Πέμπτη 22 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΜΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Να μην περάσει ο νέος αντιδραστικός Οργανισμός

Να μην περάσει ο νέος αντιδραστικός Οργανισμός στο Πανεπιστήμιο Αθήνας, καλούν οι Επιτροπές Αγώνα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) στο ίδρυμα, εξηγώντας:

«Η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ ετοιμάζεται να ψηφίζει το νέο Οργανισμό του πανεπιστημίου, δηλαδή το πώς διοικείται το ίδρυμα και το πώς οργανώνεται η ακαδημαϊκή του λειτουργία. Ο νέος Οργανισμός κρατά όλες τις αντιλαϊκές πλευρές του παλιού (όπως οι τρεις κύκλοι σπουδών, οι πιστωτικές μονάδες) και ταυτόχρονα ενσωματώνει όλες τις αντιδραστικές αλλαγές που έφερε ο νόμος - πλαίσιο στη λειτουργία των ΑΕΙ - ΤΕΙ. Οι αλλαγές αυτές στόχο έχουν την πλήρη μετατροπή των ΑΕΙ - ΤΕΙ σε επιχειρήσεις και εμάς τους φοιτητές σε πελάτες, την πλήρη προσαρμογή της έρευνας, του περιεχομένου σπουδών και των αποφοίτων, στις ανάγκες των μονοπωλίων για περισσότερα κέρδη», σημειώνουν οι Επιτροπές του ΜΑΣ.

Αναφέρονται σε πλευρές του Οργανισμού, όπως η πρόβλεψη για τριετή πτυχία και η ίδρυση Σχολών Διά Βίου Μάθησης, που θα πουλούν καταρτίσεις από 1 μήνα έως και ένα χρόνο και τονίζουν: «Θέλουν να διαλύσουν ό,τι έχει απομείνει από το επιστημονικό αντικείμενο και το επιστημονικά δομημένο πρόγραμμα σπουδών. Θέλουν να υποβαθμίζουν την επιστημονική γνώση και να τη μετατρέψουν σε κατάρτιση με ημερομηνία λήξης: Αφαιρούν μαθήματα για να τα "πουλάνε" πανάκριβα σε μεταπτυχιακά και σεμινάρια. Μειώνουν το χρόνο φοίτησης. Μετατρέπουν με τις πιστωτικές μονάδες το δομημένο πρόγραμμα σπουδών σε καλάθι του σούπερ μάρκετ, για να μαζεύουμε αποσπασματικές δεξιότητες μέχρι να γεμίσει και να μην παίρνουμε ολοκληρωμένη επιστημονική μόρφωση».

Οι επιτροπές του ΜΑΣ επισημαίνουν και άλλες αντιδραστικές πλευρές, όπως η αναγκαστική εκλογή με ενιαίο ψηφοδέλτιο των εκπροσώπων των φοιτητών στα όργανα διοίκησης, το ότι πουθενά δεν αναφέρεται ότι τα συγγράμματα θα διανέμονται δωρεάν κ.ά. Και καλούν τους φοιτητές να απορρίψουν το νέο Οργανισμό και να διεκδικήσουν με την πάλη τους: Επαρκή χρηματοδότηση των ιδρυμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό στο ύψος των αναγκών, καμιά μορφή ιδιωτικοποίησης, έξω οι επιχειρήσεις από τις σχολές και την έρευνα, δωρεάν σίτιση, μετακίνηση, βιβλία, αναλώσιμα, επιστημονική γνώση και ειδίκευση υψηλού επιπέδου, σταθερή δουλειά για όλους, με αξιοπρεπή μισθό και εξασφαλισμένα εργασιακά δικαιώματα πάνω στο αντικείμενο σπουδών, μέτρα στήριξης των εργαζόμενων φοιτητών, καμιά απόλυση προσωπικού στα ιδρύματα κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ