Σάββατο 31 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΑΡ
Στην ΚΕ και το Συνέδριο οι αποφάσεις

Τα αίτια της εκλογικής αποδυνάμωσης της ΔΗΜΑΡ εξέτασαν στη χτεσινή κοινή τους συνεδρίαση η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος, απ' όπου απουσίασαν οι Γρ. Ψαριανός και Β. Οικονόμου, που σήκωσαν τις προηγούμενες μέρες το κύριο βάρος της επίθεσης στην ηγεσία και προσωπικά στον Φ. Κουβέλη για τις πολιτικές επιλογές που κατά την άποψή τους οδήγησαν σε εκλογική συντριβή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Φ. Κουβέλης, απαντώντας σε σχετική κριτική, εξήγησε ότι δεν υπέβαλε παραίτηση το βράδυ των εκλογών για να διασφαλίσει τη «συντεταγμένη πορεία» της ΔΗΜΑΡ. Πρότεινε και έγινε δεκτό να συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή το Σαββατοκύριακο 7-8/6, για να συζητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα, τον προσανατολισμό εφεξής του κόμματος, αλλά και την παραίτηση του Φ. Κουβέλη. Ως τα τέλη Ιούνη, αναφέρεται, θα έχει συγκληθεί και το Συνέδριο.

Πάντως, οι πρώτες πληροφορίες μετά την ολοκλήρωση της πολύωρης χθεσινής συνεδρίασης ανέφεραν ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ αποφάσισαν να ζητήσουν από τον Φ. Κουβέλη να μην επιμείνει στην παραίτησή του.

Εξειδικεύοντας τα όσα είπε προχθές ο Φ. Κουβέλης περί ανάγκης ενός «καινούργιου μπλοκ κυβερνητικής εξουσίας», αναφέρεται ότι η χθεσινή συνεδρίαση επιβεβαίωσε τον προσανατολισμό της ΔΗΜΑΡ στην πραγματοποίηση διαλόγου με την κεντροαριστερά, ώστε σε μια πορεία να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, αποκλείοντας, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, τη ΝΔ από ένα μελλοντικό κυβερνητικό σχήμα.

Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι οι περισσότεροι απ' όσους τοποθετήθηκαν στη συνεδρίαση επιρρίπτουν το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα στο θολό έως ανύπαρκτο πολιτικό στίγμα της ΔΗΜΑΡ σε κρίσιμα ζητήματα όπως η αποχώρηση από την κυβέρνηση, οι συμμαχίες, ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός κ.ά.

Ο Γρ. Ψαριανός από την πλευρά του, μιλώντας στον ρ/σ «Βήμα», δήλωσε για την απουσία του: «Δεν πήγα στη συνεδρίαση και πήρα τον Φώτη Κουβέλη τηλέφωνο χθες για να του πω το λόγο που δεν θα πάω, αλλά δεν το κατάφερα, διότι δεν ανταποκρίθηκε στα τηλεφωνήματα. Δεν πήγα, ακριβώς για να μην ακούσω αυτά που είπε ο συντροφάκος μου ο Θόδωρος (Μαργαρίτης). Και το λέω γλυκά "ο συντροφάκος μου". Ετσι απευθύνομαι και στον ίδιο. Του λέω "βρε συντροφάκο, γιατί πάλι κωλοτούμπα;". Ευθέως...».

Και πρόσθεσε: «Κάνουμε κι εμείς την αυτοκριτική μας στα γρήγορα, αλλά λέμε ότι υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που έκαναν άλλα. Υποστήριζαν άλλα πράγματα κλπ. Είχαμε πει για την αποχώρηση από την κυβέρνηση ότι έγινε σε λάθος χρόνο, με λάθος τρόπο και για λάθος λόγο. Δεν το αντέκρουσε. Δεύτερον, για το ακαριαίο "όχι" στο διάλογο για την Κεντροαριστερά, που του είπαμε ότι κάνει λάθος, δεν το αντέκρουσε πάλι. Και τώρα κάνει αυτοκριτική ότι έπρεπε να συμμετέχει στο διάλογο. Ε, χαίρω πολύ. Αλλα μας έλεγαν εμάς που τα υποστηρίζαμε αυτά: Οτι υπηρετούμε αντίπαλο πολιτικό σχέδιο. Μας έλεγαν ότι οι αποφάσεις αυτές είναι ειλημμένες και καλούμασταν μετά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, στην Κεντρική Επιτροπή και στην Εκτελεστική Επιτροπή να τις εγκρίνουμε».

Κάνοντας λόγο για στροφή της ΔΗΜΑΡ προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Γρ. Ψαριανός υποστήριξε ότι «η στροφή προς τον ΣΥΡΙΖΑ αποφασίστηκε από μία πολύ στενή ομάδα ανθρώπων. Ο κ. Πανούσης εδώ και πάρα πολύ καιρό, εδώ και εβδομάδες αρθρογραφεί στην "Αυγή" και βγαίνει καθημερινά σχεδόν στο "Κόκκινο", όπου εγώ δεν βγαίνω ούτε για πέντε λεπτά. Και άλλοι σύντροφοι βγαίνουν και πολλά άλλα στελέχη μας και μιλούν για την αριστερή διακυβέρνηση της χώρας. Αυτό είναι το σχέδιο! Οσοι μιλάνε τώρα για την κεντροαριστερά από την πλευρά Μαργαρίτη, λένε "να δούμε τι θα γίνει με την κεντροαριστερά" από τη μία και από την άλλη "να δούμε και τι θα κάνουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ"».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ