Πέμπτη 15 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Στην «προκρούστεια κλίνη» τα εργασιακά δικαιώματα

Η αντιλαϊκή πολιτική που υποτάσσει τα πάντα στην κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου εκφράζεται στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης με μια σειρά μέτρων που ισοπεδώνουν δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων. Απαλλάσσουν από χρέη τους σχολάρχες, απελευθερώνουν τις απολύσεις, καταργούν τις αποζημιώσεις και τους όποιους περιορισμούς στην εκπαιδευτική διαδικασία και στο καθεστώς λειτουργίας. Τα μέτρα αυτά ήταν η αιχμή της χτεσινής 24ωρης απεργίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών.

Στο πλαίσιό της, διοργανώθηκε σε κεντρικό θέατρο της Αθήνας απεργιακή συγκέντρωση, όπου εκπρόσωποι κομμάτων κλήθηκαν να τοποθετηθούν. Ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, δήλωσε από το βήμα της συγκέντρωσης ότι το Κόμμα στηρίζει τους εκπαιδευτικούς, στέκεται απέναντι σε όλα τα μέτρα που διαλύουν τις εργασιακές τους σχέσεις και είναι αντίθετο στην ιδιωτική εκπαίδευση. «Στηρίζουμε τα δικαιώματά σας τα οποία έχουν μπει στην προκρούστεια κλίνη και θέλουμε συνολικά η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι, οι μισθωτοί να δώσουν τη μάχη εναντίον αυτής της πολιτικής», σημείωσε μεταξύ άλλων,καλώντας τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς να παλέψουν με προσανατολισμό μια δημόσια δωρεάν εκπαίδευση για όλα τα παιδιά, μέσα στην οποία θα έχουν και οι ίδιοι δουλειά με δικαιώματα. Τους κάλεσε να βγάλουν συμπεράσματα, καθώς γνωρίζουν πια την πολιτική της ΕΕ για την εκπαίδευση και τη δουλειά, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι οι πολιτικές δυνάμεις που είναι δεσμευμένες στην ΕΕ θα εφαρμόσουν αυτές τις πολιτικές. «'Η λοιπόν στέκεστε απέναντι σε αυτές, απέναντι και στη Συνθήκη της Λισαβόνας και στην ανταγωνιστικότητα και στις ελευθερίες του Μάαστριχτ προκειμένου να διασφαλίσετε δικαιώματα και κατακτήσεις, ή, αν υλοποιηθούν αυτές οι δεσμεύσεις, να ξέρετε ότι θα περάσουν πάνω απ' όλα τα δικαιώματα που έχουν οι εργαζόμενοι», τόνισε.

Μέσα από νομοθετικές ρυθμίσεις, οι εργασιακές σχέσεις στην εκπαίδευση υποτάσσονται στα γενικότερα αντεργατικά μέτρα και οι σχολάρχες απολαμβάνουν απαλλαγές, καθώς περιορίζεται η εποπτεία του υπουργείου Παιδείας στην ιδιωτική εκπαίδευση. Ταυτόχρονα, όπως καταγγέλθηκε από εκπροσώπους της ΟΙΕΛΕ, στους χώρους της ιδιωτικής εκπαίδευσης επικρατεί όλο και περισσότερο ο φόβος και η ασυδοσία. Μιλώντας εκ μέρους του ταξικού σωματείου εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση «Βύρων», ο πρόεδρός του Π. Γιαννόπουλος κάλεσε τους εργαζομένους να προχωρήσουν πέρα από τις διαπιστώσεις, να δουν ποιον έχουν απέναντι. «Απέναντί μας βρίσκεται η ΕΕ που σχεδιάζει, επεξεργάζεται και καθοδηγεί την επίθεση στη ζωή και τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων προς όφελος του κεφαλαίου, το κράτος του κεφαλαίου στη χώρα μας, που, ανεξάρτητα από χρώμα και μείγμα διακυβέρνησης, εξειδικεύει την πολιτική της ΕΕ, θεσμοθετεί κι εφαρμόζει την ολομέτωπη αντεργατική επίθεση για να σωθούν τα κέρδη των αφεντικών», σημείωσε, καλώντας σε οργάνωση και ταξική ενότητα των εργαζομένων, μακριά από αυταπάτες σαν αυτές που σπέρνει η ηγεσία της ΟΙΕΛΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ