Παρασκευή 5 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
«Επιστημονική» κοροϊδία

Σε καραντίνα ο νομός Τρικάλων εξαιτίας καταρροϊκού πυρετού σε βοοειδή

«Φροντιστήριο» κυβερνητικής κοροϊδίας σε ευήκοα ώτα έκανε χτες ο υφυπουργός Γεωργίας Φ. Χατζημιχάλης και κάποιοι συνεργάτες του σε μια ειδική ενημερωτική σύσκεψη με θέμα την εφαρμογή των νέων μέτρων επιτήρησης ελέγχου και διασφάλισης κατά της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών, που υποτίθεται ότι εφαρμόζονται από 1/1/2001. Απ' ό,τι φάνηκε στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, κι η χτεσινή σύσκεψη έγινε για λόγους καθαρά δημιουργίας εντυπώσεων.

Το μέγεθος της κοροϊδίας αποκαλύπτεται από ένα χαρακτηριστικό εδάφιο της ανακοίνωσης που αναφέρει επί λέξει: «Μετά από διεξοδική συζήτηση - ανάλυση των μέτρων διαπιστώθηκε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας είναι έτοιμες για την εφαρμογή του προγράμματος για την επιτήρηση και διασφάλιση κατά της ΣΕΒ». Το τελευταίο μόνο κλαυσίγελο προκαλεί, αφού είναι γνωστό ότι με ευθύνη της κυβέρνησης οι κτηνιατρικές υπηρεσίες πνέουν τα λοίσθια. Και όχι μόνο αυτό, αλλά το υπουργείο Γεωργίας αυτοδιαψεύδεται όταν κάνει λόγο για ετοιμότητα, αφού στη δική του απόφαση για την εφαρμογή των νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών, αναφέρεται ότι οι δειγματοληπτικοί εργαστηριακοί έλεγχοι θα ξεκινήσουν μετά την 1η του Μάρτη.

Να σημειωθεί ότι στη χτεσινή ειδική ενημερωτική σύσκεψη, δεν παρέστησαν όλα τα στελέχη του υπουργείου Γεωργίας που εμπλέκονται στο θέμα της αντιμετώπισης του προβλήματος της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας. Σε κάποιους απαγορεύτηκε η συμμετοχή με αστείες προφάσεις. Μάλλον για αυτούς δεν ήταν απαραίτητη η ενημέρωση... Οσο για τους καθηγητές πανεπιστημίων, συμμετείχαν μόνο όσοι είναι μέλη της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής για τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών, που είναι δηλαδή ένα άτυπο κυβερνητικό όργανο. Αυτό πάντως που δεν έγινε γνωστό στη χτεσινή ανακοίνωση είναι τι είπαν οι εκπρόσωποι των ερευνητικών κέντρων και των κτηνιατρικών διευθύνσεων των Νομαρχικών Αυτοδιοικήσεων. Και θα ήταν ποιο ενδιαφέρον ακόμα, αν γινόταν γνωστό τι σκέφτονταν όλοι αυτοί, αλλά δεν το είπαν στη διάρκεια της χτεσινής ειδικής ενημερωτικής σύσκεψης.

Σε καραντίνα ο νομός Τρικάλων

Σε καραντίνα τέθηκε ο νομός Τρικάλων με απόφαση του νομάρχη Στ. Πατραμάνη, εξαιτίας της ασθένειας του καταρροϊκού πυρετού που παρουσιάστηκε σε βοοειδή. Σύμφωνα με την απόφαση, απαγορεύεται η έξοδος από το νομό προς τη λοιπή χώρα ζωντανών ζώων, σπέρματος και εμβρύων των ευπαθών ειδών (πρόβατα, αίγες, βοοειδή, λοιπά μηρυκαστικά). Από την απαγόρευση εξαιρούνται το σπέρμα και τα έμβρυα που έχουν συλλεγεί πριν τον Ιούνη του 1999. Αποφασίστηκε, επίσης, η διενέργεια επιζωοτικού ελέγχου στις εκτροφές των ευπαθών ειδών, η πραγματοποίηση ψεκασμού με συγκεκριμένο εντομοαπωθητικό των ζώων και κυρίως των βοοειδών και των αντικειμένων, σκευών, εργαλείων και χώρων εντός και πέριξ των εκτροφών τους και η πραγματοποίηση ψεκασμού με συγκεκριμένο εντομοκτόνο ή εντομοαπωθητικό των πιθανών βιότοπων ή τόπων αναπαραγωγής των εντόμων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ