ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Μάη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Νέα» πρόσωπα, «άλλο» σχήμα, ίδια πολιτική

Κόντρα στην κινούμενη άμμο του αστικού πολιτικού σκηνικού, μόνη ελπίδα για το λαό είναι η συμπόρευση με το ΚΚΕ, η ανασυγκρότηση του εργατικού - λαϊκού κινήματος, η Λαϊκή Συμμαχία
Κόντρα στην κινούμενη άμμο του αστικού πολιτικού σκηνικού, μόνη ελπίδα για το λαό είναι η συμπόρευση με το ΚΚΕ, η ανασυγκρότηση του εργατικού - λαϊκού κινήματος, η Λαϊκή Συμμαχία
Συνεχίζονται οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις εντός των κομμάτων της κυβέρνησης ενόψει ανασχηματισμού. Οι διεργασίες αυτές εντάσσονται στη γενικότερη διαδικασία αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού, ώστε με νέο περιτύλιγμα, άλλα πρόσωπα ή σχήματα, να συνεχίζεται απρόσκοπτα εντός ΕΕ η πολιτική υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου και με νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Ο ανασχηματισμός μέχρι στιγμής φαίνεται να πηγαίνει μετά του Αγίου Πνεύματος, περί τα μέσα Ιούνη. Ως πρόσχημα για τη χρονική αυτή μετάθεση αναφέρεται η ύπαρξη εκκρεμοτήτων με την Ελληνική Προεδρία (Ατυπα Συμβούλια Δικαιοσύνης, Δημοσίας Τάξεως, Γεωργίας, αλλά και το Ecofin/Eurogroup).

Κατά πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, οι αλλαγές δεν θα περιορίζονται μόνο στις θέσεις υπουργών και υφυπουργών, αλλά θα περιλαμβάνουν και τις θέσεις διευθυντών και διοικητών στη δημόσια διοίκηση, τους οργανισμούς και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σε ό,τι αφορά την αναπτυσσόμενη ονοματολογία κυκλοφορούν κάθε είδους σενάρια: Οτι ο Ευ. Βενιζέλος θα παραμείνει υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος. Οτι θα παραμείνει αντιπρόεδρος και «συντονιστής» της κυβέρνησης και δε θα αναλάβει υπουργείο ώστε να ασχοληθεί με την υπόθεση ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς. Οτι αν φύγει ο Βενιζέλος από ΥΠΕΞ, πάει εκεί ο Αβραμόπουλος, διαφορετικά παραμένει στο Αμυνας.

Οτι γίνεται προσπάθεια από πλευράς ΠΑΣΟΚ - Ελιάς να μπουν στο σχήμα και οι Λοβέρδος, Σαχινίδης, Μόσιαλος, με τον πρώτο να παίρνει και «παραγωγικό» υπουργείο. Οτι το ΠΑΣΟΚ θέλει να πάρει το υπουργείο Ανάπτυξης (με μετακίνηση του Χατζηδάκη στη θέση του Επιτρόπου στην Κομισιόν) και να διατηρήσει παράλληλα και τα Δημόσια Εργα (Χρυσοχοΐδης) και τους Υδρογονάνθρακες (Μανιάτης).

Ισχυρό είναι το ενδεχόμενο αποχώρησης του Αδ. Γεωργιάδη, και προς εκτόνωση της έντασης με το δυναμικό στον κλάδο, ενώ μένει να φανεί αν ο νυν υπουργός Υγείας χωρά, γενικώς, στην κυβέρνηση, ειδικά εάν σε αυτή εισέλθει ο Μ. Βορίδης, σε ένα συμβολικό άνοιγμα της ΝΔ προς «πιο δεξιούς» ψηφοφόρους. Αλλαγές αναμένονται στα υπουργεία Εργασίας (Βρούτσης), Παιδείας (Αρβανιτόπουλος), Πολιτισμού (Παναγιωτόπουλος), Δικαιοσύνης (Αθανασίου), ενώ αλλαγή χαρτοφυλακίου φέρεται να επιδιώκει ο Δένδιας.

Σαρωτικές αλλαγές διαχέεται ότι θα γίνουν και στις θέσεις υφυπουργών, με αξιοποίηση στελεχών νέας γενιάς, αλλά και βουλευτών που προέρχονται από νομούς όπου τα δύο κόμματα κατέγραψαν μεγάλες απώλειες στις πρόσφατες ευρωεκλογές.

ΔΗΜΑΡ
Στην ΚΕ και το Συνέδριο οι αποφάσεις

Τα αίτια της εκλογικής αποδυνάμωσης της ΔΗΜΑΡ εξέτασαν στη χτεσινή κοινή τους συνεδρίαση η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος, απ' όπου απουσίασαν οι Γρ. Ψαριανός και Β. Οικονόμου, που σήκωσαν τις προηγούμενες μέρες το κύριο βάρος της επίθεσης στην ηγεσία και προσωπικά στον Φ. Κουβέλη για τις πολιτικές επιλογές που κατά την άποψή τους οδήγησαν σε εκλογική συντριβή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Φ. Κουβέλης, απαντώντας σε σχετική κριτική, εξήγησε ότι δεν υπέβαλε παραίτηση το βράδυ των εκλογών για να διασφαλίσει τη «συντεταγμένη πορεία» της ΔΗΜΑΡ. Πρότεινε και έγινε δεκτό να συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή το Σαββατοκύριακο 7-8/6, για να συζητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα, τον προσανατολισμό εφεξής του κόμματος, αλλά και την παραίτηση του Φ. Κουβέλη. Ως τα τέλη Ιούνη, αναφέρεται, θα έχει συγκληθεί και το Συνέδριο.

Πάντως, οι πρώτες πληροφορίες μετά την ολοκλήρωση της πολύωρης χθεσινής συνεδρίασης ανέφεραν ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ αποφάσισαν να ζητήσουν από τον Φ. Κουβέλη να μην επιμείνει στην παραίτησή του.

Εξειδικεύοντας τα όσα είπε προχθές ο Φ. Κουβέλης περί ανάγκης ενός «καινούργιου μπλοκ κυβερνητικής εξουσίας», αναφέρεται ότι η χθεσινή συνεδρίαση επιβεβαίωσε τον προσανατολισμό της ΔΗΜΑΡ στην πραγματοποίηση διαλόγου με την κεντροαριστερά, ώστε σε μια πορεία να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, αποκλείοντας, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, τη ΝΔ από ένα μελλοντικό κυβερνητικό σχήμα.

Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι οι περισσότεροι απ' όσους τοποθετήθηκαν στη συνεδρίαση επιρρίπτουν το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα στο θολό έως ανύπαρκτο πολιτικό στίγμα της ΔΗΜΑΡ σε κρίσιμα ζητήματα όπως η αποχώρηση από την κυβέρνηση, οι συμμαχίες, ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός κ.ά.

Ο Γρ. Ψαριανός από την πλευρά του, μιλώντας στον ρ/σ «Βήμα», δήλωσε για την απουσία του: «Δεν πήγα στη συνεδρίαση και πήρα τον Φώτη Κουβέλη τηλέφωνο χθες για να του πω το λόγο που δεν θα πάω, αλλά δεν το κατάφερα, διότι δεν ανταποκρίθηκε στα τηλεφωνήματα. Δεν πήγα, ακριβώς για να μην ακούσω αυτά που είπε ο συντροφάκος μου ο Θόδωρος (Μαργαρίτης). Και το λέω γλυκά "ο συντροφάκος μου". Ετσι απευθύνομαι και στον ίδιο. Του λέω "βρε συντροφάκο, γιατί πάλι κωλοτούμπα;". Ευθέως...».

Και πρόσθεσε: «Κάνουμε κι εμείς την αυτοκριτική μας στα γρήγορα, αλλά λέμε ότι υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που έκαναν άλλα. Υποστήριζαν άλλα πράγματα κλπ. Είχαμε πει για την αποχώρηση από την κυβέρνηση ότι έγινε σε λάθος χρόνο, με λάθος τρόπο και για λάθος λόγο. Δεν το αντέκρουσε. Δεύτερον, για το ακαριαίο "όχι" στο διάλογο για την Κεντροαριστερά, που του είπαμε ότι κάνει λάθος, δεν το αντέκρουσε πάλι. Και τώρα κάνει αυτοκριτική ότι έπρεπε να συμμετέχει στο διάλογο. Ε, χαίρω πολύ. Αλλα μας έλεγαν εμάς που τα υποστηρίζαμε αυτά: Οτι υπηρετούμε αντίπαλο πολιτικό σχέδιο. Μας έλεγαν ότι οι αποφάσεις αυτές είναι ειλημμένες και καλούμασταν μετά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, στην Κεντρική Επιτροπή και στην Εκτελεστική Επιτροπή να τις εγκρίνουμε».

Κάνοντας λόγο για στροφή της ΔΗΜΑΡ προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Γρ. Ψαριανός υποστήριξε ότι «η στροφή προς τον ΣΥΡΙΖΑ αποφασίστηκε από μία πολύ στενή ομάδα ανθρώπων. Ο κ. Πανούσης εδώ και πάρα πολύ καιρό, εδώ και εβδομάδες αρθρογραφεί στην "Αυγή" και βγαίνει καθημερινά σχεδόν στο "Κόκκινο", όπου εγώ δεν βγαίνω ούτε για πέντε λεπτά. Και άλλοι σύντροφοι βγαίνουν και πολλά άλλα στελέχη μας και μιλούν για την αριστερή διακυβέρνηση της χώρας. Αυτό είναι το σχέδιο! Οσοι μιλάνε τώρα για την κεντροαριστερά από την πλευρά Μαργαρίτη, λένε "να δούμε τι θα γίνει με την κεντροαριστερά" από τη μία και από την άλλη "να δούμε και τι θα κάνουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ"».

ΑΝΕΛ
Καταγγελίες για απειλές και αλισβερίσι

Για «αποστασίες», «απειλές» και υποσχέσεις για «καρέκλες» έκανε λόγο ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένος, σε δήλωσή του ένα 24ωρο μετά την ανεξαρτητοποίηση του πρώην κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος Β. Καπερνάρου, του έκτου συνολικά βουλευτή που αποχώρησε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

«Οσο και να μας χτυπάτε με αποστασίες, όσο και να απειλείτε με το ΣΔΟΕ ανθρώπους μας, ό,τι και να τάζετε σε χρήμα ή καρέκλες εξουσίας, όσους αποκλεισμούς οικονομικούς ή ΜΜΕ να κάνετε, όση λάσπη και να ρίχνετε, όσα κόμματα και να δημιουργείτε, δεν γονατίζουμε, δεν παραδίδουμε την Ελλάδα των παιδιών μας, δεν φοβόμαστε δανειστές και εξουσιαστές, δεν συμβιβαζόμαστε. Θα σας τσακίσουμε» έγραψε ο Π. Καμμένος στον προσωπικό του ιστότοπο.

Το οργίλο ύφος και τα λεγόμενα του Π. Καμμένου αντανακλούν τα αλισβερίσια και τις πιέσεις που αυξάνονται τελευταία στο παρασκήνιο, στο πλαίσιο των διεργασιών αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού. Ηδη γράφονται πολλά περί πλευροκόπησης από πλευράς της ΝΔ βουλευτών των ΑΝΕΛ ή βουλευτών από τη δεξαμενή των «ανεξάρτητων», προκειμένου να προσχωρήσουν στο κυβερνητικό σχήμα, παράλληλα με αντίστοιχες κινήσεις που λέγεται ότι γίνονται από το ΠΑΣΟΚ προς τη ΔΗΜΑΡ.

Σημειωτέον ο Β. Καπερνάρος (κατέβηκε υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων), αλλά και ο Π. Χαϊκάλης (υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής) φέρονται να εξέφρασαν στα όργανα του κόμματος, που συνεδρίασαν αυτές τις ημέρες, παράπονα ότι δεν στηρίχτηκαν στις προεκλογικές τους εκστρατείες.

Ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Τ. Κουίκ, δίνοντας τις δικές του εξηγήσεις για τον καταποντισμό του κόμματος στις ευρωεκλογές, εκφράζει την άποψη ότι ζημιώθηκαν από το «φλερτ» με τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι εμφανίζονταν ως «ουρά» της Κουμουνδούρου και αυτό απομάκρυνε ψηφοφόρους του κόμματος που προέρχονται από τη ΝΔ. Τάχθηκε εξάλλου υπέρ της συνεργασίας με παράγοντες της «λαϊκής δεξιάς», όπως οι Πολύδωρας και Νικολόπουλος κ.ά., οι οποίοι ωστόσο έχουν ψηφίσει μνημόνια, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με όσα διακήρυτταν προηγούμενα οι ΑΝΕΛ ότι δεν πρόκειται να συνεργαστούν με τις λεγόμενες μνημονιακές δυνάμεις.

Βέβαια, στη σημερινή συγκυρία, μετά την εκλογική καταβαράθρωση και εν μέσω επιταχυνόμενων διεργασιών ανασύνθεσης των αστικών κομμάτων και μορφωμάτων, τέτοιοι παλαιότεροι αφορισμοί μοιάζουν πλέον ψιλά γράμματα μεταξύ δυνάμεων που ουσιαστικά παίζουν στο ίδιο «γήπεδο». Αλλωστε οι ΑΝΕΛ στις 14 και 15 Ιούνη προγραμματίζουν «διευρυμένο Εθνικό Συμβούλιο», για αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και την «αναδιοργάνωση» του κόμματος. Ο Π. Καμμένος θέλει και έκτακτο συνέδριο, το οποίο «θα διαμορφώσει ένα ενιαίο μέτωπο αντιμνημονιακών - πατριωτικών δυνάμεων», με στόχο να ξεπεραστούν σκόπελοι του παρόντος...

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στη συμπόρευση με το ΚΚΕ και την πρότασή του η ελπίδα για το λαό

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του για τον κυβερνητικό ανασχηματισμό και την αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Οι συζητήσεις για τον κυβερνητικό ανασχηματισμό, αλλά και οι διεργασίες σε άλλα κόμματα για πιθανές συνεργασίες μεταξύ τους δεν προμηνύουν τίποτε το πραγματικά φιλολαϊκό. ΝΔ - ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να διευρύνουν τη στήριξη στο κυβερνητικό σχήμα, στο πλαίσιο των σημερινών συσχετισμών στη Βουλή, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει παράθυρο συνεργασίας με δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, της παραδοσιακής σοσιαλδημοκρατίας, προκειμένου να δημιουργήσει προϋποθέσεις κυβερνητικής εναλλαγής το επόμενο διάστημα.

Σε αυτήν την κινούμενη άμμο του πολιτικού σκηνικού η συμπόρευση των εργατικών - λαϊκών δυνάμεων με το ΚΚΕ και την πρότασή του για φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση, η ανασυγκρότηση του εργατικού - λαϊκού κινήματος και η προώθηση της Λαϊκής Συμμαχίας σε αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση αποτελούν τη μόνη ελπίδα για το σήμερα και το αύριο του λαού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ