Τετάρτη 4 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Συνεχείς διεργασίες για την «κεντροαριστερά της ευθύνης»

Συνεχίζονται τα ανοίγματα από πλευράς ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και οι προσπάθειες συγκρότησης μια ευρύτερης βάσης «κεντροαριστεράς της ευθύνης», που, κουμπώνοντας πότε στον έναν και πότε στον άλλο πόλο του πολιτικού συστήματος, θα εξασφαλίζει σταθερές αστικές κυβερνήσεις και απρόσκοπτη εφαρμογή της πολιτικής που εξυπηρετεί το μεγάλο κεφάλαιο. Διόλου τυχαία στην υπόθεση ανασυγκρότησης της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας επιστρατεύονται και μια σειρά αστικά κέντρα και επιτελεία.

Ενδεικτικά, μιλώντας χτες το πρωί στον τηλεοπτικό «ΣΚΑΪ», ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης ζήτησε άμεση μετάβαση σε απλή αναλογική (αίτημα που πρωτοδιατύπωσε δημόσια εδώ και περίπου δυο βδομάδες ο Ευ. Βενιζέλος), ώστε να αναγκαστούν τα κόμματα σε συνεργασία επί της ουσίας, όπως είπε. Πρόσθεσε δε ότι ο «μικρός δικομματισμός» ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ είναι αδιέξοδος και ότι «οι επόμενες κυβερνήσεις θα είναι κυβερνήσεις συνεργασίας, ακόμη και με αυτοδυναμία κανένα κόμμα δεν μπορεί να πάρει μόνο του την ευθύνη διακυβέρνησης».

Υποστήριξε, εξάλλου, ότι το ΠΑΣΟΚ με τα μνημόνια έκανε «έναν εξ ανάγκης ιστορικό συμβιβασμό» και κάποια στιγμή πρέπει να επιστρέψει στον «προοδευτικό χώρο». Ισχυρίστηκε, ακόμη, ότι «είναι θετική η παρουσία του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση αλλά αυτή η προσπάθεια έφτασε σε ένα τέλος και πρέπει να κάνουμε κάτι άλλο από κει και πέρα».

«Η κυβερνητική συνεργασία λήγει με τις επόμενες εκλογές, δε θέτω τώρα θέμα», διευκρίνισε αλλά πρόσθεσε: «Πρέπει να βρεθεί ένας προοδευτικός βηματισμός, μια συμπαράταξη δυνάμεων, δε ζητώ την αυτοκατάργηση των κομμάτων, είναι παρά φύσιν αυτό, ζητώ συνεργασία της κεντροαριστεράς και με τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ».

Βέβαια, προειδοποίησε την Κουμουνδούρου ότι «δεν απονομιμοποιείται η κυβέρνηση λόγω του αποτελέσματος των εκλογών, όπως λέει ο Τσίπρας» και ζήτησε «εθνική συνεννόηση» και επικοινωνία μεταξύ Σαμαρά και Αλέξη Τσίπρα.

Την ίδια στιγμή, στην υπόθεση ανασυγκρότησης της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας (υπολογίζεται ότι τα διάφορα κόμματα που κινούνται σε αυτόν το χώρο συγκέντρωσαν στις ευρωεκλογές κοντά 17%), συνεχίζονται οι παρεμβάσεις αστικών κέντρων και επιτελείων, με δεδομένο ότι αποτελεί βασικό πυλώνα σταθερότητας του αστικού πολιτικού συστήματος και συνέχισης της αντιλαϊκής πολιτικής. Γράφει χαρακτηριστικά το χτεσινό «Εθνος» στο βασικό του άρθρο, ζητώντας «Σοβαρότητα επιτέλους!»: «Αποτελεί εθνική ανάγκη η συνένωση των διάσπαρτων δυνάμεων της Κεντροαριστεράς (...) Ο ένας και μοναδικός λόγος για τον οποίο επιχειρείται και επιβάλλεται να επιτύχει είναι για να καταστεί ο κομματικός φορέας του χώρου ικανός να διεκδικήσει όχι το ρόλο της πολιτικής τσόντας, αλλά την ίδια την εξουσία. Ναι, στην επόμενη κιόλας εκλογική αναμέτρηση (...) ο ρόλος και η αποστολή μιας ανασυγκροτημένης Κεντροαριστεράς είναι αδιαπραγμάτευτα. Είναι η ανάδειξή της σε κυρίαρχη πολιτική δύναμη και η επάνοδος της δημοκρατικής παράταξης στην εξουσία. Τίποτα λιγότερο»...

Δίνοντας συμβουλές σε σχέση με το πώς ακριβώς πρέπει να «περπατήσει» η υπόθεση ανασυγκρότησης της σοσιαλδημοκρατίας, έτσι ώστε τελικά να μπορεί να παίξει το ρόλο της στη συνολικότερη επιχείρηση αναμόρφωσης, το «Εθνος» παρατηρεί ότι «η γραμμή "ψηφίστε μας για να σχηματίσουμε κυβέρνηση με τον έναν ή τον άλλον" υπονομεύει την προσπάθεια (...) γιατί ο πολίτης θα πάει απευθείας στον "έναν" ή τον "άλλον"».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ