ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Μάρτη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τα «Θέματα Παιδείας» πάνε σινεμά

Το περιοδικό «Θέματα Παιδείας» διοργανώνει τη Δευτέρα 17 Μάρτη, ώρα 6.30μ.μ., προβολή της ταινίας «Κούλε Βάμπε ή σε ποιον ανήκει ο κόσμος», στον Kινηματογράφο ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ (Κρέμου 141, Καλλιθέα, κοντά στον ηλεκτρικό.

Το «Κούλε Βάμπε» γυρίστηκε με σενάριο των Μπέρτολτ Μπρεχτ - Ερνστ Οστβαλντ και σκηνοθεσία του Ζλάταν Ντούντοβ, στη Γερμανία το 1932, εποχή καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και ανόδου του φασισμού (για περισσότερες πληροφορίες: www.thematapaideias.org).

Η εκδήλωση εντάσσεται σε μια προσπάθεια προβολής και διάδοσης των εκδόσεων του Ομίλου Εκπαιδευτικού Προβληματισμού (του μορφωτικού - μη κερδοσκοπικού σωματείου που εκδίδει το περιοδικό «Θέματα Παιδείας»). Το 50ό τεύχος των «Θεμάτων Παιδείας» είναι ολόκληρο αφιερωμένο στον Μπρεχτ με 356 σελίδες πολύτιμο υλικό, αποσπάσματα έργων του, επιστολές σημειώσεις, άρθρα για τον Μπρεχτ και την εποχή του.

Η είσοδος στον κινηματογράφο θα γίνεται με πρόσκληση στην τιμή των 5 ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται τηλεφωνικά, για προσκλήσεις και κρατήσεις θέσεων, στη γραμματεία του περιοδικού: 210-8213.430.

Για μικρούς και μεγάλους

«Αγριος σπόρος»
«Αγριος σπόρος»
Σήμερα, Παρασκευή 14 Μάρτη ανεβαίνει στο «Ακροπόλ» το νέο έργο του Γιάννη Τσίρου, «Αγριος Σπόρος». Πρόκειται για ένα σύγχρονο, ανατρεπτικό και πικρά κωμικό κείμενο. Μία αυθαίρετη καντίνα τοποθετημένη σε μια απόμερη επαρχιακή παραλία, συρτάρια γεμάτα απλήρωτους λογαριασμούς, κλήσεις και χρέη. Ενας πατέρας, που προσπαθεί να αντεπεξέλθει στην ελληνική πραγματικότητα του 2014 και να επιβιώσει μαζί με τη νεαρή κόρη του, μια παραλία, ένα μυστήριο το οποίο ψάχνει τη λύση του... Σκηνοθεσία: Τσέζαρις Γκραουζίνις. Σκηνικά-Κουστούμια: Πάρις Μέξης. Μουσική: Δημήτρης Θεοχάρης. Φωτισμοί: Τσέζαρις Γκραουζίνις. Παίζουν: Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Κίμωνας Κουρής, Μυρσίνη Χρυσοχοΐδου. Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 9.00 μ.μ. και κάθε Κυριακή στις 8.00 μ.μ.

  • Η παράσταση με τίτλο «Ξημερώνει Κυριακή», εμπνευσμένη, από την ιστορία των πολυτραγουδισμένων και διαχρονικών επιτυχιών του Μίμη Πλέσσα και Λευτέρη Παπαδόπουλου από τον ιστορικό δίσκο «ο Δρόμος» και το «Μίλα μου για λευτεριά», παρουσιάζεται στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Ενα μιούζικαλ, σε κείμενα Παναγιώτη Μπρατάκου - Μάρως Μπουρδάκου και σκηνοθεσία Μάνου Πετούση. Μεγάλες επιτυχίες ακούγονται ζωντανά με ερμηνευτές τη Ρένα Κουμιώτη και τον Δημήτρη Μπάση και συνοδεία πολυμελούς ορχήστρας υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Κωνσταντίνου Παγιάτη. Παίζουν: Κώστας Αρζόγλου, Μιχάλης Μητρούσης, Γιώτα Φέστα, Δημήτρης Αλεξανδρής, Βασίλης Παλαιολόγος, Δώρα Χρυσικού, Αννίτα Κούλη, Γιάννης Καραούλης. Τραγουδούν: Ειρήνη Κυρμιζάκη, Στέλιος Κέλλερης, Νικόλας Μπράβος, Γιάννης Μωραΐτης, Γιώργος Νικητόπουλος, Μάυ Χάννα, Αμαλία Ασκορδαλάκη, Κέλυ Γιακουμάκη. Τα σκηνικά επιμελήθηκε ο Κωνσταντίνος Ζαμάνης, τις χορογραφίες η Αποστολία Παπαδαμάκη, τα κοστούμια η Δέσποινα Βολίδη, τους φωτισμούς ο Ανδρέας Μπέλλης.
  • Κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στη Β' Σκηνή του Θεάτρου της οδού Κεφαλληνίας παρουσιάζεται η παράσταση «Πωλούνται δάκρυα ελιάς». Κείμενο-σκηνοθεσία-μουσική: Φένια Παπαδόδημα. Παίζουν: Μαρία Σκουλά, Φένια Παπαδόδημα. Σκηνικά-κοστούμια: Αριστοτέλης Καρανάνος, Αλεξάνδρα Σιάφκου. Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη.
  • «Στον ίσκιο της θυγατέρας» είναι ο τίτλος της παράστασης που παρουσιάζει κάθε Δευτέρα και Τρίτη, η θεατρική ομάδα «Ονειρόδραμα», στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, σε σκηνοθεσία της ομάδας (μέχρι 25 Μάρτη). Οι ηθοποιοί Πέννυ Καλαφατάκη, Γιώργος Μενεδιάτης, Χριστίνα Μουδάτσου και Βασίλης Παπαλαζάρου, ανοίγουν το δρόμο για να περάσουν οι παραμυθένιοι ήρωες και να συναντηθούν με την πραγματική ζωή. Η παράσταση απευθύνεται σε ενήλικες και παιδιά άνω των 12 ετών. Ενδυματολόγος: Κωνσταντίνος Γκουγκούνης. Μουσική: Πάνος Δουκουμόπουλος.
«Πάμε Ξανά»... στο Σταυρό του Νότου

Από το Σάββατο 15 Μάρτη και κάθε Σάββατο και Κυριακή (για λίγες παραστάσεις), η αγαπημένη ερμηνεύτρια Νατάσσα Μποφίλιου επιστρέφει στην Κεντρική Σκηνή του Σταυρού του Νότου, με μια από τις πιο επιτυχημένες και ολοκληρωμένες παραστάσεις της. Ο Θέμης Καραμουρατίδης και ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος στήνουν ένα απρόβλεπτο ακουστικό πρόγραμμα, με τίτλο «Πάμε ξανά», με στόχο να κάνουν τα τραγούδια του ρεπερτορίου τους αγνώριστα, αλλά και να πειραματιστούν με γνωστά και μη εξαιρετέα κομμάτια της ελληνικής μουσικής σκηνής. Μαζί τους, σε ρόλο guest, ο συνθέτης Στάμος Σέμσης, που φέρνει μαζί τα ήδη αγαπημένα τραγούδια της πρόσφατης συνεργασίας του με την Νατάσσα.

Παίζουν οι μουσικοί: Πιάνο: Θέμης Καραμουρατίδης. Βιόλα: Στάμος Σέμσης. Τύμπανα - Κρουστά: Φοίβος Κουντουράκης. Κιθάρες - Μπουζούκι: Σωτήρης Καστάνης. Μπάσο: Γιώργος Μπουλντής. Τσέλο: Αρης Ζέρβας. Βιολί - Μαντολίνο: Δημήτρης Κουζής.

Εκδήλωση για την Ελλη Παπαδημητρίου

Εκδήλωση προς τιμή της αξέχαστης κομμουνίστριας, συγγραφέα και αγωνίστριας της ΕΑΜικής Αντίστασης Ελλης Παπαδημητρίου διοργανώνει η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, τη Δευτέρα 17/3, στις 7 μ.μ. στα γραφεία της ΕΕΛ (Ακαδημίας και Γενναδίου 8). Χαιρετίζει ο πρόεδρος της Εταιρείας Π. Ναθαναήλ. Μιλούν οι Ι. Πετροπούλου, Μ. Δραγούμης, Ευ. Ζωγράφου και Αλ. Πούλος. Παρεμβαίνει η Φ. Ζαμπαθά - Παγουλάτου. Συντονίζει ο Γ. Παπαοικονόμου.

16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Σήμερα ξεκινά το 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με τίτλο «Εικόνες του 21ου αιώνα». Το φεστιβάλ φέτος θα τιμήσει δυο σπουδαίους κινηματογραφιστές που ενέπνευσαν και συνεχίζουν να εμπνέουν τον κόσμο του ντοκιμαντέρ. Πρόκειται για τον πρόωρα χαμένο, πολυπράγμονα κινηματογραφιστή και μέντορα πολλών γενεών νέων κινηματογραφιστών, Καναδό Πίτερ Ουιντόνικ (1953 - 2013) με ανεκτίμητη προσφορά στην τέχνη του ντοκιμαντέρ καθώς και για τον βιρτουόζο της τέχνης της παρατήρησης Γάλλο Νικολά Φιλιμπέρ, δημιουργό με έργο που σφύζει από ανθρώπινες εικόνες και θεματική που δεν περιορίζεται αλλ' αντίθετα εκτείνεται από ζητήματα κοινωνικά σε θέματα τέχνης και από την πολιτική στη φύση... Ο γεννημένος το 1951 Φιλιμπέρ που σπούδασε φιλοσοφία αλλά, πολύ γρήγορα στράφηκε στο σινεμά, αναμένεται να δώσει το «παρών» στη φετινή διοργάνωση. Στο πλαίσιο του σημαντικού αυτού αφιερώματος θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ / σταθμός στην πορεία του Πίτερ Ουιντόνικ «Κατασκευάζοντας συναίνεση: Ο Νόαμ Τσόμσκι και τα ΜΜΕ» (1992) το οποίο σκηνοθέτησε σε συνεργασία με τον Μαρκ Ακμπαρ. Η ταινία είναι ένα πορτρέτο του Αμερικανού στοχαστή Νόαμ Τσόμσκι, ο οποίος με τρόπο έξυπνο μυεί τον θεατή στα άδυτα των ΜΜΕ. Το National Film Board χαρακτήρισε την ταινία - που προβλήθηκε σε περισσότερες από 300 πόλεις ανά τον κόσμο, αποσπώντας 22 βραβεία και προβλήθηκε σε 50 διεθνή φεστιβάλ - ως «το καλύτερο καναδικό ντοκιμαντέρ όλων των εποχών». Το Φεστιβάλ ολοκληρώνεται στις 23 Μάρτη.

Παρουσίαση ποιητικού έργου

Η Επιτροπή Ειρήνης Δάφνης και η «Αγωνιστική Παράταξη Ελλήνων Λογοτεχνών» προσκαλούν στην παρουσίαση του ποιητικού έργου της Ελένης Καλαγκιά, την Τετάρτη 19/3, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα της Επιτροπής Ειρήνης Δάφνης, Αγ. Βαρβάρας και Δήλου 2 (στάση μετρό Δάφνης).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ