ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Μάρτη 2014
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συζήτηση για την αξιοποίηση της έρευνας

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Σε εκδήλωση της Νομαρχιακής Οργάνωσης ΑΕΙ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ με θέμα «"Ερευνώντας" την αξιοποίηση της έρευνας. Οι εξελίξεις στο χώρο της έρευνας με αφορμή το καινούργιο νομοσχέδιο. Ποια η στάση του νέου επιστήμονα;», μίλησαν το βράδυ της Δευτέρας ο Δημήτρης Κοιλάκος, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Γιάννης Ζιώγας, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

«Ο τομέας της έρευνας είναι ένα σημαντικό κομμάτι της στρατηγικής του ευρωενωσιακού κεφαλαίου για την ανάπτυξη της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητάς του», σημείωσε ο Γ. Ζιώγας. Πρόσθεσε πως «η παράδοση της έρευνας στο μεγάλο κεφάλαιο επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά ότι στην καπιταλιστική ανάπτυξη στόχος της επιστημονικής έρευνας δεν είναι η απαλλαγή των εργαζομένων, του λαού, από το μόχθο, από τον κόπο, από τις ασθένειες ή την άγνοια, αλλά η δημιουργία πατενταρισμένων εμπορευμάτων για την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Η Ενωση Καινοτομίας της ΕΕ, όπως και οι διάφορες Συμπράξεις Καινοτομίας, έχουν ως στόχο, με βάση τα ευρωπαϊκά κείμενα, τη δημιουργία ενιαίας αγοράς καινοτομίας για την άρση των εμποδίων που δεν επιτρέπουν στην ΕΕ να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ και τις άλλες οικονομικά αναδυόμενες χώρες, όπως η Βραζιλία, η Ινδία, η Κίνα».

Ο Δημήτρης Κοιλάκος ανέφερε ότι «καμία σοβαρή ανάλυση για τα ζητήματα της έρευνας δεν μπορεί να αποφύγει την απάντηση στο ερώτημα "τι έρευνα, πώς, από ποιον και για ποιον". Και φυσικά, καμιά σοβαρή ανάλυση των εξελίξεων στην έρευνα δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από το ζήτημα της ανάπτυξης: Ανάπτυξη για τα μονοπώλια ή ανάπτυξη για το λαό και τις ανάγκες του; Οταν οι στοχεύσεις της ερευνητικής πολιτικής καθορίζονται με άξονα την εξυπηρέτηση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου, υπονομεύονται οι δυνατότητες φιλολαϊκής ανάπτυξης. Η στρόφιγγα της χρηματοδότησης, είτε από δημόσιους είτε από ιδιωτικούς πόρους, ανοιγοκλείνει σε συνάρτηση με το σχεδιασμό, αλλά κύρια με τις αντιφάσεις που εμπερικλείει η καπιταλιστική ανάπτυξη. Αντιφάσεις που αντανακλώνται στην ανάπτυξη της επιστήμης, η οποία έχει προ πολλού αναχθεί σε άμεσα παραγωγική δύναμη.

Σε συνθήκες που η εργατική τάξη, ο εργαζόμενος λαός θα έχει στα χέρια του τα κλειδιά της οικονομίας, η επιστήμη θα αναπτύσσεται σχεδιασμένα, αδέσμευτη από τους ανταγωνισμούς και τους περιορισμούς που επιβάλλει ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος οργάνωσης και αξιοποίησης των αποτελεσμάτων της».

Υμνοι στην επιχειρηματικότητα

Ως ένα από τα βασικά στοιχήματα του υπουργείου χαρακτήρισε τη σύνδεση «της Αγοράς με τη Γνώση» ο υφυπουργός Παιδείας Κ. Γκιουλέκας χαιρετίζοντας προχτές στο Forum Νεανικής Επιχειρηματικότητας, που διοργάνωσε το Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης του υπουργείου Παιδείας, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οπως σημείωσε ο υφυπουργός, «η στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας και της δημιουργίας νέων επιχειρήσεων, με έμφαση στην προώθηση της καινοτομίας, της τεχνολογίας, της εξειδίκευσης και της εξωστρέφειας, της σύνδεσης με άλλα λόγια της αγοράς με τη γνώση, αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες, ένα από τα βασικά στοιχήματα του υπουργείου». Δήλωσε ότι σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται και το νομοσχέδιο για την Ερευνα που προωθηθεί σύντομα προς ψήφιση στη Βουλή.

Ο υπουργός μίλησε εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία έχει ανάγει την προώθηση της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας σαν βασικούς στόχους της εκπαίδευσης. Μιας εκπαίδευσης που θα λειτουργεί σαν εργαλείο παραγωγής κερδών (μέσα από τη δημιουργία εμπορεύσιμης νέας γνώσης και απασχολήσιμων στα μέτρα των μονοπωλίων). Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ ζητά και επιχειρηματικότητα στην εκπαίδευση, για να ταυτίσουν οι νέοι τα συμφέροντά τους με αυτά των επιχειρήσεων.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Προαναγγέλλει ρύθμιση για τους πολύτεκνους

Σε νομοθετική ρύθμιση για την εισαγωγή των παιδιών των πολύτεκνων οικογενειών στην ανώτατη εκπαίδευση δηλώνει ότι θα προχωρήσει το υπουργείο Παιδείας, μετά την απόφαση του ΣτΕ κατά του ειδικού καθεστώτος εισαγωγής γι' αυτήν την κατηγορία.

Οι διατάξεις των νόμων που ορίζουν ότι στον αριθμό εισαγομένων στις ανώτατες σχολές προστίθεται και αριθμός θέσεων που προορίζονται αποκλειστικά για υποψηφίους που ανήκουν σε πολύτεκνες οικογένειες, κρίθηκαν από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ως αντισυνταγματικές.

Στο μεταξύ, ανακοινώθηκαν χτες από το υπουργείο Παιδείας τα αποτελέσματα της διαδικασίας μεταφοράς θέσεων επιτυχόντων των σχολικών ετών 2009 - 2010, 2010 - 2011, 2011 - 2012 και 2012 - 2013 στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο, συνολικά τις προϋποθέσεις για μετεγγραφή είχαν 8.438 αιτούντες και λιγότεροι από τους μισούς (3.782) τελικά είδαν την αίτησή τους να εγκρίνεται. Τα αποτελέσματα είναι δημοσιευμένα στην ιστοσελίδα http://solon.it.minedu.gov.gr

Οσοι μετεγγράφονται, καλούνται να προσέλθουν προσωπικά ή μέσω νομίμως εξουσιοδοτημένου εκπροσώπου τους από τις 17 μέχρι και τις 31 Μάρτη στη Γραμματεία του Τμήματος υποδοχής τους, προκειμένου να υποβάλουν αίτηση εγγραφής προσκομίζοντας αντίγραφο της ηλεκτρονικής τους αίτησης και τα απαραίτητα δικαιολογητικά που αναγράφονται σε αυτή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ