ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Μάη 2014
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Να μη συγχωνευτεί - καταργηθεί κανένα σχολείο

Παράσταση διαμαρτυρίας έκαναν χτες εκπαιδευτικοί και γονείς στο υπουργείο Παιδείας. Νέα κινητοποίηση στις 27 Μάη

Από τη χτεσινή συγκέντρωση
Από τη χτεσινή συγκέντρωση
Καμία συγχώνευση - κατάργηση σχολείου απαίτησαν χτες το μεσημέρι εκπαιδευτικοί και γονείς με κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας. Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο και της στάσης εργασίας της ΔΟΕ, και καθηγητές συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο, καταδικάζοντας την πολιτική που συρρικνώνει πολύμορφα το μορφωτικό δικαίωμα. Νέα συγκέντρωση οργανώνεται από την ΑΣΓΜΕ και Συλλόγους Εκπαιδευτικών της Αττικής την ερχόμενη Τρίτη 27 Μάη.

Την περασμένη βδομάδα είδε το φως της δημοσιότητας σχέδιο απόφασης των υπουργών Παιδείας και Οικονομικών, που προβλέπει συγχωνεύσεις 128 Δημοτικών Σχολείων, 12 ΕΠΑΛ, 16 Γυμνασίων και 74 Νηπιαγωγείων και καταργήσεις 15 Δημοτικών, 30 Νηπιαγωγείων, 1 Γυμνασίου και 3 ΕΠΑΛ. Αντιπροσωπεία της ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΑΣΓΜΕ ζήτησε συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για το θέμα, ωστόσο συνάντησε άρνηση. Οπως κατήγγειλαν και από το βήμα της συγκέντρωσης εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών και γονιών, υπάλληλος του υπουργείου τους ειδοποίησε ότι θα συναντηθεί μόνο με εκπροσώπους συλλόγων εκπαιδευτικών.

Δυναμική παρουσία είχαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ μέσα από τα μπλοκ των σωματείων τους, καταγγέλλοντας την πολιτική των συγχωνεύσεων ως κομμάτι της στρατηγικής της ΕΕ για ένα σχολείο υποταγμένο πολύμορφα στις επιχειρήσεις, στους επενδυτές, στους χορηγούς. «Δεν πρέπει να δείξουμε καμία ανοχή σε αυτήν τη νέα επίθεση. Πρέπει να οργανώσουμε την πάλη μας», σημείωσε μεταξύ άλλων μιλώντας στη συγκέντρωση η εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ και μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ Θεοδ. Δριμάλα, καλώντας να βγουν συμπεράσματα για το τι είναι το νέο σχολείο της ΕΕ, της ημιμάθειας, των επιχειρήσεων. «Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε για εκπαιδευτικούς παιδαγωγούς της νέας γενιάς, για σχολεία που θα μορφώνουν και θα διαπαιδαγωγούν τα παιδιά μας ώστε να μπορούν να διεκδικούν τη ζωή που τους ανήκει. Βγάζουμε συμπεράσματα για τη στάση όλων. Με την πάλη μας, με την ψήφο μας, με τους αγώνες μας, αντιπαλεύουμε αυτήν την πολιτική», σημείωσε η εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.

Κάλεσμα σε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές να μπουν φραγμός στις νέες συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολείων απηύθυνε εκ μέρους της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας ο πρόεδρός της Βασίλης Τόγιας, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι ήδη τα προηγούμενα χρόνια καταργήθηκαν πάνω από 2.500 σχολεία σε όλη την Ελλάδα κι εκατοντάδες τμήματα. «Παίρνουμε την υπόθεση των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών μας στα χέρια μας. Δεν περιμένουμε από "μεσσίες" να μας λύσουν τα προβλήματά μας», τόνισε καλώντας σε συμμετοχή στην κινητοποίηση που διοργανώνει η ΑΣΓΜΕ στις 27 Μάη με αιτήματα καμία συγχώνευση ή κατάργηση σχολείου και να μην εξεταστούν οι μαθητές της Α' Λυκείου με τράπεζα θεμάτων.

Μετά από κάλεσμα της ΑΣΓΜΕ, Σύλλογοι και Ενώσεις Γονέων καταδικάζουν τη νέα προσπάθεια συγχωνεύσεων - καταργήσεων σχολείων. Αποφάσεις συμμετοχής στην κινητοποίηση της ερχόμενης Τρίτης έχουν ήδη πάρει οι Ενώσεις Γονέων 6ου και 7ου Διαμερίσματος Αθήνας και δήμου Ζωγράφου, περιοχές με σχολεία που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των επικείμενων συγχωνεύσεων.

Από τη Δευτέρα «ανοίγει» η τράπεζα θεμάτων

Την ερχόμενη Δευτέρα 26 Μάη αναμένεται να «ανοίξει» η τράπεζα θεμάτων από την οποία θα αντληθούν τα μισά θέματα εξετάσεων για τους μαθητές της Α' Λυκείου. Αυτό προέκυψε μεταξύ άλλων από τη χτεσινή συνάντηση της ΟΛΜΕ με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής Σωτ. Γκλαβά. Οι προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών της Α', καθώς και της Β' τάξης των Ημερήσιων Γενικών Λυκείων, θα αρχίσουν την Πέμπτη 29 Μάη.

Η ΟΛΜΕ επισημαίνει μια σειρά προβλήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή του συστήματος αυτού και ζητά, όπως και πρωτοβάθμια σωματεία και γονείς, να μην εφαρμοστεί και να καταργηθεί συνολικά ο νόμος για το «νέο λύκειο».

Σύμφωνα με εκπροσώπους των εκπαιδευτικών, από την πλευρά του ΙΕΠ το οποίο έχει την ευθύνη για τη διεξαγωγή των εξετάσεων φέτος, δηλώθηκε ότι η τράπεζα θεμάτων θα εφαρμοστεί και οι αδυναμίες του συστήματος θα εντοπιστούν και θα διορθωθούν. Ειπώθηκε επίσης ότι το Ινστιτούτο ζήτησε από το υπουργείο Παιδείας να εφαρμοστεί πιλοτικά αρχικά το σύστημα, ωστόσο η κυβέρνηση ήθελε καθολική εφαρμογή από φέτος. Σύμφωνα πάντα με εκπροσώπους των εκπαιδευτικών, ο πρόεδρος του ΙΕΠ εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τη δυσκολία των θεμάτων και δεσμεύτηκε να μεταφέρει τις θέσεις των εκπαιδευτικών στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Η εφαρμογή πάντως του συγκεκριμένου μέτρου αποτελεί σημαντικό κομμάτι στην οικοδόμηση του «νέου» σχολείου. Αυτό μαρτυρά η εμμονή στην εφαρμογή του φέτος, μια χρονιά που εντοπίζεται πλήθος κενών σε εκπαιδευτικούς σε όλα τα μαθήματα, κάνοντας δύσκολη την ολοκλήρωση της ύλης, βάζοντας εκπαιδευτικούς και μαθητές σε έναν αγώνα δρόμου κυριολεκτικά μέχρι την τελευταία στιγμή για να καλύψουν την ύλη, χωρίς βέβαια οι μαθητές να προλαβαίνουν να την αφομοιώσουν. Είναι κομμάτι της καταστροφικής πολιτικής στην παιδεία, της πολιτικής που στερεί τη μόρφωση από τα παιδιά των φτωχών λαϊκών οικογενειών, τα οποία σπρώχνονται με μαθηματική ακρίβεια κατά χιλιάδες εκτός Λυκείου, στην ψευτοκατάρτιση των ΕΠΑΛ και των ΣΕΚ, στην πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου.

Την Τετάρτη 28 Μάη ξεκινούν και οι πανελλαδικές εξετάσεις για εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση, με τους υποψηφίους όλων των κατευθύνσεων να εξετάζονται στη Νεοελληνική Γλώσσα Γενικής Παιδείας, ενώ οι πανελλαδικές εξετάσεις των υποψηφίων των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ - ΟΜΑΔΑ Α') θα αρχίσουν την Πέμπτη 29 Μάη.

Οι προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών της Α' και Β' τάξης των Ημερήσιων Γενικών Λυκείων θα αρχίσουν την Πέμπτη 29 Μάη.

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΜΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Να μην περάσει ο νέος αντιδραστικός Οργανισμός

Να μην περάσει ο νέος αντιδραστικός Οργανισμός στο Πανεπιστήμιο Αθήνας, καλούν οι Επιτροπές Αγώνα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) στο ίδρυμα, εξηγώντας:

«Η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ ετοιμάζεται να ψηφίζει το νέο Οργανισμό του πανεπιστημίου, δηλαδή το πώς διοικείται το ίδρυμα και το πώς οργανώνεται η ακαδημαϊκή του λειτουργία. Ο νέος Οργανισμός κρατά όλες τις αντιλαϊκές πλευρές του παλιού (όπως οι τρεις κύκλοι σπουδών, οι πιστωτικές μονάδες) και ταυτόχρονα ενσωματώνει όλες τις αντιδραστικές αλλαγές που έφερε ο νόμος - πλαίσιο στη λειτουργία των ΑΕΙ - ΤΕΙ. Οι αλλαγές αυτές στόχο έχουν την πλήρη μετατροπή των ΑΕΙ - ΤΕΙ σε επιχειρήσεις και εμάς τους φοιτητές σε πελάτες, την πλήρη προσαρμογή της έρευνας, του περιεχομένου σπουδών και των αποφοίτων, στις ανάγκες των μονοπωλίων για περισσότερα κέρδη», σημειώνουν οι Επιτροπές του ΜΑΣ.

Αναφέρονται σε πλευρές του Οργανισμού, όπως η πρόβλεψη για τριετή πτυχία και η ίδρυση Σχολών Διά Βίου Μάθησης, που θα πουλούν καταρτίσεις από 1 μήνα έως και ένα χρόνο και τονίζουν: «Θέλουν να διαλύσουν ό,τι έχει απομείνει από το επιστημονικό αντικείμενο και το επιστημονικά δομημένο πρόγραμμα σπουδών. Θέλουν να υποβαθμίζουν την επιστημονική γνώση και να τη μετατρέψουν σε κατάρτιση με ημερομηνία λήξης: Αφαιρούν μαθήματα για να τα "πουλάνε" πανάκριβα σε μεταπτυχιακά και σεμινάρια. Μειώνουν το χρόνο φοίτησης. Μετατρέπουν με τις πιστωτικές μονάδες το δομημένο πρόγραμμα σπουδών σε καλάθι του σούπερ μάρκετ, για να μαζεύουμε αποσπασματικές δεξιότητες μέχρι να γεμίσει και να μην παίρνουμε ολοκληρωμένη επιστημονική μόρφωση».

Οι επιτροπές του ΜΑΣ επισημαίνουν και άλλες αντιδραστικές πλευρές, όπως η αναγκαστική εκλογή με ενιαίο ψηφοδέλτιο των εκπροσώπων των φοιτητών στα όργανα διοίκησης, το ότι πουθενά δεν αναφέρεται ότι τα συγγράμματα θα διανέμονται δωρεάν κ.ά. Και καλούν τους φοιτητές να απορρίψουν το νέο Οργανισμό και να διεκδικήσουν με την πάλη τους: Επαρκή χρηματοδότηση των ιδρυμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό στο ύψος των αναγκών, καμιά μορφή ιδιωτικοποίησης, έξω οι επιχειρήσεις από τις σχολές και την έρευνα, δωρεάν σίτιση, μετακίνηση, βιβλία, αναλώσιμα, επιστημονική γνώση και ειδίκευση υψηλού επιπέδου, σταθερή δουλειά για όλους, με αξιοπρεπή μισθό και εξασφαλισμένα εργασιακά δικαιώματα πάνω στο αντικείμενο σπουδών, μέτρα στήριξης των εργαζόμενων φοιτητών, καμιά απόλυση προσωπικού στα ιδρύματα κ.ά.

Συνελήφθη για εμπόριο ηρωίνης

Για κατοχή, μεταφορά και διακίνηση μεγάλης ποσότητας ηρωίνης κατηγορείται ο πρόεδρος του Συλλόγου θεραπευόμενων του ΟΚΑΝΑ, Γιώργος Ζαρκωτός, τον οποίο έχει ήδη συλλάβει η Αστυνομία, μετά από ένταλμα που εξέδωσε ο εισαγγελέας Χανίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από μερικούς μήνες είχε συλληφθεί στο λιμάνι των Χανίων μια γυναίκα, η οποία είχε στις αποσκευές της μισό κιλό ηρωίνης. Μετά την άρση απορρήτου τηλεφωνικών συνομιλιών και τις συχνές συνομιλίες της γυναίκας με τον 50χρονο πρόεδρο του Συλλόγου, συντάχθηκε η δικογραφία η οποία διαβιβάστηκε στον αρμόδιο εισαγγελέα. Ο Γ. Ζαρκωτός πρόκειται να οδηγηθεί στην Κρήτη, προκειμένου να βρεθεί ενώπιον των εισαγγελικών αρχών. Την περασμένη Τρίτη, ο Γ. Ζαρκωτός παραιτήθηκε από πρόεδρος του Συλλόγου, ενώ σε σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου γίνεται λόγος ότι το όνομα του απερχόμενου προέδρου «έχει αναμιχθεί λόγω της στενής συναισθηματικής του σχέσης με πρόσωπο που έχει συλληφθεί».

Να θυμίσουμε ότι ο συγκεκριμένος Σύλλογος του ΟΚΑΝΑ, μαζί με συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ και ΜΚΟ, υπήρξε ένας από τους συνδιοργανωτές των ναρκω-φεστιβάλ που γίνονται κάθε χρόνο και στη χώρα μας προπαγανδίζοντας την αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών, το διαχωρισμό σε «σκληρά» και «μαλακά», την ύπαρξη... «shooting rooms» (χώροι για να «τρυπιέσαι» ή αλλιώς χώροι ...«υγιεινής χρήσης»), δημιουργία προγραμμάτων χορήγησης ηρωίνης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ