στην οποία είχαν κληθεί και οι εκπρόσωποι των σχετικών εφοπλιστικών και επιχειρηματικών Ενώσεων.

Το νομοσχέδιο καταργεί κάθε έννοια συγκροτημένου εργασιακού δικαιώματος για τους ναυτεργάτες. Επιτρέπει πλοία αυτής της κατηγορίας, με δυνατότητα να μεταφέρουν ως και 99 επιβάτες, να είναι εν πλω χωρίς καν οργανική σύνθεση, δηλαδή ναυτεργάτες με συγκεκριμένη ειδικότητα. Χρέη πλοιάρχου μπορεί να εκτελεί ο καθένας που διαθέτει πιστοποιητικά ναυτικής ικανότητας, τα οποία οι ναυτιλιακοί πράκτορες πουλάνε με το κιλό!

Στο ίδιο νομοθέτημα, το υπουργείο συμπεριέλαβε άρθρο που προβλέπει τη δρομολόγηση «πλοίου ασφαλείας», σε περίοδο απεργίας των ναυτεργατών, με πρόσχημα «την προστασία του δημόσιου συμφέροντος». Επί της οποίας, νομοθετείται η δημιουργία απεργοσπαστικού μηχανισμού, που υπηρετεί την αξίωση των εφοπλιστών να ξεμπερδεύουν με το δικαίωμα των ναυτεργατών στην απεργία.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του υπουργείου, ο Μ. Βαρβιτσιώτης ισχυρίζεται ότι «με αυτό το νομοσχέδιο επιτυγχάνεται η συνολική αναμόρφωση του πλαισίου δραστηριοποίησης των τουριστικών πλοίων, η κατάργηση των αναχρονιστικών και γραφειοκρατικών ρυθμίσεων, ενώ εισάγονται απλές και σύγχρονες ρυθμίσεις που αποσκοπούν στη δημιουργία φιλεπιχειρηματικού περιβάλλοντος».

Οι «σύγχρονες ρυθμίσεις» που επικαλείται είναι, μεταξύ άλλων, το άρθρο 1 του νομοσχεδίου για τα επαγγελματικά πλοία αναψυχής, με το οποίο χρίζεται «κυβερνήτης» «επιβάτης που διαθέτει ναυτική ικανότητα και εμπειρία» και προσλαμβάνεται για τη διακυβέρνηση του πλοίου, καταργώντας πλοίαρχο και πλήρωμα! Το ίδιο άρθρο (παρ. ιβ) καταργεί τις συμβάσεις ναυτολόγησης, πλοίαρχο, κυβερνήτη, πλήρωμα, και τους κατατάσσει στους «επιβαίνοντες».

Σύμφωνα επίσης με το άρθρο 10 («Γενικές διατάξεις», παρ.2.α.), οι κυβερνήτες ιδιωτικών πλοίων αναψυχής υπό σημαία ελληνική, ή άλλου κράτους - μέλους της ΕΕ, απαλλάσσονται ακόμα και από τη στοιχειώδη υποχρέωση να λαμβάνουν άδεια απόπλου από τη Λιμενική Αρχή ή να δηλώνουν αντίστοιχα κατάπλου, προκειμένου να υπάρχει ένας υποτυπώδης έλεγχος. Και βέβαια, όπως προβλέπεται στο άρθρο 13, οι εφοπλιστές των επαγγελματικών σκαφών αναψυχής απαλλάσσονται από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και το δασμό των καυσίμων.

Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι καταργούνται ο Οίκος Ναύτη και το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ) και δημιουργείται ενιαίος φορέας (ΟΝΝΕ).

Οι συνταξιούχοι διαδηλώνουν ξανά για την Υγεία

Την Πέμπτη 20/3, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης

Σε συγκέντρωση την Πέμπτη 20/3 στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και πορεία στο υπουργείο Υγείας, καλούν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΤΑ και ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ. Οι συνταξιούχοι παλεύουν κόντρα στις αντεργατικές πολιτικές κυβέρνησης - ΕΕ. Απαιτούν κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην υγεία, δωρεάν - καθολικό - δημόσιο σύστημα υγείας και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

«Η κυβέρνηση συνεχίζει την επίθεση εναντίον μας. Η ζωή μας μπαίνει σε κίνδυνο», υπογραμμίζουν οι συνταξιουχικές οργανώσεις και σημαίνουν συναγερμό. Οπως σημειώνουν, ο ΕΟΠΥΥ έχει μετατραπεί σε επιχείρηση ολικής περικοπής υπηρεσιών Υγείας. Η κρατική επιχορήγηση για την Υγεία μειώνεται. Ο ΕΟΠΥΥ διαλύεται με το κλείσιμο 330 ιατρείων του πανελλαδικά. Κλείνουν νοσοκομεία.

Καταγγέλλουν πως η διαθεσιμότητα 7.600 εργαζομένων τούς αφήνει χωρίς γιατρούς και υγειονομικούς. Αντιμετωπίζουν τα πρόσθετα χαράτσια στην Υγεία και τα φάρμακα, ενώ την ίδια στιγμή έχει «κοπεί» το ΕΚΑΣ από 150.000 συνταξιούχους και άλλοι τόσοι περιμένουν περισσότερα από δύο χρόνια για να εκδοθεί η σύνταξή τους.

Συνάντηση με επιμελητές του ΕΣΥ

Αντιπροσωπεία επιμελητών του ΕΣΥ, διορισθέντων από το 2009, συναντήθηκε χτες με το βουλευτή και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Χρήστο Κατσώτη. Η αντιπροσωπεία ζήτησε την παρέμβαση του Κόμματος για την απόσυρση τροπολογίας που ψηφίστηκε από τη συγκυβέρνηση στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και με την οποία παρατάθηκε η θητεία τους για ένα χρόνο, αναστέλλοντας τη διαδικασία μονιμοποίησής τους, που σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο στοιχειοθετούνταν από τις 10/3/2014 και μετά.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταψήφισε τη συγκεκριμένη τροπολογία. Ακόμη, σημείωσε στην αντιπροσωπεία ότι, στο πλαίσιο της διεκδίκησης για δημόσια και δωρεάν υγεία για όλο το λαό και του αγώνα για την παρεμπόδιση και την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και στην υγεία, θα αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα ώστε να επανέλθει το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο, να νομιμοποιηθούν οι επιμελητές του ΕΣΥ, να προσληφθεί το αναγκαίο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό στα νοσοκομεία.

Ο

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ: Παράσταση διαμαρτυρίας έκανε τη Δευτέρα η Τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ Ν. Εβρου στο Επιμελητήριο Αλεξανδρούπολης, με αφορμή την ημερίδα που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Εβρου με τον Εμπορικό Σύλλογο Αλεξανδρούπολης με θέμα την αντιμετώπιση της ανεργίας. Οπως καταγγέλλει το ΠΑΜΕ, «το τελευταίο διάστημα διεξάγονται διάφορες ημερίδες, συνέδρια για την ανεργία και στην περιοχή μας. Μέσα στο 2013 η ΕΕ οργάνωσε 5 διασκέψεις για την ανεργία. Η ανεργία όμως, όχι μόνο δε μειώθηκε, αλλά γιγαντώθηκε. Τα διάφορα "προγράμματα απασχόλησης" για τους νέους που υλοποιούν η ΕΕ και οι κυβερνήσεις σε όλες τις χώρες είναι κοροϊδία: Αντί για δουλειά με δικαιώματα, προσφέρουν ολιγόμηνες και κακοπληρωμένες "ευκαιρίες" για λίγους».

ΚΙΟΛΕΪΔΗΣ: Συγκέντρωση έξω από το εργοστάσιο της βιομηχανίας «Κιολεΐδη», στην Α' ΒΙ.ΠΕ. Βόλου οργανώνουν σήμερα Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι, η Διοίκηση του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας» και η Εργοστασιακή Επιτροπή των εργαζομένων στου «Κιολεΐδη». Οι εργαζόμενοι της επιχείρησης, που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από τις 10 Φλεβάρη, διεκδικούν να πληρωθούν δεδουλευμένα - είναι απλήρωτοι από τα μέσα του 2013 - το επίδομα άδειας και το 55% του Δώρου Χριστουγέννων.

ΙΓΜΕ: Σε δίκη σέρνονται σήμερα τα μέλη του προεδρείου του Συνδικάτου ΙΓΜΕ, με την κατηγορία «ότι, ενεργώντας από κοινού και με κοινό δόλο με πράξεις αυτοδικίας και με παράνομη βία», προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη των εγκαταστάσεων του ΙΓΜΕ στο Ολυμπιακό Χωριό, όταν η διοίκηση του Ινστιτούτου, το 2009, καθυστερούσε μισθοδοσία και δώρα, ενώ υποσκαπτόταν η λειτουργία του ΙΓΜΕ, για να οδηγηθεί στην ουσιαστική διάλυση. Το Συνδικάτο καλεί σε συγκέντρωση σήμερα στις 9 π.μ. στα δικαστήρια.

ΛΟΓΙΣΤΕΣ: Παράσταση διαμαρτυρίας στη ΦΑΕ Αθηνών θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή 14 Μάρτη, στις 11 π.μ., η Επιτροπή Αγώνα Λογιστών Ελεύθερων Επαγγελματιών Αττικής. Απαιτούν: Απόσυρση των Ν. 4174/13, Ν. 4172/13, Ν. 4223/13, του κώδικα δεοντολογίας, του αρ. 2 του Ν. 4225 (ΑΠΔ). Κατάργηση όλων των χαρατσιών και του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Αφορολόγητο όριο, ατομικό στα 20.000 ευρώ και 40.000 οικογενειακό, προσαυξημένο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες. Ανάλογη κινητοποίηση θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή 14 Μάρτη στις 11 το πρωί και η Επιτροπή Αγώνα Λογιστών Ελεύθερων Επαγγελματιών νομού Μεσσηνίας στη ΔΟΥ Καλαμάτας.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ: Τα Συνταξιουχικά Σωματεία ΙΚΑ Θεσσαλίας θα πραγματοποιήσουν σύσκεψη για τα οξυμένα προβλήματα των συνταξιούχων της περιοχής, τη Δευτέρα 17 Μάρτη, στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Τα θέματα που θα απασχολήσουν τη σύσκεψη είναι οι περικοπές των συντάξεων, τα προβλήματα στην Περίθαλψη και το κλείσιμο του ΕΟΠΥΥ, η οργάνωση του κλάδου και η κλιμάκωση των αγώνων. Θα παραβρεθεί ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελλάδας.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΟΑΕΕ: Σε εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση προχωρά σήμερα στις 10 π.μ. στην αίθουσα του ξενοδοχείου «Τιτάνια» (Πανεπιστημίου 52) η Ενωση Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθηνών και περιχώρων.

ΙΚΑΡΙΑ: Σε συσκέψεις για την οργάνωση του αγώνα ενάντια στην ανεργία, τη μισοαπασχόληση και την απλήρωτη δουλειά, καλεί τους εργαζομένους στα προγράμματα «voucher» και «κοινωφελούς εργασίας» και όλους όσοι ψάχνουν δουλειά μέσα από τα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας, η Γραμματεία Ικαρίας - Φούρνων του ΠΑΜΕ. Συσκέψεις θα γίνουν σήμερα, στις 5 μ.μ., στην αίθουσα του παλιού δημαρχείου στον Αγιο Κήρυκο και στις 7 μ.μ. στο «Κατσούλειο» στον Εύδηλο.

Στη «Μαρινόπουλος» τα σούπερ μάρκετ «Αρβανιτίδη»

Στη «Μαρινόπουλος» περνούν τα καταστήματα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Αρβανιτίδης», μετά από τη συμφωνία που υπέγραψε με την εταιρεία «Karipidis Bros». Συγκεκριμένα, η «Karipidis Bros», με έδρα τη Νάουσα, ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες την εξαγορά της «Αρβανιτίδης ΑΕ». Στη συνέχεια ανακοινώθηκε ότι η «Μαρινόπουλος» υπέγραψε συμβόλαιο δικαιόχρησης (franchise) με την εταιρεία «Karipidis Bros» για τα 149 καταστήματα της «Αρβανιτίδης ΑΕ», τα οποία πλέον μετονομάζονται σε «Carrefour Μαρινόπουλος» και «Carrefour Express». Θυμίζουμε ότι στην επιχείρηση «Αρβανιτίδης» απασχολούνται περίπου 1.500 εργαζόμενοι, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα βρίσκονταν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων που τους όφειλε η εργοδοσία και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ