Παρασκευή 30 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Προκήρυξη βουλευτικών εκλογών στις 25 Ιούνη

TΡΙΠΟΛΗ.--

Παρά την κλιμάκωση των συγκρούσεων ανάμεσα στις δυνάμεις του ε.α. στρατηγού Χαλίφα Χάφτερ και τους ισλαμιστές εξτρεμιστές και αυτονομιστές και τη ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης στη Λιβύη, που αναγκάζει γειτονικές χώρες να κλείσουν τα σύνορά τους με την Τρίπολη και να αποσύρουν τις διπλωματικές αποστολές τους από τη λιβυκή πρωτεύουσα, η Ανώτατη Εφορευτική Επιτροπή (HNEC) επιβεβαίωσε τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στις 25 Ιούνη.

Ο πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής Ιμαντ αλ Σάγεχ κάλεσε τους Λίβυους ψηφοφόρους να επισπεύσουν την εγγραφή τους στους εκλογικούς καταλόγους που έληγε χτες τα μεσάνυχτα μιας που είχε προλάβει να εγγραφεί περίπου το 1/3 των 3.400.000 δυνητικών ψηφοφόρων. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι Λίβυοι που ζουν στο εξωτερικό θα ψηφίσουν στις 21 και 22 Ιούνη, σημειώνοντας ότι από τις κάλπες αυτές θα αναδειχθεί το Κοινοβούλιο που θα αντικαταστήσει το προσωρινό Εθνικό Γενικό Κογκρέσο (CGN), που εξελέγη το 2012, έναν χρόνο μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι με επέμβαση δυτικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Η θητεία του Γενικού Κογκρέσου είχε λήξει τον περασμένο Φλεβάρη, ωστόσο οι βουλευτές αποφάσισαν να την παρατείνουν μέχρι τον Δεκέμβρη του 2014 σκοπεύοντας να αναβάλουν τις εκλογές για το 2015. Υπό τη λαϊκή πίεση υποχρεώθηκαν όμως να προκηρύξουν εκλογές για τον Ιούνη, αν και η κατάσταση αποσταθεροποίησης δεν εξασφαλίζει την ομαλή διεξαγωγή τους.

Νωρίτερα, η πρεσβεία των Φιλιππίνων στην Τρίπολη παρότρυνε τους 13.000 Φιλιππινέζους που ζουν και εργάζονται στη Λιβύη να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα λόγω της επισφαλούς κατάστασης, διευκρινίζοντας ότι το κόστος επαναπατρισμού τους θα το επωμιστεί η κυβέρνηση.

Μέχρι σήμερα έχουν κλείσει οι πρεσβείες αρκετών αραβικών χωρών, στην Τρίπολη, μεταξύ των οποίων αυτές της Σαουδικής Αραβίας, της Αλγερίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Αιγύπτου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ