ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Σχέδια για ανασχηματισμό και «εφεδρείες» βουλευτών και ψηφοφόρων

Με ανασχηματισμό και «εισροές» βουλευτών από τη δεξαμενή των «ανεξάρτητων», καθώς και από άλλα κόμματα, επιχειρεί η κυβέρνηση να διευρύνει την πολιτική και κοινοβουλευτική στήριξη της βαθιά αντιλαϊκής πολιτικής του ευρωμονόδρομου.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος ακόμα και σήμερα ή στις αρχές της επόμενης βδομάδας. Στην ογκούμενη και ανούσια για τα λαϊκά συμφέροντα ονοματολογία, πρόσωπο - κλειδί είναι αυτό του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, ο οποίος ενδέχεται να μετακομίσει στην Τράπεζα της Ελλάδας, ενώ ο Κ. Χατζηδάκης ίσως καταλάβει τη θέση της Μαρίας Δαμανάκη ως επίτροπος της χώρας στις Βρυξέλλες, παρά τις αντιρρήσεις του ΠΑΣΟΚ. Θέση στο Υπουργικό Συμβούλιο φαίνεται πως διεκδικούν ο Μ. Βορίδης και η Α. Ασημακοπούλου από τη ΝΔ, ενώ από το ΠΑΣΟΚ - Ελιά, χαρτοφυλάκιο αναμένεται να αναλάβει ο Α. Λοβέρδος, με πιθανή την υπουργοποίηση και «εξωκοινοβουλευτικών προσωπικοτήτων» από την κεντροαριστερά.

Προβληματισμοί, εκτιμήσεις, στοχεύσεις

Αργότερα χτες το απόγευμα, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ, Αντ. Σαμαρά, συνεδρίασε η Εκτελεστική Γραμματεία του κόμματος για μια πρώτη πολιτική αποτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Γενικά, η συζήτηση στο εσωτερικό του κόμματος επικεντρώνεται στο ποιους ψηφοφόρους θα επιδιώξει να προσεγγίσει ή επαναπροσεγγίσει η ΝΔ, προκειμένου να «συμμαζέψει» τις εκατοντάδες χιλιάδες ψήφους που έχασε στις ευρωεκλογές σε σύγκριση με τον Ιούνη του 2012.

Υπάρχει η τάση που θέλει το κόμμα να στρίψει σε πιο «κεντροδεξιά» - «κεντρώα» - «φιλοευρωπαϊκή» κατεύθυνση, θεωρώντας τις ψήφους της λεγόμενης «λαϊκής δεξιάς» λίγο - πολύ χαμένη υπόθεση.

Ωστόσο, υπάρχουν κι άλλα στελέχη που σημειώνουν τις παρατηρήσεις του πρώην γραμματέα της κυβέρνησης Τ. Μπαλτάκου (αποπέμφθηκε όταν δημοσιοποιήθηκαν οι επαφές του με τη φασιστική Χρυσή Αυγή) ότι τα κόμματα στα «δεξιά» της ΝΔ συγκέντρωσαν το 16,5% του εκλογικού σώματος. Θυμίζουν άλλωστε ότι στις εκλογές του Μάη του 2012 τα κόμματα στα «δεξιά» της ΝΔ (Χρυσή Αυγή, ΑΝΕΛ, ΛΑ.Ο.Σ.) συγκέντρωσαν περίπου 20%, ενώ στις εκλογές του Ιούνη του 2012 έπεσαν στο 15%, άρα υπάρχει εκεί μια «κρίσιμη μάζα».

Σε κάθε περίπτωση, χτες από τη ΝΔ διαχεόταν ανεπισήμως ότι έχασε ψήφους «γιατί κυβέρνησε σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Και μπορεί να ξανακερδίσει αυτές τις ψήφους, τώρα που αρχίζουν να βελτιώνονται οι συνθήκες». Οτι κράτησε «μεγάλο μέρος» της δύναμής της, «σε σημαντικό βαθμό για τη δύσκολη διετία της διακυβέρνησης που πέρασε» και υπάρχουν «σημαντικές εφεδρείες» που λόγω χαλαρότητας της ψήφου δεν στήριξαν τη ΝΔ αυτή τη φορά, «αλλά κερδίζονται αν εμείς κάνουμε σωστά τη δουλειά μας από δω και μπρος. Και ως κυβέρνηση και ως κόμμα».

Στη ΝΔ εκτιμούν εξάλλου ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πιάσει οροφή και ήδη υποχωρεί. Οι ΑΝΕΛ έχουν ξεφουσκώσει, παρά το όργιο του λαϊκισμού στο οποίο επιδόθηκαν. Η ΔΗΜΑΡ "τιμωρήθηκε", παρά το ότι το έπαιξε "αντιμνημονιακή" κι από την ώρα που το έπαιξε "αντιμνημονιακή"! Η Χρυσή Αυγή είδε τη δυναμική της να ανακόπτεται και έφθασε κι εκείνη την οροφή της».

Βάζουν δε στόχο «να αγκαλιάσουμε ξανά εκείνους που χωρίς να φύγουν από την παράταξη και να περάσουν "απέναντι" ψήφισαν χαλαρά, ψήφισαν πολύ μικρά κόμματα ή δεν ψήφισαν καθόλου. Δηλαδή, μιλάμε για 600 χιλιάδες ψηφοφόρους της παράταξης που πρέπει να τους κερδίσουμε πίσω, γιατί παραμένουν στην παράταξη, αλλά χρειάζεται να τους προσεγγίσουμε πολύ συστηματικά».

ΠΑΣΟΚ
Συνεχείς διεργασίες για την «κεντροαριστερά της ευθύνης»

Συνεχίζονται τα ανοίγματα από πλευράς ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και οι προσπάθειες συγκρότησης μια ευρύτερης βάσης «κεντροαριστεράς της ευθύνης», που, κουμπώνοντας πότε στον έναν και πότε στον άλλο πόλο του πολιτικού συστήματος, θα εξασφαλίζει σταθερές αστικές κυβερνήσεις και απρόσκοπτη εφαρμογή της πολιτικής που εξυπηρετεί το μεγάλο κεφάλαιο. Διόλου τυχαία στην υπόθεση ανασυγκρότησης της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας επιστρατεύονται και μια σειρά αστικά κέντρα και επιτελεία.

Ενδεικτικά, μιλώντας χτες το πρωί στον τηλεοπτικό «ΣΚΑΪ», ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης ζήτησε άμεση μετάβαση σε απλή αναλογική (αίτημα που πρωτοδιατύπωσε δημόσια εδώ και περίπου δυο βδομάδες ο Ευ. Βενιζέλος), ώστε να αναγκαστούν τα κόμματα σε συνεργασία επί της ουσίας, όπως είπε. Πρόσθεσε δε ότι ο «μικρός δικομματισμός» ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ είναι αδιέξοδος και ότι «οι επόμενες κυβερνήσεις θα είναι κυβερνήσεις συνεργασίας, ακόμη και με αυτοδυναμία κανένα κόμμα δεν μπορεί να πάρει μόνο του την ευθύνη διακυβέρνησης».

Υποστήριξε, εξάλλου, ότι το ΠΑΣΟΚ με τα μνημόνια έκανε «έναν εξ ανάγκης ιστορικό συμβιβασμό» και κάποια στιγμή πρέπει να επιστρέψει στον «προοδευτικό χώρο». Ισχυρίστηκε, ακόμη, ότι «είναι θετική η παρουσία του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση αλλά αυτή η προσπάθεια έφτασε σε ένα τέλος και πρέπει να κάνουμε κάτι άλλο από κει και πέρα».

«Η κυβερνητική συνεργασία λήγει με τις επόμενες εκλογές, δε θέτω τώρα θέμα», διευκρίνισε αλλά πρόσθεσε: «Πρέπει να βρεθεί ένας προοδευτικός βηματισμός, μια συμπαράταξη δυνάμεων, δε ζητώ την αυτοκατάργηση των κομμάτων, είναι παρά φύσιν αυτό, ζητώ συνεργασία της κεντροαριστεράς και με τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ».

Βέβαια, προειδοποίησε την Κουμουνδούρου ότι «δεν απονομιμοποιείται η κυβέρνηση λόγω του αποτελέσματος των εκλογών, όπως λέει ο Τσίπρας» και ζήτησε «εθνική συνεννόηση» και επικοινωνία μεταξύ Σαμαρά και Αλέξη Τσίπρα.

Την ίδια στιγμή, στην υπόθεση ανασυγκρότησης της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας (υπολογίζεται ότι τα διάφορα κόμματα που κινούνται σε αυτόν το χώρο συγκέντρωσαν στις ευρωεκλογές κοντά 17%), συνεχίζονται οι παρεμβάσεις αστικών κέντρων και επιτελείων, με δεδομένο ότι αποτελεί βασικό πυλώνα σταθερότητας του αστικού πολιτικού συστήματος και συνέχισης της αντιλαϊκής πολιτικής. Γράφει χαρακτηριστικά το χτεσινό «Εθνος» στο βασικό του άρθρο, ζητώντας «Σοβαρότητα επιτέλους!»: «Αποτελεί εθνική ανάγκη η συνένωση των διάσπαρτων δυνάμεων της Κεντροαριστεράς (...) Ο ένας και μοναδικός λόγος για τον οποίο επιχειρείται και επιβάλλεται να επιτύχει είναι για να καταστεί ο κομματικός φορέας του χώρου ικανός να διεκδικήσει όχι το ρόλο της πολιτικής τσόντας, αλλά την ίδια την εξουσία. Ναι, στην επόμενη κιόλας εκλογική αναμέτρηση (...) ο ρόλος και η αποστολή μιας ανασυγκροτημένης Κεντροαριστεράς είναι αδιαπραγμάτευτα. Είναι η ανάδειξή της σε κυρίαρχη πολιτική δύναμη και η επάνοδος της δημοκρατικής παράταξης στην εξουσία. Τίποτα λιγότερο»...

Δίνοντας συμβουλές σε σχέση με το πώς ακριβώς πρέπει να «περπατήσει» η υπόθεση ανασυγκρότησης της σοσιαλδημοκρατίας, έτσι ώστε τελικά να μπορεί να παίξει το ρόλο της στη συνολικότερη επιχείρηση αναμόρφωσης, το «Εθνος» παρατηρεί ότι «η γραμμή "ψηφίστε μας για να σχηματίσουμε κυβέρνηση με τον έναν ή τον άλλον" υπονομεύει την προσπάθεια (...) γιατί ο πολίτης θα πάει απευθείας στον "έναν" ή τον "άλλον"».

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ
Καταγγελίες για εσωκομματικές μεθοδεύσεις ενόψει συνεδρίου

Καταγγελίες ότι στο Ποτάμι εκφράζονται «προσωπικές φιλοδοξίες», δε γίνεται διάλογος και μεθοδεύονται αποκλεισμοί έκανε, αποχωρώντας από αυτό, ιδρυτικό μέλος και στέλεχος του κόμματος. Οι καταγγελίες αυτές έρχονται ενόψει και του «Ιδρυτικού Συνεδρίου» του Ποταμιού και αποτελούν ένα ακόμα στοιχείο για το πόσο «φρέσκες» και «άφθαρτες» μπορεί να είναι στην πραγματικότητα οι εφεδρείες που φιλοδοξούν να συμβάλουν στην αναπαλαίωση του αστικού πολιτικού σκηνικού.

Συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Παπαδημητριάδης, ανακοινώνοντας την αποχώρησή του, γράφει, μεταξύ άλλων, σε κείμενό του: «Για τα ψάρια γνωρίζω τρία πράγματα: Εχουν βραχεία μνήμη. Στόμα έχουν και μιλιά δεν έχουν. Υπάρχουν ψάρια σαρκοβόρα. Κολυμπώντας στο δικό μας Ποτάμι, ομολογώ ότι συνάντησα και τα τρία είδη»...

Καταγγέλλει ότι στη διάρκεια της προεκλογικής προετοιμασίας συνάντησε «προσωπικές φιλοδοξίες στελεχών και μη». Αναφέρεται στον κίνδυνο να αποτελέσει το ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος «μια πανηγυρική διαδικασία άνευ ουσίας» και θέτει ερωτήματα για τη δημοκρατική λειτουργία του κόμματος, όπως: «Πώς προήλθαν οι αναλογίες για την εκλογή εκλεκτόρων σε σχέση με το ισχύον και κατατεθειμένο καταστατικό, στο οποίο έχουμε υπογράψει τα ιδρυτικά μέλη; Γιατί, ενώ είχε ανακοινωθεί η 20ή Μαΐου ως καταληκτική ημερομηνία εγγραφής μελών, ενόψει του Ιδρυτικού Συνεδρίου μας, δόθηκε δεκαήμερη παράταση την τελευταία στιγμή; Πώς υπερδιπλασιάστηκαν σε 6.800 τα μέλη μας (σύμφωνα με πρόσφατη δημόσια ανακοίνωση), από 3.000 (διαχειριζόμουν προσωπικά τις λίστες μέχρι τις εκλογές) πριν τη δεκαήμερη παράταση; Πώς εξασφαλίζονται οι ίσες ευκαιρίες συμμετοχής στο συνέδριο (σ.σ. στην Αλεξανδρούπολη!) μέσα από την επιλογή μιας απομακρυσμένης τοποθεσίας, με υψηλό κόστος οδοιπορικών στο οποίο το κόμμα έχει ανακοινώσει ότι δε θα συμβάλει; Ποιες ακριβώς αρμοδιότητες θα έχει η 30μελής συντονιστική (κεντρική) επιτροπή που θα εκλέξουν οι σύνεδροι, ως το μοναδικό δημοκρατικά εκλεγμένο όργανο του κόμματος; Πώς αναμένεται να συζητηθούν οι πολιτικές προτάσεις των 6.500 μελών σε 48 ώρες;»

Τέλος, μιλά για «συνθήματα περί ανοικτών κομμάτων» δίχως αντίκρισμα στην πράξη, για διάλογο δίχως «δημοκρατικές διαδικασίες ίσης ευκαιρίας και συμμετοχής».

Νέα «ανεξαρτητοποίηση» στους ΑΝΕΛ

Την ίδια ώρα που εντείνεται η φημολογία για διεύρυνση της κοινοβουλευτικής βάσης στήριξης της κυβέρνησης από επανακάμπτοντες βουλευτές που είχαν «ανεξαρτητοποιηθεί» παλαιότερα ή είχαν ενταχθεί σε άλλα κόμματα (και πιο συγκεκριμένα στους ΑΝΕΛ και τη ΔΗΜΑΡ), ένας ακόμα βουλευτής των ΑΝΕΛ ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.

Η βουλευτής Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη γνωστοποίησε χτες, μέσω επιστολής της, στον πρόεδρο της Βουλής την «ανεξαρτητοποίησή» της. Είχε πρωτοεκλεγεί βουλευτής Δωδεκανήσου το 2009 με τη ΝΔ, ενώ το 2012 εξελέγη βουλευτής με τους ΑΝΕΛ. Η Μ. Ιατρίδη έστειλε επιστολή και στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένο, εκφράζοντας τη λύπη της που το «κίνημά μας έχει χάσει σε τέτοιο βαθμό τον προσανατολισμό του».

Η ΚΟ των ΑΝΕΛ αριθμεί πλέον 13 μέλη, καθώς την προηγούμενη βδομάδα είχε ανεξαρτητοποιηθεί και ο Β. Καπερνάρος. Συνολικά, τους τελευταίους μήνες, οι ΑΝΕΛ απώλεσαν 7 από τους 20 βουλευτές που εξελέγησαν στις εκλογές του Ιούνη 2012. Σήμερα θα συνεδριάσει εκ νέου για το θέμα η ΚΟ των ΑΝΕΛ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ