ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Γενάρη 2001
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ
Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στο ξεπούλημα

  Καθολική συμμετοχή στη χτεσινή 24ωρη απεργία

Στους δρόμους του αγώνα κατέβηκαν χτες οι 1.350 εργαζόμενοι στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με στόχο να εμποδίσουν τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις για το ξεπούλημά του στους τραπεζίτες. Με αίτημα τη διατήρηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα του, το σύνολο των εργαζομένων στο ΤΤ πήρε μέρος στη χτεσινή 24ωρη πανελλαδική απεργία καθώς και στη συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της Αθήνας, καθώς η κυβέρνηση μεθοδεύει τη μετατροπή του ΤΤ σε ΑΕ και στη συνέχεια την παράδοσή στο τραπεζικό κεφάλαιο. Οι υποψήφιοι «μνηστήρες» ορέγονται το εκτεταμένο δίκτυο του οργανισμού με 135 καταστήματα και 750 σημεία πώλησης μαζί με τα ΕΛΤΑ σε ολόκληρη τη χώρα καθώς και 4,5 εκατ. πελάτες με καταθέσεις ύψους 2,5 τρισ. δραχμών.

Η κυβέρνηση, κατ' επιταγή των τραπεζιτών, απεργάζεται τη μετατροπή του ΤΤ σε απλό υποπρακτορείο διανομής της πραμάτειας του μελλοντικού εξαγοραστή. Οι άθλιες μεθοδεύσεις φανερώνονται και από το πρωτόκολλο στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ του ΤΤ και των ΕΛΤΑ που θα υπογραφεί την ερχόμενη Τρίτη παρουσία των συναρμόδιων υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Μεταφορών. Στόχος είναι η από κοινού επέκταση των δύο οργανισμών στα Βαλκάνια, όπου επίσης θα προσφέρουν τα τραπεζικά «προϊόντα» του μελλοντικού εξαγοραστή.

Να σημειωθεί ότι το ΤΤ παρέχει σήμερα τα υψηλότερα επιτόκια 4,25% με τοκοφόρο ολόκληρο το ποσόν της κατάθεσης.

ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Μεθοδεύονται ανατροπές στους βασικούς μισθούς

Στόχος της κυβέρνησης η μείωση των αποδοχών και η μετατροπή των δημοσίων υπαλλήλων σε ομήρους των κυβερνήσεων της ΟΝΕ 

Τη μέρα που πραγματοποιήθηκε η φιέστα για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ επέλεξε η κυβέρνηση να θέσει θέμα αμφισβήτησης των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων σε πρώτη φάση. Το δεύτερο βήμα θα είναι η συνολική αμφισβήτηση και ανατροπή του υφιστάμενου συστήματος των αμοιβών στο δημόσιο τομέα, σε περισσότερο αντιδραστική κατεύθυνση, με εισαγωγή στοιχείων «ευελιξίας» καθώς και τη λεγόμενη σύνδεση των μισθών με την απροσδιόριστου περιεχομένου κριτηρίων παραγωγικότητα... Πρόκειται, δηλαδή, για μεθοδεύσεις υπονόμευσης εκ νέου της έννοιας του βασικού μισθού, που συνεχίζει να αποτελεί τον πυρήνα των σημερινών μισθολογίων. Η διατήρηση του βασικού μισθού θεωρείται από τους νεοφιλελευθέρους ως... αντικίνητρο, το οποίο και θα πρέπει να εξαλειφθεί. Σύμφωνα με την κυβερνητική λογική, την οποία μετέφερε χτες φιλοκυβερνητική εφημερίδα με προσβάσεις στο Μαξίμου, «οι βασικοί μισθοί δε θα είναι στο μέλλον ομοιόμορφοι, αλλά θα διαφέρουν από υπηρεσία σε υπηρεσία, ενώ το ύψος των αποδοχών δε θα λαμβάνει ως κριτήριο μόνο τα χρόνια υπηρεσίας των υπαλλήλων»! Ειδικά για τα επιδόματα, η νέα «φιλοσοφία» της κυβέρνησης δεν τα θεωρεί δεδομένα, καθώς θα ενταχθούν στο σύστημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και θα... μετεξελιχθούν σε πριμ παραγωγικότητας, που θα χορηγούνται με ορισμένα κριτήρια απόδοσης... Με λίγα, δηλαδή, λόγια η κυβέρνηση προτίθεται να αντικαταστήσει τα επιδόματα με τα πριμ παραγωγικότητας, τα οποία στην πράξη θα χρησιμοποιηθούν ως μέσο χειραγώγησης των εργαζομένων.

Τις κυβερνητικές προθέσεις έκανε χτες γνωστές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Ρέππας, μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, στην οποία όμως δεν ελήφθησαν αποφάσεις. Φυσικά, οι αντιδραστικές αυτές κυβερνητικές επιλογές συναντούν τις αντιδράσεις των εργαζομένων. Δεν είναι τυχαίο πως ακόμα και η μέχρι παρεξήγησης φιλοκυβερνητική ηγεσία της ΑΔΕΔΥ σε χτεσινή της ανακοίνωση αναφέρει ότι η κυβέρνηση «σήμερα ανακινεί το θέμα της επιδοματικής πολιτικής όχι για να αποκαταστήσει αδικίες και να γεφυρώσει υπαρκτές μισθολογικές διαφορές, αλλά για να εντείνει το κλίμα μίας πιο σφικτής οικονομικής πολιτικής, που και πάλι επιλέγει στο πλαίσιο της μετα-ΟΝΕ εποχής».

Το θέμα των επιδομάτων συζητήθηκε στη χτεσινή Κυβερνητική Επιτροπή, όπου υπήρξε εισήγηση του Γ. Παπαντωνίου, αν και τελικά δεν ελήφθησαν αποφάσεις. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η μη λήψη αποφάσεων οφείλεται σε διαφωνίες που εκδηλώθηκαν ανάμεσα στον Γ. Παπαντωνίου και την υπουργό Εσωτερικών, Β. Παπανδρέου. Σε δηλώσεις του ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, ανέφερε ότι οι τελικές αποφάσεις για την πολιτική επιδομάτων στο δημόσιο τομέα θα ληφθούν στη νέα συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής την ερχόμενη Πέμπτη. Ο ίδιος επιχείρησε να δικαιολογήσει τις αντιδραστικές κυβερνητικές επιλογές, επικαλούμενος την ανάγκη αντιμετώπισης των υφιστάμενων σήμερα εισοδηματικών ανισοτήτων μεταξύ των εργαζομένων στα διάφορα υπουργεία καθώς και την ανάγκη εφαρμογής ορθολογικότερης πολιτικής στον τομέα των επιδομάτων. Από τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου προκύπτει ότι η κυβέρνηση προτίθεται να εφαρμόσει τις αλλαγές αυτές μέσα στο 2001. Κύκλοι, εξάλλου, του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας διέψευσαν ότι υπήρξε αντιπαράθεση μεταξύ Παπαντωνίου και Παπανδρέου για το θέμα των επιδομάτων, αλλά, αντίθετα, όπως δήλωσαν, οι δύο υπουργοί παρουσίασαν κοινή εισήγηση και είχαν κοινή φιλοσοφία ως προς την αναγκαιότητα των αλλαγών.

Στελέχη του συνδικαλιστικού κινήματος των δημοσίων υπαλλήλων σημείωναν χτες ότι η πληθώρα των επιδομάτων που έχουν δοθεί τα προηγούμενα χρόνια έγινε με σκοπό να εξουδετερωθούν οι αγώνες των εργαζομένων στο δημόσιο για αυξήσεις στους βασικούς μισθούς, με την τακτική του «διαίρει και βασίλευε». Η κυβέρνηση, προκειμένου να αποφύγει να δώσει αυτές τις αυξήσεις, προτίμησε να προχωρήσει στο μοίρασμα επιδομάτων, με τα οποία εξοικονομεί και χρήματα γιατί δεν υπολογίζονται στα δώρα, στις συντάξεις, κ.α. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ισχύον μισθολογικό καθεστώς προβλέπονται μια σειρά από επιδόματα (εξομάλυνσης, αποδοτικότητας, ειδικά επιδόματα ανά υπουργείο, κ.ά.), τα οποία μάλιστα υπερβαίνουν το μισό του βασικού μισθού! Τα επιδόματα αυτά δόθηκαν με την προοπτική ότι κάποια στιγμή θα «παρθούν πίσω», ενώ ταυτόχρονα βόλευαν την κυβέρνηση στην κατασυκοφάντηση των εργαζομένων στο δημόσιο, αφού έχουν μοιραστεί επιδόματα με τη μορφή πλασματικών υπερωριών, με επιβολή τελών στους «πελάτες-πολίτες», κλπ. Θέση της ΑΔΕΔΥ είναι ότι τα επιδόματα πρέπει να ενσωματωθούν στο βασικό μισθό και μόνο δύο επιδόματα χρειάζεται να υπάρχουν: το οικογενειακό και το επικίνδυνο και ανθυγιεινό.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
Καταργούν το εφάπαξ, διευκολύνουν το ξεπούλημα

«Χέρι» στο εφάπαξ των εργαζομένων της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ) επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση ενόψει της ιδιωτικοποίησης, ενώ αναμένεται να επακολουθήσουν και άλλα αντεργατικά μέτρα (αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης κλπ.).

Με το θέμα αυτό αναμένεται να ασχοληθεί σήμερα το ΔΣ της ΟΑ, βασιζόμενο σε απόφαση του Αρείου Πάγου, τα μέλη του οποίου αποφάνθηκαν ότι κακώς η εταιρία χορηγεί εφάπαξ αποζημιώσεις στους συνταξιούχους της. Οπως όλα δείχνουν, το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να καταργήσει σε πρώτη φάση το εφάπαξ των εργαζομένων της ΟΑ, καταβάλλοντας χαμηλές αποζημιώσεις σε όσους εφεξής συμπληρώνουν προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Το σχέδιο της κυβέρνησης για κατάργηση του εφάπαξ καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους οι τεχνικοί της ΟΑ (ΕΠΤΑΟΑ), επισημαίνοντας ότι κυβερνητική πρόθεση είναι να υπάρξει εκφοβισμός του προσωπικού και κύμα φυγής, με αποτέλεσμα να μην έχει δυνατότητα το εναπομείναν προσωπικό να ανταποκριθεί στο εταιρικό έργο, αφού σε αρκετούς τομείς είναι οριακό ή και ελλειμματικό. Αυτό θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση του κύκλου εργασιών της ΟΑ, δηλαδή μείωση του μεριδίου της στην αγορά των αερομεταφορών. Τέτοιου είδους ενέργειες τη στιγμή που η ΟΑ βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης, υπογραμμίζει η ΕΠΤΑΟΑ, το μόνο που επιτυγχάνουν είναι η μείωση της αξίας της εταιρίας, στα επίπεδα που κάποιοι «ημέτεροι» επιθυμούν, για να την αποκτήσουν ευτελώς.

Στο μεταξύ, με τις διαδικασίες εκποίησης της ΟΑ ασχολήθηκε χτες και η κυβερνητική επιτροπή, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη. Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών, Χρ. Βερελής, εμφανίστηκε αισιόδοξος για το «ενδιαφέρον της αγοράς» στην απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της ΟΑ, ενώ πιο επιφυλακτικός παρουσιάστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημ. Ρέππας, ο οποίος μετά τη σύσκεψη της κυβερνητικής επιτροπής, δήλωσε ότι μέχρι τώρα έχουν καταθέσει τα επιχειρησιακά τους σχέδια πέντε ενδιαφερόμενοι φορείς, για να προσθέσει ότι «αναμένεται να συμμετάσχουν και άλλοι σ' αυτή τη διαδικασία».

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία για την υποβολή ενδιαφέροντος από τους υποψήφιους αγοραστές της ΟΑ, λήγει στις 31 Γενάρη 2001.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
«Επιστημονική» κοροϊδία

Σε καραντίνα ο νομός Τρικάλων εξαιτίας καταρροϊκού πυρετού σε βοοειδή

«Φροντιστήριο» κυβερνητικής κοροϊδίας σε ευήκοα ώτα έκανε χτες ο υφυπουργός Γεωργίας Φ. Χατζημιχάλης και κάποιοι συνεργάτες του σε μια ειδική ενημερωτική σύσκεψη με θέμα την εφαρμογή των νέων μέτρων επιτήρησης ελέγχου και διασφάλισης κατά της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών, που υποτίθεται ότι εφαρμόζονται από 1/1/2001. Απ' ό,τι φάνηκε στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, κι η χτεσινή σύσκεψη έγινε για λόγους καθαρά δημιουργίας εντυπώσεων.

Το μέγεθος της κοροϊδίας αποκαλύπτεται από ένα χαρακτηριστικό εδάφιο της ανακοίνωσης που αναφέρει επί λέξει: «Μετά από διεξοδική συζήτηση - ανάλυση των μέτρων διαπιστώθηκε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας είναι έτοιμες για την εφαρμογή του προγράμματος για την επιτήρηση και διασφάλιση κατά της ΣΕΒ». Το τελευταίο μόνο κλαυσίγελο προκαλεί, αφού είναι γνωστό ότι με ευθύνη της κυβέρνησης οι κτηνιατρικές υπηρεσίες πνέουν τα λοίσθια. Και όχι μόνο αυτό, αλλά το υπουργείο Γεωργίας αυτοδιαψεύδεται όταν κάνει λόγο για ετοιμότητα, αφού στη δική του απόφαση για την εφαρμογή των νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών, αναφέρεται ότι οι δειγματοληπτικοί εργαστηριακοί έλεγχοι θα ξεκινήσουν μετά την 1η του Μάρτη.

Να σημειωθεί ότι στη χτεσινή ειδική ενημερωτική σύσκεψη, δεν παρέστησαν όλα τα στελέχη του υπουργείου Γεωργίας που εμπλέκονται στο θέμα της αντιμετώπισης του προβλήματος της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας. Σε κάποιους απαγορεύτηκε η συμμετοχή με αστείες προφάσεις. Μάλλον για αυτούς δεν ήταν απαραίτητη η ενημέρωση... Οσο για τους καθηγητές πανεπιστημίων, συμμετείχαν μόνο όσοι είναι μέλη της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής για τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών, που είναι δηλαδή ένα άτυπο κυβερνητικό όργανο. Αυτό πάντως που δεν έγινε γνωστό στη χτεσινή ανακοίνωση είναι τι είπαν οι εκπρόσωποι των ερευνητικών κέντρων και των κτηνιατρικών διευθύνσεων των Νομαρχικών Αυτοδιοικήσεων. Και θα ήταν ποιο ενδιαφέρον ακόμα, αν γινόταν γνωστό τι σκέφτονταν όλοι αυτοί, αλλά δεν το είπαν στη διάρκεια της χτεσινής ειδικής ενημερωτικής σύσκεψης.

Σε καραντίνα ο νομός Τρικάλων

Σε καραντίνα τέθηκε ο νομός Τρικάλων με απόφαση του νομάρχη Στ. Πατραμάνη, εξαιτίας της ασθένειας του καταρροϊκού πυρετού που παρουσιάστηκε σε βοοειδή. Σύμφωνα με την απόφαση, απαγορεύεται η έξοδος από το νομό προς τη λοιπή χώρα ζωντανών ζώων, σπέρματος και εμβρύων των ευπαθών ειδών (πρόβατα, αίγες, βοοειδή, λοιπά μηρυκαστικά). Από την απαγόρευση εξαιρούνται το σπέρμα και τα έμβρυα που έχουν συλλεγεί πριν τον Ιούνη του 1999. Αποφασίστηκε, επίσης, η διενέργεια επιζωοτικού ελέγχου στις εκτροφές των ευπαθών ειδών, η πραγματοποίηση ψεκασμού με συγκεκριμένο εντομοαπωθητικό των ζώων και κυρίως των βοοειδών και των αντικειμένων, σκευών, εργαλείων και χώρων εντός και πέριξ των εκτροφών τους και η πραγματοποίηση ψεκασμού με συγκεκριμένο εντομοκτόνο ή εντομοαπωθητικό των πιθανών βιότοπων ή τόπων αναπαραγωγής των εντόμων.

«Τζογάρουν» στα κρατικά ομόλογα

Διαστάσεις πήρε τις δυο προηγούμενες μέρες το τζογάρισμα με τα ελληνικά ομόλογα (κρατικό χρέος) και οι συναλλαγές ξεπέρασαν τα 2 τρισ. δραχμές. Στο διάστημα αυτό παρατηρείται έντονη συμμετοχή και από διάφορους «θεσμικούς» ρεντέρηδες του εξωτερικού, που κερδοσκοπούν με τα καθημερινά μεταβαλλόμενα επίπεδα τιμών και επιτοκίων των ομολόγων. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στις διεθνείς αγορές, καθώς η πρόσφατη μεγάλη υποχώρηση στα χρηματιστήρια έχει στρέψει το ενδιαφέρον των ρεντιέρηδων στο σχετικά ασφαλέστερο καταφύγιο του κρατικών τίτλων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ