ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πολιτικό - πολιτιστικό διήμερο για Ελληνες και μετανάστες

Στις 27 και 28 Ιούνη, στο Πάρκο ΦΙΞ στα Πατήσια

Στιγμιότυπο από το περσινό διήμερο στο πάρκο ΦΙΞ
Στιγμιότυπο από το περσινό διήμερο στο πάρκο ΦΙΞ
Στις 27 και 28 Ιούνη, στο Πάρκο ΦΙΞ στα Πατήσια, θα γίνει το πολιτικό - πολιτιστικό διήμερο εκδηλώσεων Ελλήνων και μεταναστών εργαζομένων που διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ, για 14η χρονιά φέτος, με σύνθημα: «Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενοι, ενώνουμε τη δύναμή μας κατά της ταξικής αδικίας, του φασισμού και του πολέμου!».

Οι Κομματικές Οργανώσεις σχεδιάζουν πρόγραμμα εξορμήσεων σε χώρους δουλειάς, γειτονιές και πλατείες, με στόχο να απευθύνουν κάλεσμα συμμετοχής σε μετανάστες και Ελληνες στις εκδηλώσεις του διημέρου, να αναδείξουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, να καταδικάσουν την εγκληματική δράση και το δηλητήριο που σπέρνει η ναζιστική Χρυσή Αυγή.

Στην ανακοίνωσή της η ΚΟ Αττικής, ανάμεσα σε άλλα, αναφέρει: «Η καπιταλιστική ΕΕ ανοιγοκλείνει την πόρτα της μετανάστευσης ανάλογα με το συμφέρον των αφεντικών. Τις προηγούμενες δεκαετίες "άνοιξαν" τις πόρτες τους στους μετανάστες για να μεγαλώσουν τα κέρδη των καπιταλιστών. Χρησιμοποίησαν τους μετανάστες για να ρίξουν πιο κάτω την αξία της εργατικής δύναμης. Τώρα που η κρίση εκτόξευσε την ανεργία και οι μισθοί έχουν μειωθεί δραματικά και για τους ντόπιους, τώρα θέλουν "ελεγχόμενη μετανάστευση", γι' αυτό και ονομάζουν ανθρώπους "λαθραίους", όπως ακριβώς κάνουν με τα εμπορεύματα!

Αυτό σημαίνει βία και καταστολή για όλους! Με το ένα χέρι επεμβαίνουν και δολοφονούν στην Ουκρανία, την Αφρική, τη Συρία και αλλού και με το άλλο περιμένουν τα κύματα προσφύγων στα σύνορα! Πνιγμένοι άνθρωποι, μανάδες με μωρά στην αγκαλιά. Η Μεσόγειος μια νεκροθάλασσα. Στρατόπεδα συγκέντρωσης γύρω από την Αθήνα. Γι' αυτόν το λόγο ξέθαψαν και τους φασίστες. Τους αμόλησαν να δολοφονούν! Το ΚΚΕ, όταν εμφανίστηκε η Χρυσή Αυγή, έλεγε ότι γυμνάζεται στα κορμιά των μεταναστών για να χτυπήσει τους Ελληνες. Δεν πέρασε πολύς καιρός.

Η ναζιστική Χρυσή Αυγή εκφράζει άμεσα τα συμφέροντα βιομηχάνων κι εφοπλιστών, γι' αυτό και το αστικό σύστημα την στηρίζει κρυφά και φανερά με όλους τους τρόπους».

ΑΓΡΟΤΕΣ
Αγριο χαράτσωμα για τις δηλώσεις του ΟΣΔΕ

Συνάντηση με το νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ζήτησε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων

Νέο δυσβάσταχτο χαράτσι καλούνται να πληρώσουν οι μικρομεσαίοι αγρότες στην επιχείρηση «Γαία Επιχειρείν», με κύριους μετόχους την Τράπεζα Πειραιώς, την ΠΑΣΕΓΕΣ και τις Ενώσεις. Στη συγκεκριμένη επιχείρηση ανέθεσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ τη συμπλήρωση των δηλώσεων του ΟΣΔΕ και την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων για την επταετία, στέλνοντας έτσι στα χέρια της Πειραιώς χιλιάδες «πελάτες», παρόλο που η συγκεκριμένη υπηρεσία είναι δωρεάν, αφού πληρώνεται από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Οπως μάλιστα καταγγέλλει η Γραμματεία Βοιωτίας της ΠΑΣΥ,«δεν είναι μόνο ότι ο αγρότης καλείται να ξαναπληρώσει την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων, αλλά εκβιάζεται να εξουσιοδοτεί την ιδιωτική επιχείρηση για να μπαίνει στον προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό του και να αφαιρεί τα χρήματα των ενισχύσεων όταν χρωστάει στον ΕΛΓΑ, στην Εφορία ή σε δάνεια!».

Η ΠΑΣΥ απαιτεί να σταματήσουν οι διαδικασίες και οι αιτήσεις για το ΟΣΔΕ, να επιστραφούν τα χρήματα σε όσους πλήρωσαν και τη διαδικασία να αναλάβει το υπουργείο με τον αντίστοιχο κρατικό φορέα που είναι ο ΟΠΕΚΕΠΕ, χωρίς καμιά επιβάρυνση για την τσέπη της φτωχομεσαίας αγροτιάς. Επίσης, να σταματήσει ο ωμός εκβιασμός για την απόσπαση εξουσιοδότησης παρέμβασης στους τραπεζικούς λογαριασμούς και αφαίρεσης των ενισχύσεων. Για το ίδιο θέμα, ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στο μεταξύ, η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων ζήτησε χτες συνάντηση με το νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για να του θέσει τον απαράδεκτο εκβιασμό των αγροτών και κτηνοτρόφων σχετικά με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ. Επίσης, για να θέσει το ζήτημα των μεταλλαγμένων και να εκφράσει την κατηγορηματική αντίθεσή της στην καλλιέργεια, πώληση, διακίνηση Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών.

Ξεκινά το εξ αναβολής συνέδριο της ΓΕΝΟΠ

Με τη διαλυτική στάση των παρατάξεων της πλειοψηφίας - ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ, ΕΑΜΕ (Φωτόπουλος) και των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ - και την προσπάθεια να αλλοιωθούν οι πραγματικοί συσχετισμοί, ξεκινά σήμερα το 36ο Συνέδριο της ΓΕΝΟΠ, όπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συνεργασία» (συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ).

Υπενθυμίζει ότι το συνέδριο στην πραγματικότητα συνεχίζεται, αφού είχε ξεκινήσει τον περασμένο Απρίλη και διακόπηκε με ευθύνη της πλειοψηφίας μετά από μια εκφυλιστική διαδικασία δύο ημερών, στην οποία δεν έγινε καμία συζήτηση για τα προβλήματα των εργαζομένων, την ιδιωτικοποίηση, την οργάνωση του αγώνα. Η μόνη συζήτηση που έγινε ήταν για το ποια θα είναι η οικονομική συνδρομή των σωματείων στη ΓΕΝΟΠ και δευτερεύοντα ζητήματα που αποπροσανατολίζουν τους εργαζομένους.

Την ίδια τακτική ακολουθούν και τώρα οι δυνάμεις αυτές, διευκολύνοντας την κυβερνητική επίθεση για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης, τις αλλαγές προς το χειρότερο των εργασιακών σχέσεων. Ακόμα, η «Αγωνιστική Συνεργασία» αναφέρει πως, ενώ τα μέλη της ΓΕΝΟΠ είναι περίπου 16.000 και οι αντιπρόσωποι δεν έπρεπε να ξεπερνούν τους 170, οι άλλες παρατάξεις έφεραν 229 αντιπροσώπους προς νομιμοποίηση!

Αντιδρούν στην κατάργηση της Κυριακής αργίας

Τη μεθοδευμένη προσπάθεια κατάργησης της κυριακάτικης αργίας καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου. «Η απόφαση της κυβέρνησης για άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου σε τρεις περιφέρειες της χώρας, μέσα στις οποίες και η δική μας, με επιλεγμένα τα νησιά της Ρόδου και της Κω, έρχεται μετά από τις ανάλογες "διαφημίσεις" με το χαρακτηρισμό των "μεγάλων" τουριστικών προορισμών», σημειώνει το Εργατικό Κέντρο.

Σημειώνει ακόμα τις ευθύνες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου «για την κατάσταση που βιώνουν όχι μόνο οι εργαζόμενοι αλλά και οι μικρομαγαζάτορες της περιοχής, αφού υιοθέτησε πλήρως τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και πήρε όλες τις απαιτούμενες αποφάσεις για να εφαρμόσει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική». Σε οργάνωση για να μην περάσει η απαίτηση των μονοπωλίων για κατάργηση της κυριακάτικης αργίας καλεί τους εργαζομένους με ανακοίνωσή του και ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κέρκυρας.

Διεκδικούν μισθούς και αποζημιώσεις

Κινητοποίηση στα γραφεία της «Ελευθεροτυπίας» έκανε χτες η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, διεκδικώντας την καταβολή των οφειλών στους εργαζομένους της «ΧΚ ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ» που πρόσφατα πτώχευσε. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν: Να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα και οι επισχέσεις μέχρι και την ημερομηνία της πτώχευσης, οι αποζημιώσεις, τα δώρα, τα επιδόματα και όλες γενικά οι απαιτήσεις στο ακέραιο. Να πληρωθούν όλα τα ένσημα μέχρι την πτώχευση. Να θεωρηθούν όλα τα βιβλιάρια υγείας των συναδέλφων που είναι άνεργοι - ανασφάλιστοι. Να δοθεί επίδομα αφερεγγυότητας σε όλους όσοι δεν εργάζονται, χωρίς επιπλέον προϋποθέσεις. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Τύπου - Χάρτου, της Ενωσης Προσωπικού Πρακτορείων Τύπου, του κλαδικού Σωματείου Χαρτεργατών Αττικής, εκπρόσωποι ενώσεων του Τύπου, αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ και της Λαϊκής Επιτροπής 2ου διαμερίσματος του δήμου Αθήνας. Η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων προγραμματίζει νέα κινητοποίηση, αυτήν τη φορά στα γραφεία της Διοίκησης του ΟΑΕΔ, για να διεκδικήσει την καταβολή του επιδόματος αφερεγγυότητας.

Ζημιές από χαλάζι στα Τρίκαλα

Μεγάλες ζημιές σε χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών καλαμποκιού, σιταριού, πεπονοειδών και αμπελώνων προκάλεσε η χαλαζόπτωση που έπληξε σχεδόν όλο το Νομό Τρικάλων. Ιδιαίτερα πλήγηκαν τα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Πύλης - Αγιος Βησσαρίων, Βαλομάνδρι, Παραπόταμος, Λιλή κ.ά., καθώς και δημοτικά διαμερίσματα του δήμου Τρικκαίων, στον πρώην δήμο Καλλιδένδρου. Οι πληγέντες παραγωγοί ζητούν να γίνουν έγκαιρα οι εκτιμήσεις και να δοθούν γρήγορα αποζημιώσεις για το σύνολο των ζημιών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ