ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Απρίλη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΕΕ - ΔΙΑΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΠΠΑ
Παζάρια της κυβέρνησης για λογαριασμό της αστικής τάξης

Τους στόχους της ελληνικής αστικής τάξης για γεωπολιτική αναβάθμιση στην ευρύτερη περιοχή προωθεί η κυβέρνηση, τόσο στην 4η Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) της ΕΕ, όσο και στην άτυπη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της λυκοσυμμαχίας. Εμφανίζοντας τη χώρα ως «παράγοντα σταθερότητας» σε μια διευρυμένη ζώνη «αστάθειας», διεκδικεί μεγαλύτερα μερίδια από την ιμπεριαλιστική λεία, ενώ στο ζήτημα των σχέσεων με τη Ρωσία στοιχίζεται με τις ευρωατλαντικές θέσεις.

Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη, επέμεινε ότι η Ελλάδα «βρίσκεται γεωγραφικά σε μια περιοχή ιδιαίτερα σημαντική, γεωστρατηγικά σημαντική (...) βρίσκεται και κοντά σε μια περιοχή διαχρονικά ασταθή, μια περιοχή διαρκών κρίσεων που απειλούν την ασφάλεια όχι μόνο σε περιφερειακό επίπεδο, αλλά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς, ούτως ή άλλως, αναφερόμαστε στην καμπύλη της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής που είναι πολύ βεβαρημένη (...) Μέσα σε αυτό το ασταθές περιβάλλον, η παρουσία της Ελλάδας είναι ένα σημείο σταθερότητας, μια εγγύηση σταθερότητας για όλη την περιοχή».

Επιδιώκοντας ενεργό ρόλο στις εξελίξεις, ανήγγειλε ότι την Τρίτη επισκέπτεται τη Μολδαβία, εκπροσωπώντας το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών ενσωμάτωσης στην ΕΕ, ενώ στις 8 Μάη η κυβέρνηση διοργανώνει υπουργική συνάντηση της ΕΕ και των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων. Επίσης, στις 10 Ιούνη οργανώνει υπουργική σύνοδο μεταξύ της ΕΕ και του Αραβικού Συνδέσμου.

Πρόσθεσε επίσης πως «διανοίγεται ένα πολύ μεγάλο πεδίο περιφερειακών συνεργασιών σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένου του πιο κρίσιμου από όλους, ιδίως υπό τις σημερινές περιστάσεις, που είναι η διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών, αλλά και η διαφοροποίηση των οδεύσεων, είτε αυτές έχουν τη μορφή αγωγών, είτε αυτές έχουν τη μορφή υγροποιημένου ή συμπιεσμένου φυσικού αερίου». Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στην «ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη Λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου», παζαρεύοντας τον ενεργειακό πλούτο, αλλά και τη μετατροπή της χώρας σε κόμβο δικτύων, με ντόπια και ξένα μονοπώλια.

Βέβαια, μην μπορώντας να παραβλέψει τις ενδοαστικές αντιθέσεις, παραδέχτηκε ότι η χώρα έχει ανοιχτά μέτωπα στη χάραξη ΑΟΖ με Τουρκία, Ιταλία, Αλβανία, Αίγυπτο.

«Ευρωατλαντικό» πρόβλημα η «ευρωπαϊκή ασφάλεια»

Με αφορμή το ουκρανικό ζήτημα, ανέφερε ότι «το ζήτημα της ευρωπαϊκής ασφάλειας» είναι «ευρωαμερικανικό» - «ευρωατλαντικό πρόβλημα»: «Ποτέ η ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας και άμυνας δεν απογαλακτίστηκε από το ΝΑΤΟ και δεν είναι και εφικτό να γίνει αυτό, γιατί η βασική δομή ασφάλειας που υπάρχει είναι το ΝΑΤΟ». Σε αυτό το πλαίσιο, περίπου συνεχάρη το ΝΑΤΟ που ενίσχυσε τελευταία με επιπλέον αεροσκάφη την άμυνα κρατών-μελών της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία. Σημείωσε επίσης ότι στην «επαναξιολόγηση» της στρατηγικής της απέναντι στη Ρωσία, η ΕΕ πρέπει να παίρνει υπόψη και την «αμερικανική προσέγγιση».

Ωστόσο, με δεδομένα τα αλληλοσυγκρουόμενα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα, αναγνώρισε για τις σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας ότι «σε οικονομικό και ενεργειακό επίπεδο οι ΗΠΑ δεν έχουν το πρόβλημα που έχουμε εμείς σε σχέση με τη Ρωσία. Ταυτόχρονα, η ΕΕ δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κανένα ζήτημα το οποίο συνιστά στην πραγματικότητα ανισότητα μεταξύ των κρατών - μελών στις σχέσεις τους με τη Ρωσία. Δηλαδή κάθε κράτος-μέλος μεμονωμένα θέλει να διατηρεί τα ενεργειακά, οικονομικά, εμπορικά, ακόμη και αμυντικά του πλεονεκτήματα σε σχέση με τη Ρωσία, αλλά κανείς δεν είναι διατεθειμένος να ανοίξει μια συζήτηση πραγματικής ενοποίησης της ευρωπαϊκής πολιτικής σε σχέση με τη Ρωσία στους τομείς αυτούς». Εξ ου και ξαναέθεσε ζήτημα ενιαίας ευρωενωσιακής διαπραγμάτευσης με την «Gazprom» για την τιμή του φυσικού αερίου, ζήτημα που καίει τα ελληνικά μονοπώλια.

Τέλος, μιλώντας στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ, ο Ευ. Βενιζέλος ζήτησε αναβάθμιση του ρόλου της στον ανταγωνισμό με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα: «Φιλοξενούμε μια Σύνοδο που θέλουμε να καταλήξει σε συμπεράσματα που τονώνουν το ρόλο της ΕΕ ως διεθνούς πολιτικής οντότητας, γιατί θέλουμε η ΕΕ, όχι απλά και μόνο να έχει την κυριότητα της δικής της εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, αλλά να είναι και ένας πραγματικά διεθνής παίκτης που προλαβαίνει καταστάσεις και διαχειρίζεται με αποτελεσματικότητα κρίσεις»...

ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ζεσταίνει τις μηχανές της η πολυεθνική στρατιωτική δύναμη

ΚΚΕ: Καμία εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Ζεσταίνει τις μηχανές της η πολυεθνική στρατιωτική δύναμη «EUFOR RCA», που έστησε η ΕΕ για την επέμβασή της στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, με πρόσχημα τις συνέπειες των εμφύλιων συρράξεων που οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστές υποδαύλισαν. Ενεργό ρόλο παίζουν και οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις (ΕΔ), κατόπιν των ενεργειών της κυβέρνησης για γεωπολιτική αναβάθμιση της εγχώριας αστικής τάξης στην ευρύτερη ζώνη της υποσαχάριας Αφρικής, όπου υπάρχουν σημαντικά ενεργειακά κοιτάσματα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ετοιμάζονται να αποσταλούν έως και χίλιοι στρατιώτες από κράτη της ΕΕ, ενώ η ελληνική κυβέρνηση συμμετέχει με το (χαρακτηρισμένο ως Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων Ευρωπαϊκής Ενωσης, ΕΣΕΕΕ) στρατηγείο της Λάρισας, το οποίο θα λειτουργήσει ως Κέντρο Επιχειρήσεων της αποστολής. Παραχωρεί, επίσης, επιτελείς και τον Κινητό Επικοινωνιακό Κόμβο του στρατηγείου για την επικοινωνία ανάμεσα στο στρατηγείο και το πεδίο επιχειρήσεων στην Αφρική.

Καθώς καταρτίζονται ήδη τα σχέδια επέμβασης, το στρατηγείο της Λάρισας επιθεώρησε την Τετάρτη η Στρατιωτική Επιτροπή της ΕΕ. Εγινε ενημέρωση επί των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του στρατηγείου και για την εξέλιξη των διαδικασιών ανάπτυξης στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Σημειωτέον, καθώς διευρύνεται σε όλα τα πεδία η εμπλοκή των ελληνικών ΕΔ στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΝΑΤΟ και ΕΕ, η Στρατιωτική Επιτροπή της ΕΕ πραγματοποίησε «Σύσκεψη» στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο στη Θεσσαλονίκη στις εγκαταστάσεις του Γ΄ Σώματος Στρατού. Επιθεώρησε, επίσης, τον ευρωενωσιακό «Σχηματισμού Μάχης» HELBROC, στην έδρα της 71 Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας στη Νέα Σάντα Κιλκίς. Στο «Σχηματισμό» που τέθηκε σε «ετοιμότητα» για το α' εξάμηνο του 2014 συμμετέχουν δυνάμεις από Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία, Ρουμανία. Τέλος, επισκέφθηκε το Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαιδεύσεως Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης (ΠΚΕΕΥΕ) στο Κιλκίς. Το ΠΚΕΕΥΕ αποτελεί ένα από τα 15 τέτοια Κέντρα Εκπαίδευσης διεθνώς για στελέχη που στέλνονται σε «ειρηνευτικές» επιχειρήσεις.

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Το ΚΚΕ έφερε, για άλλη μια φορά, το θέμα στη Βουλή, καθώς σε Ερώτηση των βουλευτών του Θ. Παφίλη και Λ. Κανέλλη προς τους υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών, τονίζεται μεταξύ άλλων:

«Η επιχείρηση είναι ενταγμένη στη βαθύτερη διείσδυση της ΕΕ και με στρατιωτικά μέσα στην Αφρική. Στόχος αυτής της διείσδυσης είναι η εξασφάλιση των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς τους σε όφελος των ευρωενωσιακών μονοπωλίων, στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών με ΗΠΑ, Κίνα κ.λπ. Είναι χαρακτηριστικό ότι με πρόσχημα τις ανθρωπιστικές κρίσεις και τις εμφύλιες συρράξεις που οι ίδιοι ιμπεριαλιστές υποδαύλισαν, η ΕΕ έχει αναπτύξει στην Αφρική 16 αποστολές "διαχείρισης κρίσεων", εκ των οποίων οι 7 στρατιωτικές.

(...) Η ελληνική κυβέρνηση εμπλέκει, για μια ακόμα φορά, τη χώρα μας σε επικίνδυνες πολεμικές αποστολές και σε γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς προς όφελος των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου.

Το ΚΚΕ έχει καταγγείλει αυτούς τους σχεδιασμούς, καταδικάζει κάθε συμμετοχή της Ελλάδας στην προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και απαιτεί να μη δοθεί καμία διευκόλυνση σε ΝΑΤΟ και ΕΕ για την προώθηση αυτών των σχεδίων. Να κλείσει η βάση της Σούδας και να μη διατεθεί το Στρατηγείο της Λάρισας για τη διεξαγωγή αυτής της επιχείρησης».

ΛΑΡΙΣΑ
Κριτήριο ψήφου η στάση στο ζήτημα του πολέμου

Καταγγελία του Β. Μπούτα για τη χρήση του Στρατηγείου της Λάρισας για επέμβαση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

Τη χρησιμοποίηση του Στρατηγείου της Λάρισας για την ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία κατήγγειλε ο Βαγγέλης Μπούτας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας, μιλώντας σε συγκέντρωση στη Λάρισα. «Εκφράζουμε - είπε- την έμπρακτη αντίθεσή μας στη χρησιμοποίηση του Στρατηγείου, εδώ στη Λάρισα. Καταδικάζουμε κάθε συμμετοχή της Ελλάδας στην προώθηση των ιμπεριαλιστικών αυτών σχεδίων. Η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος θα αξιοποιήσει καλύτερα την καίρια θέση της Ελλάδας στην περιοχή της Μεσογείου (...) Η επέμβαση της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία αποτελεί τη συνέχεια στρατιωτικών επεμβάσεων ενάντια στο Μάλι, ενάντια στο συριακό λαό, ενάντια στο λαό της Λιβύης (...) Αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση, της τάχα "ειρήνης" και "δημοκρατίας", που τάχα μας προστατεύει και από τους πολέμους!

Κριτήριο ψήφου πρέπει να είναι η στάση κάθε πολιτικής δύναμης απέναντι στο ζήτημα του πολέμου για τα κέρδη των μονοπωλίων. Εμείς βγαίνουμε και το λέμε καθαρά: Καμιά διευκόλυνση σε ΝΑΤΟ και ΕΕ για την προώθηση, να κλείσει η βάση της Σούδας, να μη διατεθεί καμιά υποδομή απ' αυτές που βρίσκονται στη χώρα μας, να μην επανενεργοποιηθεί το Στρατηγείο που σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθεί στην επέμβαση ως κέντρο επιχειρήσεων! Τι λένε οι άλλοι υποψήφιοι; Υπόσχονται "τοπική ανάπτυξη", "καλή και χρηστή διαχείριση" και άλλα τέτοια ωραία (...).

Καλούμε το λαό της πόλης, της περιοχής μας, τους νέους και τις νέες να αντιταχθούν σθεναρά στη νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση της ΕΕ, να παλέψουν για την αποδέσμευση της χώρας μας από τις λυκοσυμμαχίες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και ταυτόχρονα τους καλούμε να παλέψουμε από κοινού να οργανώσουμε την οικονομία σε βάση λαϊκή με αντίστοιχη εξουσία λαϊκή. Μόνο τότε θα πάψουν εξολοκλήρου οι πόλεμοι».

Συνάντηση Σαμαρά με τον Γάλλο ΥΠΕΞ

Με τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς, συναντήθηκε χτες το απόγευμα ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς.

Κατά πληροφορίες η συζήτηση επικεντρώθηκε στις εξελίξεις στην Ουκρανία, στις σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας, στην προσπάθεια των κρατών - μελών της λυκοσυμμαχίας να διεισδύσουν σε πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, σε κόντρα με τις αντίστοιχες κινήσεις μονοπωλίων της Ρωσίας.

Επιπλέον, αναφέρεται ότι η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης για «επιβεβαίωση» και άμεση «ρύθμιση» της «βιωσιμότητας» του ελληνικού δημόσιου χρέους, στο πλαίσιο και της αναζήτησης άλλου μείγματος διαχείρισης από τμήματα της ελληνικής αστικής τάξης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ