ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ»
Εξαθλιώνουν το λαό και του τάζουν ελεημοσύνη

Πιλοτική εφαρμογή από Σεπτέμβρη σε δύο δήμους ανήγγειλε ξανά ο υφυπουργός Εργασίας

Ο λαός δεν έχει κανένα συμφέρον να συμβιβαστεί με την ελεημοσύνη που του πετάνε το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του
Ο λαός δεν έχει κανένα συμφέρον να συμβιβαστεί με την ελεημοσύνη που του πετάνε το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του
Για το Σεπτέμβρη μεταθέτει η κυβέρνηση την απόδοση ακόμα και αυτού του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος». Πρόκειται για προνοιακά ψίχουλα, τα οποία θα δοθούν σε λίγες μόνο από τις εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες που η καπιταλιστική κρίση και η αντιλαϊκή πολιτική τις έχει ρίξει σε συνθήκες «ακραίας» φτώχειας. Σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Εργασίας Β. Κεγκέρογλου στον Τύπο, η σχετική υπουργική απόφαση θα εκδοθεί προς το τέλος του μήνα και η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος θα ξεκινήσει από Σεπτέμβρη σε δύο δήμους της χώρας.

Σημειώνεται ότι το ύψος του σχετικού κονδυλίου για το 2014 δεν ξεπερνά τα 20 εκατομμύρια ευρώ. Θα δοθούν σε άτομα που ζουν σε συνθήκες «ακραίας» φτώχειας, αφού το εισοδηματικό όριο - σύμφωνα με παλιότερες δηλώσεις του υφυπουργού - θα τεθεί στις 4.800 ευρώ, ενώ θα συνυπολογιστούν και «περιουσιακά στοιχεία»! Το ύψος του επιδόματος θα κυμαίνεται από 200 έως 400 ευρώ για τετραμελή οικογένεια, δηλαδή 100 ευρώ κατ' άτομο το μήνα.

Το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» είναι το χαλί κάτω από το οποίο η κυβέρνηση, σε ευθυγράμμιση με τις ευρωενωσιακές στρατηγικές, επιχειρεί να κρύψει τις συνέπειες από τη φτώχεια που προκαλεί η επίθεση στο λαϊκό εισόδημα και ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η διάλυσης της όποιας κοινωνικής πρόνοιας υπήρχε και η αφαίρεση βασικών επιδομάτων από χιλιάδες δικαιούχους, ευάλωτες ομάδες και χαμηλοσυνταξιούχους.

Αρκεί μόνο να θυμίσουμε τη μείωση των κατώτερων μισθών, τις απανωτές περικοπές στις συντάξεις, τη μείωση κατά 100 ευρώ του επιδόματος ανεργίας και το μαχαίρι σε μια σειρά επιδόματα, ανατροπές που οδήγησαν εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες σε αδιέξοδο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο για το 2014 η κυβέρνηση αφαίρεσε 114 εκατομμύρια από τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ, καταργώντας το επίδομα για τους ηλικίας 60 έως 64 ετών. Επίσης, αφαίρεσε από φτωχές οικογένειες οικογενειακά επιδόματα 86 εκατ. ευρώ, στα άτομα με αναπηρία περιέκοψε τις αποζημιώσεις μετακίνησης κατά 82 εκατ. ευρώ, ενώ κατά 30 εκατ. μείωσε και τα ειδικά επιδόματα ανεργίας! Οσο για το τακτικό επίδομα ανεργίας, αυτό το λαμβάνει μόνο το 10,3% των εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ (Απρίλης 2014).

Επιβεβαιώνει, δηλαδή, τη στρατηγική της κυβέρνησης να καταργεί επιδόματα και παροχές σε χιλιάδες δικαιούχους και να υπόσχεται κάποια ψίχουλα στο μέλλον, σε ακόμα λιγότερους από τους σημερινούς δικαιούχους, προκειμένου να ανακυκλώνει τη φτώχεια και μάλιστα στην πιο ακραία μορφή της.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Σινιάλο για ατομικές συμβάσεις στα ποντοπόρα

Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας ανοίγει το δρόμο με έγγραφο προς την Ενωση των εφοπλιστών

Με έγγραφο προς την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτης τους ενημερώνει ότι στο εξής μπορούν να εφαρμόσουν ατομικές συμβάσεις εργασίας, καθώς η ΣΣΕ στα ποντοπόρα πλοία έχει λήξει από τις 31/12/2010 και δεν έχει ανανεωθεί μέχρι σήμερα. Συνεπώς, σύμφωνα με τον υπουργό, κατ' εφαρμογή της Σύμβασης Ναυτικής Εργασίας 2006, «οι όροι ναυτολόγησης των Ελλήνων ναυτικών συμφωνούνται ελεύθερα από τα συμβαλλόμενα μέρη, με ατομική σύμβαση ναυτολόγησης του ναυτικού».

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, συνεδρίασε χτες έκτακτα η ΕΕ της ΠΝΟ. Οι εκπρόσωποι των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων υπογράμμισαν μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση και οι εφοπλιστές προσπαθούν με τυχοδιωκτικό τρόπο να επιβάλουν «de facto» και «de jure» το καθεστώς της πλήρους κατάργησης κάθε δικαιώματος των ναυτεργατών, βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή και την ασφάλεια ναυτεργατών, επιβαινόντων, την ασφαλή ναυσιπλοΐα. Κάλεσαν την πλειοψηφία της ΕΕ της ΠΝΟ, τις οργανώσεις ITF - ILO, να απορρίψουν και να καταδικάσουν αυτές τις δηλώσεις και πρακτικές.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν, η ΠΕΜΕΝ, ο «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και η Πανελλήνια Επαγγελματική Ενωση Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού σημειώνουν μεταξύ άλλων: «Εφοπλιστές - κυβέρνηση, στις κατευθύνσεις της ΕΕ, θέλουν να επιβάλουν εργασιακές συνθήκες "γκέτο" για όλους τους ναυτεργάτες σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, να πληρώνουν ό,τι θέλουν, να οργιάζει η "μαύρη" ανασφάλιστη εργασία, να διαλύσουν το ΝΑΤ και την κοινωνικοασφαλιστική προστασία των ναυτεργατών.

Αν προχωρήσει η εφαρμογή των ατομικών συμβάσεων, θα αποτελέσει ταφόπλακα σε ένα ήδη λεηλατημένο ΝΑΤ, από την εφοπλιστική ασυδοσία που υπηρετούν οι πολιτικοί του εκπρόσωποι. Καλούμε τους ναυτεργάτες σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση, σε οργάνωση - συσπείρωση δυνάμεων, να αναπτύξουμε πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, να μην εφαρμοστούν οι ατομικές συμβάσεις εργασίας.

Καλούμε τους ναυτεργάτες, τους εργαζομένους, τους συνταξιούχους, τη νεολαία, να συμμετέχουν μαζικά στην Πανελλαδική Συγκέντρωση για το ασφαλιστικό την Πέμπτη 19 Ιούνη στις 6 μ.μ. στα Προπύλαια, ενάντια στις πρόσθετες περικοπές επικουρικών και κύριων συντάξεων και στο νέο αντιασφαλιστικό νόμο που προετοιμάζει η κυβέρνηση».

ΟΜΙΛΟΣ «ALDEMAR»
Αποσύρει τον κατάπτυστο όρο από τη Σύμβαση

Οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν με τη συμβολή του ΠΑΜΕ ανάγκασαν την εταιρεία να αναδιπλωθεί

Κάτω από τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση του ομίλου «Aldemar» να συμπεριλάβει σε ατομική σύμβαση τον όρο ότι ο εργαζόμενος, για να προσληφθεί, δε θα πρέπει να είναι γραμμένος σε κάποιο σωματείο, η εργοδοσία απέσυρε τελικά το συγκεκριμένο σημείο, χωρίς όμως να παραιτείται από το κυνήγι της συνδικαλιστικής δράσης στα ξενοδοχεία της.

Χτες, εκπρόσωποι της εταιρείας παρουσιάστηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου, την παρέμβαση του οποίου είχαν ζητήσει οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο νησί. Χαρακτήρισαν «λάθος» την αναγραφή του συγκεκριμένου όρου στην ατομική σύμβαση και δεσμεύτηκαν να τον απαλείψουν. Ωστόσο, όπως προκλητικά σημείωσε ο δικηγόρος της «Aldemar», η εταιρεία θα συνεχίσει να ρωτάει προφορικά τους εργαζομένους αν είναι μέλη κάποιου σωματείου!

Η αναδίπλωση της εταιρείας ήταν αποτέλεσμα της δράσης που ανέπτυξαν τις προηγούμενες μέρες οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στη Ρόδο και η Πανελλαδική Γραμματεία Επισιτισμού Τουρισμού του ΠΑΜΕ, που ανέδειξαν το θέμα, μετά από δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη». Από την Τρίτη, κλιμάκιο των ταξικών δυνάμεων διοργανώνει συσκέψεις και περιοδείες σε ξενοδοχεία και επισιτιστικές επιχειρήσεις της Ρόδου, με αφορμή τη συγκεκριμένη σύμβαση.

Μεταξύ άλλων, έγινε παρέμβαση στην Ενωση Ξενοδόχων και κινητοποίηση έξω από το ξενοδοχείο «Paradise», του ομίλου Aldemar, με τη συμμετοχή εργαζομένων και συνδικαλιστών από διάφορους κλάδους. Τηλεφωνική παρέμβαση έκανε το ΠΑΜΕ και στα κεντρικά γραφεία της Aldemar στην Αθήνα, ενώ ενημερώθηκαν η Επιθεώρηση Εργασίας και η Εισαγγελία. Σήμερα η Γραμματεία Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων του ΠΑΜΕ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ.

Να σημειωθεί ότι τόσο η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου όσο και του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων του νησιού αναγκάστηκαν να πάρουν θέση πάνω στο θέμα με τη σύμβαση στα «Aldemar», ενώ συμμετείχαν και στη χτεσινή παράσταση στον εισαγγελέα. Ωστόσο, εδώ και μια βδομάδα, απ' όταν δημοσιοποιήθηκε το θέμα, δεν έχουν γράψει ούτε μια αράδα για να γίνει το περιστατικό ευρύτερα γνωστό στους εργαζομένους της Ρόδου.

ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΕΚΠΑ
Κατάληψη στην Πρυτανεία για τα δεδουλευμένα

Από τη χτεσινή πρώτη μέρα της κινητοποίησης
Από τη χτεσινή πρώτη μέρα της κινητοποίησης
Σε διήμερο αποκλεισμό της Πρυτανείας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) προχώρησαν από χτες το πρωί οι καθαρίστριες που εργάζονται σε ιδιωτικούς εργολάβους καθαριότητας. Οπως καταγγέλλουν, παραμένουν απλήρωτες εδώ και 7 μήνες, ενώ ορισμένες από αυτές απολύθηκαν επειδή ανέπτυξαν συνδικαλιστική δράση. Στα πλαίσια της κινητοποίησης, οι καθαρίστριες ανάρτησαν πανό και μοίρασαν ανακοινώσεις με τα αιτήματά τους.

Στο πλευρό τους βρέθηκαν χτες το κλαδικό Συνδικάτο Καθαριστών - Καθαριστριών Νομού Αττικής και Περιχώρων και οι Επιτροπές Αγώνα Φιλοσοφικής που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ. Σήμερα, στις 10 π.μ., το Συνδικάτο Καθαριστών - Καθαριστριών Ν. Αττικής και Περιχώρων θα δώσει συνέντευξη Τύπου στα Προπύλαια, με θέμα: «Η κατάσταση των εργαζομένων στην καθαριότητα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών και το πλαίσιο αιτημάτων τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ