Πέμπτη 12 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ»
Εξαθλιώνουν το λαό και του τάζουν ελεημοσύνη

Πιλοτική εφαρμογή από Σεπτέμβρη σε δύο δήμους ανήγγειλε ξανά ο υφυπουργός Εργασίας

Ο λαός δεν έχει κανένα συμφέρον να συμβιβαστεί με την ελεημοσύνη που του πετάνε το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του
Ο λαός δεν έχει κανένα συμφέρον να συμβιβαστεί με την ελεημοσύνη που του πετάνε το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του
Για το Σεπτέμβρη μεταθέτει η κυβέρνηση την απόδοση ακόμα και αυτού του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος». Πρόκειται για προνοιακά ψίχουλα, τα οποία θα δοθούν σε λίγες μόνο από τις εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες που η καπιταλιστική κρίση και η αντιλαϊκή πολιτική τις έχει ρίξει σε συνθήκες «ακραίας» φτώχειας. Σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Εργασίας Β. Κεγκέρογλου στον Τύπο, η σχετική υπουργική απόφαση θα εκδοθεί προς το τέλος του μήνα και η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος θα ξεκινήσει από Σεπτέμβρη σε δύο δήμους της χώρας.

Σημειώνεται ότι το ύψος του σχετικού κονδυλίου για το 2014 δεν ξεπερνά τα 20 εκατομμύρια ευρώ. Θα δοθούν σε άτομα που ζουν σε συνθήκες «ακραίας» φτώχειας, αφού το εισοδηματικό όριο - σύμφωνα με παλιότερες δηλώσεις του υφυπουργού - θα τεθεί στις 4.800 ευρώ, ενώ θα συνυπολογιστούν και «περιουσιακά στοιχεία»! Το ύψος του επιδόματος θα κυμαίνεται από 200 έως 400 ευρώ για τετραμελή οικογένεια, δηλαδή 100 ευρώ κατ' άτομο το μήνα.

Το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» είναι το χαλί κάτω από το οποίο η κυβέρνηση, σε ευθυγράμμιση με τις ευρωενωσιακές στρατηγικές, επιχειρεί να κρύψει τις συνέπειες από τη φτώχεια που προκαλεί η επίθεση στο λαϊκό εισόδημα και ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η διάλυσης της όποιας κοινωνικής πρόνοιας υπήρχε και η αφαίρεση βασικών επιδομάτων από χιλιάδες δικαιούχους, ευάλωτες ομάδες και χαμηλοσυνταξιούχους.

Αρκεί μόνο να θυμίσουμε τη μείωση των κατώτερων μισθών, τις απανωτές περικοπές στις συντάξεις, τη μείωση κατά 100 ευρώ του επιδόματος ανεργίας και το μαχαίρι σε μια σειρά επιδόματα, ανατροπές που οδήγησαν εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες σε αδιέξοδο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο για το 2014 η κυβέρνηση αφαίρεσε 114 εκατομμύρια από τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ, καταργώντας το επίδομα για τους ηλικίας 60 έως 64 ετών. Επίσης, αφαίρεσε από φτωχές οικογένειες οικογενειακά επιδόματα 86 εκατ. ευρώ, στα άτομα με αναπηρία περιέκοψε τις αποζημιώσεις μετακίνησης κατά 82 εκατ. ευρώ, ενώ κατά 30 εκατ. μείωσε και τα ειδικά επιδόματα ανεργίας! Οσο για το τακτικό επίδομα ανεργίας, αυτό το λαμβάνει μόνο το 10,3% των εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ (Απρίλης 2014).

Επιβεβαιώνει, δηλαδή, τη στρατηγική της κυβέρνησης να καταργεί επιδόματα και παροχές σε χιλιάδες δικαιούχους και να υπόσχεται κάποια ψίχουλα στο μέλλον, σε ακόμα λιγότερους από τους σημερινούς δικαιούχους, προκειμένου να ανακυκλώνει τη φτώχεια και μάλιστα στην πιο ακραία μορφή της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ