ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συντηρεί την ονοματολογία για τον ανασχηματισμό

Ζητούμενο η διεύρυνση της στήριξης στην αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης

Η συζήτηση για τον ανασχηματισμό, εκτός όλων των άλλων, έχει στόχο να καλλιεργήσει στο λαό προσδοκίες ότι «κάτι αλλάζει» στην πολιτική της συγκυβέρνησης

Eurokinissi

Η συζήτηση για τον ανασχηματισμό, εκτός όλων των άλλων, έχει στόχο να καλλιεργήσει στο λαό προσδοκίες ότι «κάτι αλλάζει» στην πολιτική της συγκυβέρνησης
Συνεχίζεται από την κυβέρνηση η διαρροή πληροφοριών περί ανασχηματισμού, ο οποίος ήταν να ανακοινωθεί ακόμα και χτες αλλά μετατίθεται για τις αρχές της επόμενης βδομάδας. Η αποπροσανατολιστική ονοματολογία δεν αλλάζει, βέβαια, σε τίποτε την ουσία της κυβερνητικής πολιτικής, καθώς η συγκυβέρνηση στοχεύει στην απρόσκοπτη εφαρμογή του αντιλαϊκού της έργου, μέσα και από την αναμόχλευση του πολιτικού σκηνικού.

Σε επικοινωνιακό επίπεδο, η προοπτική του ανασχηματισμού συνοδεύεται και από την ανάλογη προπαγάνδα ότι η κυβέρνηση «έλαβε το μήνυμα» που έστειλε ο λαός στις εκλογές και ότι θα γίνουν «διορθωτικές κινήσεις» στην πολιτική της. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση μπορεί να ανασχηματιστεί, η αντιλαϊκή πολιτική της όχι. Μπορεί επίσης να πραγματοποιηθούν ορισμένες αλλαγές στο μείγμα διαχείρισης, κυρίως στο ζήτημα που αφορά στη δημοσιονομική αυστηρότητα, αλλαγές που προωθούνται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο προς απελευθέρωση εθνικών και κοινοτικών κονδυλίων για στήριξη με ζεστό παραδάκι των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Ομως, η λιτότητα για τους εργαζόμενους παραμένει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η συζήτηση που γίνεται για μείωση της φορολογίας, η οποία θα αποτελέσει πρόσχημα για μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων.

Πέραν τούτων, η ΝΔ συνεχίζει να αναζητεί στηρίγματα προς διεύρυνση της κοινοβουλευτικής δύναμης της κυβέρνησης και γι' αυτό λοξοκοιτάζει προς τη δεξαμενή των «ανεξάρτητων» βουλευτών, όπως και προς τους ΑΝΕΛ, που ταλανίζονται τελευταία με νέες αποχωρήσεις βουλευτών. Ζητούμενο είναι η εξασφάλιση στήριξης ώστε να περάσουν με την ευρύτερη δυνατή πλειοψηφία τα επόμενα νομοσχέδια, όσο και η εξασφάλιση 180 βουλευτών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το Φλεβάρη του 2015, αν δεν προκηρυχθούν πρόωρες εθνικές εκλογές νωρίτερα.

Παράλληλα, η εμφάνιση, χτες, των χρυσαυγιτών στη Βουλή, με το σόου που έστησαν, λέγεται πως έδωσε πόντους σε όσους στο εσωτερικό της ΝΔ ζητούν στροφή σε πιο «κεντρώα» και «κεντροδεξιά» κατεύθυνση.

ΣΥΡΙΖΑ
Διαπιστευτήρια στους βιομηχάνους και μέσω Βρυξελλών

Η συμμετοχή στα παζάρια για την εκλογή νέου προέδρου της Κομισιόν στόχο έχει να τον εμπιστευτεί περισσότερο η αστική τάξη

Τον ισχυρισμό ότι τα χαριεντίσματα του Αλ. Τσίπρα με τους «καθαρόαιμους» πολιτικούς εκπροσώπους του ευρωενωσιακού κεφαλαίου υπηρετούν το στόχο της «αλλαγής της ΕΕ» διατυπώνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε «non paper» σχετικό με τις συναντήσεις του επικεφαλής του στις Βρυξέλλες με τους Σουλτς, Φέρχοφστατ και Κέλερ. Συναντήσεις που είχαν στο επίκεντρο τη στήριξη της υποψηφιότητας Γιούνγκερ για την προεδρία της Κομισιόν, μέσω της οποίας ο ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να δηλώσει «παρών» στα παζάρια που καλά κρατούν στην ΕΕ, αντανακλώντας ενδοαστικές αντιθέσεις και ανταγωνισμούς.

«Η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία του Αλ. Τσίπρα κατά τη συνάντηση με τους υποψηφίους των άλλων κομμάτων για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εντάσσεται στη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για αλλαγή πορείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης», διατείνεται προκλητικά ο ΣΥΡΙΖΑ και προτάσσει ως επιχείρημα την ανάγκη «οι διαδικασίες στην Ευρωπαϊκή Ενωση να γίνονται με δημοκρατικό τρόπο, δηλαδή με τρόπο που λαμβάνει υπόψη την εκπεφρασμένη βούληση των ευρωπαϊκών λαών»!

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί το λαό να εναποθέσει τις ελπίδες για τη σωτηρία του στη διανομή των ρόλων στα όργανα της ΕΕ και να στοιχηθεί με τη μια ή την άλλη ιμπεριαλιστική δύναμη, που μέσω των «εκλεκτών» της βάζει στο τραπέζι τα ιδιαίτερα συμφέροντα της αστικής της τάξης.

Κάπως έτσι, η άρνηση της Βρετανίας να δεχτεί τον Γιούνγκερ για πρόεδρο της Κομισιόν, κρίνοντας από τη σκοπιά των δικών της μονοπωλίων, πλασάρεται από τον ΣΥΡΙΖΑ σαν «αντιδημοκρατική»! Και να σκεφτεί κανείς ότι η Βρετανία ασκεί στην ΕΕ κριτική από την ίδια περίπου σκοπιά που το κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ, παρουσιάζοντας την Ευρωένωση σαν «γερμανοκρατούμενη».

Σ' αυτό το πνεύμα, γράφει ο ΣΥΡΙΖΑ: «Η στρατηγική αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη στρατηγική που προκρίνει ο κ. Κάμερον όταν αξιώνει μια Ευρωπαϊκή Ενωση που χωρίς δημοκρατικές πολιτικές, διαδικασίες θα είναι απλώς το πεδίο εφαρμογής των γνωστών, καταστροφικών για τους λαούς, νεοφιλελεύθερων δογμάτων. Η στρατηγική Κάμερον είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη διότι, μεταξύ άλλων, συμβάλλει στην εμβάθυνση των διαλυτικών φαινομένων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς βαθαίνει το δημοκρατικό έλλειμμα. Η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, αντίθετα, συμβάλλει στον αναγκαίο εκδημοκρατισμό».

Η ΕΕ δε θα μπορούσε να φανταστεί πιο ένθερμο υποστηρικτή της «συνοχής» και της σταθερότητάς της! Κατόπιν όλων αυτών, ο ΣΥΡΙΖΑ ερμηνεύει την απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ να μη συμμετέχουν οι ευρωβουλευτές του στην ομάδα της GUE/NGL σαν απόδειξη του «στρατηγικού αδιεξόδου» του! Από τη θέση του στα σαλόνια όπου μπαινοβγαίνει με «κλειδί» τα απανωτά διαπιστευτήρια στους αστούς, για λογαριασμό των οποίων δουλεύει και το ΚΕΑ, αναμασά την κατηγορία περί «απομονωτισμού» του ΚΚΕ, επειδή τον αποκαλύπτει και ασκεί τεκμηριωμένη κριτική στη λειτουργία της συγκεκριμένης ευρω - ομάδας.

ΠΑΣΟΚ - «ΕΛΙΑ»
Αντιθέσεις στη διαδικασία της αναμόρφωσης του χώρου

Κόντρα της ηγεσίας με τους λεγόμενους «παπανδρεϊκούς» για τον προσανατολισμό που πρέπει να έχουν οι συμμαχίες

Συνεχίζονται οι διεργασίες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και της «Ελιάς», τόσο στην κατεύθυνση της βελτίωσης των σχέσεων με το ΣΥΡΙΖΑ όσο και για την ανασυγκρότηση της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας. Διεργασίες, ωστόσο, που προχωρούν με αντιθέσεις, καθώς εκφράζονται διαφορετικές απόψεις για το ποιος προσανατολισμός στις συμμαχίες μπορεί να διασφαλίσει με μεγαλύτερη επάρκεια τη σταθερότητα του αστικού πολιτικού συστήματος.

Μετά από τα ανοίγματα Βενιζέλου στο ΣΥΡΙΖΑ, τις εκκλήσεις Σκανδαλίδη για «συνεργασία της Κεντροαριστεράς και με τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ», και ο Θόδωρος Πάγκαλος δεν αρνήθηκε μια τέτοια συνεργασία. Οπως είπε στο ΣΚΑΪ, «εγώ βλέπω τα πάντα, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε για το ΣΥΡΙΖΑ άλλοτε υπόδικοι, άλλοτε στα γουναράδικα και άλλοτε να μας επιτίθενται οι τραμπούκοι του». Ο ίδιος ζήτησε από το ΣΥΡΙΖΑ να ρίξει κάπως τους τόνους.

Αντίθετα σε ενδεχόμενη συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν άλλα στελέχη, όπως ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.

Για την ανασύνθεσης της λεγόμενης «Κεντροαριστεράς» και με δεδομένες τις κεντρόφυγες τάσεις στη ΔΗΜΑΡ, αλλά και τα ανοίγματα που σχεδιάζει να κάνει ο Ευ. Βενιζέλος το αμέσως επόμενο διάστημα σε όλα τα κόμματα - σχήματα - πρόσωπα του χώρου, εκφράζονται προβληματισμοί, όπως της Κατερίνας Μπατζελή, ότι δεν μπορεί να είναι απλά μια «συγκόλληση» δυνάμεων, αλλά χρειάζεται ομοιογενοποίηση πολιτική και ιδεολογική.

Στις εξελίξεις, τα σχέδια και τις αναζητήσεις της τωρινής ηγεσίας ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι επιχειρεί να παρέμβει η ομάδα του Γιώργου Παπανδρέου. Ο πρώην υπουργός και στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού, Παύλος Γερουλάνος, αρθρογραφώντας σε ιστοσελίδα, επιτέθηκε σε Βενιζέλο και «Ελιά», υπερασπιζόμενος το ...σοσιαλισμό!

Δείχνοντας με το δάχτυλο τους λεγόμενους «παπανδρεϊκούς», το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ σχολίαζε χτες ότι «κάποιοι που περίμεναν την εκλογική συντριβή της παράταξης για να διαλύσουν την κυβερνητική σταθερότητα, να ανακόψουν την ασφαλή πορεία της χώρας και να υποτάξουν την παράταξη στο άρμα της λαϊκιστικής ανευθυνότητας, πρέπει να συνειδητοποιήσουν την πραγματικότητα και να πάψουν να προσβάλλουν τους πολίτες που στάθηκαν δίπλα στην παράταξη, τους υποψηφίους και τα στελέχη που έδωσαν τη μάχη των εκλογών, και τελικά την ίδια τη χώρα χάριν της οποίας υπάρχει ιστορικά το ΠΑΣΟΚ».

Χαρακτηριστική είναι, τέλος, η προσπάθεια που καταβάλει η αστική τάξη, μέσω και του Τύπου, να παρέμβει στις εξελίξεις και να επιταχύνει τις διεργασίες της αναμόρφωσης, με επίκεντρο την Κεντροαριστερά. Χαρακτηριστικά είναι όσα έγραφαν τα χτεσινά «ΝΕΑ» στην τελευταία τους σελίδα, κάνοντας επίθεση στους λεγόμενους «παπανδρεϊκούς». Εκφράζοντας ανησυχία ότι μετατρέπεται η «αναγκαία ανασυγκρότηση του χώρου σε μια κακόγουστη εκκαθάριση προσωπικών λογαριασμών», τους επιτίθενται ότι «δηλώνουν πρόθυμοι να προσφέρουν ξανά τις υπηρεσίες τους (...) αυτό που λείπει για να οδηγηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ (και οι ίδιοι βεβαίως...) στα υπουργικά έδρανα».

Επίσης, ότι «η έγνοια τους είναι πώς θα επιστρέψουν στο προσκήνιο» και «οι κηπουροί του Γιώργου διατίθενται ευχαρίστως να ανακυκλωθούν σε νηπιαγωγούς του Τσίπρα», και τελικά έτσι «με τέτοιες συμπεριφορές αποδυναμώνουν βάναυσα την Κεντροαριστερά».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ