ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Μάρτη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
«Κλειδώνουν» τα αντιλαϊκά διαρθρωτικά μέτρα

Μπαράζ από νέες αντιλαϊκές νομοθετικές παρεμβάσεις ετοιμάζει η συγκυβέρνηση για το αμέσως προσεχές διάστημα, με επίκεντρο τα «διαρθρωτικά» μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου και τη ρύθμιση των όρων ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζικών ομίλων.

Σήμερα ξεκινούν στην Αθήνα τα παζάρια με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της τρόικας τα οποία, σύμφωνα με τις προτροπές που δόθηκαν στο Γιούρογκρουπ, αναμένεται να καταλήξουν τις προσεχείς μέρες.

Η συγκυβέρνηση, από την πλευρά της, σηκώνει «κουρνιαχτό» γύρω από τη διάθεση του λεγόμενου «κοινωνικού μερίσματος», το οποίο προέρχεται από τα εμφανιζόμενα πρωτογενή πλεονάσματα του κρατικού προϋπολογισμού για το 2013, ως αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής. Συμπληρώνοντας το αντιλαϊκό σκηνικό, η τρόικα βάζει ως προϋπόθεση τη διασφάλιση των στόχων και για το 2014.

Σύμφωνα με «διαρροές» από συνεργάτες του, ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει στα όσα έχει εξαγγείλει για τη διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος σε ένστολους, χαμηλοσυνταξιούχους και αδύναμες κοινωνικές ομάδες. Σε κάθε περίπτωση, η όλη συζήτηση αφορά την «επιστροφή» ενός ελάχιστου μέρους από τα κλοπιμαία της τελευταίας περιόδου και μόνο για ένα πολύ μικρό τμήμα του πληθυσμού. Πρόκειται για ψίχουλα που αφορούν κατά κύριο λόγο τη διαχείριση ακραίων φαινομένων φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, ενώ ακόμη και γι' αυτά αναζητούνται «εναλλακτικά», «ισοδύναμα» μέτρα μέσω «εξορθολογισμού» στις αμοιβές των υπαλλήλων στο δημόσιο τομέα.

Κατά τ' άλλα, κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν ότι η συζήτηση με την τρόικα θα εστιάσει κυρίως σε θέματα διαρθρωτικά, όπως αυτά που περιέχονται στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, τα οποία στη συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία τους έχουν γίνει αποδεκτά. Στα παζάρια παραμένει το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή της παραπέρα μείωσης κατά 3,9% των «εργοδοτικών» ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και η κατάργηση «φόρων υπέρ τρίτων», οι οποίοι επίσης αποτελούν πηγή εσόδων για ασφαλιστικά ταμεία.

Ανταγωνισμοί για τράπεζες και τρόικα

«Η ελληνική πλευρά πήρε αυτό που ήθελε για τις τράπεζες, καθώς αναγνωρίζεται ότι την ευθύνη για τη διεξαγωγή των διαγνωστικών ελέγχων την έχει η Τράπεζα της Ελλάδος και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Δεν υποβαθμίζουμε το ρόλο του ΔΝΤ. Είναι όμως ένα ζήτημα που έχει να κάνει περισσότερο μεταξύ των μελών της τρόικας παρά με εμάς», δήλωσε προχτές Τρίτη, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, μετά από τη λήξη του ΕΚΟΦΙΝ στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, νέοι ανταγωνισμοί εκδηλώνονται γύρω από τις τελικές ρυθμίσεις του υπό διαμόρφωση νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στο αμέσως προσεχές διάστημα. Σε αυτό το πλαίσιο, συζητούνται πτυχές της κοινοτικής Οδηγίας σχετικά με την εφαρμογή «διάσωσης των τραπεζών με ίδια μέσα», που συνεπάγεται ακόμη και «κούρεμα» μετόχων και ομολογιούχων (πιστωτών των τραπεζών) πριν την προσφυγή τους στα κρατικά πακέτα ενίσχυσης.

Χτες εξάλλου συζητήθηκαν στην Ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου και σήμερα μπαίνουν σε ψηφοφορία οι δύο εκθέσεις σχετικά με τα πεπραγμένα της τρόικας στα κράτη που υπάγονται σε «προγράμματα διάσωσης». Πρόκειται για εκθέσεις που αποτυπώνουν πτυχές των αντιθέσεων στους κόλπους της ΕΕ, αλλά και της γενικότερης διαπάλης με το ΔΝΤ, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων και τον εξωραϊσμό των θεσμών της ΕΕ.

Συνάντηση με τον νέο πρέσβη της Κίνας

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, είχε χτες συνάντηση, στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό, με τον νέο πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, Ζου Ξιαολί.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, έγινε μια ουσιαστική και εποικοδομητική συζήτηση σχετικά με τις διεθνείς εξελίξεις, τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, αλλά και τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ουκρανία. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ενημέρωσε τον Ζου Ξιαολί για τις θέσεις, τις εκτιμήσεις, τη δραστηριότητα του ΚΚΕ σχετικά με αυτά τα ζητήματα και άκουσε με προσοχή τις απόψεις του πρέσβη της Κίνας.

Ομιλία σε συγκέντρωση στο Σπόρτιγκ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, την Κυριακή 16 Μάρτη, στις 19.00, θα μιλήσει σε συγκέντρωση που διοργανώνει η Τομεακή Οργάνωση Α' Αθήνας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, στο γήπεδο Σπόρτιγκ. Στη συγκέντρωση θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Ν. Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος Δήμαρχος Αθήνας, και ο Γ. Πέρρος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών.

  • Από τα γραφεία του ΚΚΕ στο Ν. Κόσμο (Φραντζή 68) θα ξεκινήσει πούλμαν για τη συγκέντρωση, με ώρα αναχώρησης 17.30 (διέλευση από πάρκινγκ Συγγρού - Φιξ στις 17.45).
Στη Θεσσαλονίκη

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παραβρεθεί και θα χαιρετίσει στην εκδήλωση - συνεστίαση που διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του Κόμματος, το Σάββατο 15 Μάρτη, στις 21.00, στη Θεσσαλονίκη (κέντρο FOCUS, περιοχή αεροδρομίου).

Δραστηριότητες μελών του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

-- Η Ελένη Μπέλλου θα μιλήσει σε εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου «Φασισμός και κοινωνική επανάσταση», που οργανώνουν οι ΚΟ Λάρισας του ΚΚΕ, σήμερα Πέμπτη, στις 7 μ.μ. στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο.

-- Σήμερα Πέμπτη, στο πλαίσιο της δραστηριότητας των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για τα προβλήματα της ανεργίας, θα βρίσκεται στη Χαλκίδα ο Γιώργος Μαρίνος, υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας. Στις 2:30 μ.μ. θα επισκεφτεί την ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ. Στις 7 μ.μ. θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας με θέμα «Το πρόβλημα της ανεργίας και η πάλη για τη μόνιμη και σταθερή δουλειά και την προστασία των ανέργων».

-- Τη Δευτέρα 17/3, στις 6.30 μ.μ., σε συγκέντρωση της ΤΟ Χρηματοπιστωτικού της ΚΟ Αττικής, στο Συνδικάτο Οικοδόμων (Βερανζέρου 1), θα μιλήσει η Ελένη Μπέλλου.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Χρειάζεται ισχυρό ΚΚΕ για το σήμερα και για το αύριο

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του, για τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - τρόικας, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η λεγόμενη αντιπαράθεση κυβέρνησης - τρόικας για το πώς θα μοιραστεί το πρωτογενές πλεόνασμα επιχειρεί να κρύψει ότι το πλεόνασμα βγαίνει μέσα από το ξεζούμισμα του λαού, το οποίο θα συνεχιστεί είτε με μνημόνιο και τρόικα είτε με τους μηχανισμούς εποπτείας που έχει συγκροτήσει η ΕΕ. Οσα ψίχουλα από αυτό το πλεόνασμα και αν πάνε στην πιο ακραία φτώχεια, δε θα αποτελέσουν ανακούφιση ούτε θα ανακόψουν την πορεία επιδείνωσης συνολικά του λαού. Γι' αυτό σήμερα χρειάζεται να διαμορφωθεί ένα μαχητικό λαϊκό ρεύμα καταδίκης τόσο του εμπαιγμού και της πολιτικής της κυβέρνησης όσο και των κομμάτων που υποστηρίζουν την ΕΕ και υπηρετούν το στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης, φέρνοντας από την "πίσω πόρτα" την ίδια αντιλαϊκή πολιτική. Χρειάζεται ισχυρό ΚΚΕ για το σήμερα και για το αύριο».

Ομιλία σε συγκέντρωση στον ΟΛΠ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα μιλήσει σε συγκέντρωση που διοργανώνουν οι Τομεακές Οργανώσεις Βιομηχανίας και Μεταφορών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, τη Δευτέρα 17 Μάρτη στις 6 μ.μ., στον Επιβατικό Σταθμό «ΗΕΤΙΩΝΑ» του ΟΛΠ (Πύλη Ε2), με θέμα: «Λιμάνια - Ναυπηγεία κοινωνική περιουσία στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ