Πέμπτη 15 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΑΗΣ 2014
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Νέος γύρος αποπροσανατολιστικής αντιπαράθεσης

Μια αποπροσανατολιστική διελκυστίνδα κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται, με αφορμή το δημοσίευμα των «Financial Times» για το παρασκήνιο της Συνόδου των Κανών το 2011, αλλά και τα όσα αναφέρει σε βιβλίο του ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τ. Γκάιτνερ περί σχεδίου που είχε εκπονήσει η Γερμανία για έξοδο της Ελλάδας απ' το ευρώ.

Το ζήτημα επιχειρούν να αξιοποιήσουν μπροστά στην κάλπη τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, υποβάλλοντας σαν κριτήρια ψήφου στο λαό κάλπικα κι εκβιαστικά διλήμματα. Αφ' ενός, η ΝΔ αξιοποιεί τα δημοσιεύματα για να καλέσει το λαό σε συμμόρφωση στα μέτρα που τσακίζουν τη ζωή του στο όνομα του «κινδύνου» αποπομπής της χώρας απ' την Ευρωζώνη. Αφ' ετέρου, ο ΣΥΡΙΖΑ για να τον πείσει ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, απεναντίας υπάρχει δυνατότητα φιλολαϊκής διαπραγμάτευσης που ο Σαμαράς δεν μπόρεσε να κάνει, αφού ήταν «πιόνι» της γερμανικής κυβέρνησης.

Σε non paper του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζεται: «Τα μνημονιακά ΜΜΕ άρχισαν τη γνωστή προεκλογική τρομοκρατία περί το ευρώ» και πως «τα σχέδια "εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη" τα έχει ήδη σχολιάσει η κ. Μέρκελ σημειώνοντας ότι θα οδηγούσαν στη διάλυση της Ευρωζώνης. Οι δε ΗΠΑ τα θεωρούσαν "τρομαχτικά" για την οικονομία τους, όπως αναφέρει ο τότε υπουργός οικονομικών, κ. Γκάιτνερ».

Ταυτόχρονα, επιτίθεται στον Α. Σαμαρά για το παρασκήνιο των Κανών και μαζί αναπαράγει την κοροϊδία ότι το μνημόνιο ήταν συνέπεια του πείσματος κανά δυο αξιωματούχων της ΕΕ. Ακόμα και τα μέτρα που δεν έχουν ακόμα εφαρμοστεί ο ΣΥΡΙΖΑ τα χαρακτηρίζει «σχέδια της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου», κρύβοντας ότι είναι αναδιαρθρώσεις που δεσμεύουν όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, η πορεία υλοποίησής τους δεν τίθεται σε διαπραγμάτευση, αποτελούν συστατικό μέρος της λιτότητας για το λαό, κι όχι αυτής που ο ΣΥΡΙΖΑ αφορίζει σαν «μερκελικής έμπνευσης απάνθρωπη και αντιπαραγωγική» και αφορά στη δυνατότητα του κρατικού κορβανά να στηρίζει την καπιταλιστική κερδοφορία.

Για τις τράπεζες

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ γύρω και από την υπόθεση ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτάσσει το γεγονός ότι η «τιμή της μετοχής της Εθνικής, που πληρώθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο αλλά και από άλλους, που συμμετείχαν στην προηγούμενη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, ήταν 4,29 ευρώ. Τώρα η νέα Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Εθνικής στην απίστευτη τιμή των 2,20 ευρώ, ενώ η τιμή κλεισίματος της 8/5/2014 (σ.σ. τιμές χρηματιστηρίου) ήταν 2,58 ευρώ ! Δηλαδή 14,7% κάτω από την χρηματιστηριακή τιμή», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Να σημειωθεί επίσης ότι οι «άλλοι μέτοχοι», οι οποίοι μετείχαν στην προηγούμενη αύξηση κεφαλαίου, και για τους οποίους κόπτεται ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι «επενδυτές» και χαρτοφυλάκια (τράπεζες, funds κ.ά.) αντίστοιχοι ή και οι ίδιοι ακριβώς με αυτούς που μετείχαν στην τελευταία «ανακεφαλαιοποίηση».

Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών, απαντά ότι πρόκειται για συνήθη πρακτική, για «τιμή που κρίθηκε εύλογη από δυο διεθνούς κύρους επενδυτικές τράπεζες» και «εντός των συνήθων ορίων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ