ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Μάη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Νέα επίθεση στη Σιντζιάνγκ με δεκάδες νεκρούς
  • Αγνωστοι πέταξαν εκρηκτικά σε κεντρική αγορά σκοτώνοντας 31 ανθρώπους
  • Πληθαίνουν τον τελευταίο καιρό στη χώρα οι «τρομοκρατικές» επιθέσεις

Λίγο μετά την πολύνεκρη επίθεση
Λίγο μετά την πολύνεκρη επίθεση
ΟΥΡΟΥΜΤΣΙ.--

Νέα επίθεση με εκρηκτικά σημειώθηκε χτες το πρωί στο Ουρουμτσί, πρωτεύουσα της αυτόνομης επαρχίας Σιντζιάνγκ στην Κίνα, από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 31 άνθρωποι και 94 τραυματίστηκαν. Ενοπλοι, που επέβαιναν σε δύο οχήματα, πέταξαν εκρηκτικά μέσα στην κατάμεστη αγορά της πόλης, ενώ ένα από τα δύο οχήματα εξερράγη.

Η χτεσινή επίθεση σημειώνεται ενώ στις αρχές του μήνα είχε γίνει άλλη μία, με μαχαίρια και εκρηκτικά, έξω από το σιδηροδρομικό σταθμό της ίδιας πόλης, με απολογισμό τότε τρεις θανάτους και 79 τραυματισμούς. Εκείνη η επίθεση μάλιστα είχε αποδοθεί ρητά σε ισλαμιστές Ουιγούρους, τους οποίους πολλοί φέρουν να ηγούνται διαφόρων «τρομοκρατικών» επιθέσεων στην περιοχή. Στις 2 Μάρτη είχε γίνει επίθεση με 29 νεκρούς και 143 τραυματίες από κομάντος οπλισμένους με μαχαίρια στο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης στην ίδια περιοχή.

Μετά τη χτεσινή επίθεση, ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δεσμεύτηκε με δηλώσεις του «να τιμωρήσει αυστηρά τους τρομοκράτες» και να διατηρήσει τη σταθερότητα στη χώρα. Το κινεζικό υπουργείο Δημόσιας Τάξης χαρακτήρισε το περιστατικό «σοβαρό και βίαιο τρομοκρατικό συμβάν». Μετά την επίθεση, δύο πτήσεις με προορισμό το Ουρουμτσί (η μία από Σαγκάη) σταμάτησαν στα μισά της διαδρομής τους για να γίνει έλεγχος από την αστυνομία. Και οι δύο πτήσεις ήταν των «Αερογραμμών Τζουνεγιάο».

Το τελευταίο διάστημα, στο όνομα ακριβώς της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», η κυβέρνηση παίρνει μια σειρά μέτρα που ενισχύουν την αστυνομοκρατία σε μεγάλα αστικά κέντρα. Στο Πεκίνο και αλλού έχουν ξεκινήσει περιπολίες μηχανοκίνητων και ένοπλων αστυνομικών, ενώ υπάρχουν πόλεις στις οποίες σε τέτοιες περιπολίες συμμετέχουν ακόμα και στρατιωτικές δυνάμεις.

Οι «τρομοκρατικές» επιθέσεις πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα, καθώς ολόκληρη η περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας αποτελεί πεδίο έντασης των ενδοαστικών ανταγωνισμών, με «αντικείμενο» τον έλεγχο περιοχών με μια σειρά προτερήματα για τους μονοπωλιακούς ομίλους (φυσικό πλούτο, γεωστρατηγική σημασία κλπ.).

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Ορίστηκε νέος πρωθυπουργός

ΣΕΟΥΛ.--

Νέο πρωθυπουργό όρισε χτες η Πρόεδρος της Νότιας Κορέας Παρκ Γουέν Χι, που πριν τρεις βδομάδες είχε δεχτεί την παραίτηση του Τσουνγκ Χονγκ-Γουόν. Ο δεύτερος είχε παραιτηθεί, αναλαμβάνοντας ουσιαστικά ρόλο «αποδιοπομπαίου τράγου» για το πολύνεκρο ναυτικό δυστύχημα με το επιβατηγό «Σεουόλ» που παρέσυρε στο βυθό 288 ζωές, στην πλειοψηφία τους έφηβους μαθητές. Ακόμα, 16 από τους επιβάτες εξακολουθούν τυπικά να αγνοούνται.

Νέος πρωθυπουργός είναι ο πρώην δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου Αν Ντάι-χι, στον οποίο η Χι ανέθεσε ειδικά την επίβλεψη της γραφειοκρατίας. Η πρόεδρος έκανε επίσης δεκτή την παραίτηση του αρχηγού της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών και του επικεφαλής γραμματέα του τμήματος εθνικής ασφαλείας της προεδρίας.

Ο Αν Ντάι-χι θεωρείται γνωστός για την «πρωταγωνιστική» του συμβολή στις έρευνες που έγιναν το 2003 σχετικά με μεγάλα ποσά που παράνομα πήραν πολιτικά κόμματα ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2002. Φαίνεται ότι συγκεντρώνει τις ελπίδες της Χι, προκειμένου να εκτονωθεί η λαϊκή οργή και να μειωθεί το πολιτικό κόστος που αναμένεται ότι το κόμμα της θα εισπράξει στις τοπικές εκλογές των αρχών του Ιούνη. Η αλλαγή ρόλων στην αστική ηγεσία με νέα πρόσωπα επιχειρεί να κατευνάσει τη λαϊκή οργή μετά το έγκλημα του ναυαγίου και ταυτόχρονα είναι κίνηση ενδοαστικού συμβιβασμού.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Εκατομμύρια Νιγηριανοί εκπαιδευτικοί πραγματοποίησαν χτες σε όλη τη χώρα διαδηλώσεις, πορείες και εκδηλώσεις υπέρ της άμεσης απελευθέρωσης των περίπου 300 μαθητριών που απήχθησαν από τους ισλαμιστές φανατικούς της οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ» στα μέσα Απρίλη.

ΚΑΪΡΟ.-- Στις κάλπες καλούνται την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη περίπου 53.000.000 Αιγύπτιοι ψηφοφόροι προκειμένου να επιλέξουν νέο πρόεδρο. Επικρατέστερος θεωρείται ο στρατάρχης και πρώην υπουργός Αμυνας, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Ελεύθεροι με εγγύηση αφέθηκαν χτες οι έξι νεαροί Ιρανοί και Ιρανές, που συνελήφθησαν επειδή ανέβασαν στο «YouTube» βίντεο στο οποίο χόρευαν την επιτυχία του Αμερικανού τραγουδιστή Φάρελ Ουίλιαμς «Happy». Το βίντεο έδειχνε τρεις άνδρες και τρεις γυναίκες χωρίς μαντίλα να χορεύουν στους δρόμους, μέσα σε ένα διαμέρισμα και σε ταράτσες κτιρίων της Τεχεράνης, πράγμα που χρησιμοποίησαν οι αντιδραστικές ισλαμικές αρχές για να τους κατηγορήσουν για διάπραξη «ανήθικης πράξης».

ΣΑΓΚΑΗ.-- Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ιράν, τις πέντε χώρες-μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη Γερμανία (G6), που έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ενδέχεται να καταλήξουν σε συμφωνία ως τις 20 Ιούλη, δήλωσε χτες ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ροχανί.

ΤΙΡΑΝΑ.-- Απεργία πείνας ξεκίνησαν χτες 10 Αλβανοί δημόσιοι υπάλληλοι από το αντιπολιτευόμενο «Δημοκρατικό Κόμμα», θεωρώντας ότι οι πρόσφατες απολύσεις τους από την κυβέρνηση του «Σοσιαλιστή» πρωθυπουργού Εντι Ράμα έγιναν για κομματικούς λόγους.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ.-- Τριήμερη επίσκεψη σε ιερούς τόπους της Ιορδανίας, του Ισραήλ και της Δυτικής Οχθης ξεκινά το Σάββατο ο Πάπας Φραγκίσκος, στη διάρκεια της οποίας θα συναντηθεί και με τον οικουμενικό Πατριάρχη της Ορθόδοξης Εκκλησίας, Βαρθολομαίο, στο πλαίσιο της 50ής επετείου από την τότε συνάντηση ανάμεσα στους τότε ηγέτες Καθολικής και Ορθόδοξης Εκκλησίας.

ΛΙΛΟΝΓΚΟΥΕ.-- Ο απερχόμενος υπουργός Τοπικής Αυτοδιοίκησης του αφρικανικού Μαλάουι, Γκόντφρι Καμανίγια, αυτοπυροβολήθηκε χτες στο σπίτι του, ένα 24ωρο μετά τα αποτελέσματα των προχτεσινών εκλογών που έδειχναν να χάνει την έδρα του στο Κοινοβούλιο. Σε σημείωμά του ζήτησε από την Πρόεδρο της χώρας, Τζόις Μπάντα, να φροντίσει την κόρη του και να αναλάβει τη μόρφωσή της.

ΓΑΛΛΙΑ
Γκάφα με βαγόνια τρένων

ΠΑΡΙΣΙ.--

Σάλο προκαλεί στη Γαλλία η παραγγελία 2.000 βαγονιών για το περιφερειακό σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας από τη διοίκηση των γαλλικών σιδηρόδρομων (SNCF), τα οποία ωστόσο είναι πολύ φαρδιά και δε χωρούν στις πλατφόρμες.

Το σφάλμα εντοπίζεται στις λάθος διαστάσεις των συρμών που δόθηκαν κατά την παραγγελία από την εταιρεία RFF, καθώς ελήφθησαν υπόψη μόνον οι πλατφόρμες της τελευταίας 30ετίας και όχι οι πάνω από 1.200 άλλες που κατασκευάστηκαν την τελευταία 50ετία. Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε πως έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες για τη ανάπλαση εκατοντάδων σταθμών, ώστε να μπορούν να εξυπηρετήσουν τους νέους συρμούς με το δυσθεώρητο κόστος των 80.000.000 ευρώ...

Ο υπουργός Μεταφορών Φρεντερίκ Κιβιλιέ επέρριψε την ευθύνη για το πρόβλημα στο «παράλογο σύστημα» με το οποίο λειτουργούν οι γαλλικοί σιδηρόδρομοι, αναφερόμενος στις αλλαγές που έγιναν το 1997 από την τότε κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι δεν είναι πρακτικά λειτουργικό το να διαχωρίζεις το διαχειριστή του δικτύου (την RFF) από το χρήστη (την SNCF). Βέβαια, οι αστικές κυβερνήσεις με την κατάτμηση και ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων εφαρμόζουν την πολιτική της ΕΕ και της εξυπηρέτησης του κεφαλαίου.

Τρεις νεκροί από κακοκαιρία...

Στο μεταξύ, ισχυροί άνεμοι και σφοδρές βροχοπτώσεις που έπληξαν το τελευταίο 24ωρο τη νότια Γαλλία προκάλεσαν το θάνατο τριών ανθρώπων, ενώ δεκάδες χιλιάδες σπίτια δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα. Οι άνεμοι έπνεαν μερικές φορές με ταχύτητα έως 120 χλμ. και συνοδεύονταν από καταιγίδες.

Μια 84χρονη οδηγός έχασε τη ζωή της στο χωριό Αντούκ, σύμφωνα με την αστυνομία όταν το αυτοκίνητό της παρασύρθηκε από τους ισχυρούς ανέμους και προσέκρουσε μετωπικά με φορτηγό που πλησίαζε από την αντίθετη κατεύθυνση. Στη Ντορντόν, μια 60χρονη σκοτώθηκε όταν κατέρρευσε η στέγη σιταποθήκης, λόγω των καταιγίδων. Μια τρίτη γυναίκα, που επέβαινε σε τροχόσπιτο έχασε τη ζωή της, όταν ένα κλαδί έσπασε το παρμπρίζ του οχήματος.

Είκοσι οκτώ χιλιάδες σπίτια δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα από χτες το πρωί στη νοτιοδυτική και την κεντρική Γαλλία, αν και προς το μεσημέρι η κατάσταση άρχισε να αποκαθίσταται σιγά - σιγά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ