Πέμπτη 15 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΕΕ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Σε πλήρη εξέλιξη το στρατιωτικό σκέλος

Αποκαλυπτική για την άμεση εμπλοκή υποδομών και προσωπικού των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων η συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Στρατηγείο της Λάρισας

Ο Γάλλος στρατηγός (στη μέση) και ο Ελληνας ταξίαρχος (δεξιά) παρουσιάζουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά της στρατιωτικής αποστολής της ΕΕ
Ο Γάλλος στρατηγός (στη μέση) και ο Ελληνας ταξίαρχος (δεξιά) παρουσιάζουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά της στρατιωτικής αποστολής της ΕΕ
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το στρατιωτικό σκέλος της ιμπεριαλιστικής επέμβασης της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, καθώς τα πρώτα μέλη του εκστρατευτικού Σώματος της λυκοσυμμαχίας (EUFOR-RCA), ήδη ελέγχουν το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Μπανγκί και μέχρι τα μέσα του Ιούνη αναμένεται να έχει αναπτυχθεί πλήρως η στρατιωτική δύναμη των περίπου 1.000 ανδρών. Την όλη ιμπεριαλιστική επιχείρηση της ΕΕ συντονίζει το Στρατηγείο της λυκοσυμμαχίας στη Λάρισα, το οποίο επελέγη γι' αυτό το σκοπό μετά από πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο της προσπάθειας της ελληνικής αστικής τάξης να αναβαθμίσει το ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή.

Την περασμένη Τετάρτη, στην έδρα του Στρατηγείου της ΕΕ στη Λάρισα, ο Γάλλος στρατηγός Philippe Ponties και ο Ελληνας επιτελάρχης, ταξίαρχος Χρίστος Δρίβας, υποδιοικητής της εκστρατευτικής αποστολής, παρουσίασαν σε Ελληνες και ξένους δημοσιογράφους τα τεχνικά στοιχεία της επιχείρησης. Οπως είπαν, σκοπός της EUFOR-RCA είναι να προετοιμάσει το έδαφος για την εγκατάσταση «ειρηνευτικής δύναμης» του ΟΗΕ, 12.000 ανδρών, η οποία αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα μέχρι τα τέλη του 2014. Τότε υποτίθεται ότι θα αποχωρήσει από τη χώρα το εκστρατευτικό Σώμα της ΕΕ, ωστόσο ο Γάλλος στρατηγός Ph. Ponties, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, απλά εξέφρασε την ελπίδα για την τήρηση του παραπάνω χρονοδιαγράμματος, δίχως να αποκλείει το ενδεχόμενο παράτασης δραστηριοποίησης της «EUFOR».

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις του εκστρατευτικού σώματος θα περιοριστούν αποκλειστικά στη φύλαξη του αεροδρομίου και δύο ακόμη στρατηγικών σημείων της πρωτεύουσας Μπανγκί, καθώς η κατάσταση είναι «εξαιρετικά δύσκολη» στην ύπαιθρο και δεν κρίνεται σκόπιμη η διάχυση των δυνάμεων. Σύμφωνα με τους υπάρχοντες σχεδιασμούς, η «EUFOR-RCA», αναλαμβάνοντας την «τήρηση της τάξης» στην πρωτεύουσα, θα δώσει τη δυνατότητα σε στρατιωτικές δυνάμεις της Γαλλίας και της Αφρικανικής Ενωσης που ήδη επιχειρούν στη χώρα, να αποδεσμευτούν από την πρωτεύουσα και να αναλάβουν δράση σε άλλες περιοχές. Να σημειωθεί ότι στο αεροδρόμιο της Μπανγκί στοιβάζονται υπό άθλιες συνθήκες δεκάδες χιλιάδες άμαχοι, με τον Γάλλο στρατηγό να υπολογίζει τον αριθμό τους μεταξύ 50 και 60 χιλιάδων ψυχών.

Ο ταξίαρχος Χρ. Δρίβας έδειξε στους εκπροσώπους του Τύπου τις εγκαταστάσεις του ευρωπαϊκού στρατηγείου της Λάρισας και παρουσίασε τις επιχειρησιακές του δυνατότητες. Οπως είπε, τα σύγχρονα δορυφορικά συστήματα που διαθέτει και βρίσκονται σε λειτουργία, μπορούν σε «ζωντανό χρόνο» να συλλέγουν δεδομένα από το πεδίο των τακτικών επιχειρήσεων και μέσω αυτών να παρέχονται οι επιτελικές κατευθύνσεις από το στρατηγείο της Λάρισας. Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, πέρα από τις υποδομές του Στρατηγείου και την παροχή μέσων για την εξασφάλιση της επικοινωνίας με το πεδίο των επιχειρήσεων, συμμετέχουν στην όλη ιμπεριαλιστική επέμβαση με 74 άνδρες, οι οποίοι στελεχώνουν το επιτελείο στη Λάρισα.

Κατά τα συνηθισμένα, η ιμπεριαλιστική επέμβαση της ΕΕ «ντύνεται» με «ανθρωπιστικό» μανδύα, στο όνομα της αντιμετώπισης του σφοδρού κύκλου βίαιων αντιποίνων μεταξύ διαφορετικών φυλετικών και θρησκευτικών ομάδων, όταν στην πραγματικότητα οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστές υποδαύλισαν πολύμορφα τις βίαιες αυτές συγκρούσεις. Είναι χαρακτηριστικό π.χ. των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών το γεγονός ότι οι νέοι επικεφαλής της χώρας (μετά από πραξικοπήματα, συγκρούσεις κ.τ.λ.), με το που ανέλαβαν την πολιτική εξουσία απευθύνθηκαν στη Γαλλία, στις ΗΠΑ και την ΕΕ για οικονομική βοήθεια και δήλωσαν ότι θα επανεξετάσουν τις συμφωνίες συνεργασίας που είχε υπογράψει ο ανατραπείς Πρόεδρος με την Κίνα. Ολα αυτά σε μια χώρα που βρίσκεται κυριολεκτικά στην «καρδιά» της Αφρικής, καθώς συνορεύει με έξι χώρες «άμεσου ενδιαφέροντος» για την ΕΕ (Τσαντ, Καμερούν, Σουδάν, Νότιο Σουδάν, Κονγκό και ΛΔ του Κονγκό), ενώ διαθέτει τεράστια κοιτάσματα ουρανίου (υπολογίζονται σε περίπου 15.000 τόνους), πετρελαίου, χρυσού και διαμαντιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ