ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Μάη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΜΕ, ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ, ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
Να δυναμώσει η αλληλεγγύη της εργατικής τάξης στην Κούβα

Από την φετινή Πρωτομαγιά στην Κούβα με την μαζική συμμετοχή των εργαζομένων
Από την φετινή Πρωτομαγιά στην Κούβα με την μαζική συμμετοχή των εργαζομένων
Να δυναμώσει την αλληλεγγύη της στο λαό της Κούβας, κόντρα στην υπονομευτική προσπάθεια των ΗΠΑ που αξιοποιεί για το σκοπό της και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καλούν την εργατική τάξη το ΠΑΜΕ, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες. Το κείμενο αλληλεγγύης στην Κούβα υπογράφουν τα Εργατικά Κέντρα Αγρινίου, Αρτας, Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Θεσπρωτίας, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Λάρισας, Λαυρίου, Λευκάδας, Νάουσας, Παλλεσβιακό και Σάμου και οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Τύπου και Χάρτου, Φαρμάκου, Λογιστών, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΕΤΜ.

Σε αυτό σημειώνουν:

«Από το 1959 οι ΗΠΑ δεν έχουν παραιτηθεί από τα ανατρεπτικά τους σχέδια ενάντια στην Κούβα.

Οι ΗΠΑ έχουν διατηρήσει για δεκαετίες μια πολιτική ενάντια στην Κούβα αυστηρών οικονομικών, χρηματοπιστωτικών και εμπορικών κυρώσεων, οργάνωσης τρομοκρατικών πράξεων και σαμποτάζ με στόχο την υπονόμευση και την ανατροπή της κουβανικής κυβέρνησης.

Για το σκοπό αυτό, χρησιμοποιούν τόσο μεθόδους παραδοσιακές όσο και άλλες πιο εξελιγμένες. Οι αμερικάνικες υπηρεσίες χρησιμοποιούν, τα τελευταία χρόνια, και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ θεωρεί ότι τα κοινωνικά δίκτυα είναι ένα σημαντικό διπλωματικό εργαλείο. Οι ΗΠΑ προσπαθούν να αξιοποιήσουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενάντια στην Κούβα ως μέρος ενός σχεδίου που έχουν ονομάσει "μαλακά πραξικοπήματα", για να ανατρέπουν κυβερνήσεις, χωρίς να χρειάζεται να καταφύγουν στη χρήση στρατιωτικών δυνάμεων ή πριν αυτές χρησιμοποιηθούν.

Πριν από δύο χρόνια σχεδίασαν τη δημιουργία του "Zun Zuneo", ένα είδος "κουβανικού Twitter", με αντισοσιαλιστική προπαγάνδα και με τη μαζική αποστολή μηνυμάτων με στόχο την κατασκευή ψευδών ιστοριών. Το "Zun Zuneo" είναι μόνο μία σελίδα στην πάνω από 50 χρόνια ιστορία των επεμβάσεων της κυβέρνησης των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα.

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να εφαρμόσουν στην Κούβα ένα αποσταθεροποιητικό σχήμα ήδη δοκιμασμένο σε χώρες όπως στη Συρία και στην Ουκρανία. Το ΠΑΜΕ, φέτος στις Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις σε 70 πόλεις της χώρας μας κατήγγειλε την υπονόμευση της Κούβας από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, με τη χρήση του Διαδικτύου.

Καλούμε την εργατική τάξη να δυναμώσει την αλληλεγγύη της στο λαό της Κούβας».

ΜΑΡΙΝ ΛΕ ΠΕΝ
Ξεκίνησε συναντήσεις για τη δημιουργία νέας «ευρωομάδας»

Μέχρι τέλη Ιούνη δηλώνει ότι θα έχει εξασφαλίσει την απαιτούμενη συμμετοχή από επτά χώρες

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Επαφές για τη δημιουργία «ευρωομάδας» ξεκίνησε η ηγέτης του «Εθνικού Μετώπου» της Γαλλίας Μαρίν Λε Πεν, με τον «αέρα» που της έδωσε το 25% των πρόσφατων ευρωεκλογών ώστε να διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στην «εναλλακτική» που αργά αλλά σταθερά διαμορφώνεται σε διάφορες χώρες της Ευρώπης (με τον τίτλο «ευρωσκεπτικισμός») για λογαριασμό μιας σειράς μονοπωλιακών ομίλων που θεωρούνται «ριγμένα» από τη μέχρι σήμερα πολιτική της ΕΕ.

Δηλώνοντας ότι μέχρι τέλη Ιούνη θα είναι έτοιμο το σχέδιό της, προχτές, η Λε Πεν συναντήθηκε στις Βρυξέλλες και έδωσε κοινή συνέντευξη τύπου με το ΓΓ της ιταλικής «Λέγκας του Βορά» Ματέο Σαλβίνι, τον πρόεδρο του ολλανδικού «Κόμματος για την Ελευθερία» PVV Γκέερτ Βίλντερς, τον ΓΓ του αυστριακού «Κόμματος των Ελευθέρων» (FPO) Χάραλντ Βιλίμσκι και το βουλευτή του κόμματος «Φλαμανδικό Συμφέρον» (Φλάαμς Μπελάνγκ) Γκέρολφ Ανεμανς.

Στις δηλώσεις της η Λε Πεν υπογράμμισε ότι επιδιώκεται η δημιουργία «ευρωομάδας» που θα αντιπαλεύει την «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» και θα υπερασπίζεται την «εθνική κυριαρχία», την κυριαρχία δηλαδή μιας σειράς μονοπωλίων που θεωρούν ότι σήμερα έχουν χάσει από τη διαμόρφωση μιας μεγάλης «ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς» και την αναμέτρησή τους με ανταγωνιστές τους. Τη σχετική αγωνία της Λεπεν, για παράδειγμα, τροφοδοτεί σίγουρα η γκρίνια των Γάλλων βιομηχάνων ότι μετρούν μεγάλες ζημιές από τη μαζική διείσδυση τα τελευταία χρόνια μιας σειράς εταιρειών από χώρες όπου το εργατικό κόστος είναι πολύ χαμηλότερο, με αποτέλεσμα την εκτόπιση ή αποδυνάμωση των «ντόπιων» επιχειρήσεων.

Δεν λείπουν όμως (και δεν θα εξαλειφθούν) οι αντιθέσεις και μεταξύ των «ευρωσκεπτικιστών». Πιο χαρακτηριστική είναι η «διάσταση» μεταξύ του «Εθνικού Μετώπου» και του βρετανικού «Κόμματος Ανεξαρτησίας» του Νάιτζελ Φάρατζ, μεταξύ των οποίων ανταλλάσσονταν κατηγορίες και στην πρόσφατη προεκλογική περίοδο. Πάντως, προχτές, η Λε Πεν δήλωσε ότι αν και δε μπορεί να συνυπάρξει στην ίδια «ευρωομάδα» με τον Φάρατζ, είπε ότι μπορούν να έχουν κοινό μέτωπο με κύρια αιτήματα την έξοδο από την ΕΕ, τον επανακαθορισμό των συνόρων και τον περιορισμό της μετανάστευσης στην ΕΕ.

Συνάντηση Φάρατζ - Γκρίλο

Ενδεικτική των διεργασιών ήταν και η συνάντηση που έγινε μεταξύ του Νάιτζελ Φάρατζ και του ηγέτη του ιταλικού «Κινήματος Πέντε Αστέρων» Μπέπε Γκρίλο. Και οι δύο θεωρούνται ότι ενισχύθηκαν σημαντικά στις ευρωεκλογές (ο πρώτος πήρε 27,5% και ο δεύτερος 21%). Τη συνάντηση πολλοί ερμήνευσαν ως προσπάθεια για «δημιουργία δεύτερου πόλου ευρωσκεπτικιστών». Ο Φάρατζ δήλωσε ότι αν η συνεργασία «ευοδώσει, θα είναι υπέροχο... Αν φτάσουμε σε συμφωνία, θα έχει πλάκα να προκαλέσουμε πολλούς μπελάδες στις Βρυξέλλες». Πάντως, στο εσωτερικό του κόμματος του Γκρίλο εμφανίστηκαν ήδη αντιρρήσεις για μια ενδεχόμενη «σύμπραξη», με πολλά στελέχη του να δηλώνουν ότι δεν τους εκφράζει μια τέτοια «συνεργασία».

Για να σχηματιστεί «ευρωομάδα» στο Ευρωκοινοβούλιο πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 25 ευρωβουλευτές που να προέρχονται όμως από επτά διαφορετικές χώρες. Με τα σημερινά δεδομένα, ακόμα και η «ομάδα» της Λε Πεν χρειάζεται κόμματα από δύο ακόμα χώρες.

ΛΙΒΥΗ
Προκήρυξη βουλευτικών εκλογών στις 25 Ιούνη

TΡΙΠΟΛΗ.--

Παρά την κλιμάκωση των συγκρούσεων ανάμεσα στις δυνάμεις του ε.α. στρατηγού Χαλίφα Χάφτερ και τους ισλαμιστές εξτρεμιστές και αυτονομιστές και τη ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης στη Λιβύη, που αναγκάζει γειτονικές χώρες να κλείσουν τα σύνορά τους με την Τρίπολη και να αποσύρουν τις διπλωματικές αποστολές τους από τη λιβυκή πρωτεύουσα, η Ανώτατη Εφορευτική Επιτροπή (HNEC) επιβεβαίωσε τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στις 25 Ιούνη.

Ο πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής Ιμαντ αλ Σάγεχ κάλεσε τους Λίβυους ψηφοφόρους να επισπεύσουν την εγγραφή τους στους εκλογικούς καταλόγους που έληγε χτες τα μεσάνυχτα μιας που είχε προλάβει να εγγραφεί περίπου το 1/3 των 3.400.000 δυνητικών ψηφοφόρων. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι Λίβυοι που ζουν στο εξωτερικό θα ψηφίσουν στις 21 και 22 Ιούνη, σημειώνοντας ότι από τις κάλπες αυτές θα αναδειχθεί το Κοινοβούλιο που θα αντικαταστήσει το προσωρινό Εθνικό Γενικό Κογκρέσο (CGN), που εξελέγη το 2012, έναν χρόνο μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι με επέμβαση δυτικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Η θητεία του Γενικού Κογκρέσου είχε λήξει τον περασμένο Φλεβάρη, ωστόσο οι βουλευτές αποφάσισαν να την παρατείνουν μέχρι τον Δεκέμβρη του 2014 σκοπεύοντας να αναβάλουν τις εκλογές για το 2015. Υπό τη λαϊκή πίεση υποχρεώθηκαν όμως να προκηρύξουν εκλογές για τον Ιούνη, αν και η κατάσταση αποσταθεροποίησης δεν εξασφαλίζει την ομαλή διεξαγωγή τους.

Νωρίτερα, η πρεσβεία των Φιλιππίνων στην Τρίπολη παρότρυνε τους 13.000 Φιλιππινέζους που ζουν και εργάζονται στη Λιβύη να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα λόγω της επισφαλούς κατάστασης, διευκρινίζοντας ότι το κόστος επαναπατρισμού τους θα το επωμιστεί η κυβέρνηση.

Μέχρι σήμερα έχουν κλείσει οι πρεσβείες αρκετών αραβικών χωρών, στην Τρίπολη, μεταξύ των οποίων αυτές της Σαουδικής Αραβίας, της Αλγερίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Αιγύπτου.

AIΓΥΠΤΟΣ
Νέος Πρόεδρος ο στρατάρχης Σίσι με 93,4%

ΚΑΪΡΟ.--

Σαρωτική νίκη στις τριήμερες προεδρικές εκλογές που ολοκληρώθηκαν την Τετάρτη φαίνεται πως εξασφαλίζει ο Αιγύπτιος στρατάρχης Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, αφού το 92% των ψηφοδελτίων (περίπου 23.370.000 ψήφοι) του εξασφαλίζουν ποσοστό 93,4% έναντι 2,9%(και 735.285 ψήφους) που πήρε ο μοναδικός συνυποψήφιός του, Χαμντίν Σαμπάχι, ο οποίος ουσιαστικά ήρθε τρίτος μετά το 4% στο οποίο ανήλθαν τα 1.047.000 άκυρα ψηφοδέλτια...

Παρά τα ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά προσέλευσης στις κάλπες των περίπου 54.000.000 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, που κατά την πρώτη μέρα της ψηφοφορίας κυμάνθηκε στο 15%, το τελικό ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων ήταν μεγαλύτερο. Κυμάνθηκε στο 46% έναντι 52% που είχε μετρηθεί στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές του 2012 κατά τις οποίες είχε εκλεγεί ο πρώτος ισλαμιστής Πρόεδρος της χώρας, Μοχάμεντ Μούρσι που ανατράπηκε από το στρατό τον περασμένο Ιούλη. Ωστόσο, σε απόλυτους αριθμούς ο στρατάρχης Σίσι φαίνεται πως εξασφάλισε μεγαλύτερο αριθμό ψήφων από τις 13.000.000 ψήφους που είχε πάρει ο Μούρσι το 2012.

Ο Ρόμπερτ Γκόμπελς επικεφαλής της ομάδας εκλογικών παρατηρητών της ΕΕ για τις αιγυπτιακές προεδρικές εκλογές είπε, χτες σε συνέντευξη Τύπου στο Κάιρο, ότι οι εκλογές διεξήχθησαν «σε ελεύθερο και δημοκρατικό περιβάλλον», δίχως, όπως σημείωσε, αυτό να σημαίνει πως ήταν και «απαραίτητα δίκαιες» μεταξύ άλλων και λόγω της αυτολογοκρισίας πολλών ΜΜΕ στη χώρα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και της προτίμησής τους στον ισχυρότερο υποψήφιο.

Τα τελικά επίσημα αποτελέσματα αναμένονται το αργότερο έως τη Δευτέρα, 2 Ιούνη.

Θύμα αστυνομικής αυθαιρεσίας και βαρβαρότητας έπεσε, το βράδυ της Τετάρτης, ένα 16χρονο αγόρι στο βορειοανατολικό Κάιρο. Αστυνομικός που τον σταμάτησε γιατί παραβίαζε τον Κώδικα Κυκλοφορίας, οδηγώντας τρίτροχο ταξί (γνωστό σαν τουκ-τουκ) διαπληκτίστηκε μαζί του, τον πυροβόλησε με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει θανάσιμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ