ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ
Νέες μεγάλες κινητοποιήσεις στην εκπαίδευση

Χιλιάδες νέοι διαδήλωσαν ξανά
Χιλιάδες νέοι διαδήλωσαν ξανά
ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ.--

Μεγάλες κινητοποιήσεις πραγματοποιεί από την περασμένη Παρασκευή, αλλά και προχτές Τρίτη το Εθνικό Συντονιστικό των Μαθητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και των Φοιτητών της Χιλής, απαιτώντας από την κυβέρνηση της σοσιαλδημοκράτη Μισέλ Μπατσελέ εκπαιδευτική μεταρρύθμιση για δημόσια και ποιοτική Παιδεία. Οι μαθητές και φοιτητές απαιτούν κατάργηση των νόμων της δικτατορίας του Πινοτσέτ που εξακολουθούν να ισχύουν και εμπορευματοποιούν το δικαίωμα στη μόρφωση.

Η Μπατσελέ, όπως και στην πρώτη θητεία της (2006 - 2010), που εφάρμοσε σοσιαλδημοκρατική διαχείριση, έτσι και τώρα, στο πρόγραμμα της «Νέας Πλειοψηφίας» που στηρίζεται από ευρύ φάσμα κομμάτων, ανάμεσά τους και το ΚΚ Χιλής, έχει προτείνει μεν αλλαγή του συντάγματος για καθιέρωση δωρεάν συστήματος Παιδείας, διατηρεί όμως την πανίσχυρη ιδιωτική... ως μη «κερδοσκοπική».

Στη συγκέντρωση που έγινε την Τρίτη στην πρωτεύουσα Σαντιάγκο, οι μαθητές και φοιτητές δέχτηκαν επίθεση από τις δυνάμεις καταστολής, ενώ το περιστατικό με ένοπλο που βρέθηκε να παρακολουθεί ως «διαδηλωτής» τους διαδηλωτές έχει προκαλέσει ανησυχία στην κυβέρνηση. Από την έρευνα που διεξάγεται έως τώρα, έχει διαπιστωθεί ότι δεν πρόκειται για αστυνομικό, όπως είχαν αρχικά καταγγείλει οι φοιτητές, αλλά για πρώην στρατιωτικό της αστυνομίας που υποτίθεται ...έδρασε «αυτοβούλως».

ΗΠΑ
Υποκρισία Ομπάμα για την ανεξέλεγκτη οπλοκατοχή

OYAΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Βαθιά απογοήτευση» για την ανικανότητα των Αρχών να επιβάλουν «ακόμη και τα πιο ήπια μέτρα ελέγχου της οπλοκατοχής» στις ΗΠΑ, εξέφρασε χτες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, έπειτα από το νέο φονικό που σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης σε Λύκειο του Ορεγκον, με αποτέλεσμα το θάνατο ενός 14χρονου μαθητή και του φερόμενου αυτόχειρα εφήβου - δράστη της δολοφονίας και τον τραυματισμό ενός 50χρονου γυμναστή.

«Η χώρα πρέπει να κάνει μια ενδοσκόπηση για το ζήτημα αυτό. Τείνει να γίνει ο κανόνας και το θεωρούμε ως κάτι δεδομένο σε τέτοιο βαθμό, ώστε εμένα ως γονέα να με τρομοκρατεί», δήλωσε ο Ομπάμα με αφορμή ερώτηση δημοσιογράφου, «ξεχνώντας» υποκριτικά αφενός πως οι ΗΠΑ είναι μία από τις πρώτες χώρες στις εξαγωγές όπλων, πυρομαχικών και πολεμικών μηχανών παγκοσμίως, αφετέρου ότι το λόμπι των κατασκευαστών όπλων και των πολεμικών βιομηχάνων είναι από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες των δύο αστικών κυβερνητικών κομμάτων (Ρεπουμπλικανικό και Δημοκρατικό).

Το 2013 ο Ομπάμα, ύστερα από επίθεση σε σχολείο του Νιούταουν στο Κονέκτικατ κατά την οποία σκοτώθηκαν 20 μαθητές, άρχισε τάχα να προσπαθεί να περιορίσει την οπλοκατοχή και οπλοχρησία στις ΗΠΑ.

Μετά από το Νιούταουν σημειώθηκαν άλλες 74 αιματηρές επιθέσεις σε σχολεία και πανεπιστήμια, σύμφωνα με την οργάνωση Everytown for Gun Safety, η οποία πραγματοποιεί εκστρατεία υπέρ της ενίσχυσης των νόμων για την οπλοκατοχή.

  • Το ίδιο 24ωρο, ο 51χρονος επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων Ερικ Κάντορ ηττήθηκε, παρά τα προγνωστικά, στις προκριματικές εκλογές για το χρίσμα του κόμματός του στην Πολιτεία όπου εκλέγεται, τη Βιρτζίνια, από τον Ντέιβιντ Μπρατ, αντίπαλό του και μέλος του ακραία αντιδραστικού «Κόμματος του Τσαγιού» (Tea Party), πρώην σύμβουλο της Παγκόσμιας Τράπεζας.
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
«Εντολή» Σίσι για πάταξη της σεξουαλικής βίας κατά γυναικών

KAΪΡΟ.--

Σε μια προσπάθεια να τονώσει το προφίλ του κοσμικού ηγέτη που ενδιαφέρεται για την προστασία των δικαιωμάτων και της ασφάλειας των γυναικών από τη δράση ακραίων εγκληματικών στοιχείων στη διάρκεια ανοιχτών συγκεντρώσεων, ο νεοεκλεγείς Αιγύπτιος πρόεδρος, στρατάρχης Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, εμφανίστηκε χτες σε νοσοκομείο του Καΐρου προσφέροντας ανθοδέσμη κόκκινων ρόδων και λόγια παρηγοριάς στη 45χρονη μητέρα που έπεσε θέμα σεξουαλικής επίθεσης και κακοποίησης το απόγευμα της Κυριακής σε συγκέντρωση της πλατείας Ταχρίρ.

«Ηρθα να πω σε εσάς, αλλά και σε κάθε Αιγύπτια, πως λυπάμαι. Απολογούμαι για τις απαράδεκτες σεξουαλικές επιθέσεις που γίνονται στη χώρα και υπόσχομαι να πάρω πολύ αποφασιστικά μέτρα για την αντιμετώπιση αυτού του εγκλήματος», δήλωσε ο πρόεδρος Σίσι μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ζητώντας στη συνέχεια από το δικαστικό σώμα να πάρει μέτρα για την καταπολέμηση «αυτού του ξένου για τα αιγυπτιακά ήθη φαινομένου» και να αποκατασταθούν «οι πραγματικές και ηθικές αξίες στους δρόμους της χώρας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Εχαμπ Μπαντάουι δήλωσε αργότερα στους δημοσιογράφους πως ο πρόεδρος Σίσι έδωσε εντολή στον πρωθυπουργό Ιμπραχίμ Μαχλμάμπ να συγκροτήσει υπουργική επιτροπή που θα διερευνήσει το πρόβλημα των σεξουαλικών επιθέσεων σε βάρος των γυναικών και «να χαράξει μια εθνική στρατηγική» για την ανάσχεσή τους.

Σε σχέση πάντως με τις επιθέσεις σε βάρος τουλάχιστον οκτώ γυναικών στην πλατεία Ταχρίρ την Κυριακή, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως συνελήφθησαν επτά άνδρες ηλικίας από 15 έως 49 ετών ως άμεσα ενεχόμενοι στις επιθέσεις σε βάρος γυναικών στην πλατεία Ταχρίρ. Τρεις από τους συλληφθέντες κατηγορούνται για σεξουαλική επίθεση υπό την απειλή βίας και για απόπειρα βιασμού...

Την περασμένη βδομάδα, οι αιγυπτιακές Αρχές εξέδωσαν διάταγμα που χαρακτηρίζει τις σεξουαλικές επιθέσεις ποινικό αδίκημα με ποινή κάθειρξης έως πέντε ετών και αυστηρά πρόστιμα, ενώ χτες 29 γυναικείες οργανώσεις απαίτησαν άμεσα τη λήψη αυστηρότερων μέτρων, σημειώνοντας ότι από το Νοέμβρη του 2012 ως το Γενάρη του 2014 σημειώθηκαν πάνω από 250 κρούσματα μαζικών σεξουαλικών επιθέσεων και βιασμών σε βάρος γυναικών, κυρίως στη διάρκεια ανοιχτών συγκεντρώσεων ή διαδηλώσεων. Οι ίδιες οργανώσεις ανακοίνωσαν πως προγραμματίζουν να πραγματοποιήσουν το ερχόμενο Σάββατο διαδήλωση στο Κάιρο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις σεξουαλικές επιθέσεις σε βάρος των γυναικών.

  • Δικαστήριο της Αιγύπτου καταδίκασε χτες τον μπλόγκερ και ακτιβιστή Αλάα Αμπντέλ Φάταχ σε 15ετή ποινή κάθειρξης, επειδή μεταξύ άλλων παραβίασε το νόμο που απαγορεύει τις διαδηλώσεις. Ο Φάταχ ήταν ένας από τους πιο ενεργούς ηγέτες της νεολαίας του κινήματος κατά του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ το 2011 και συνελήφθη τον περασμένο Νοέμβρη για συμμετοχή σε μια διαδήλωση κατά της διευρυμένης στρατιωτικής εξουσίας υπό τη μεταβατική κυβέρνηση.
ΒΙΕΤΝΑΜ
Πρόταση προς την Κίνα για συμβιβασμό

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στο Βιετνάμ και την Κίνα. Ο πρέσβης του πρώτου στον ΟΗΕ, Λι Χοάι Τρανγκ, κάλεσε χτες την Κίνα να αποσύρει την πετρελαϊκή πλατφόρμα και τα πάνω από 100 πλοία που έχει αναπτύξει σε διαφιλονικούμενη περιοχή της Θάλασσας της Νότιας Κίνας με σημαντικά υποθαλάσσια πετρελαϊκά κοιτάσματα, προκειμένου να δημιουργηθεί «κατάλληλο περιβάλλον για διαπραγματεύσεις».

Ο Βιετναμέζος διπλωμάτης, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Ασσοσιέιτεντ Πρες, κατηγόρησε την Κίνα ότι δεν αρνείται μόνο το διάλογο, αλλά και να παραδεχθεί πως υπάρχει ζήτημα διεκδίκησης της συγκεκριμένης περιοχής από άλλες χώρες της περιοχής.

Ο Τρανγκ υποστήριξε ότι οι κινήσεις της Κίνας προκάλεσαν στο Βιετνάμ τη δράση «ορισμένων ακραίων στοιχείων», που επιτέθηκαν σε Κινέζους πολίτες και επιχειρήσεις σινικών συμφερόντων στις αρχές του περασμένου Μάη, προκαλώντας το θάνατο τεσσάρων ατόμων, τον τραυματισμό 300 άλλων, πυρκαγιές και σοβαρές υλικές ζημιές σε κινεζικές επιχειρήσεις.

Υποστήριξε ότι οι περισσότεροι από τους δράστες συνελήφθησαν και διώκονται από τις αρμόδιες αρχές και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση του Βιετνάμ έχει πάρει πλέον όλα τα κατάλληλα μέτρα για να μην επαναληφθούν παρόμοιες αντικινεζικές επιθέσεις.

ΣΕΡΒΙΑ - ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Προσφορά για πυραύλους S - 300 είχε ο Μιλόσεβιτς πριν τους βομβαρδισμούς του 1999

BEΛΙΓΡΑΔΙ.--

Την αποκάλυψη ότι είχε προσφέρει στη Σερβία επί προεδρίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ρωσικούς πυραύλους S - 300 μήνες πριν την έναρξη των φονικών NATOϊκών βομβαρδισμών κατά της τότε ΟΔ Γιουγκοσλαβίας το 1999, έκανε χτες ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάνταρ Λουκασένκο.

Στη διάρκεια συνέντευξής του στην εφημερίδα «Πολίτικα» του Βελιγραδίου, με αφορμή την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί σήμερα στη Σερβία, ο πρόεδρος Λουκασένκο σημείωσε πως πρόσφερε τότε στον πρόεδρο Μιλόσεβιτς αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα S - 300 και βοήθεια σε μαχητικά αεροσκάφη, που ωστόσο δεν έφτασε στη Σερβία, παρότι οι προετοιμασίες είχαν φτάσει στο τελικό στάδιο, διότι ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος δεν πίστευε ότι το ΝΑΤΟ θα προχωρήσει σε βομβαρδισμούς. «Οταν κατάλαβε ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο, ήταν ήδη αργά, διότι επιβλήθηκε αεροπορικός αποκλεισμός κατά της Σερβίας», πρόσθεσε ο Λουκασένκο. Κληθείς να σχολιάσει τη σημερινή κατάσταση που επικρατεί διεθνώς, εξέφρασε ανησυχία «για τις εξελίξεις στις χώρες που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του ΝΑΤΟ». Οπως είπε, μολονότι η Λευκορωσία συμμετέχει στο πρόγραμμα «Συνεργασία για την ειρήνη», δεν είναι διατεθειμένη να συμμετάσχει «στις περιπέτειες του ΝΑΤΟ που ξεκίνησαν με το Κόσοβο και ποιος ξέρει πού θα καταλήξουν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ