ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Πιέσεις ιμπεριαλιστών για στήριξη της αντιδραστικής κυβέρνησης

Ο φασίστας πρόεδρος της πραξικοπηματικής κυβέρνησης, Τουρτσίνοφ, επιθεωρεί τα στρατεύματα που βάλλουν κατά του λαού στην Ανατολική Ουκρανία
Ο φασίστας πρόεδρος της πραξικοπηματικής κυβέρνησης, Τουρτσίνοφ, επιθεωρεί τα στρατεύματα που βάλλουν κατά του λαού στην Ανατολική Ουκρανία
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Εντείνονται οι πιέσεις των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, αλλά και της λεγόμενης ομάδας των G7 (ΗΠΑ, Καναδάς, Γερμανία, Βρετανία, Ιαπωνία, Γαλλία, Ιταλία και ΕΕ ως σύνολο) να καμφθεί διά της βίας η αντίσταση στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας όσων αντιδρούν στην κυβέρνηση του Κιέβου, των εθνικιστών και φασιστών.

Το ΝΑΤΟ προχτές, με τη σύνοδο των υπουργών Αμυνας στις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε και ο Δ. Αβραμόπουλος, επιβεβαίωσε ότι η Ουκρανία, αλλά και άλλες χώρες της πρώην ΕΣΣΔ είναι στο στόχαστρο των μονοπωλιακών ομίλων στον ανταγωνισμό τους με τα ρωσικά μονοπώλια που βλέπουν να απειλείται ο ζωτικός τους χώρος. Η παραπέρα διείσδυση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς εκφράστηκε με τις δηλώσεις του γγ της λυκοσυμμαχίας που κάλεσε σε ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας στα σύνορα με τη Ρωσία, επίσης στην προοπτική ένταξης της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής στην Ουαλία τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, στην καταδίκη της ενσωμάτωσης της Κριμαίας στη Ρωσία και στη στήριξη της πραξικοπηματικής κυβέρνησης του Κιέβου. Εξάλλου είχαν προηγηθεί οι εξαγγελίες του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για χρηματοδότηση με 1 δισεκατομμύριο ώστε να αυξηθούν οι στρατιωτικές βάσεις στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Νέες απειλές από τους G7

Απειλές για νέες αυστηρότερες κυρώσεις απηύθυναν οι ηγέτες της ομάδας των G7 προς τη Ρωσία, κατηγορώντας την ότι δεν συμβάλλει στο να «τεθούν υπό έλεγχο οι ταραχές στο ανατολικό τμήμα της χώρας».

«Είμαστε προετοιμασμένοι να εντείνουμε τις στοχευμένες κυρώσεις και να εξετάσουμε το ενδεχόμενο επιπρόσθετων περιοριστικών μέτρων για την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στη Ρωσία, σε περίπτωση που κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο», δήλωσαν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι ηγέτες της G7, μετά το τέλος της συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Στην ανακοίνωση αυτή υπογραμμίζεται «ο σεβασμός στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», το ότι δεν γίνεται αποδεκτή η ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία που «πρέπει να την επιστρέψει στην Ουκρανία» και δηλώνεται πλήρης στήριξη «στην κυβέρνηση της Ουκρανίας και του νέου προέδρου της Πέτρο Ποροσένκο».

Χαρακτηριστική ήταν η απάντηση της ρωσικής κυβέρνησης διά στόματος τόσο του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν όσο και του πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Ο πρώτος, μιλώντας σε Γάλλους δημοσιογράφους πριν το ταξίδι στο Παρίσι, είπε ότι «η Ρωσία δεν έχει στείλει δυνάμεις στην Ανατολική Ουκρανία» και προκάλεσε τους Δυτικούς εταίρους «να δείξουν αν έχουν αποδείξεις», ενώ σκωπτικά θύμισε τις δήθεν αποδείξεις του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ για τα χημικά του Σαντάμ και σχολίασε ότι είναι οι ΗΠΑ που διαθέτουν πολλές στρατιωτικές βάσεις χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορά τους. Ο Μεντβέντεφ επίσης δεικτικά σημείωσε: «Η λεγόμενη G7 μιλάει έπειτα απ' αυτό (σ.σ. τους βομβαρδισμούς κατοικημένων περιοχών) για μετρημένες δράσεις του ουκρανικού στρατού εναντίον του ίδιου του λαού του».

Σήμερα οι ηγέτες της G7 και ο Ρώσος Πρόεδρος θα βρεθούν στις εκδηλώσεις για την απόβαση της Νορμανδίας στη Γαλλία, όπου αναμένεται να γίνουν διμερείς επαφές του Ρώσου Προέδρου με το Γάλλο Πρόεδρο, το Βρετανό πρωθυπουργό, τη Γερμανίδα καγκελάριο και πιθανά και τον Ομπάμα, κάτι για το οποίο έχει δηλώσει διαθέσιμος.

Χτες, επίσης, στο Παρίσι έγινε συνάντηση του ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, και του Αμερικανού ομολόγου του, Τζον Κέρι, όπου διαπιστώθηκε για άλλη μια φορά η ...θεωρητική συμφωνία τους να υπάρξει ειρήνη στην Ουκρανία, αλλά από την άλλη είναι φανερό ότι υπάρχει διάσταση συμφερόντων. Πιο χαρακτηριστική ήταν η δήλωση Λαβρόφ, που είπε ότι «ευχόμαστε να δούμε μια Ουκρανία ειρηνική, σταθερή, ένα μέρος για όλους όσοι ζουν στην Ουκρανία, όπου θα νιώθουν ίσοι, ότι τους σέβονται, ότι τους ακούν, ότι ζουν στην ειρήνη και σε μια χώρα που αποτελεί μια γέφυρα, όχι ένα πιόνι. Ευχόμαστε και σε άλλες χώρες, όπως στο Ιράκ, στη Λιβύη, στη Συρία, να επικρατήσει η ειρήνη και να μη χρησιμοποιούνται ως πιόνια».

Επιτροπή Ερευνας συστήνει η Ρωσία

Εν τω μεταξύ η Ρωσία για την προώθηση των δικών της συμφερόντων συνέστησε Επιτροπή Ερευνας για «εγκλήματα κατά του λαού». Ο εκπρόσωπος της επιτροπής, Βλαντίμιρ Μαρκίν, ανέφερε ότι η επιτροπή επιδιώκει κυρίως να εντοπιστούν «οι πιλότοι, οι επίλεκτοι σκοπευτές και οι διοικητές του πυροβολικού που ευθύνονται για τα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί κατά του άμαχου πληθυσμού στο έδαφος της Ουκρανίας».

Η επιτροπή θα πάρει επίσης συνεντεύξεις από τους περίπου 4.000 Ουκρανούς οι οποίοι έχουν μεταβεί στη Ρωσία για να γλιτώσουν από τις μάχες.

Στην ίδια την Ανατολική Ουκρανία και τις επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ συνεχίζονται οι μάχες και οι βομβαρδισμοί κατά αμάχων, ενώ έγινε γνωστό ότι στην προχθεσινή επίθεση σε νοσοκομείο στο Κράσνι Λιμάν στην επαρχία του Λουγκάνσκ ενδέχεται να έχουν σκοτωθεί πολύ περισσότεροι από τους 25 τραυματισμένους πολιτοφύλακες που είχε αναφερθεί αρχικά. Πάντως και στις δύο ανατολικές επαρχίες, παρά το σφυροκόπημα, οι πολιτοφύλακες που έχουν συγκροτήσει οι κάτοικοι όχι μόνο αντιστέκονται, αλλά και καταλαμβάνουν νέες βάσεις του ουκρανικού στρατού και αποκτούν και τον εξοπλισμό τους. Οι αρχές του Κιέβου γι' αυτό το λόγο σκέφτονται να επιβάλουν στρατιωτικό νόμο (κάτι όμως που δεν θα έχει καμία πρακτική διαφορά, αφού όλα δείχνουν ότι δεν μπορούν να ελέγξουν την περιοχή). Κατά τα άλλα ο μεγαλοβιομήχανος «βασιλιάς της σοκολάτας», Πέτρο Ποροσένκο, θα αναλάβει τα καθήκοντά του το Σάββατο παρουσία ιμπεριαλιστών ηγετών. Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα εκπροσωπηθεί στην ορκωμοσία με τον πρέσβη της στην Ουκρανία.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ «G7»
Ανησυχία για την καπιταλιστική ανάκαμψη - σταθεροί στις επεμβάσεις

Οι ιμπεριαλιστές ηγέτες στη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες
Οι ιμπεριαλιστές ηγέτες στη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες
Η Σύνοδος των «G7», πέρα από τις πιέσεις που άσκησε για την κατάσταση στην Ουκρανία, ασχολήθηκε και με ζωτικά ζητήματα, που έχουν σχέση με την παγκόσμια καπιταλιστική κρίση, τις προσπάθειες ξεπεράσματός της, ρίχνοντας τα βάρη στους λαούς, ώστε να ωφεληθούν τα μονοπώλια, που, ταυτόχρονα, ανταγωνίζονται μεταξύ τους για τα μερίδια της αγοράς.

Τους ιμπεριαλιστές ηγέτες απασχολεί και το ζήτημα της Ενέργειας και της ενεργειακής εξάρτησης της ΕΕ από τη Ρωσία, ζήτημα που περιπλέκεται με την κατάσταση στην Ουκρανία.

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, επικεντρώθηκαν στην, όπως εμφανίζεται, «βελτιωμένη προοπτική της παγκόσμιας ανάπτυξης» και την «αντιμετώπιση της υψηλής ανεργίας». Ετσι, συμφώνησαν στην ανάγκη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, στην ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Δηλαδή το ότι τσακίζει τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα θεωρείται η ...λύση. Κατά τα άλλα, υπήρξε το γνωστό ευχολόγιο για αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς, του προστατευτισμού στο διεθνές εμπόριο για να υπάρξουν επενδύσεις, της προστασίας της φύσης σε σχέση με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και της «αειφόρου και βιώσιμης ανάπτυξης».

Στο επίκεντρο εξακολουθούν να βρίσκονται οι συνεχιζόμενες εμπορικές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με τις ΗΠΑ για τη Διατλαντική Εμπορική Συμφωνία, όπως και οι αντίστοιχες Συμφωνίες Ελεύθερου Εμπορίου με τον Καναδά, την Ιαπωνία, την Κίνα. Ακόμα, η διείσδυση σε αναπτυσσόμενες αγορές της Αφρικής και της Ασίας.

Στη σχετική ανασκόπηση των διεθνών εξελίξεων, τους ιμπεριαλιστές ηγέτες απασχόλησαν και άλλα ζητήματα που είναι στην πρώτη γραμμή των επεμβάσεων ανά τον κόσμο. Τα ζητήματα αυτά αποτυπώνονται και στο κοινό ανακοινωθέν της Συνόδου.

Για τα μέτωπα των επεμβάσεων

Για τη Συρία, επαναλαμβάνεται, για άλλη μια φορά, η καταδίκη στο καθεστώτος Ασαντ και ενώ αποκρύβεται ότι ήταν οι ιμπεριαλιστές που πυροδότησαν με την ιμπεριαλιστική τους επέμβαση και τη στήριξη αντικαθεστωτικών και μισθοφόρων τον πόλεμο, κάνουν λόγο για «μια σύγκρουση που έχει σκοτώσει περισσότερους από 160.000 ανθρώπους και άφησε 9,3 εκατομμύρια να έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια». Επίσης, καταγγέλλουν τις προεδρικές εκλογές που έγιναν προχτές και δηλώνουν ότι «δεν υπάρχει μέλλον για τον Ασαντ στη Συρία». Χωρίς να γίνεται αναφορά, είναι φανερό ότι οι απανωτές ήττες των αντικαθεστωτικών και μισθοφόρων από το συριακό στρατό είναι το ζήτημα που τους απασχολεί περισσότερο.

Κάνουν λόγο ότι είναι «δεσμευμένοι στην υποστήριξη των γειτονικών χωρών που φέρουν το βάρος των εισροών των προσφύγων της Συρίας και αποδοκιμάζουμε την αδυναμία να εφαρμοστεί το ψήφισμα 2139 του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με την ανθρωπιστική βοήθεια. Καλούμε όλα τα μέρη της σύγκρουσης να επιτρέψουν την πρόσβαση σε βοήθεια για όλους εκείνους που έχουν ανάγκη, από τις πιο άμεσες διαδρομές, συμπεριλαμβανομένων των συνόρων και τις γραμμές των συγκρούσεων, και να υποστηρίξει περαιτέρω την ανάληψη επείγουσας δράσης από το Συμβούλιο Ασφαλείας για το σκοπό αυτό».

Ταυτόχρονα, κάνουν έκκληση στη Συρία να «συμμορφωθεί στις αποφάσεις για την καταστροφή των χημικών όπλων», ζήτημα που βεβαίως η συριακή κυβέρνηση προχωράει κανονικά, παρά τα εμπόδια που θέτουν διάφοροι μισθοφόροι που δρουν στη Συρία.

Για τη Λιβύη, όπου μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση έχει ανοίξει ο «ασκός του Αιόλου», διατυπώνουν ευχολόγια όπως «επαναβεβαιώνουμε την υποστήριξή μας για μια ελεύθερη, ευημερούσα και δημοκρατική Λιβύη που θα διαδραματίσει το ρόλο της στην προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας. Εχουμε εκφράσει την έντονη ανησυχία μας για την πρόσφατη βία και παροτρύνουμε όλους τους Λίβυους να συνεργαστούν με την πολιτική διαδικασία με ειρηνικά μέσα και χωρίς αποκλεισμούς, στηριζόμενοι στο σεβασμό του κράτους δικαίου». Φτάνουν, μάλιστα, στο σημείο να επικαλούνται την «αρχή της μη επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις μιας χώρας» και την «εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου», τη στιγμή που είναι αυτοί που αιματοκύλισαν το λιβυκό λαό, όταν ο πρώην σύμμαχός τους Καντάφι θέλησε να κάνει μπίζνες και με άλλους, δηλαδή τη Ρωσία και την Κίνα.

Επίσης, επικροτούν την υποτιθέμενη επανεκκίνηση της πολιτικής διαδικασίας με τις εκλογές στις 25 Ιούνη και τη διαδικασία σύνταξης νέου Συντάγματος.

Αναφορές υπάρχουν και για τις επεμβάσεις στο Μάλι και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, όπου πρωτοστατούν η Γαλλία και η ΕΕ, επεμβάσεις που γίνονται με το πρόσχημα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από σκοταδιστές ισλαμιστές, αλλά στην πραγματικότητα για να βάλουν στο χέρι τον τεράστιο ανεκμετάλλευτο πλούτο της μαύρης ηπείρου.

Επαναλαμβάνονται, επίσης, οι απειλές προς το Ιράν και την ΛΔ Κορέας για τη δυνατότητα ανάπτυξης πυρηνικών προγραμμάτων.

Σε ό,τι αφορά τη Μέση Ανατολή και τις διαπραγματεύσεις Παλαιστινίων και Ισραηλινών, σημειώνεται «υποστηρίζουμε πλήρως τις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών να εξασφαλίσει μια συμφωνημένη λύση δύο κρατών. Λυπούμαστε για το γεγονός ότι μεγαλύτερη πρόοδος δεν έχει επιτευχθεί από τα μέρη και τους καλούμε να βρουν το κοινό έδαφος και την πολιτική δύναμη που χρειάζεται για να συνεχίσετε τη διαδικασία. Μια συμφωνημένη λύση δύο κρατών παραμένει ο μόνος τρόπος για την επίλυση της σύγκρουσης». Φυσικά, όλα αυτά λέγονται, ενώ υπάρχει ανοχή αν όχι ανοιχτή στήριξη στην εποικιστική επιθετική πολιτική του Ισραήλ.

Για τη συνεχιζόμενη ιμπεριαλιστική κατοχή στο Αφγανιστάν, γίνεται ξεκάθαρο ότι αυτή θα παραμείνει και μετά τη λεγόμενη αποχώρηση. Ταυτόχρονα, σε διάφορες περιπτώσεις σηκώνεται η ...ρομφαία των τιμωρών των τρομοκρατών (υπόθεση της απαγωγής κοριτσιών από την «Μπόκο Χαράμ» στη Νιγηρία), της δικαιοσύνης και του διεθνούς δικαίου.

...και άλλα ευχολόγια

Αναφορές γίνονται και για την καταπολέμηση της πειρατείας, τις εντάσεις στην Ανατολική και τη Νότια Θάλασσα της Κίνας (εκεί που συγκρούονται τα συμφέροντα μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, για ενεργειακούς πόρους και γεωστρατηγικά περάσματα) και για τη δήθεν καταπολέμηση των ναρκωτικών, την εξάλειψη της παιδικής και γυναικείας εκμετάλλευσης.

Στη Νοτιοανατολική Ασία η Αμερικανίδα υπουργός Εμπορίου

Οι εντάσεις πρέπει να εκλείψουν γιατί είναι πρόβλημα για την επιχειρηματικότητα, τόνισε

ΜΑΝΙΛΑ.-

Οτι οι εντάσεις στη Νότια Κινεζική Θάλασσα πλήττουν τις επενδύσεις, επανέλαβε η Αμερικανίδα υπουργός Εμπορίου Πένι Πρίτζκερ από τη Μανίλα, όπου έφτασε συνοδευόμενη από πρωτοκλασάτα στελέχη σειράς αμερικανικών επιχειρήσεων, αλλά και του επιχειρηματικού συμβουλίου ΗΠΑ - ΑΣΕΑΝ (Ενωση Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας).

Οι ΗΠΑ μένουν προσηλωμένες σε πολιτικές «που θα διορθώσουν την ανισορροπία και θα βαθύνουν τη δέσμευσή» τους με την περιοχή της Ασίας, τόνισε η Πρίτζκερ, μιλώντας σε Αμερικανούς και Φιλιππινέζους επιχειρηματίες, συμπληρώνοντας ότι τα τελευταία χρόνια η Ουάσιγκτον επένδυσε μεγάλα ποσά σε άλλες περιοχές του κόσμου. Απαντώντας σε ερωτήσεις για τις πρόσφατες εξελίξεις στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (βλ. εντάσεις μεταξύ Πεκίνου - Μανίλας και Πεκίνου - Ανόι), η Αμερικανίδα υπουργός αναφέρθηκε σε προκλήσεις που είναι άσχημες για τις επιχειρήσεις.

Σε δελτίο Τύπου για την επίσκεψη, η αμερικανική πρεσβεία στη φιλιππινέζικη πρωτεύουσα εξηγεί ότι την επίσκεψη Πρίτζκερ είχε προαγγείλει ο ίδιος ο Ομπάμα στην πρόσφατη περιοδεία του και συνδέεται με τη στήριξη της «αναπτυσσόμενες μεσαίας τάξης», την ανάπτυξη «υποδομών παγκόσμιας κλάσης», αλλά και τη στήριξη κλάδων όπως η «βιώσιμη ενέργεια». Η Πρίτζκερ θα έχει συναντήσεις με επιχειρηματίες για την απάλειψη περιορισμών στις αγορές των δύο χωρών. Πριν τις Φιλιππίνες, η Πρίτζκερ βρέθηκε στο Βιετνάμ, ενώ τελευταίος σταθμός της περιοδείας της ήταν η Βιρμανία, όπου ήδη αμερικανικά κεφάλαια ανταγωνίζονται με άλλα (π.χ. ιαπωνικά) για επενδύσεις σε μεγάλα έργα υποδομής και «ειδικές οικονομικές ζώνες».

Παρέμβαση διεθνούς δικαστηρίου

Στο μεταξύ, διεθνές διαιτητικό δικαστήριο με έδρα τη Χάγη ζήτησε από το Πεκίνο να προσκομίσει μέχρι τις 15 Δεκέμβρη γραπτά στοιχεία που θα τεκμηριώνουν τις διεκδικήσεις της Κίνας στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (γνωστές και ως «nine-dash line» από το περίγραμμα που διαμορφώνουν οι αξιώσεις της στο χάρτη). Οι Φιλιππίνες - που έχουν καταθέσει καταγγελία σε διαιτητικό δικαστήριο εδώ και πολύ καιρό - υπέβαλαν προσφυγή στις 30 Μάρτη σχετικά με τις εδαφικές διαφορές που έχουν με την Κίνα στη συγκεκριμένη περιοχή. Η Κίνα έχει δηλώσει ότι δεν αποδέχεται την προσφυγή των Φιλιππίνων και ότι τα στοιχεία που θα στείλει δεν πρέπει να εκληφθούν ως «συμμετοχή στη σχετική διαδικασία».

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Ο «Σάουθ Στριμ» στο επίκεντρο της ενδοαστικής αντιπαράθεσης

ΣΟΦΙΑ._

Σιγοντάροντας τις πιέσεις της ΕΕ κατά της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Πλάμεν Ορεσάρσκι για την επιλογή της τελευταίας να προωθήσει την κατασκευή μέρους του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου «Σάουθ Στριμ» στο έδαφός της, ο πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός του αντιπολιτευόμενου κεντροδεξιού κόμματος GERB Μπόικο Μπορίσοφ, κατέθεσε, χτες, τη δεύτερη πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης σε λιγότερο από μία βδομάδα.

Το πρόσχημα που χρησιμοποίησε αυτή τη φορά ο Μπορίσοφ ήταν η οικονομική πολιτική του κυβερνητικού συνασπισμού, την οποία αποδοκίμασε σαν «αποτυχημένη» επειδή παίρνει «τεράστια δάνεια που επιβαρύνουν και τις επόμενες γενιές». Ο Μπορίσοφ που είχε δεχθεί ο ίδιος και η κυβέρνησή του πληθώρα κατηγοριών μεταξύ άλλων για διαφθορά και για σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα, επέκρινε την κυβέρνηση Ορεσάρσκι γιατί επέλεξε να πάρει δάνειο 3 δισ. λέβα αντί να «καταπολεμήσει» το λαθρεμπόριο και να βελτιώσει το φορολογικό σύστημα.

Η πρόταση μομφής του Μπορίσοφ αναμενόταν να κατατεθεί ως χτες βράδυ στο βουλγαρικό Κοινοβούλιο με φανερή την προσπάθεια του αντιπολιτευόμενου αρχηγού να πετύχει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, ενώ μόλις έκλεισε ένας χρόνος από το σχηματισμό της παρούσας κυβέρνησης.

Προχτές ο Ορεσάρσκι είχε αφήσει αιχμές κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συνδέοντας τις «ξαφνικές» καθυστερήσεις στην κατασκευή διαφόρων έργων που χρηματοδοτούνται από τις Βρυξέλλες με την άρνηση της κυβέρνησής του να εγκαταλείψει το σχέδιο του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου «Σάουθ Στριμ» και να επιδεινώσει τις σχέσεις με τη Ρωσία συμμετέχοντας, όπως άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ, στην επιβολή «κυρώσεων» κατά της Μόσχας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ