Πέμπτη 15 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ
Συνεχίζει τα «Σχολεία» για τα συμφέροντα των μονοπωλίων

Βαθαίνει η υπαγωγή των Ενόπλων Δυνάμεων στις ανάγκες των μονοπωλίων για άμεση προστασία των συμφερόντων τους όπου Γης, στόχος που προωθείται σταθερά από τις αστικές κυβερνήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο το ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ), στη Σούδα, συνεχίζει αδιάκοπα τις εκπαιδεύσεις στρατιωτικών για να προστατεύουν τα συμφέροντα εφοπλιστών και λοιπών κεφαλαιοκρατών.

Σημειωτέον, το ΚΕΝΑΠ είναι ΝΑΤΟικό κέντρο με κομβική σημασία για την ιμπεριαλιστική λυκοσυμμαχία, καθώς έχει ως αποστολή του την εκπαίδευση στελεχών για έλεγχο θαλασσών με νηοψίες επιφάνειας, υποβρύχιες έρευνες και εναέριες επιτηρήσεις, στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», της «πειρατείας» και άλλων «ασύμμετρων απειλών». Εχουν ήδη εκπαιδευτεί σε αυτό εκατοντάδες στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων από ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Ολλανδία κ.α. Πρόσφατα μάλιστα έγινε το πρώτο ΝΑΤΟικό κέντρο που έλαβε την υψηλότερη μορφή πιστοποίησης της λυκοσυμμαχίας. Ενδεικτικό της σημασίας του είναι το γεγονός ότι πρόσφατα το επισκέφτηκε ο ίδιος ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, ενώ ανώτατοι ΝΑΤΟικοί διοικητές το έχουν χαρακτηρίσει «το διαμάντι του ΝΑΤΟ».

Με τέτοιες προδιαγραφές και στόχους, από 28/4 έως 9/5 πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις του ΚΕΝΑΠ τα Σχολεία Σειρών «2000» και «3000» για το πρώτο εξάμηνο του 2014. Οπως διέρρευσε, το Σχολείο Σειράς «2000» «παρείχε τη θεωρητική εκπαίδευση που απαιτείται ώστε το προσωπικό που στελεχώνει τις Ομάδες Νηοψίας να προβαίνει στην αποτελεσματική σχεδίαση και εκτέλεση νηοψιών στο πλαίσιο των Επιχειρήσεων Ναυτικής Αποτροπής». Το Σχολείο Σειράς «3000» «είχε ως αντικειμενικό σκοπό την πρακτική εκείνη εκπαίδευση που απαιτείται ώστε το προσωπικό των Ομάδων Νηοψίας να καταστεί ικανό να εκτελεί αποτελεσματικά και με ασφάλεια Επιχειρήσεις Ναυτικής Αποτροπής». Στα εν λόγω σχολεία συμμετείχαν συνολικά 22 εκπαιδευόμενοι από επτά χώρες (Αίγυπτος, Αυστρία, Γεωργία, Ελλάδα, Ιορδανία, Κουβέιτ και Τυνησία).

Εξάλλου, από 5 έως 9/5 διοργανώθηκε στις εγκαταστάσεις του ΚΕΝΑΠ το Σχολείο Σειράς «1000» του Κέντρου για το α' εξάμηνο του 2014. Το Σχολείο Σειράς «1000» «παρείχε θεωρητική εκπαίδευση σε Επιτελείς και στο προσωπικό της Ομάδας Διοικήσεως ενός Πολεμικού Πλοίου, ώστε να σχεδιάζει και να διευθύνει Επιχειρήσεις Ναυτικής Αποτροπής». Στο εν λόγω σχολείο συμμετείχαν συνολικά 19 εκπαιδευόμενοι από έντεκα χώρες (Αζερμπαϊτζάν, Αίγυπτος, Αυστρία, Γεωργία, Ελλάδα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιορδανία, Κατάρ, Μαρόκο, Βρετανία και Τυνησία).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ