ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Μάη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
NOTIA KINEZIKH ΘΑΛΑΣΣΑ
«Επεισόδιο» μεταξύ Κίνας και Βιετνάμ

ΠΕΚΙΝΟ.- ΑΝΟΪ.- ΜΑΝΙΛΑ.- ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- ΤΟΚΙΟ.--

Την ένταση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού βεβαιώνει και το ναυτικό «επεισόδιο» που σημειώθηκε την περασμένη Κυριακή στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, 193 χλμ. από τις βιετναμέζικες ακτές. Πλοία του βιετναμέζικου ναυτικού προσπάθησαν να απομακρύνουν κινεζικά σκάφη, που επιδίωξαν να εγκαταστήσουν εξέδρα γεώτρησης πετρελαίου, σε περιοχή που διεκδικούν και οι δύο χώρες.

Ο Τραν Ντουί Χάι, αξιωματούχος του βιετναμέζικου υπουργείου Εξωτερικών, ανέφερε σε δηλώσεις ότι «κινεζικά πλοία, με αεροπορική υποστήριξη, προσπάθησαν να εκφοβίσουν βιετναμέζικα σκάφη. Αντλίες νερού χρησιμοποιήθηκαν». Ως αποτέλεσμα, τα σκάφη υπέστησαν σημαντικές ζημιές και τραυματίστηκαν έξι άτομα.

Από τη μεριά της Κίνας, η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Χούα Τσουνουίνγκ σημείωσε, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των συντακτών, ότι η εξέδρα ήταν μέσα στα κινεζικά θαλάσσια ύδατα, τονίζοντας ότι «οι αποδιοργανωτικές κινήσεις της βιετναμέζικης πλευράς αποτελούν παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κίνας». Με νέες δηλώσεις, εκπρόσωποι της κινεζικής κυβέρνησης δήλωσαν πως «είναι το Βιετνάμ που προκαλεί τις εντάσεις» και πως κινεζικά σκάφη έχουν δεχτεί επανειλημμένη «παρενόχληση» από βιετναμέζικες δυνάμεις τις τελευταίες μέρες.

Τις εξελίξεις δεν άφησε ασχολίαστες η Ουάσιγκτον, με την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι, να χαρακτηρίζει «προκλητική» την κινεζική κίνηση. Παρέμβαση έγινε και από το Τόκιο, με το γγ του υπουργικού συμβουλίου, Γιοσιχίντε Σούγκα, να μεταφέρει τη μεγάλη ανησυχία της Ιαπωνίας για τις αυξημένες εντάσεις στην περιοχή, εξαιτίας των «παράνομων ερευνών (σ.σ. για πετρέλαιο) της Κίνας».

Πάντως, Κινέζοι αναλυτές τονίζουν ότι «έχουν χαθεί πολύτιμες ευκαιρίες για την εξόρυξη πετρελαίου και αερίου στα νησιά Σπράτλι» (σ.σ. επίκεντρο της διαφιλονικούμενης περιοχής μεταξύ Κίνας - Βιετνάμ).

Σύλληψη Κινέζων ψαράδων από τις Φιλιππίνες

Αυξανόμενη ένταση όμως διακρίνει και τις σχέσεις της Κίνας με τις Φιλιππίνες, ειδικά μετά την επιβεβαίωση ότι ήταν οι φιλιππινέζικες αρχές εκείνες που συνέλαβαν την Τετάρτη τους 11 Κινέζους ψαράδες, επίσης στη Νότια Κινεζική Θάλασσα. Στο αλιευτικό εντοπίστηκαν χελώνες, που ειδικά στις Φιλιππίνες θεωρούνται είδος προς εξαφάνιση και προστατεύονται. Το φιλιππινέζικο ΥΠΕΞ σημείωσε, σε ανακοίνωσή του, ότι «η κατάληψη του κινεζικού αλιευτικού, που μετέφερε μεγάλο αριθμό ειδών προς εξαφάνιση και η σύλληψη του πληρώματός του... έγιναν ως πράξεις ενίσχυσης του θαλάσσιου δικαίου και υποστήριξης των κυριαρχικών δικαιωμάτων των Φιλιππίνων στην ΑΟΖ της».

Εντονη ήταν η αντίδραση της Κίνας, που μέσω της πρεσβείας της στη Μανίλα ζήτησε «μια λογική εξήγηση» και την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων. Η περιοχή της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας είναι πλούσια σε ενεργειακούς πόρους αλλά και αλιεύματα, προσελκύοντας το ενδιαφέρον όλο και περισσότερων μονοπωλίων που «κονταροχτυπιούνται», επιδιώκοντας αναβάθμιση της δικής τους θέσης και εκτοπισμό των ανταγωνιστών τους.

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Απεργία πείνας χιλιάδων Παλαιστινίων κρατουμένων

ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Πάνω από 5.000 Παλαιστίνιοι που κρατούνται σε φυλακές του Ισραήλ ξεκίνησαν χτες απεργία πείνας σε ένδειξη αλληλεγγύης στους συντρόφους τους που αρνούνται να τραφούν εδώ και δύο βδομάδες, καθώς διαμαρτύρονται για τη φυλάκισή τους χωρίς δικαστική απόφαση και απαγγελία κατηγοριών...

Ο Παλαιστίνιος υπουργός Κρατουμένων Ισα Καράκε επιβεβαίωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Φωνή της Παλαιστίνης» ότι σχεδόν το σύνολο των κρατουμένων συμμετείχε στις κινητοποιήσεις και ότι οι κρατούμενοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν την απεργία τους μέχρις ότου ικανοποιηθεί το αίτημά τους να καταργηθεί η διοικητική κράτηση. Ο Καράκε χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα, 9 Μάη, «Μέρα Οργής» για τις άδικες φυλακίσεις χιλιάδων Παλαιστινίων.

Διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα εκτιμούν ότι σχεδόν 5.000 Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές, ως επί το πλείστον για πράξεις αντίστασης στις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις, ενώ τουλάχιστον 200 άλλοι τελούν υπό «διοικητική κράτηση». To αμφιλεγόμενο μέτρο της διοικητικής κράτησης επιτρέπει στο Ισραήλ να φυλακίζει υπόπτους χωρίς την απαγγελία κατηγοριών ή δικαστική απόφαση για μια περίοδο 6 μηνών, που μπορεί να ανανεωθεί επ' αόριστον.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-- «Σίριαλ» έχουν γίνει τις τελευταίες βδομάδες οι «προειδοποιήσεις» της Σεούλ αλλά και της Ουάσιγκτον σχετικά με νέα πυρηνική δοκιμή που ετοιμάζεται να κάνει η ΛΔ Κορέας, όπως εκείνες ισχυρίζονται. Η «συντήρηση» της δήθεν απειλής για την «ειρήνη στην περιοχή» εξυπηρετεί τα σχέδια των ιμπεριαλιστών που μελετούν τις επόμενες κινήσεις σε μια περιοχή γεμάτη φυσικό πλούτο αλλά και «κόντρες» γεμάτες κινδύνους για τους λαούς.

ΠΕΣΑΒΑΡ.-- Το θάνατο οκτώ Πακιστανών στρατιωτών και τον τραυματισμό μερικών ακόμα προκάλεσε επίθεση με βόμβα που εξερράγη, χτες, στο βόρειο Ουαζιριστάν, κοντά στην πόλη Μιράν. Η ευρύτερη περιοχή βρίσκεται στα σύνορα με το Αφγανιστάν και θεωρείται «έδρα» των Ταλιμπάν.

ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ.-- Τα πολυκαταστήματα Myer ανακάλεσαν 50.000 είδη ρουχισμού και λευκά είδη, μετά τον εντοπισμό στο ύφασμα βαφής που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Η χρήση της είναι απαγορευμένη στην Ευρώπη και έχει περιορισμούς στις ΗΠΑ, όμως στην Αυστραλία παραμένει νόμιμη. Πρόσφατη ανακοίνωση του ομοσπονδιακού τμήματος για την υγεία, την κατέταξε στην ίδια κατηγορία με το κυάνιο και το αρσενικό.

ΣΕΟΥΛ.-- Οι αρχές της Νότιας Κορέας δήλωσαν ότι πρώτα θα εξετάσουν τις πράξεις του προέδρου της εταιρείας, στην οποία ανήκει το «Σεουόλ», και μετά θα αποφασίσουν αν τελικά θα του απαγγελθούν επίσημες κατηγορίες. Ο Κιμ Χαν-σικ συνελήφθη χτες, μετά το σάλο που έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις για τη συστηματική υπερφόρτωση του σκάφους που βυθίστηκε στις 16 Απρίλη, παρασέρνοντας - όπως όλα δείχνουν - πάνω από 300 ανθρώπους στο βυθό.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Το θάνατο βρήκε ένοπλος που επιτέθηκε με μαχαίρια σε αστυνομικούς, όταν οι τελευταίοι τον πυροβόλησαν, στην περιοχή Σινγιάνγκ, έδρα των αυτονομιστών Ουιγούρων. Μόνο το τελευταίο δίμηνο, έχουν γίνει δύο πολύνεκρες επιθέσεις που η κυβέρνηση απέδωσε στους «τρομοκράτες» της περιοχής.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Ο επικεφαλής των λιβυκών μυστικών υπηρεσιών στη Βεγγάζη, Ιμπραχίμ αλ Σενούσι Ακίλα δολοφονήθηκε χτες από τα καταιγιστικά πυρά αγνώστων ενόπλων κοντά στο Ιατρικό Κέντρο της πόλης.

ΡΙΑΝΤ.-- Αλλοι τέσσερις άνθρωποι πέθαναν χτες από τους κορονοϊούς που προκαλούν το σύνδρομο MERS σε νοσοκομεία της Σαουδικής Αραβίας, ανεβάζοντας σε 121 τα θανατηφόρα κρούσματα της νόσου σε σύνολο 450 περιπτώσεων μετάδοσης της ασθένειας.

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-- Οκτώ άνθρωποι, ένα ζευγάρι και έξι παιδιά ηλικίας 4 έως 13 ετών, κάηκαν χτες ζωντανοί σε πυρκαγιά που ξέσπασε στο σπίτι τους σε παραγκούπολη στα περίχωρα του Μπουένος Αϊρες.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Σωστικά συνεργεία απομάκρυναν χτες 70 Αμερικανούς τουρίστες που είχαν αποκλειστεί, λόγω καταρρακτωδών βροχών, σε περιοχή της ερήμου Νεγκέβ.

ΤΑΪΛΑΝΔΗ
Ενδοαστικά παιχνίδια

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.-

«Τροφή» στην ενδοαστική αντιπαράθεση που μαίνεται εδώ και μήνες αναμένεται να δώσει η απομάκρυνση της Γινγκλάγκ Σιναουάτρα από την πρωθυπουργία, μετά από απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, που την έκρινε ένοχη για κατάχρηση εξουσίας. Τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου που παρέμειναν στη θέση τους (καθώς ένα μέρος τους απομακρύνθηκε με την ίδια κατηγορία) όρισαν ως αντικαταστάτη της Σιναουάτρα τον μέχρι πρότινος υπουργό Εμπορίου, Νιουατουμρόνγκ Μπουνσονγκπαϊζάν, και η αντιπολίτευση δηλώνει ότι θα ορίσει νέα κυβέρνηση.

Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ρόλο στις εξελίξεις από το παρασκήνιο έχει παίξει και ο βασιλιάς της χώρας. Το βέβαιο είναι ότι πρόκειται για αντιπαράθεση «ξένη» προς τα λαϊκά συμφέροντα, αφού είναι χαρακτηριστικό πως βασική «αγωνία» της αντιπολίτευσης είναι να προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την καπιταλιστική οικονομία της Ταϊλάνδης, μίας από τις αναδυόμενες δυνάμεις της Ν/Α Ασίας.

ΚΟΥΒΑ
Σύλληψη 4 εγκληματιών που ετοίμαζαν επιθέσεις

Τη σύλληψη 4 εγκληματιών από το Μαϊάμι των ΗΠΑ, μελών της αντικουβανικής μαφίας, που σχεδίαζαν επιθέσεις κατά του νησιού, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Κούβας.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η σύλληψη των Χ. Αμαδόρ, Ο. Γκονζάλες, Ρ. Πατσέκο και Φ. Μονσόν έγινε στις 26 Απρίλη και οι 4 εγκληματίες ομολόγησαν ότι ετοίμαζαν επιθέσεις σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Κούβα. Αναγνώρισαν ότι ήδη από το 2013 είχαν πραγματοποιήσει αναγνωριστικά ταξίδια στη χώρα, ενώ, όπως αποδείχτηκε, είχαν καθοδήγηση από συνεργάτες του γνωστού αρχιεγκληματία, πρώην πράκτορα της CIA, Λουίς Ποσάδα Καρίλες, όπως ο Σαντιάγκο Αλβαρες Φερνάντες και ο Οσβάλντο Μιτάτ.

Ο Αλβαρες αποδεδειγμένα είχε συμμετοχή στη μεταφορά όπλων στο νησί, όπως το 2001, που έφερε 8 αυτόματα τα οποία βρέθηκαν στην κατοχή εγκληματιών αντεπαναστατών, που ετοίμαζαν επίθεση στο νυχτερινό κέντρο «Τροπικάνα» της Αβάνας. Είχε εμπλακεί σε απόπειρα δολοφονίας του ηγέτη της Κούβας το 2000 στον Παναμά, όπου ο Καρίλες και άλλοι δύο συνελήφθησαν και ο Αλβαρες τους βοήθησε να αποδράσουν από τη φυλακή και τους μετέφερε με αεροσκάφος του στο Μαϊάμι.

ΤΟΥΡΚΙΑ
«Ζεσταίνουν» μηχανές για τις προεδρικές εκλογές

Εσωκομματικές διεργασίες σε όλα τα στρατόπεδα

Τριήμερη συνάντηση με τη συμμετοχή 300 βουλευτών και υψηλόβαθμων στελεχών του AKP ξεκινά σήμερα στο Αφιόν Καραχισάρ της Τουρκίας, όπου μεταξύ άλλων θα εξεταστεί η υποψηφιότητα που θα προτείνει το κόμμα για τις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου.

Στελέχη του AKP, που θεωρούν δεδομένο πως υποψήφιος εκ μέρους του κόμματος θα είναι ο σημερινός πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωναν ανώνυμα στη «Χουριέτ» πως η συνάντηση θα εξετάσει και ποιος θα καταλάβει τη θέση του ηγέτη του AKP και άρα και του πρωθυπουργού.

Αντίστοιχες ετοιμασίες γίνονται και στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ετσι, ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, ανακοίνωσε ευρύ «ανασχηματισμό» οργάνων του κόμματος, με πρώτο το Κεντρικό Εκτελεστικό Συμβούλιο, επιδιώκοντας μια ανανέωση που θα δώσει αποτελέσματα καλύτερα από αυτά των τοπικών εκλογών του Μάρτη, όπου οι προσδοκίες δεν επαληθεύτηκαν.

Από τη μεριά του, ο ηγέτης του Εθνικιστικού κινήματος, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, επανέλαβε ότι ο Ερντογάν πρέπει να παραιτηθεί άμεσα από την πρωθυπουργία, ειδικά αν καταθέσει υποψηφιότητα για την Προεδρία. Σε συζητήσεις του με δημοσιογράφους είπε ότι στελέχη του AKP προτιμούν έναν πιο «παθητικό» πρωθυπουργό αντί για τον Αμπντουλάχ Γκιουλ (που κατά πολλούς μπορεί να «ανταλλάξει» την Προεδρία με την πρωθυπουργία του Ερντογάν).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ