ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Γενάρη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πλειοδοσία καταστροφής του πάρκου στο Γουδί

Για τις ανάγκες... στέγασης της Οργανωτικής Επιτροπής  Ολυμπιακών Αγώνων  

Σε πλειοδοσία για την τσιμεντοποίηση του υποτιθέμενου Μητροπολιτικού Πάρκου, που θα γινόταν στο Γουδί, επιδίδονται οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος και ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης, με πρόσχημα τη στέγαση της εταιρίας «Αθήνα 2004». Οι δύο υπουργοί πρότειναν χτες διαφορετικά τμήματα του Πάρκου, προκειμένου να... «αξιοποιηθούν» για κτίρια γραφείων και αποθηκευτικούς χώρους, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά ότι ένας από τους τελευταίους ελεύθερους χώρους, για τον οποίο μάλιστα έχει εκπονηθεί και μελέτη από το Πολυτεχνείο για τη μετατροπή του σε Μητροπολιτικό Πάρκο, θα πνιγεί στο τσιμέντο.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ πρότεινε χτες - λίγες ώρες πριν γίνει η προγραμματισμένη συνάντηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας με την Γ. Αγγελοπούλου - την αξιοποίηση έξι κτιρίων του στρατοπέδου Βαρύτη, συνολικής επιφάνειες 8.700 τετραγωνικών μέτρων, για να στεγαστούν οι υπηρεσίες της «Αθήνα 2004». Συγκεκριμένα, πρότεινε την αναπαλαίωση τριών πετρόχτιστων κτιρίων (2.450 τ.μ.) τα οποία στέγαζαν παλαιότερα τη διοίκηση του συντάγματος ιππικού και την αναπαλαίωση παλαιών αποθηκών και στάβλων, συνολικού εμβαδού 5250 τ.μ. Σύμφωνα με την ίδια πρόταση, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το κτιριακό συγκρότημα θα αποδοθεί ξανά στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ενώ η αναπαλαίωση των κτιρίων απαιτεί χρονικό διάστημα έξι μηνών.

Λίγο αργότερα, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, στη συνάντηση με την πρόεδρο της «Αθήνα 2004», δήλωσε ότι παραχωρεί έκταση 200 στρεμμάτων στην περιοχή του Γουδιού. Η συγκεκριμένη έκταση που βρίσκεται εντός των ορίων του Δήμου Παπάγου κατά μήκος της λεωφόρου που καταλήγει στην οδό Κατεχάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο προβλέπει την αξιοποίηση του χώρου από την «Αθήνα 2004» και μετά τους Αγώνες εγκατάσταση της Στρατιωτικής Ακαδημίας στα κτίρια που θα ανεγερθούν.

«Δεμένη» από το Βωβό

Από την πλευρά τους στελέχη της «Αθήνα 2004» δήλωναν χτες ότι δεν αποκλείεται να αξιοποιήσουν και τις δύο προτάσεις! Ταυτόχρονα, διέρρεαν ότι αν η Οργανωτική Επιτροπή μετεγκατασταθεί από το κτίριο της λεωφόρου Κηφισίας δεν υποχρεούται να αποζημιώσει τον ιδιοκτήτη Μπ. Βωβό. Μάλιστα -πάντα ανεπίσημα- έλεγαν ότι αποτελεί λόγο ακύρωσης της σύμβασης το γεγονός ότι ο μεγαλοεργολάβος δεν έχει προχωρήσει στην κατασκευή του διπλανού κτιρίου. Ομως, η σύμβαση προβλέπει ότι η «Αθήνα 2004» έχει δικαίωμα να ενοικιάσει το διπλανό κτίριο για το διάστημα 2002 - 2004 στην περίπτωση που αυτό κατασκευαστεί, διαφορετικά ο Βωβός είναι υποχρεωμένος να παραχωρήσει άλλο κτίριο επί της Κηφισίας εμβαδού 10.000 τετραγωνικών μέτρων.

Αν η «Αθήνα 2004» φύγει από το κτίριο που έχει ήδη ενοικιάσει στην Κηφισίας μέχρι τέλος του 2001 θα πρέπει να πληρώσει αποζημίωση στον ιδιοκτήτη το υπέρογκο ποσό των 4 δισ. δραχμών, όσο, δηλαδή, το ενοίκιο μέχρι το 2004. Αν φύγει από την 1η Γενάρη 2002 και μετά θα καταβάλει αποζημίωση περίπου 500 εκατ. δραχμές, δηλαδή το ενοίκιο ενός χρόνου.

Τέλος, το επιχείρημα ότι στο ισόγειο στεγάζεται σούπερ μάρκετ «κάτι που δεν προβλέπεται από το συμβόλαιο» μάλλον δε στέκει, γιατί η γαλλική πολυεθνική έχει αγοράσει το χώρο του ισογείου από το Βωβό ένα χρόνο πριν αποφασίσει η «Αθήνα 2004» να νοικιάσει το υπόλοιπο κτίριο. Μάλιστα, σε συνεδρίαση του ΔΣ της «Αθήνα 2004», ο αρχιτέκτονας του κτιρίου είχε παρουσιάσει τον τρόπο που θα προβληθούν οι χορηγοί της «Αθήνα 2004» σε σχέση με τις πινακίδες του σούπερ μάρκετ!

Δίωξη για τις μη αναδασώσεις

Ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος άσκησε ο εισαγγελέας Θεσσαλονίκης σε βάρος του νυν και του πρώην περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, με αφορμή τη μήνυση που κατατέθηκε από τις ηθοποιούς αδελφές Νατάσα και Ελένη Γερασιμίδου.

Ο νυν περιφερειάρχης Β. Βαλασόπουλος και ο πρώην Χαρ. Σοφιανός, φέρονται ότι παρά τις εντολές των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Γεωργίας, δεν προχώρησαν σε συγκεκριμένες ενέργειες για τον καθορισμό των εκτάσεων που είχαν χαρακτηριστεί αναδασωτέες από το 1973 με απόφαση του τότε νομάρχη. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι περιφερειάρχες θα έπρεπε μέσα σε διάστημα δύο χρόνων να προχωρήσουν μέσω των αρμοδίων υπηρεσιών σε αναδάσωση ή σε αναγκαστικές απαλλοτριώσεις, κάτι όμως που δεν έγινε.

Ο εισαγγελέας ποινικής δίωξης αναφέρει ότι μέχρι τώρα δεν έγινε άρση αναδάσωσης και όπως καταγγέλλουν οι μηνύτριες αδελφές Γερασιμίδου, αδυνατούν να αξιοποιήσουν το οικόπεδό τους για το οποίο διαθέτουν τίτλο κυριότητας. Σημειώνουν ακόμη ότι η έκταση όπου βρίσκεται το οικόπεδό τους δεν ήταν ποτέ δασική, αλλά χαρακτηρισμένη ως αγρός, ενώ περιμετρικά έχουν κτιστεί σπίτια.

Συνάντηση Βενιζέλου - Αγγελοπούλου

«Κρίσιμο» για την προετοιμασία της Ολυμπιάδας χαρακτήρισε το πρώτο εξάμηνο του 2001, ο υπουργός Πολιτισμού Ε. Βενιζέλος, σε δηλώσεις του μετά τη χθεσινή συνάντηση που είχε με την πρόεδρο του «Αθήνα 2004», Γ. Αγγελοπούλου.

Ο Ε. Βενιζέλος είπε πως στη συνάντηση ανταλλάχτηκαν απόψεις για τρέχοντα και εκκρεμή ζητήματα, με σκοπό να παρουσιαστεί μια πλήρης εικόνα στη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής στις 22 Ιανουαρίου. Συζητήθηκαν, επίσης, θέματα, όπως η Πολιτιστική Ολυμπιάδα, ο Εθελοντισμός, η Ολυμπιακή εκπαίδευση, η επικοινωνιακή στρατηγική του «2004», καθώς και «πολύ πιο σκληρά», όπως τα χαρακτήρισε, όπως η πρόοδος του κατασκευαστικού προγράμματος. Για την Πολιτιστική Ολυμπιάδα, ο υπουργός είπε ότι ελπίζει, η αναλυτική σύμβαση (πρόγραμμα κλπ.) να υπογραφεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Από την πλευρά της, η Γιάννα Αγγελοπούλου είπε ότι «η είδηση από δω και πέρα θα είναι να μην έχουμε θέματα να αντιμετωπίσουμε, ενώ για τη συνάντηση είπε πως έγινε στο πλαίσιο της συνεργασίας της με τον Ε. Βενιζέλο, «για να προλάβουμε όλες τις σημαντικές ημερομηνίες».

Ανάστατοι για το εφάπαξ στην «Ολυμπιακή»

Στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους παρέπεμψε τελικά η διοίκηση της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» το θέμα της δραστικής περικοπής του εφάπαξ όσων συνταξιοδοτούνται, που προωθεί η κυβέρνηση μαζί με μια σειρά άλλα αντεργατικά μέτρα, ενόψει του ξεπουλήματος του εθνικού αερομεταφορέα.

Η πρωτοφανής αυτή αντεργατική απόφαση της κυβέρνησης έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση και ανησυχία στους εργαζόμενους της εταιρίας, οι οποίοι καταγγέλλουν οργανωμένο σχέδιο κατάργησης εργασιακών κατακτήσεων και δικαιωμάτων, αλλά και μαζικής εξόδου υπαλλήλων, με απώτερο σκοπό να διευκολυνθούν οι υποψήφιοι αγοραστές της ΟΑ. Παράλληλα, θεωρούν ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανοίξει συζήτηση για τα όρια συνταξιοδότησης, για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κλπ, με δεδομένη την απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει μέσα στο 2001 το θέμα του ασφαλιστικού συνολικά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ