ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Μάη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Στην «προκρούστεια κλίνη» τα εργασιακά δικαιώματα

Η αντιλαϊκή πολιτική που υποτάσσει τα πάντα στην κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου εκφράζεται στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης με μια σειρά μέτρων που ισοπεδώνουν δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων. Απαλλάσσουν από χρέη τους σχολάρχες, απελευθερώνουν τις απολύσεις, καταργούν τις αποζημιώσεις και τους όποιους περιορισμούς στην εκπαιδευτική διαδικασία και στο καθεστώς λειτουργίας. Τα μέτρα αυτά ήταν η αιχμή της χτεσινής 24ωρης απεργίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών.

Στο πλαίσιό της, διοργανώθηκε σε κεντρικό θέατρο της Αθήνας απεργιακή συγκέντρωση, όπου εκπρόσωποι κομμάτων κλήθηκαν να τοποθετηθούν. Ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, δήλωσε από το βήμα της συγκέντρωσης ότι το Κόμμα στηρίζει τους εκπαιδευτικούς, στέκεται απέναντι σε όλα τα μέτρα που διαλύουν τις εργασιακές τους σχέσεις και είναι αντίθετο στην ιδιωτική εκπαίδευση. «Στηρίζουμε τα δικαιώματά σας τα οποία έχουν μπει στην προκρούστεια κλίνη και θέλουμε συνολικά η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι, οι μισθωτοί να δώσουν τη μάχη εναντίον αυτής της πολιτικής», σημείωσε μεταξύ άλλων,καλώντας τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς να παλέψουν με προσανατολισμό μια δημόσια δωρεάν εκπαίδευση για όλα τα παιδιά, μέσα στην οποία θα έχουν και οι ίδιοι δουλειά με δικαιώματα. Τους κάλεσε να βγάλουν συμπεράσματα, καθώς γνωρίζουν πια την πολιτική της ΕΕ για την εκπαίδευση και τη δουλειά, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι οι πολιτικές δυνάμεις που είναι δεσμευμένες στην ΕΕ θα εφαρμόσουν αυτές τις πολιτικές. «'Η λοιπόν στέκεστε απέναντι σε αυτές, απέναντι και στη Συνθήκη της Λισαβόνας και στην ανταγωνιστικότητα και στις ελευθερίες του Μάαστριχτ προκειμένου να διασφαλίσετε δικαιώματα και κατακτήσεις, ή, αν υλοποιηθούν αυτές οι δεσμεύσεις, να ξέρετε ότι θα περάσουν πάνω απ' όλα τα δικαιώματα που έχουν οι εργαζόμενοι», τόνισε.

Μέσα από νομοθετικές ρυθμίσεις, οι εργασιακές σχέσεις στην εκπαίδευση υποτάσσονται στα γενικότερα αντεργατικά μέτρα και οι σχολάρχες απολαμβάνουν απαλλαγές, καθώς περιορίζεται η εποπτεία του υπουργείου Παιδείας στην ιδιωτική εκπαίδευση. Ταυτόχρονα, όπως καταγγέλθηκε από εκπροσώπους της ΟΙΕΛΕ, στους χώρους της ιδιωτικής εκπαίδευσης επικρατεί όλο και περισσότερο ο φόβος και η ασυδοσία. Μιλώντας εκ μέρους του ταξικού σωματείου εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση «Βύρων», ο πρόεδρός του Π. Γιαννόπουλος κάλεσε τους εργαζομένους να προχωρήσουν πέρα από τις διαπιστώσεις, να δουν ποιον έχουν απέναντι. «Απέναντί μας βρίσκεται η ΕΕ που σχεδιάζει, επεξεργάζεται και καθοδηγεί την επίθεση στη ζωή και τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων προς όφελος του κεφαλαίου, το κράτος του κεφαλαίου στη χώρα μας, που, ανεξάρτητα από χρώμα και μείγμα διακυβέρνησης, εξειδικεύει την πολιτική της ΕΕ, θεσμοθετεί κι εφαρμόζει την ολομέτωπη αντεργατική επίθεση για να σωθούν τα κέρδη των αφεντικών», σημείωσε, καλώντας σε οργάνωση και ταξική ενότητα των εργαζομένων, μακριά από αυταπάτες σαν αυτές που σπέρνει η ηγεσία της ΟΙΕΛΕ.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
Σε αγωνιστική ετοιμότητα ενάντια στις απολύσεις

Να μη γίνει καμία απόλυση και να εφαρμόσει άμεσα η κυβέρνηση τις δεσμεύσεις που είχε δώσει ο υπουργός Παιδείας σε προηγούμενες συναντήσεις, απαίτησαν χτες κατά τη διάρκεια της προειδοποιητικής 48ωρης απεργίας τους, διοικητικοί υπάλληλοι πανεπιστημίων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Διοικητικοί υπάλληλοι και φοιτητές συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και πορεύτηκαν - μαζί με τους υγειονομικούς - προς τα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών απαιτώντας: Να προχωρήσουν, χωρίς άλλη καθυστέρηση, οι διαδικασίες της κινητικότητας, να διασφαλιστεί η επανένταξη όλων των διοικητικών υπαλλήλων - κι εκείνων που η ειδικότητά τους καταργείται όπως είναι οι φύλακες - στις υπηρεσίες και να παρθεί πίσω το σύστημα «αξιολόγησης», το οποίο, όπως καταγγέλλουν, θα δημιουργήσει μια νέα δεξαμενή απολύσεων.

Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος του μήνα για τους διοικητικούς υπαλλήλους του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων λήγει το οκτάμηνο της διαθεσιμότητας χωρίς να έχει υλοποιηθεί η κινητικότητα.

«Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να υποκύψουν στους εκβιασμούς της κυβέρνησης, η οποία βάζει ως προαπαιτούμενο για την κινητικότητα την υλοποίηση των οργανισμών, ούτε και στο κάλεσμα των δυνάμεων του κυβερνητικού συνδικαλισμού, οι οποίοι καλλιεργούν αυταπάτες ότι οι οργανισμοί μπορούν να αποτελέσουν εργαλείο για τη διάσωση των θέσεων εργασίας. Οι οργανισμοί και η αξιολόγηση δομών και προσωπικού θα αποτελέσουν όχημα για την επέκταση και την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης στις δημόσιες υπηρεσίες, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και τελικά την προσαρμογή και των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στους σχεδιασμούς της ΕΕ και των μονοπωλιακών ομίλων. Οι εργαζόμενοι να παραμείνουν σε αγωνιστική ετοιμότητα και να απαντήσουν συλλογικά και μαζικά μέσα από τα σωματεία τους ενάντια στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις», δήλωσε στον «Ρ» η Νίκη Χρονοπούλου, εκλεγμένη με την «Αγωνιστική Συνεργασία» στην ΟΔΠΤΕ.

«ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ» ΤΗΣ ΕΕ
Εξυπηρέτηση μονοπωλιακών συμφερόντων και με στρατιωτική δράση

Τη λήψη απόφασης από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, τον Ιούνη στην Αθήνα, για προώθηση της διαβόητης «Στρατηγικής Θαλάσσιας Ασφάλειας της ΕΕ», επιβεβαίωσε ως στόχο της ελληνικής κυβέρνησης - Προεδρίας το τρέχον εξάμηνο στην ΕΕ, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, μιλώντας στο Συμβούλιο Υπουργών ΕΕ - Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ισλανδία, Νορβηγία, Λιχτενστάιν) στις Βρυξέλλες.

Η Στρατηγική αυτή και η πρεμούρα της κυβέρνησης περί υιοθεσίας της εκφράζουν επιδιώξεις της ελληνικής αστικής τάξης να αναβαθμίσει τη θέση της στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, τόσο με την ανάδειξη της χώρας σε κόμβο μεταφοράς πρώτων υλών, ενεργειακών προϊόντων, εμπορευμάτων και προσώπων, όσο και με την ανάληψη πρωταγωνιστικού ρόλου στις ναυτικές στρατιωτικές επεμβάσεις της ΕΕ, αυξάνοντας δραματικά τους κινδύνους για τον ελληνικό και τους άλλους λαούς της περιοχής.

Αλλωστε η «Στρατηγική Θαλάσσιας Ασφάλειας της ΕΕ» σηματοδοτεί νέο γύρο πολέμων και στρατιωτικών επεμβάσεων της ΕΕ, έξαρση της επιθετικότητας των μονοπωλίων ενάντια στους λαούς όλου του κόσμου, στην οξύτατη διαπάλη τους για τις αγορές, τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των ενεργειακών πηγών και των δρόμων μεταφοράς τους. Η ΕΕ με γρήγορα βήματα επιταχύνει τη στρατιωτικοποίησή της, την ενίσχυση των πολεμικών - στρατιωτικών δυνατοτήτων και μέσων της, σε άμεση διασύνδεση με το ΝΑΤΟ, των στρατιωτικών ικανοτήτων της να εξαπολύει ιμπεριαλιστικούς πολέμους σε κάθε γωνιά του πλανήτη, σε στεριά και θάλασσα, χιλιάδες χιλιόμετρα από τα σύνορά της.

ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ
Συνεχίζει τα «Σχολεία» για τα συμφέροντα των μονοπωλίων

Βαθαίνει η υπαγωγή των Ενόπλων Δυνάμεων στις ανάγκες των μονοπωλίων για άμεση προστασία των συμφερόντων τους όπου Γης, στόχος που προωθείται σταθερά από τις αστικές κυβερνήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο το ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ), στη Σούδα, συνεχίζει αδιάκοπα τις εκπαιδεύσεις στρατιωτικών για να προστατεύουν τα συμφέροντα εφοπλιστών και λοιπών κεφαλαιοκρατών.

Σημειωτέον, το ΚΕΝΑΠ είναι ΝΑΤΟικό κέντρο με κομβική σημασία για την ιμπεριαλιστική λυκοσυμμαχία, καθώς έχει ως αποστολή του την εκπαίδευση στελεχών για έλεγχο θαλασσών με νηοψίες επιφάνειας, υποβρύχιες έρευνες και εναέριες επιτηρήσεις, στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», της «πειρατείας» και άλλων «ασύμμετρων απειλών». Εχουν ήδη εκπαιδευτεί σε αυτό εκατοντάδες στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων από ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Ολλανδία κ.α. Πρόσφατα μάλιστα έγινε το πρώτο ΝΑΤΟικό κέντρο που έλαβε την υψηλότερη μορφή πιστοποίησης της λυκοσυμμαχίας. Ενδεικτικό της σημασίας του είναι το γεγονός ότι πρόσφατα το επισκέφτηκε ο ίδιος ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, ενώ ανώτατοι ΝΑΤΟικοί διοικητές το έχουν χαρακτηρίσει «το διαμάντι του ΝΑΤΟ».

Με τέτοιες προδιαγραφές και στόχους, από 28/4 έως 9/5 πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις του ΚΕΝΑΠ τα Σχολεία Σειρών «2000» και «3000» για το πρώτο εξάμηνο του 2014. Οπως διέρρευσε, το Σχολείο Σειράς «2000» «παρείχε τη θεωρητική εκπαίδευση που απαιτείται ώστε το προσωπικό που στελεχώνει τις Ομάδες Νηοψίας να προβαίνει στην αποτελεσματική σχεδίαση και εκτέλεση νηοψιών στο πλαίσιο των Επιχειρήσεων Ναυτικής Αποτροπής». Το Σχολείο Σειράς «3000» «είχε ως αντικειμενικό σκοπό την πρακτική εκείνη εκπαίδευση που απαιτείται ώστε το προσωπικό των Ομάδων Νηοψίας να καταστεί ικανό να εκτελεί αποτελεσματικά και με ασφάλεια Επιχειρήσεις Ναυτικής Αποτροπής». Στα εν λόγω σχολεία συμμετείχαν συνολικά 22 εκπαιδευόμενοι από επτά χώρες (Αίγυπτος, Αυστρία, Γεωργία, Ελλάδα, Ιορδανία, Κουβέιτ και Τυνησία).

Εξάλλου, από 5 έως 9/5 διοργανώθηκε στις εγκαταστάσεις του ΚΕΝΑΠ το Σχολείο Σειράς «1000» του Κέντρου για το α' εξάμηνο του 2014. Το Σχολείο Σειράς «1000» «παρείχε θεωρητική εκπαίδευση σε Επιτελείς και στο προσωπικό της Ομάδας Διοικήσεως ενός Πολεμικού Πλοίου, ώστε να σχεδιάζει και να διευθύνει Επιχειρήσεις Ναυτικής Αποτροπής». Στο εν λόγω σχολείο συμμετείχαν συνολικά 19 εκπαιδευόμενοι από έντεκα χώρες (Αζερμπαϊτζάν, Αίγυπτος, Αυστρία, Γεωργία, Ελλάδα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιορδανία, Κατάρ, Μαρόκο, Βρετανία και Τυνησία).

Ρύθμιση για δάνεια με την εγγύηση του Δημοσίου

Τη δυνατότητα 12μηνης αναστολής των χρεολυσίων για τραπεζικά δάνεια επιχειρήσεων που έχουν την εγγύηση του Δημοσίου δίνει με χτεσινή απόφαση το υπουργείο Οικονομικών. Η ρύθμιση αφορά 17.800 επιχειρήσεις κι επαγγελματίες σε διάφορες περιοχές της χώρας, για εγγυημένα δάνεια που έχουν χορηγηθεί σε κτηνοτροφικές μονάδες, επίσης σε σεισμόπληκτες και πυρόπληκτες επιχειρήσεις κ.ά. Τα χρεολύσια των δόσεων, των οποίων η καταβολή αναστέλλεται, προσαυξάνουν αντίστοιχα και αποπληρώνονται μαζί με τις αμέσως επόμενες δόσεις, χωρίς επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου.

ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Επιβράδυνση της βιομηχανικής παραγωγής

Τάσεις επιβράδυνσης της βιομηχανικής παραγωγής στην ΕΕ καταγράφονται στα τελευταία στοιχεία της Γιούροστατ. Το μήνα Μάρτη του 2014 (σε σύγκριση με το Μάρτη 2013) ο «δείκτης βιομηχανικής παραγωγής» στα κράτη της Ευρωζώνης εμφανίζει οριακή υποχώρηση 0,1% έναντι αναιμικής ανάκαμψης 0,5% στο σύνολο των κρατών της ΕΕ. Στη Γερμανία καταγράφεται άνοδος 2%, ενώ αντίθετα στη Γαλλία υποχώρηση 0,9% και στην Ιταλία 0,4%. Σε επιταχυνόμενους ρυθμούς καθίζησης, για τρίτο στη σειρά μήνα, συνεχίζει η βιομηχανική παραγωγή στην Ολλανδία, με πτώση 12,5% το Μάρτη.

Συμφωνία Πειραιώς - ΜIG

Η Τράπεζα Πειραιώς αποτελεί το νέο μεγαλομέτοχο στη Marfin Investment Group (MIG), μετά από την επίτευξη «στρατηγικής συμφωνίας», η οποία ανακοινώθηκε χτες από τους δύο επιχειρηματικούς ομίλους. Η «Πειραιώς», ενεργώντας ως βασικός πιστωτής, θα προχωρήσει σε μετατροπή ομολογιακού δανείου σε μετοχές, που αντιστοιχεί τουλάχιστον σε ποσοστό 17,7% του μετοχικού κεφαλαίου της MIG. Να σημειωθεί πως η Τράπεζα της Ελλάδος ήδη έχει υποδείξει τέτοιες μεθόδους και συμφωνίες που αφορούν τη γιγάντωση των επιχειρηματικών σχημάτων, με τη συμμετοχή σε αυτά και των πιστωτών τους.

Στις θυγατρικές εταιρείες της MIG περιλαμβάνονται οι εταιρείες : Vivartia, Attica Group, Flight Ambulance International (FAI), Ομιλος Υγεία, Singular Logic κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ