Σάββατο 31 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Νέα» πρόσωπα, «άλλο» σχήμα, ίδια πολιτική

Κόντρα στην κινούμενη άμμο του αστικού πολιτικού σκηνικού, μόνη ελπίδα για το λαό είναι η συμπόρευση με το ΚΚΕ, η ανασυγκρότηση του εργατικού - λαϊκού κινήματος, η Λαϊκή Συμμαχία
Κόντρα στην κινούμενη άμμο του αστικού πολιτικού σκηνικού, μόνη ελπίδα για το λαό είναι η συμπόρευση με το ΚΚΕ, η ανασυγκρότηση του εργατικού - λαϊκού κινήματος, η Λαϊκή Συμμαχία
Συνεχίζονται οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις εντός των κομμάτων της κυβέρνησης ενόψει ανασχηματισμού. Οι διεργασίες αυτές εντάσσονται στη γενικότερη διαδικασία αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού, ώστε με νέο περιτύλιγμα, άλλα πρόσωπα ή σχήματα, να συνεχίζεται απρόσκοπτα εντός ΕΕ η πολιτική υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου και με νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Ο ανασχηματισμός μέχρι στιγμής φαίνεται να πηγαίνει μετά του Αγίου Πνεύματος, περί τα μέσα Ιούνη. Ως πρόσχημα για τη χρονική αυτή μετάθεση αναφέρεται η ύπαρξη εκκρεμοτήτων με την Ελληνική Προεδρία (Ατυπα Συμβούλια Δικαιοσύνης, Δημοσίας Τάξεως, Γεωργίας, αλλά και το Ecofin/Eurogroup).

Κατά πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, οι αλλαγές δεν θα περιορίζονται μόνο στις θέσεις υπουργών και υφυπουργών, αλλά θα περιλαμβάνουν και τις θέσεις διευθυντών και διοικητών στη δημόσια διοίκηση, τους οργανισμούς και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σε ό,τι αφορά την αναπτυσσόμενη ονοματολογία κυκλοφορούν κάθε είδους σενάρια: Οτι ο Ευ. Βενιζέλος θα παραμείνει υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος. Οτι θα παραμείνει αντιπρόεδρος και «συντονιστής» της κυβέρνησης και δε θα αναλάβει υπουργείο ώστε να ασχοληθεί με την υπόθεση ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς. Οτι αν φύγει ο Βενιζέλος από ΥΠΕΞ, πάει εκεί ο Αβραμόπουλος, διαφορετικά παραμένει στο Αμυνας.

Οτι γίνεται προσπάθεια από πλευράς ΠΑΣΟΚ - Ελιάς να μπουν στο σχήμα και οι Λοβέρδος, Σαχινίδης, Μόσιαλος, με τον πρώτο να παίρνει και «παραγωγικό» υπουργείο. Οτι το ΠΑΣΟΚ θέλει να πάρει το υπουργείο Ανάπτυξης (με μετακίνηση του Χατζηδάκη στη θέση του Επιτρόπου στην Κομισιόν) και να διατηρήσει παράλληλα και τα Δημόσια Εργα (Χρυσοχοΐδης) και τους Υδρογονάνθρακες (Μανιάτης).

Ισχυρό είναι το ενδεχόμενο αποχώρησης του Αδ. Γεωργιάδη, και προς εκτόνωση της έντασης με το δυναμικό στον κλάδο, ενώ μένει να φανεί αν ο νυν υπουργός Υγείας χωρά, γενικώς, στην κυβέρνηση, ειδικά εάν σε αυτή εισέλθει ο Μ. Βορίδης, σε ένα συμβολικό άνοιγμα της ΝΔ προς «πιο δεξιούς» ψηφοφόρους. Αλλαγές αναμένονται στα υπουργεία Εργασίας (Βρούτσης), Παιδείας (Αρβανιτόπουλος), Πολιτισμού (Παναγιωτόπουλος), Δικαιοσύνης (Αθανασίου), ενώ αλλαγή χαρτοφυλακίου φέρεται να επιδιώκει ο Δένδιας.

Σαρωτικές αλλαγές διαχέεται ότι θα γίνουν και στις θέσεις υφυπουργών, με αξιοποίηση στελεχών νέας γενιάς, αλλά και βουλευτών που προέρχονται από νομούς όπου τα δύο κόμματα κατέγραψαν μεγάλες απώλειες στις πρόσφατες ευρωεκλογές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ