Πέμπτη 12 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΥΓΕΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Απεργία χτες για Σύμβαση και δουλειά με δικαιώματα

Συγκεντρώσεις και παρεμβάσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας

Η απεργιακή συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη
Η απεργιακή συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη
Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στην Ιδιωτική Υγεία, με βασικά αιτήματα την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στο ύψος της σύμβασης του 2009, για δουλειά με δικαιώματα και ανθρώπινες συνθήκες. Να θυμίσουμε πως οι εργοδότες (Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών) απαιτούν ΣΣΕ με νέες μειώσεις 15%, ενώ η απλήρωτη εργασία στον κλάδο γενικεύεται, πυκνώνουν οι απολύσεις, κλινικές και τμήματα κλείνουν ή εξαγοράζονται από μονοπωλιακούς ομίλους, φουντώνουν οι εκβιασμοί στους εργαζόμενους. Επίσης, η ηγεσία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ) είχε υπογράψει ΣΣΕ με 15% μείωση και κατάργηση πολλών επιδομάτων του κλάδου.

Χτες νωρίς το πρωί, εκπρόσωποι των κλαδικών σωματείων εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία Αθήνας και Πειραιά, μαζί με εργαζόμενους, συγκεντρώθηκαν στη «Βιοκλινική» του ομίλου «Βιοϊατρική», όπου τον τελευταίο μήνα έχουν γίνει 3 απολύσεις στην Αθήνα και άλλες 2 στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, παρεμβάσεις έγιναν στο «Ερρίκος Ντυνάν» και το «ΙΑΣΩ».

Τα κλαδικά σωματεία Αθήνας και Πειραιά διοργάνωσαν απεργιακή συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας, με συνθήματα όπως «αυξήσεις στους μισθούς, συμβάσεις κλαδικές, σκλάβοι δε θα γίνουμε μέσα στις κλινικές». Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων ζήτησε συνάντηση με την πολιτική ηγεσία, όμως δεν ήταν κανείς παρών. Ετσι, ορίστηκε νέα συνάντηση σήμερα με το διευθυντή του γραφείου του υφυπουργού Εργασίας.

Από τη συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας
Από τη συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας
Στη Θεσσαλονίκη, έγινε απεργιακή συγκέντρωση έξω από το ΙΚΑ της Αριστοτέλους. Στη συνέχεια, οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου συναντήθηκαν με τον υπουργό και τον ενημέρωσαν για τις διεκδικήσεις τους. Να σημειωθεί πως σε πολλές μικρές κλινικές, αλλά και στον όμιλο Euromedica οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για μήνες.

Στην Πάτρα, το κλαδικό σωματείο εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία συμμετείχε στην απεργία και οργάνωσε παρεμβάσεις για την προετοιμασία της σε εργασιακούς χώρους, όπως στο Ιδρυμα Παίδων «Κιβωτός Αγάπης» και στο ιδιωτικό νοσοκομείο «Ολύμπιο». Να σημειωθεί πως τα επιχειρησιακά σωματεία σε αυτούς τους δυο χώρους -ακολουθώντας το παράδειγμα της πλειοψηφίας της ΟΣΝΙΕ- δεν ενημέρωσαν καν τους εργαζόμενους για την απεργία, υπονομεύοντας την επιτυχία της.

Στη Λάρισα, το κλαδικό σωματείο και δυνάμεις του ΠΑΜΕ για δύο μέρες ήταν στο «ΙΑΣΩ» Θεσσαλίας, συζητώντας με τους εργαζόμενους. Χτες το πρωί έγινε περιοδεία στο νοσοκομείο. Σε ανακοίνωσή του, το κλαδικό σωματείο καταγγέλλει την ηγεσία του επιχειρησιακού σωματείου στο «ΙΑΣΩ» Θεσσαλίας, που απέφυγε να κάνει κοινή συνεδρίαση με το κλαδικό για την προετοιμασία της 24ωρης απεργίας. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως «το θράσος και η δουλικότητά τους ήταν τόσο μεγάλη, που την ημέρα της απεργίας "πρώτοι και καλύτεροι" μπήκαν μέσα για δουλειά "τρέχοντας"». Στη Ρόδο, εργαζόμενοι που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ έκαναν εξόρμηση στη Euromedica.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ