ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Μάη 2014
Σελ. /24
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση «υποταγμένη» στην κάλπη

«Νερό στο μύλο» της αποπροσανατολιστικής για το λαό αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ έριξαν οι δηλώσεις του Μ. Γλέζου περί αναγκαστικού εσωτερικού δανεισμού για την εξεύρεση πόρων που θα καλύψουν τις ανάγκες του Δημοσίου. «Εάν χρειαστεί (ο ΣΥΡΙΖΑ), θα κάνει έναν εσωτερικό αναγκαστικό δανεισμό, για εισοδήματα πάνω από ένα όριο» ήταν η δήλωσή του στην «Ελευθεροτυπία».

Στο πλαίσιο αυτό πέρασε στο «ντούκου» μια άλλη δήλωση του Μ. Γλέζου που άφηνε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Ερωτηθείς για τα κόμματα με τα οποία θα μπορούσε να συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ για το σχηματισμό κυβέρνησης απάντησε: «Ολα βέβαια. Εκτός της Χρυσής Αυγής». Ειδικότερα για ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είπε «εάν μετανιώσουν, εάν αλλάξουν στάση, και θελήσουν να βοηθήσουν μια κυβέρνηση της Αριστεράς, γιατί όχι;», ενημερώνοντάς τους ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει γι' αυτούς μια κολυμβήθρα του Σιλωάμ στην περίπτωση που οι ανάγκες της αστικής τάξης και του αστικού πολιτικού συστήματος απαιτήσουν μια τέτοια συνεργασία. Ολα αυτά στον απόηχο και συνάντησης Μαρινάκη - Δούρου, που αμφότεροι έσπευσαν να την χαρακτηρίσουν τυχαία...

Η ΝΔ δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη και επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιδιώκει τάχα την «αποσταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας», επικαλούμενη και δηλώσεις του Μ. Γλέζου στις 5/5, στο «Newsit.gr» όπου στην ερώτηση «πάνω από ποιο ποσό θεωρείται κάποιος πλούσιος, ποιο είναι το εισόδημα που θεωρείται ότι πρέπει να πληρώσει;», ο Μ. Γλέζος απάντησε: «Να πάρουμε έναν πλούσιο να μας καθορίσει αυτός την κόκκινη γραμμή... Εμείς λέμε ότι θα υπάρχει φορολογία μόνο στο εισόδημα. Η κόκκινη γραμμή στο εισόδημα είναι επειδή με ρωτάτε 30.000 ευρώ; Να πω 40.000; Θα το δούμε αυτό...».

«Εμείς είμαστε αυτοί που θα σταθεροποιήσουμε το σύστημα» ήταν η απάντηση του Γ. Μηλιού («Αθήνα 9,84»). Ενώ το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του διευκρίνιζε: «Σε κανένα από τα προγραμματικά κείμενα και τις επεξεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει η θέση για αναγκαστικό "εσωτερικό δανεισμό"».

Ο ίδιος ο Μ. Γλέζος απέδωσε «πανικό στην κυβέρνηση» και προσπάθεια «να υπερασπιστεί τους μεγαλοεισοδηματίες, τρομοκρατώντας τους πολίτες».

Οτι ο Α. Σαμαράς έχει αρχίσει να φέρεται ως «η αυριανή ανεύθυνη αντιπολίτευση» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης.

Την «αντιπαράθεση» τροφοδότησε και ο ΣΥΡΙΖΑ, επικρίνοντας σφοδρά την απόφαση του Μ. Βορίδη να είναι ο συνήγορος των εταιρειών «Energa» και «Hellas Power», με τον Δ. Παπαδημούλη να δηλώνει «όταν ένα κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ γίνεται, με δική του απόφαση, συνήγορος ανθρώπων που κατηγορούνται για κατάχρηση δημόσιου χρήματος, τότε υπάρχει ζήτημα όχι μόνο για τον κ. Βορίδη αλλά και για τη ΝΔ». Ενταση δημιούργησε και η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να κατοχυρώσει στο διαδίκτυο τη διεύθυνση www.neaellada.gr προκαλώντας την έντονη αντίδραση της ΝΔ.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ
Θέλει σταθερότητα για την αντιλαϊκή πολιτική

Τα προτάγματα του μεγάλου κεφαλαίου υπερασπίζεται σε κάθε ευκαιρία ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς. Λίγες μέρες πριν από τις τριπλές εκλογές του Μάη, ετοιμάζοντας και νέα επίθεση στα λαϊκά συμφέροντα, καλεί τα λαϊκά στρώματα σε αυτοχειριασμό, να υπερψηφίσουν την πολιτική του ευρωμονόδρομου και του μεγάλου κεφαλαίου, προκειμένου να σαρωθούν και τα τελευταία ξέφτια από μισθούς και δικαιώματα.

Ενδεικτικά, μιλώντας Σάββατο βράδυ στην Τρίπολη, υπερασπίστηκε με κάθε είδους επιχειρήματα την πολιτική που εφάρμοσε, τα μνημόνια διαρκείας όπως επιβάλλονται κι από την ΕΕ, τις «μεταρρυθμίσεις», καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που εφαρμόζονται προκειμένου το μεγάλο κεφάλαιο να θωρακίσει την κερδοφορία και εξουσία του στις σύγχρονες συνθήκες.

Ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο υπεραμύνθηκε της περιλάλητης συνταγματικής αναθεώρησης που προωθεί. Ειδικότερα, προπαγάνδισε την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων, αλλά και την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από τον ελληνικό λαό. «Θα σταθεροποιηθεί έτσι το πολιτικό μας σύστημα. Δε θα γίνεται κάθε φορά η εκλογή του Προέδρου μέσον, για να εκβιάζονται οι πρόωρες εκλογές», υποστήριξε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας το στόχο για σταθερές αστικές κυβερνήσεις, σταθερή διακυβέρνηση στις σύγχρονες συνθήκες, προκειμένου να εφαρμόζεται απρόσκοπτα η πολιτική υπέρ των μονοπωλίων.

Παραπέρα, έκανε σαφές ότι εναρμονίζει απολύτως τη λειτουργία της αστικής Δικαιοσύνης στις απαιτήσεις των μονοπωλίων («Δε θα διώχνουμε πια επενδυτές στέλνοντάς τους για πολλά χρόνια σε δικαστικές περιπέτειες που δεν τελειώνουν ποτέ»), ενώ συνεχίζοντας να δίνει εξετάσεις στο μεγάλο κεφάλαιο, κατέφυγε σε χυδαίες επιθέσεις ενάντια στο οργανωμένο λαϊκό κίνημα και τους λαϊκούς αγώνες, μιλώντας για «μεταλλαγμένους σταλινικούς», «επαγγελματίες εργατοπατέρες», «συντεχνίες που λυμαίνονταν το δημόσιο». Επιτέθηκε, επίσης, σε όσους «κάνουν κατάληψη στα δημόσια κτίρια» ή «θεωρούν την Ευρώπη... δύναμη "ιμπεριαλιστική" (...) θέλουν να βγούμε και από το ΝΑΤΟ!»...

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Παρουσίασε άξονες για τη σταθερότητα του συστήματος

Το περιλάλητο «εθνικό σχέδιο ανάκαμψης» παρουσίασε την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος. Απαρίθμησε τους πολιτικούς και οικονομικούς όρους με τους οποίους θα διασφαλιστεί η αναγκαία, για το μεγάλο κεφάλαιο, κυβερνητική σταθερότητα στις σύγχρονες συνθήκες, θα προχωρούν ανεμπόδιστα οι αναδιαρθρώσεις που εξασφαλίζουν νέα πεδία κερδοφορίας στα μονοπώλια.

Σύμφωνα με τον Βενιζέλο, ο πρώτος άξονας είναι πολιτικός και συνδέεται με το προεκλογικό ψευτοδίλημμα, ότι αν δεν ενισχυθεί η εκλογική σύμπραξη της Ελιάς, θα υπάρξει κυβερνητική αστάθεια, με συνέπειες στην οικονομία.

Ο δεύτερος άξονας, αφορά τη δημοσιονομική κατάσταση. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, δε θα υπάρξουν νέα μέτρα. Την ίδια ώρα, όμως, υποστήριξε ότι προϋπόθεση για ανάκαμψη είναι να διατηρηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα και το κοινωνικό μέρισμα, το χρέος να είναι βιώσιμο, να γίνει μόνιμη η επιστροφή στις αγορές και να μειωθεί σταδιακά η φορολογία, πρώτα και κύρια για το κεφάλαιο.

Τρίτος άξονας είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, «για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας». Δηλαδή, για την εκ νέου δανειοδότηση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, με ευνοϊκότατους όρους για τους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Ο τέταρτος άξονας έχει να κάνει με τις λεγόμενες θεσμικές αλλαγές. Πρόκειται για αλλαγές που θωρακίζουν το αστικό πολιτικό σύστημα, και συγκλίνουν με αυτές παρουσίασε πρόσφατα και η ΝΔ καθώς κινούνται στην ίδια στρατηγική βάση.

Τέλος, στον πέμπτο άξονα, ο Ευ. Βενιζέλος συμπεριέλαβε την «κοινωνική συνοχή» και την προστασία των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, επιβεβαιώνοντας ότι στόχος του μείγματος διαχείρισης που προτείνει είναι κάποια μέτρα διαχείρισης της ακραίας και σχετικής φτώχειας, με την αφαίμαξη των μεσαίων και φτωχών στρωμάτων, προκειμένου να περισσεύουν κάποια ψίχουλα στους απολύτως εξαθλιωμένους.

Επίσης, σε συνέντευξή του στο «Βήμα» της Κυριακής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έσπευσε να διαβεβαιώσει ξανά ότι δεν αποχωρεί από τη συγκυβέρνηση, αν και ξανάβαλε το ψευτοδίλημμα της υπερψήφισης της Ελιάς ως παράγοντα «σταθερότητας».

Ο Κ. Σημίτης

Μεγαλύτερη πρόσδεση στο άρμα της ΕΕ, προκειμένου να εξυπηρετηθούν από καλύτερες θέσεις τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης, ζητά ο πρ. πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σημίτης, σε άρθρο του στο «Βήμα» της Κυριακής. Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρωένωσης, σε συνέχεια και προηγούμενων παρεμβάσεών του για το θέμα όπου, στο πλαίσιο των ενδοαστικών διαφορών και αντιθέσεων έχει πάρει θέση υπέρ της παραπέρα ομοσπονδιοποίησης της ΕΕ, ο Σημίτης προβλέπει σημαντικές μεταβολές «στις θεσμικές, πολιτικές και οικονομικές συνθήκες που μας αφορούν». Εξ ου και συστήνει ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να συμμετάσχει στις επερχόμενες μεταβολές, αν θέλει να κατοχυρώσει τα συμφέροντά της. Θα πρέπει και αυτή να συγκεκριμενοποιήσει στόχους, σχέδια και συμμαχίες».

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
«Να τα βρούμε πριν τις εθνικές εκλογές»

Το «Ποτάμι» είναι ανοιχτό σε συνεργασίες, επανέλαβε για πολλοστή φορά ο Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας Σάββατο πρωί στο «Mega». Για να παζαρέψει δε από καλύτερη θέση το πόστο του στο αστικό πολιτικό σκηνικό μετά τις εκλογές του Μάη, οπότε αναμένεται επιτάχυνση των διεργασιών αναμόρφωσής του, περίπου προειδοποίησε τους ψηφοφόρους ότι «Αν τα ποσοστά του Ποταμιού είναι χαμηλά θα είναι μία ήττα και δεν θα συνεχίσω».

Παρουσίασε ως στόχο του να είναι το Ποτάμι τρίτο κόμμα. «Είμαστε ένα κόμμα που εγγυάται τη σταθερότητα, ένα κόμμα ευρωπαϊκό, που πιστεύει ότι η χώρα πρέπει να κάνει μεγάλη προσπάθεια και ένα κόμμα που είναι δίκαιο στην κριτική», πρόσθεσε δίνοντας τα διαπιστευτήριά του στα μονοπώλια, εγγυόμενος κι αυτός, από την πλευρά του, τη σταθερότητα της εξουσίας τους, όπως και τη συνέχιση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής.

Υπογράμμισε δε ότι η συζήτηση για τις «συνεργασίες» μεταξύ των αστικών κομμάτων θα πρέπει να γίνει πριν από τις επόμενες εθνικές εκλογές. «Δεν θα περάσουμε από την κρίση στην ανάπτυξη αν δε μάθουμε να συνεργαζόμαστε. Η ψήφος στο Ποτάμι είναι ένα "ναι" στις συνεργασίες», σημείωσε.

Σε συνέντευξή του, χτες, στην «Εφημερίδα των Συντακτών» δήλωσε ακόμα πιο ανοιχτά έτοιμος για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ: «Με ποιον θα συνεργαστεί ο Τσίπρας; Με το ΚΚΕ που τον καταγγέλλει ως δεκανίκι του συστήματος; Με τους Ανεξάρτητους Ελληνες που δεν έχουν καμία σχέση με την κοσμοθεωρία της Αριστεράς; Πρέπει λοιπόν να καταλάβει η Αριστερά ότι η λύση είναι οι συνεργασίες», είπε χαρακτηριστικά. Κι αυτό για συνέχιση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής καθώς όπως είπε «Μαγική λύση για να περάσουμε από τη φτώχεια στο πλεόνασμα δεν υπάρχει»...

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Να αγνοήσει ο λαός τα εκβιαστικά διλήμματα

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, έκανε το περασμένο Σάββατο την ακόλουθη δήλωση:

«Καλούμε το λαό να αγνοήσει τα εκβιαστικά διλήμματα των κομμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των μονοπωλίων. Η "σταθερότητα" της ΝΔ και η "κυβερνητική εναλλαγή" του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνουν συνέχιση και διεύρυνση μιας βαθιά αντιλαϊκής πολιτικής, που έχει ισοπεδώσει τη ζωή του λαού, γιατί είναι εδώ και δε θα φύγουν οι μηχανισμοί της μόνιμης εποπτείας της ΕΕ, τα μνημόνια διαρκείας, που θα απαιτούν συνεχώς νέα αντιλαϊκά μέτρα και τσάκισμα της ζωής της λαϊκής οικογένειας. Ελπίδα και προοπτική για το λαό μας, ισχυρό ΚΚΕ, παντού!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ