ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Απρίλη 2014
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
Εντείνεται η διαφοροποίηση στην Εκπαίδευση με τα νέα Πρότυπα Σχολεία

Συνοδεύοντας και συνδέοντας κάθε αναφορά του στην Εκπαίδευση με τις «ανάγκες της αγοράς» ο υπουργός Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος, ανακοίνωσε χτες την πρόθεση της κυβέρνησης να διευρύνει το δίκτυο των ελιτίστικων «Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων» (ΠΠΣ) σε κάθε εκπαιδευτική περιφέρεια της χώρας, εμβαθύνοντας τη διαφοροποίηση της Εκπαίδευσης. Πρόκειται για σχολεία όπου δεκτοί κατόπιν εξετάσεων θα γίνονται οι «άριστοι και άξιοι» μαθητές και επειδή θα επεκταθούν σ' όλη την επικράτεια ο υπουργός Παιδείας ισχυρίστηκε ότι «δημιουργείται ένα αταξικό σχολείο αριστείας». Ξεκινώντας από τον τίτλο των ΠΠΣ, ο πειραματικός χαρακτήρας δεν ανταποκρίνεται στο περιεχόμενο του όρου. Το δείγμα μαθητών του δεν είναι τυχαίο αλλά φιλτραρισμένο, με υψηλές σχολικές επιδόσεις, οι οποίες συνήθως συνδέονται με φροντιστήρια, ιδιαίτερα μαθήματα ακόμη κι από τις τάξεις του δημοτικού για μια θέση σ' ένα «καλό» σχολείο.

Σήμερα, λειτουργούν 68 ΠΠΣ (4 νηπιαγωγεία, 19 δημοτικά, 18 γυμνάσια, 15 ΓΕΛ και 4 μεικτά - δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο) σε 9 από τις 13 εκπαιδευτικές περιφέρειες της χώρας, στα οποία, όπως είπε ο υπουργός, «εφαρμόσαμε νέο ωρολόγιο πρόγραμμα και καινοτόμες μεθόδους και το τρέχον έτος θα προχωρήσει η αυτοαξιολόγηση», καθώς και τα ΠΠΣ συνδέονται άμεσα με τα προγράμματα του σχολείου της «αγοράς», αποτελούν τον δούρειο ίππο για την υλοποίηση σειράς αντιδραστικών και αντεργατικών μέτρων. Ας μην ξεχνάμε ότι πρώτα «αξιολογήθηκαν» οι εκπαιδευτικοί των συγκεκριμένων σχολείων.

Χτες, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι μέχρι το 2020 θα προχωρήσει στην ίδρυση ή ορισμό μετά από αξιολόγηση 60 νέων ΠΠΣ: 22 νηπιαγωγείων, 16 δημοτικών, 12 γυμνασίων, 10 ΓΕΛ. Συνολικά μέχρι το 2020 πρόκειται να δημιουργηθούν 24 πλήρεις κάθετες δομές (νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο) στις 13 περιφέρειες της χώρας και επιπλέον 2 νηπιαγωγεία, 15 δημοτικά, 10 γυμνάσια και 6 ΓΕΛ. Τα ΠΠΣ θα συνδέονται με τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, ενώ η Διοικούσα Επιτροπή Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων θα είναι 9μελής και μεταξύ άλλων θα αποτελείται από τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, το Γενικό Διευθυντή Σπουδών του υπουργείου Παιδείας κι ένα μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνας και Τεχνολογίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, οι προσφερόμενες θέσεις στα ΠΠΣ για το 2014 είναι 3.350 ενώ οι αιτήσεις για εγγραφή σε αυτά 13.017. «Είμαστε αυστηροί στη δημιουργία και λειτουργία των ΠΠΣ», για «να κρατηθεί η ποιότητα σε αυτά τα σχολεία», είπε ο υφυπουργός Παιδείας, Σ. Κεδίκογλου, δείχνοντας ότι εκεί θα προετοιμάζεται το αυριανό διευθυντικό δυναμικό, ενώ στα υπόλοιπα σχολεία θα καταρτίζεται το αυριανό φθηνό κι ευέλικτο εργατικό δυναμικό. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι δεν υπάρχουν ούτε κι έγινε λόγος για δημιουργία πρότυπων ΕΠΑΛ, αφού τα σχολεία της τεχνικής εκπαίδευσης τα προορίζουν για τα παιδιά που θέλουν να τα κάνουν να πιστέψουν ότι... «δεν παίρνουν τα γράμματα».

Απεργία σήμερα σε Δημοτικά - Νηπιαγωγεία

Κινητοποίηση εκπαιδευτικών στο υπουργείο Παιδείας ενάντια στην αξιολόγηση

Απεργούν σήμερα οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που μαζί με τους συναδέλφους τους καθηγητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πραγματοποιούν συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας.

Αιχμή των κινητοποιήσεων είναι η αντίθεση στην αξιολόγηση την οποία η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να προωθήσει, παρά την εκφρασμένη σε μεγάλο ποσοστό αντίθεση των εκπαιδευτικών. Στο πλαίσιο αυτό, οι απεργοί εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης συγκεντρώνονται και διαδηλώνουν σήμερα Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας όπου γίνεται ένα ακόμα σεμινάριο επιμόρφωσης στελεχών εκπαίδευσης πάνω στην αξιολόγηση. Στις 2 το μεσημέρι συγκέντρωση στο υπουργείο προγραμματίζουν και οι εκπαιδευτικοί Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Κινητοποιήσεις έχουν εξαγγείλει οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες για όλο το τριήμερο που διαρκεί το σεμινάριο. Κάλεσμα συμμετοχής στη σημερινή συγκέντρωση απευθύνουν η ΔΟΕ, η ΟΛΜΕ, πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών και η ΑΔΕΔΥ.

Επόμενος απεργιακός σταθμός και για τους εκπαιδευτικούς είναι η πανεργατική απεργία στις 9 Απρίλη.

Σε μία προσπάθεια να παρουσιάσει την αξιολόγηση σαν μέσο βελτίωσης της ποιότητας της εκπαίδευσης επιδόθηκε χτες ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος. Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για τα πρότυπα σχολεία, ο υπουργός ισχυρίστηκε ψευδώς ότι την αξιολόγηση την αποζητά η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών και απέδωσε τις αντιδράσεις σε «καχυποψία» και στο ότι εδώ και 32 χρόνια δεν υπάρχει αξιολόγηση. Παράλληλα, επέρριψε ευθύνες στα συνδικαλιστικά όργανα των εκπαιδευτικών ότι ασκούν τρομοκρατία λέγοντας πως η αξιολόγηση σημαίνει απολύσεις, όταν ήδη μετράμε τις πρώτες εκατοντάδες απολύσεις εκπαιδευτικών. Εξάλλου, μέσα από ένα πλέγμα μέτρων, όπως του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα και του νέου μισθολογίου, φαίνεται - παρά τα όσα είπε ο υπουργός - ξεκάθαρα ότι η αξιολόγηση θα οδηγήσει σε απόλυση εκπαιδευτικούς που θα κριθούν «ελλιπείς» με τα κριτήρια εκείνων που παίρνουν τις αποφάσεις και που θεωρούν καλό π.χ. τον εκπαιδευτικό που φέρνει μέσα στην τάξη τις «καινοτομίες», την ΕΕ, τους ιδιώτες μέσα από διάφορα προγράμματα.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Παιδείας, πρόκειται να γίνουν άλλα δύο σεμινάρια επιμόρφωσης σχολικών συμβούλων, θα ακολουθήσει η επιμόρφωση των διευθυντών σχολικών μονάδων για την αξιολόγηση και, όπως δήλωσε ο Κ. Αρβανιτόπουλος, η αξιολόγηση «θα ξεκινήσει την επόμενη μέρα».

Η προετοιμασία των μαθητικών Φεστιβάλ της ΚΝΕ στη Θεσσαλία

Σε εξέλιξη είναι μια πλούσια πολιτική - πολιτιστική δραστηριότητα των Μαθητικών Οργανώσεων της ΚΝΕ στη Θεσσαλία με το σύνθημα «ΕΕ vs Νεολαία Σπάσε τα δεσμά». Περιοδείες, εξορμήσεις, συσκέψεις, πολύμορφη προπαγάνδα, αλλά και η προετοιμασία του προγράμματος των Μαθητικών Φεστιβάλ της οργάνωσης, με τα οποία θα κορυφωθεί όλη αυτή η δραστηριότητα. Στη Λάρισα, το Σάββατο 12 Απρίλη, πλατεία Λαμπρούλη (Φρούριο), στο Βόλο την Παρασκευή 11 Απρίλη, παραλία (έξω από το Θόλο), στα Τρίκαλα Σάββατο 12 Απρίλη, πλατεία Ρήγα Φεραίου και την ίδια μέρα στην Καρδίτσα, στο Παυσίλυπο.

Χιλιάδες όμορφα υλικά της ΚΝΕ αλλάζουν χέρια καθημερινά μέσα και έξω από τα σχολεία. Εχει φτιαχτεί ερωτηματολόγιο που αξιοποιείται στην κουβέντα με τους μαθητές, με ερωτήματα όπως: «Ποιοι και για ποιο λόγο δημιούργησαν την Ευρωπαϊκή Ενωση;», «Ποια κόμματα στηρίζουν την ΕΕ και την πολιτική της;», «Οι κυβερνήσεις της χώρας ασχολούνται ουσιαστικά με τα προβλήματα της νεολαίας;», «Πώς πιστεύεις ότι θα λυθούν τα προβλήματά σου;» κ.ά. Ειδικά το τελευταίο διάστημα σε κάθε σχολείο, γειτονιά, φροντιστήριο, μαθητικό στέκι, σε χώρους πολιτισμού και αθλητισμού η παρέμβαση της Οργάνωσης βάζει τη σπίθα για να ανοίξει πλούσια συζήτηση. Αναπτύσσονται προβληματισμοί για τις θέσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, γίνονται αρκετές ερωτήσεις σε σχέση με την ΕΕ και το σύνθημα του Μαθητικού Φεστιβάλ, δημιουργείται κλίμα και ενθουσιασμός για τις δραστηριότητες και το πρόγραμμα.

Δεκάδες «ομάδες δουλειάς» μαθητών σε όλη την περιοχή προετοιμάζονται, βάζουν το δικό τους πρόγραμμα μέχρι και τη μέρα του Φεστιβάλ. Σιγά - σιγά οι γειτονιές στολίζονται, παίρνουν χρώμα... με αφίσες, πανό, stencil, τρικάκια κ.λπ. Αξιοποιώντας τη συζήτηση με τα ερωτηματολόγια ετοιμάζονται τα πρώτα ταμπλό, ενώ στις συσκέψεις με μαθητές και γονείς που οργανώνονται στις συνοικίες των πόλεων και στα χωριά η κουβέντα εμπλουτίζεται και με άλλες πρωτοβουλίες όπως προβολή ενός βίντεο, παιχνίδι γνώσεων «ο κόσμος γύρω μας, μπορούμε να το αλλάξουμε;», παρουσίαση μιας συλλογικής εργασίας. Οι εργασίες των μαθητών που φτιάχτηκαν για τον πανελλαδικό διαγωνισμό συλλογικής εργασίας της ΚΝΕ θα κυριαρχήσουν στο πρόγραμμα των φεστιβάλ. Σε Βόλο και Τρίκαλα οργανώνεται διαγωνισμός σκίτσου, στη Λάρισα, παιδιά που ασχολούνται με τις πολεμικές τέχνες, το parkour, τη standup comedy ετοιμάζονται να παρουσιάσουν κάτι για το Φεστιβάλ. Επίσης, στο Βόλο ομάδες μαθητών που ασχολούνται με το χορό και τον αθλητισμό θα συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ. Στα Τρίκαλα, μια μαθητική θεατρική ομάδα προετοιμάζεται, ενώ ομάδες αθλητών μαθητών και η κινηματογραφική ομάδα του 1ου ΓΕΛ συζητάνε για το πώς θα συμβάλουν στο Μαθητικό Φεστιβάλ. Σε όλες τις πόλεις της Θεσσαλίας τα προβλήματα και οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες στα σχολεία είναι στο επίκεντρο της συζήτησης όλης αυτής της δραστηριότητας. Τέλος, τα μουσικά μαθητικά σχήματα που ντύνουν με τις μουσικές τους το πρόγραμμα των Φεστιβάλ θα ενώσουν τη φωνή τους με όλους τους μαθητές ενάντια στο φασισμό και το σύστημα που τον γεννά!


Αχιλλέας ΣΙΜΟΣ
Μέλος του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ

Κινητοποίηση εργαζομένων στο χώρο της Ερευνας

Οι εργαζόμενοι στο χώρο της Ερευνας πραγματοποιούν σήμερα, στις 9 το πρωί, κινητοποίηση στο υπουργείο Οικονομικών, με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων Ερευνητικού Κέντρου Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμινγκ». Οι εργαζόμενοι στην Ερευνα διεκδικούν την οριστική επίλυση του προβλήματος της καταβολής του ΦΠΑ ανεξάρτητα από την προέλευση των ερευνητικών κονδυλίων. Κινητοποίηση για το ίδιο θέμα έχουν προγραμματίσει την επόμενη Παρασκευή 11 Απρίλη στο υπουργείο Παιδείας.

Τα Φεστιβάλ αρχίζουν από αύριο

Τα Μαθητικά Φεστιβάλ σε όλη τη χώρα αρχίζουν από αυτό το Σαββατοκύριακο. Συγκεκριμένα:

Αύριο Σάββατο: Νέα Φιλαδέλφεια (πλατεία Πατριάρχου), πλατεία Γέρακα, Πασαλιμάνι, Καισαριανή (Σκοπευτήριο), Τούμπα (Πολιτιστικό Κέντρο), πλατεία Ευόσμου, Βέροια (Δημαρχείο), Ορεστιάδα (κεντρική πλατεία), Φλώρινα (νέο πάρκο), Κέρκυρα (πάνω πλατεία), Λιβαδειά (κεντρική πλατεία), Ναύπλιο, Τρίπολη (πάρκινγκ δίπλα στο Δημαρχείο), Πύργος (Αθλητικό Κέντρο Αγ. Βαρβάρα), Χανιά (πεζόδρομος Κοραή), Βαθύ Σάμου (πλατεία Δημαρχείου).

Διήμερο αύριο Σάββατο και την Κυριακή 6 Απρίλη: Μπραχάμι (πλατεία Παναγούλη), πλατεία Νέας Περάμου.

Κυριακή 6 Απρίλη: Γκράβα (θεατράκι), Κερατσίνι (πλατεία Ζαρντέν), πλατεία Λαγκαδά, Γιαννιτσά (Πολύκεντρο), Θήβα (κεντρική πλατεία).

Επεισόδια στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Επίθεση κουκουλοφόρων σε βάρος μελών της ΔΑΠ σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Τέσσερις φοιτητές τραυματίστηκαν ελαφρά. Ερευνα για την υπόθεση διεξάγει η Αστυνομία. Σε κάθε περίπτωση, τέτοια περιστατικά αξιοποιούνται από την κυβέρνηση προκειμένου να προωθηθούν μέτρα για την ποινικοποίηση των αγώνων και το χτύπημα του φοιτητικού κινήματος. Σ' αυτή την κατεύθυνση ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Σ. Ιωαννίδης, επανέφερε χτες την πρόταση για «σύσταση ειδικού σώματος φύλαξης των Πανεπιστημίων». Την επίθεση καταδίκασε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ