ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Μάη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Εκκένωση καταυλισμού εκατοντάδων προσφύγων

Η αστυνομία σάρωσε χτες τον καταυλισμό των μεταναστών
Η αστυνομία σάρωσε χτες τον καταυλισμό των μεταναστών
ΚΑΛΕ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Αστυνομική «επιχείρηση» ενάντια σε προσφυγικό καταυλισμό στο βόρειο Καλέ, όπου είχαν καταφύγει εκατοντάδες κατατρεγμένοι από Ασία, Μέση Ανατολή και Αφρική, διέταξε χτες η γαλλική κυβέρνηση. Είτε ως απόδειξη της γνήσιας αφοσίωσής της στο καθήκον «αποκατάστασης της δημόσιας τάξης», είτε διαγωνιζόμενη με το Εθνικό Μέτωπο της Λε Πεν σε αντιμεταναστευτική... δράση, η κυβέρνηση του - κατά πολλούς - «αριστερού» Φρανσουά Ολάντ επιβεβαίωσε ότι χώρος για τους χιλιάδες εκδιωχθέντες από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις υπάρχει μόνο ανάλογα με τις ανάγκες των μονοπωλίων σε φτηνά εργατικά χέρια.

Ετσι, νωρίς χτες το πρωί, αστυνομικές δυνάμεις εμφανίστηκαν έξω από το σημείο όπου εκατοντάδες (τα γαλλικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για 550 ανθρώπους) πρόσφυγες είχαν στήσει τις σκηνές τους και όταν τελείωσε η μικρή διορία που τους έδωσαν «ανέλαβαν δράση».

Σε δηλώσεις του, χτες, ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ ισχυρίστηκε ότι η επιχείρηση δεν αφορούσε τη «δημόσια τάξη αλλά την υγεία», αναφερόμενος στις συνθήκες υγιεινής που επικρατούσαν και στο συγκεκριμένο καταυλισμό. Βεβαίως, το αν προστατεύεται η υγεία όσων βρίσκουν προσωρινό καταφύγιο σε τέτοιους καταυλισμούς αλλά και συνολικά η δημόσια υγεία εξαρτάται πρώτα απ' όλα από το τι μέτρα η κυβέρνηση παίρνει, ώστε όσοι μένουν εκεί να έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό, τουαλέτες, τακτική εξέταση από γιατρό και όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες και εγκαταστάσεις. Ωστόσο, αυτό που συμβαίνει είναι οι πρόσφυγες να «στοιβάζονται» σε χώρους ακατάλληλους και στο τέλος να διώχνονται κι από εκεί.

Την επιχείρηση είχε προαναγγείλει την προηγούμενη βδομάδα ο νομάρχης της περιοχής, Ντενίς Ρομπίν, ο οποίος σε συνάντησή του με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις δήλωσε ότι πρέπει «να αποκατασταθεί η δημόσια τάξη» και ότι η επιχείρηση «θα συνοδευτεί από υποστήριξη και καταφύγιο για τους πιο ευάλωτους μετανάστες». Βέβαια, το ποιοι και πόσοι είναι «πιο ευάλωτοι» χωρά μεγάλη συζήτηση.

Οι εκπρόσωποι των ΜΚΟ είχαν τονίσει ότι φοβούνταν πως η εκκένωση του καταυλισμού θα προκαλέσει ακόμα πιο ακατάλληλες συνθήκες περίθαλψης για τους μετανάστες, νέα έξαρση των αποπειρών (συχνά μοιραίων μάλιστα) να περάσουν στη Βρετανία και νέους γύρους περιπλανήσεων στην περιοχή και αστυνομικής βίας σε βάρος των μεταναστών.

Στο μεταξύ, χτες, ο Πρόεδρος Ολάντ είχε προγραμματισμένη συνάντηση με επιχειρηματίες από τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική εντείνοντας την παρέμβαση της κυβέρνησης για τη στήριξη της «εθνικής οικονομίας», την εξασφάλιση δηλαδή νέων προνομιακών για τη γαλλική πλουτοκρατία επιχειρηματικών συνεργασιών.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Διεργασίες και συναντήσεις ενόψει εκλογών

Ο Μπαχτσελί φέρεται να πρότεινε στον Γκιουλ να είναι ξανά υποψήφιος για τη θέση του Προέδρου, ενώ απρόσκοπτα προωθούνται νέες αντεργατικές ρυθμίσεις

ΑΓΚΥΡΑ.--

Τις έντονες διεργασίες που συνεχίζονται ενόψει των προεδρικών εκλογών του Αυγούστου βεβαιώνουν οι συναντήσεις και προτάσεις που πραγματοποιούνται το τελευταίο δίμηνο, σε όλα τα πολιτικά στρατόπεδα. Χαρακτηριστική και των διαύλων επικοινωνίας που φαίνεται ότι συνδέουν τις διαφορετικές παρατάξεις, είναι η συνάντηση που, όπως αποκάλυψε χτες η εφημερίδα «Χουριέτ», έκανε ο ηγέτης του κόμματος «Εθνικιστικό Κίνημα», Ντεβλέτ Μπαχτσελί, με τον Αμπντουλάχ Γκιουλ, για να του προτείνει να είναι ξανά υποψήφιος για το προεδρικό αξίωμα.

Η συνάντηση έγινε στις 21 Μάη, σύμφωνα με την εφημερίδα, και φέρεται να ολοκληρώθηκε με την άρνηση του Γκιουλ, ο οποίος δήλωσε: «Ευχαριστώ, αλλά είμαι ιδρυτής του (σ.σ. κυβερνώντος) AKP και δεν θα έπρεπε το κόμμα να έχει δύο υποψηφίους». Νωρίτερα, ο Μπαχτσελί είχε επαναλάβει ότι πρέπει να βρεθεί ένας υποψήφιος που θα υπερβεί την πόλωση και «θα ενώσει όλα τα κοινωνικά στρώματα της χώρας, θα αντιμετωπίζει ισότιμα όλες τις εθνικές, θρησκευτικές και άλλες ομάδες και θα μείνει πιστός σε εθνικιστικές, συντηρητικές και ηθικές αξίες». Ο Μπαχτσελί φέρεται μάλιστα να τόνισε στον Γκιουλ ότι ο Ρ. Τ. Ερντογάν αποτελεί πηγή κοινωνικών εντάσεων.

Ψάχνουν τρόπους επέκτασης των εργολαβιών

Η παραπάνω συνάντηση είναι ενδεικτική των ποικίλων εναλλακτικών «λύσεων» που εξετάζει η τουρκική πλουτοκρατία προκειμένου να εξασφαλιστούν η μέγιστη «κοινωνική συνοχή» και εκείνο το πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον που θα διασφαλίσει τις επενδύσεις και την ανεμπόδιστη δράση των μονοπωλίων. Αυτή άλλωστε η ανάγκη είναι που ενώνει όλα τα «αντίπαλα» αστικά στρατόπεδα, τα οποία μοιράζονται κοινές αγωνίες για την «ανταγωνιστικότητα» της τουρκικής οικονομίας. Χαρακτηριστικό είναι νομοσχέδιο που ετοιμάζουν από κοινού τα υπουργεία Οικονομίας, Οικονομικών και Εργασίας για τη «στήριξη» δήθεν των εργαζομένων σε υπεργολάβους. Στον απόηχο του εργατικού δυστυχήματος με τους 301 νεκρούς ανθρακωρύχους στη Σόμα (σε ορυχείο όπου οι υπεργολαβίες αποτελούσαν καθεστώς), η κυβέρνηση έχει το θράσος να εμφανίζει ως «φρένο» στην εργοδοτική επιθετικότητα διάταξη που ορίζει ότι οι εργαζόμενοι σε εργολαβικά συνεργεία θα πρέπει να αμείβονται όσο και οι υπόλοιποι συνάδελφοί τους. Κάτι που, βεβαίως, όχι μόνο δεν μπορεί να προστατεύσει τα εργατικά δικαιώματα (αν ένας εργοδότης δεν εξασφαλίζει μικρότερο «κόστος» γιατί να πάρει εργολάβο;) αλλά θα συμπαρασύρει προς τα κάτω τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων, «εργολαβικών» και μη. Ταυτόχρονα, το ν/σ αναμένεται να σηματοδοτήσει τη ραγδαία εξάπλωση των υπεργολαβιών και σε χώρους όπου μέχρι σήμερα δεν εμφανίζονταν ιδιαίτερα, όπως η Υγεία, η βιομηχανία, οι Κατασκευές, ο Ιματισμός.

Ο χαμός των 301 εργατών και τα όσα αποκαλύφτηκαν για τις συνθήκες εργασίας στα ορυχεία πυροδότησαν νέο γύρο λαϊκών αντιδράσεων, ενώ την περασμένη βδομάδα δύο ακόμα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια αστυνομικών επιθέσεων σε διαδηλώσεις. Μάλιστα, οι κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί στην Κωνσταντινούπολη στις 31 Μάη, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη των πολυήμερων διαδηλώσεων, δεν αποκλείεται να συνδεθούν με νέο γύρο ενδοαστικών «αντεγκλήσεων».

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Πρόεδρος της Αρμενίας, Σερζ Σαρκισιάν, κάλεσε την τουρκική ηγεσία στις εκδηλώσεις που θα γίνουν το 2015 για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γενοκτονία των Αρμενίων. Πρόσκληση που πολλοί συνέδεσαν με τα πρόσφατα «συλλυπητήρια» που εξέφρασε ο Ερντογάν.
ΤΑΪΛΑΝΔΗ
Κινήσεις τακτικής από τη χούντα

ΜΠΑΝΓΚΟΓΚ.--

Σε νέες κινήσεις τακτικής προχωρούν οι πραξικοπηματίες στην Ταϊλάνδη, που χτες ανακοίνωσαν ότι αφέθηκαν ελεύθεροι 124 από τους συλληφθέντες που κρατούνταν. Θυμίζουμε ότι τις τελευταίες μέρες έχουν «πυκνώσει» οι «κλήσεις» πολιτικών, ακαδημαϊκών, αλλά και «ακτιβιστών» (σύμφωνα με τον όρο που τα διεθνή πρακτορεία χρησιμοποιούν) για να παρουσιαστούν ενώπιον των στρατιωτικών που από τις 21 Μάη ανέλαβαν τη διακυβέρνηση της χώρας. Σύμφωνα με τη χούντα, αυτές οι «κλήσεις» αποτελούν προσπάθειες για να συζητηθεί πώς θα βρεθεί λύση στο πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει βρεθεί η χώρα, ενώ ισχυρίζεται ότι κανείς δεν έχει βασανιστεί ή χτυπηθεί. Ωστόσο, όπως επιβεβαίωσε πρόσφατα σε συνέντευξη Τύπου και εκπρόσωπός τους, για να αφεθεί κάποιος ελεύθερος πρέπει να υπογράψει ότι «δε θα κάνει τίποτα προκλητικό ή κάτι που θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην εθνική ασφάλεια», συμπληρώνοντας ότι όποιος παραβεί τη σχετική συμφωνία αφενός θα κρατείται, αφετέρου θα «παγώνουν» οι χρηματοοικονομικές του συναλλαγές.

Οσο περνούν οι μέρες, επιβεβαιώνεται ότι το πραξικόπημα επιβλήθηκε για να «γεφυρωθούν» - με κάθε τρόπο - ενδοαστικές αντιθέσεις και να τερματιστούν αντιπαραθέσεις που εκτιμήθηκε ότι παρεμπόδιζαν τη δράση των μονοπωλιακών ομίλων. Σ' αυτήν την κατεύθυνση θα ξεκινήσουν και οι μεταρρυθμίσεις που από την πρώτη στιγμή η χούντα έχει διακηρύξει ότι ιεραρχεί ως προτεραιότητα.

Το BBC μετέδιδε χτες πως δύο δημοσιογράφοι (των εφημερίδων «Thairath» και «Bangkok Post») συνελήφθησαν όταν διατύπωσαν «ακατάλληλα» - κατά τη χούντα - ερωτήματα σε συνέντευξη Τύπου των εκπροσώπων των πραξικοπηματιών, ζητώντας να μάθουν αν θα οριστεί πρωθυπουργός και αν θα προκηρυχτούν νέες εκλογές. Στο μεταξύ, η χούντα διόρισε την Τρίτη μια Συμβουλευτική Επιτροπή στην οποία συμμετέχει μεταξύ άλλων και ο πρώην υπουργός Αμυνας Prawit Wongsuwan, που θεωρείται ότι παρασκηνιακά έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο για την ανατροπή της προηγούμενης κυβέρνησης και θεωρείται ότι θα διαδραματίσει ρόλο - κλειδί από εδώ και στο εξής. Χτες, έγινε γνωστό ότι η χούντα έθεσε περιορισμούς και στη χρήση των μέσων «κοινωνικής δικτύωσης», αλλά εξέταζε την άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας σε σημεία με τουριστική κίνηση.

ΙΣΠΑΝΙΚΟΙ ΘΥΛΑΚΕΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Τραγική η κατάσταση για χιλιάδες μετανάστες

Η τραγική κατάσταση που βιώνουν χιλιάδες πρόσφυγες και οικονομικοί μετανάστες από την Υποσαχάρεια Αφρική οδήγησε χτες 500 νέους να κόψουν τα συρματοπλέγματα και ν' αποδράσουν από το στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Μαρόκο στον ισπανικό θύλακα Μελίγια.

Η απόδραση έγινε τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ στο λεγόμενο προσωρινό κέντρο κράτησης, που έχει δυνατότητα φιλοξενίας 500 ανθρώπων, στοιβάζονται πάνω από 2.500 ψυχές από 30 χώρες κυρίως της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, με αποτέλεσμα οι συνθήκες διαβίωσης να είναι άθλιες. Ετσι συχνά οι κυνηγημένοι από τη φτώχεια και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, που ψάχνουν για μια καλύτερη ζωή περνώντας σε ευρωπαϊκό έδαφος, επιλέγουν το ρίσκο της απόδρασης.

Στις ισπανικές πόλεις - θύλακες στην Αφρική, Μελίγια και Θέουτα, έχουν καταγραφεί πολλά τέτοια περιστατικά. Πιο πρόσφατο είναι αυτό με άλλους 500 μετανάστες στις 18 Μάρτη φέτος, που επίσης απέδρασαν σπάζοντας το τριπλό περίφραγμα με συρματόπλεγμα. Επίσης το Φλεβάρη είχαν πυροβοληθεί από την ισπανική ακτοφυλακή 15 νέοι μετανάστες που προσπαθούσαν να φύγουν κολυμπώντας για να περάσουν στον ισπανικό θύλακα της Θέουτα.

Ο Ερυθρός Σταυρός εκτιμά ότι από τις αρχές του χρόνου 2.250 μετανάστες απέδρασαν στους ισπανικούς θύλακες, που θεωρούνται έδαφος της ΕΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ