ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Μάη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Διεργασίες μπροστά στην απεργία για την «αξιολόγηση»

Μαζικές γενικές συνελεύσεις χτες σε «Ευαγγελισμό» και «Ελενα»

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνέλευση του «Ευαγγελισμού»
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνέλευση του «Ευαγγελισμού»
Με γενικές συνελεύσεις προχωρούν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία προς την πανελλαδική απεργία στις 14 Μάη και την πανελλαδική συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, στις 12 το μεσημέρι. Μετά από πρόσκληση του Συλλόγου, οι εργαζόμενοι του «Ευαγγελισμού» έκαναν χτες μαζική συνέλευση. Ομόφωνα αποφάσισαν να δώσουν μάχη, ώστε η αντιδραστική «αξιολόγηση» να μείνει στα χαρτιά.

Συγκεκριμένα, διεκδικούν να καταργηθεί ο νόμος 4250\14, προθάλαμος απολύσεων και παραπέρα ιδιωτικοποίησης της Υγείας. Σ' αυτή την κατεύθυνση, αποφάσισαν να συγκεντρωθούν υπογραφές ενάντια στο νόμο και για τα οξυμένα προβλήματα του νοσοκομείου, που κατ' επανάληψη έχουν αναδειχτεί, καθώς και να αξιοποιηθεί κάθε πρόσφορο μέσο, που με συλλογικούς και μαζικούς όρους θα βάζει εμπόδια στην εφαρμογή της αξιολόγησης.

Οι εργαζόμενοι στον «Ευαγγελισμό» θα κάνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τρίτη 13 Μάη, στις 8 π.μ., στα Επείγοντα και θα συμμετάσχουν στην απεργία και στην πανελλαδική συγκέντρωση.

Να απορριφθεί η λεγόμενη «αξιολόγηση» αποφάσισε χτες η μαζική γενική συνέλευση των εργαζομένων και στο μαιευτήριο «Ελενα».

Αμέσως μετά τη μαζική γενική συνέλευση, οι εργαζόμενοι, μαζί με εκπροσώπους της ΠΟΕΔΗΝ και της ΑΔΕΔΥ, καθώς και εκπρόσωπους του ΠΑΜΕ, έκαναν παρέμβαση στο διοικητή του νοσοκομείου. Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, ο διοικητής με προκλητικό ύφος αρνήθηκε να τους δει. Στη συνέχεια, δέχτηκε τη συνάντηση αλλά μόνο με το «σωματείο και τα θεσμικά όργανα», όμως μετά τις αντιδράσεις, οι εργαζόμενοι παρέμειναν στη συνάντηση. Στο αίτημα των εργαζομένων να μην προχωρήσει τον επιμερισμό των ποσοστών αξιολόγησης, απάντησε πως θα μεταφέρει τη δυσαρέσκεια στους δυο αρμόδιους υπουργούς.

Με ευθύνη της κυβέρνησης η πρόληψη είναι «στον αέρα»

Διαδοχικές κινητοποιήσεις και 24ωρη απεργία των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης

Από τη χτεσινή συνάντηση με τον αντιπρόεδρο του ΟΚΑΝΑ
Από τη χτεσινή συνάντηση με τον αντιπρόεδρο του ΟΚΑΝΑ
Τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης, εξαιτίας του σαθρού θεσμικού πλαισίου που τα διέπει, κορυφώνονται αυτήν την περίοδο, καθώς η λειτουργία τους είναι στον αέρα και σκόπιμα η κυβέρνηση, με διάφορες προφάσεις, καθυστερεί την υπογραφή νέας προγραμματικής σύμβασης.

Χτες, το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων προκήρυξε 24ωρη απεργία και εργαζόμενοι από διάφορες περιοχές της χώρας πραγματοποίησαν διαδοχικές παραστάσεις διαμαρτυρίας στις κεντρικές υπηρεσίες του ΟΚΑΝΑ, στα υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών.

Μετά τις έντονες πιέσεις των εργαζομένων, συναντήθηκαν με τον αντιπρόεδρο του ΟΚΑΝΑ Γ. Μαριδάκη, ο οποίος, σε μια προσπάθεια να αποπροσανατολίσει, ισχυρίστηκε ότι η νέα προγραμματική σύμβαση δεν έχει υπογραφεί λόγω της υπολειτουργίας κάποιων υπηρεσιών, εξαιτίας της προεκλογικής περιόδου. Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι με τροπολογία που πέρασε προχτές σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, ανοίγει ο δρόμος να ενταχθούν και οι εργαζόμενοι των Κέντρων Πρόληψης στο ενιαίο μισθολόγιο, με πρόθεση να έχει αναδρομική ισχύ από 1/1/2013.

Αιτία πολέμου χαρακτήρισαν οι εργαζόμενοι μια τέτοια εξέλιξη, ενώ ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Μ. Κατρίνης (βουλευτής του ΠΑΣΟΚ) αρνήθηκε ακόμη και να συναντήσει τους δεκάδες ανθρώπους που εργάζονται στην Πρόληψη εδώ και πέντε μήνες απλήρωτοι. Την ίδια στάση κράτησαν και οι ηγεσίες των υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών.

Εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων στην Πρόληψη - Απεξάρτηση η Λεμονιά Φακάρου, εκλεγμένη στο ΔΣ του ΚΕΘΕΑ με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, μιλώντας στους εργαζόμενους υπογράμμισε ότι «όλα όσα συμβαίνουν στα Κέντρα Πρόληψης δεν είναι τυχαία. Διοικήσεις και Υπουργεία εφαρμόζουν την ίδια πολιτική που αποσκοπεί σε φθηνότερους εργαζόμενους. Είναι φανερό ότι θέλουν να παραδώσουν πρόληψη και απεξάρτηση στους ιδιώτες. Είναι καθήκον μας να υπερασπιστούμε το δημόσιο και δωρεάν σύστημα πρόληψης, θεραπείας, επανένταξης, με κατάργηση κάθε μορφής επιχειρηματική δράση». Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα τους, εξέφρασαν και εκπρόσωποι εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ και στο «18 ΑΝΩ».

Διαμαρτυρία για απόλυση στη «Βιοϊατρική»

Να ανακληθεί η εκδικητική απόλυση εργαζόμενου της «Βιοκλινικής» - ομίλου «Βιοϊατρικής» - επειδή συμμετείχε σε απεργιακές κινητοποιήσεις, απαίτησαν χτες το πρωί εκπρόσωποι των Συνδικάτων Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία Αθήνας και Πειραιά, της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας.

Η απόλυση έγινε μετά τις απεργίες στις 9 Απρίλη και 1η Μάη και συμπίπτει με τις πρόσφατες απαιτήσεις των κλινικαρχών για νέες μειώσεις στο βασικό μισθό, κατά 15%, προκειμένου να υπογράψουν κλαδική ΣΣΕ. Στη χτεσινή παρέμβαση, η εργοδοσία της «Βιοκλινικής» ισχυρίστηκε ότι η απόλυση δεν είναι εκδικητική, αλλά δεν επικαλέστηκε κάποια άλλη αιτία. Στη συνέχεια έγινε παρέμβαση και συζήτηση με τους εργαζόμενους της κλινικής, κατά την οποία εκφράστηκε έντονος προβληματισμός.

Σε ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία Αθήνας απαιτεί «άμεση ανάκληση της απόλυσης του συναδέλφου Σπύρου Τζαννετάτου (...) Η υπόθεση του συνάδελφου Σπύρου να γίνει υπόθεση όλων μας. Να ξεμπερδέψουμε μια και καλή με το φόβο και την υποταγή. Ας το καταλάβουν καλά, "δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι" δεν είμαστε και δε θα γίνουμε. Θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για το δικαίωμα στη δουλειά, για το δικαίωμα σε μια ζωή με αξιοπρέπεια. Γιατί από τα δικά μας χέρια περνάει όλη η δουλειά, γιατί σε εμάς οφείλουν τα υπερκέρδη τους. Κανένας συνάδελφος απομονωμένος - κανένας έξω από το σωματείο».

Στο μεταξύ, την απόλυση εγκύου εργαζόμενης από το κέντρο αισθητικής «THERAPOLIS» καταγγέλλει η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας. Το σωματείο έδωσε μια πρώτη απάντηση με την κινητοποίηση που οργάνωσε το περασμένο Σάββατο έξω από την επιχείρηση για την επαναπρόσληψη της εργαζόμενης. «Δεν σταματάμε εδώ! Θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις για την ακύρωση της απόλυσης της εγκύου συναδέλφου μας», σημειώνει στην ανακοίνωσή του. Την επαναπρόσληψη της εργαζόμενης έχει ζητήσει και η Επιθεώρηση Εργασίας, στην οποία η εργαζόμενη κατήγγειλε την απόλυσή της.

Εργάτης θάφτηκε σε πηγάδι

Ενας 39χρονος εργάτης θαμμένος κάτω από πέτρες και χώμα, και άλλοι τρεις που γλίτωσαν από του χάρου τα δόντια, είναι ο απολογισμός του εργατικού «ατυχήματος» που έγινε χτες το πρωί στο Κόκκινο Μετόχι Χανίων. Το συνεργείο δούλευε μέσα σε πηγάδι βάθους 15 - 17 μέτρων, όταν τα τοιχώματα υποχώρησαν και καταπλάκωσαν τον εργάτη, που βρισκόταν στον πάτο του πηγαδιού. Σύμφωνα με μαρτυρίες, το πηγάδι φτιάχτηκε το 1940 και το συνεργείο δούλευε για τη στήριξη των τοιχωμάτων του. Οι τρεις συνάδελφοι του εργάτη που καταπλακώθηκε, μεταξύ αυτών και ο αδελφός του, δούλευαν πιο ψηλά, πάνω σε σκαλωσιές και κατάφεραν να διαφύγουν γρήγορα, όταν αντιλήφθηκαν τις κατολισθήσεις. Ο απεγκλωβισμός του 39χρονου, που δεν έδινε κανένα σημείο ζωής, συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ, καθώς υπήρχε ο κίνδυνος το πηγάδι να καταρρεύσει πλήρως και να καταπλακώσει τους διασώστες. Ο εργολάβος που είχε αναλάβει το έργο συνελήφθη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ