Σάββατο 31 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΝΤ - «ΕΚΘΕΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ»
Η διαχείριση του χρέους στο επίκεντρο των αντιθέσεων

Η έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας ήταν στην ατζέντα της χτεσινής συνεδρίασης του ΔΝΤ. Στη βάση της πρόσφατης συμφωνίας, ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και την τρόικα, ο εν λόγω ιμπεριαλιστικός οργανισμός ενέκρινε την εκταμίευση δόσης ύψους 3,5 δισ. ευρώ.

Το ΔΝΤ εστιάζει πλέον στην κλιμάκωση των «διαρθρωτικών» μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα συμβάλουν στην προσέλκυση επενδύσεων και στην ανάκαμψη του παραγόμενου ΑΕΠ και των επιχειρηματικών κερδών. Επίδικο ζήτημα, σε διαπάλη με την Κομισιόν, είναι οι αναμενόμενες συστάσεις και οι όποιες διατυπώσεις γύρω από την ελάφρυνση του κρατικού χρέους, η οποία αφορά στα κράτη - μέλη της ΕΕ και ορισμένα ομόλογα που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, το ΔΝΤ καλεί την ΕΕ να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, προκειμένου να εξασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του. Σχετικά με το περιεχόμενο της έκθεσης, το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι «ο δημοσιονομικός στόχος του 2014 θα επιτευχθεί χωρίς νέα μέτρα», αποφεύγοντας να κάνει οποιαδήποτε νύξη για τυχόν «χρηματοδοτικό κενό», δηλαδή για το κατά πόσον το ΔΝΤ βλέπει την «ανάγκη» σύναψης και νέου δανείου, από το 2015.

Χτες το βράδυ, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, ενημέρωσε σχετικά τον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά. Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι η έκθεση «προβλέπει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από φέτος και αυξανόμενους από τα επόμενα χρόνια».

Η Κομισιόν, από την πλευρά της, θα ανακοινώσει μεθαύριο Δευτέρα τις «ειδικές συστάσεις ανά χώρα», με βάση τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής, καθώς και τις νεότερες πληροφορίες, οι οποίες στη συνέχεια θα συζητηθούν και εγκριθούν από τους υπουργούς Οικονομίας της ΕΕ. Η συγκεκριμένη διαδικασία εντάσσεται στο πλαίσιο του «ευρωπαϊκού εξαμήνου», του μόνιμου μηχανισμού επιτήρησης όλων των κρατών - μελών, με την εξαίρεση αυτών (όπως η Ελλάδα και η Κύπρος) που υπάγονται στα προγράμματα χρηματοδοτικής στήριξης και τους αντίστοιχους μηχανισμούς εποπτείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ