Τετάρτη 4 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Επικίνδυνοι σχεδιασμοί πίσω από την ταμπέλα του «παράγοντα σταθερότητας»

Συζητήσεις για από κοινού «παιχνίδι» στο «τόξο αστάθειας από την Τυνησία μέχρι την Ουκρανία»

Η βούληση ελληνικών και τουρκικών μονοπωλίων για να βρεθεί ένας τρόπος συνεννόησης στους πάντοτε παρόντες μεταξύ τους ανταγωνισμούς, προκειμένου να προχωρήσουν οι μπίζνες στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή, αποτυπώθηκε στη συνάντηση που είχαν χτες οι υπουργοί Αμυνας Ελλάδας και Τουρκίας, στο περιθώριο της συνόδου υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ. Τα ευχολόγιά τους για «ανάπτυξη», εμπέδωση της «ειρήνης» στην περιοχή και ανάδειξη των δύο χωρών σε «παράγοντες σταθερότητας» διεθνώς (με την ενεργό συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή) όχι μόνο δεν καθησυχάζουν, αλλά προκαλούν νέους φόβους για ένταση της εκμετάλλευσης και της επιθετικότητας ενάντια στους λαούς, όπως δείχνει και το παράδειγμα της Ουκρανίας.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντησή τους, ο Ελληνας υπουργός Δ. Αβραμόπουλος μίλησε για «αμοιβαία επιθυμία να συνεργαστούμε (...) να δώσουμε τέλος σε μια μικρή περίοδο έντασης, η οποία παρατηρήθηκε τον τελευταίο καιρό (...) Θέλουμε να δουλέψουμε για την εγκαθίδρυση ενός περιβάλλοντος ασφάλειας και σταθερότητας. Οι δυο χώρες να συνεργαστούμε, ώστε σε αυτό το τόξο αστάθειας που εκτείνεται από την Τυνησία μέχρι την Ουκρανία να λειτουργήσουμε από κοινού ως παράγοντες σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή».

Πρόσθεσε: «Είχαμε την ευκαιρία να αναφερθούμε και σε άλλα διμερή θέματα, που σχετίζονται με το Αιγαίο και με την υφαλοκρηπίδα και με όλα αυτά. Δεν είμαστε εδώ όμως εμείς για να τα λύσουμε. Αυτά θα πάρουν το χρόνο τους και σε κάποια στιγμή, είμαι βέβαιος ότι θα διευθετηθούν με βάση τις αρχές του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας».

Παρακάτω, επανέλαβε ως στόχο «με αποφασιστικότητα να συνεργαστούμε από κοινού για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος ασφάλειας και συνεργασίας, θα ανοίξουν νέους δρόμους για τους δύο λαούς μας, που ήδη έχουν ανταποκριθεί σε αυτό το κάλεσμα. Και όπως γνωρίζετε, έχουν αναπτυχθεί και οι οικονομικές, και οι επενδυτικές, και οι εμπορικές σχέσεις».

Σε αναφορά στο Κυπριακό, ο Ελληνας υπουργούς σημείωσε: «Ευχηθήκαμε, τέλος, να βρεθεί λύση και στο Κυπριακό. Και όπως χαρακτηριστικά είπα και στον κ. Γιλμάζ, την ώρα που το Κυπριακό θα λυθεί, τότε θα απελευθερωθεί μια τεράστια ενέργεια επ' ωφελεία των διμερών μας σχέσεων σε όλους τους τομείς»...

Ο Τούρκος υπουργός, Μ. Γιλμάζ, ανέφερε ότι υπάρχουν «προβλήματα ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά η υπάρχουσα ατμόσφαιρα, μας λέει ότι ήλθε πλέον η ώρα για την επίλυσή τους. Και στα βόρεια και στα νότια των δύο χωρών, υπάρχει κρίση. Την Ελλάδα και την Τουρκία πρέπει να τις μετατρέψουμε σε μια νησίδα σταθερότητας και ειρήνης. Το Αιγαίο Πέλαγος πρέπει να το μετατρέψουμε σε μια θάλασσα ειρήνης: να μην είναι μια θάλασσα που δημιουργεί προβλήματα, αλλά μια θάλασσα που να διασφαλίζει και για τις δύο χώρες την ειρήνη και να συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας τους και στην επίτευξη ευημερίας».

  • Σε εξέλιξη βρίσκεται εντωμεταξύ η άσκηση «ΚΑΤΑΙΓΙΣ 14» στο Αιγαίο, στην οποία συμμετέχει το σύνολο των μονάδων του ΠΝ, που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα. Συνδυάζεται με την άσκηση «ΑΕΤΟΣ Α14» της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και με τη συμμετοχή ειδικών δυνάμεων και άλλων μονάδων του Στρατού Ξηράς, ενώ σε ορισμένα αντικείμενα συμμετέχουν και μονάδες του Λιμενικού Σώματος. Στο πλαίσιο της άσκησης, ο αρχηγός ΓΕΝ, Ευ. Αποστολάκης παρακολούθησε από τη φρεγάτα «ΣΑΛΑΜΙΣ» αεροναυτικές δραστηριότητες επιχειρησιακής εκπαίδευσης του στόλου και πυρά πλοίων στο πεδίο Βολής Καράβια στο Μυρτώο Πέλαγος.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ