ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
«Μπλόκο» στο νέο κύμα συγχωνεύσεων - καταργήσεων σχολείων

Ο αγώνας ενάντια στις νέες συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολείων δε σταματά με το τέλος της σχολικής χρονιάς, δηλώνουν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί που όλο το προηγούμενο διάστημα βρίσκονται στους δρόμους, για να αποτραπεί η νέα επίθεση στο μορφωτικό δικαίωμα. Η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής έχει δηλώσει πως την επόμενη βδομάδα θα ζητήσει συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ενώ παράλληλα θα συνεχιστούν οι πολύμορφες δραστηριότητες ανάδειξης του ζητήματος και συσπείρωσης γονιών, εκπαιδευτικών και εργαζόμενων γύρω από το αίτημα να μην κλείσει κανένα σχολείο, να καλυφθούν οι ανάγκες σε διορισμούς και υποδομές.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης τον προηγούμενο μήνα (ΦΕΚ 1329/26 Μάη 2014) συγχωνεύονται 128 δημοτικά και 74 νηπιαγωγεία, και καταργούνται 15 δημοτικά σχολεία και 30 νηπιαγωγεία. Παράλληλα, είχε δει το φως της δημοσιότητας το αντίστοιχο σχέδιο για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση που περιλάμβανε συγχωνεύσεις 16 γυμνασίων και λυκείων, κατάργηση ενός γυμνασίου και τριών ΕΠΑΛ, χωρίς ωστόσο να έχει δημοσιευτεί ακόμα η σχετική υπουργική απόφαση.

Τα περισσότερα από τα δημοτικά που συγχωνεύονται βρίσκονται στην Αττική, όπου συγκεκριμένα 92 σχολεία συγχωνεύονται σε 46. Τα υπό συγχώνευση σχολεία βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας, σε Γαλάτσι, Ζωγράφου, Βύρωνα, Ηράκλειο, Αιγάλεω, Περιστέρι, Πετρούπολη, Μενίδι, Ελευσίνα, Μαγούλα, Νίκαια, Κερατσίνι, Κορυδαλλό, Ελευσίνα και άλλες περιοχές.

Χτες, οι Ενώσεις Γονέων 4ου, 6ου και 7ου Διαμερίσματος του Δήμου Αθήνας, καθώς και οι Ενώσεις Ζωγράφου και Γαλατσίου έκαναν νέα παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α' Αθήνας, δηλώνοντας ότι θα συνεχίσουν μέχρι να παρθούν πίσω οι συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολείων.

Στο Περιστέρι, η Ενωση και Σύλλογοι Γονέων και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ελλη Αλεξίου» στο πλαίσιο των κοινών τους δράσεων προγραμμάτιζαν για χτες το απόγευμα νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Δημαρχείου με αιτήματα: Καμία κατάργηση - συγχώνευση σχολείων, τμημάτων. Καμιά μετακίνηση μαθητών και εκπαιδευτικών. 20 μαθητές ανά τμήμα και 15 μαθητές στα νηπιαγωγεία και στις Α', Β' τάξεις. Επίσης, την Τετάρτη 18 Ιούνη προγραμματίζουν συναυλία με τη μουσική ομάδα του Συλλόγου «Ελλη Αλεξίου», στις 8 μ.μ., στο συγκρότημα των δημοτικών σχολείων 15ο - 29ο (Ακαρνανίας 65).

Κινητοποίηση στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου πραγματοποιούν γονείς και εκπαιδευτικοί τη Δευτέρα 17 Ιούνη, στις 6.30 το απόγευμα, καλώντας τους συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς φορείς του νησιού σε συμμετοχή. Το κάλεσμα υπογράφουν η Ενωση Γονέων, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η ΕΛΜΕ Χίου και εκπρόσωποι Συλλόγων Γονέων από το 1ο, 3ο, 4ο, 5ο, 6ο, 8ο δημοτικά σχολεία Χίου, τα δημοτικά Θολοποταμιού, Νενητών, Καλλιμασιάς Καταράχτη, Λαγκάδας, Συκιάδιας και 1ο δημοτικό Βροντάδου. Θα γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Χίου, ενάντια στις κυβερνητικές αποφάσεις για υποβάθμιση των Δημοτικών Σχολείων και νηπιαγωγείων της Χίου και της Παιδείας γενικότερα.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους

Με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων απαντούν στο διαρκή εμπαιγμό και την κωλυσιεργία της κυβέρνησης οι διοικητικοί υπάλληλοι των Πανεπιστημίων, απαιτώντας να μην απολυθεί ούτε ένας διοικητικός που έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα. Χτες κατά τη διάρκεια της ΓΣ ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Πάτρας αποφάσισε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες και κατάληψη του ιδρύματος, στο ΕΚΠΑ οι διοικητικοί υπάλληλοι προσανατολίζονται στην κατάληψη της πρυτανείας τη Δευτέρα και νέα ΓΣ, ενώ στο ΕΜΠ οι εργαζόμενοι από προχθές έχουν αποφασίσει κλείσιμο του ιδρύματος. Στο ΑΠΘ, οι διοικητικοί υπάλληλοι έκαναν χτες το πρωί νέα μαζική και δυναμική κινητοποίηση στο κτίριο της διοίκησης του Πανεπιστημίου. Οι υπηρεσίες του ΑΠΘ δεν λειτούργησαν αφού η συμμετοχή των εργαζομένων στην κινητοποίηση ήταν καθολική.

Υπενθυμίζουμε ότι την περασμένη Τετάρτη είχε προηγηθεί μαζική διαμαρτυρία στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης όπου η ηγεσία του υπουργείου δεσμεύτηκε για την προκήρυξη πρόσκλησης σε κινητικότητα. Με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης (ΥΔΜΗΔ) δήλωνε ότι χτες θα κατέθετε τροπολογία με την οποία θα δίνεται ολιγοήμερη παράταση στη διαθεσιμότητα 341 διοικητικών υπαλλήλων (από καταργούμενους κλάδους, όπως οι φύλακες, των οποίων το 8μηνο της διαθεσιμότητας λήγει αύριο)... «προκειμένου να ενημερωθεί και να αξιολογήσει τα δεδομένα ο νέος υπουργός Παιδείας». Να σημειωθεί ότι πριν μερικούς μήνες ο τότε υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος είχε δεσμευτεί προς τους εργαζόμενους ότι κανείς δε θα απολυθεί και όλοι οι διοικητικοί υπάλληλοι που είναι σε διαθεσιμότητα θα μπουν σε διαδικασία ενδο-ιδρυματικής ή δια-ιδρυματικής κινητικότητας.

Μετά τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από τη συνάντηση των διοικητικών υπαλλήλων με εκπρόσωπο του ΥΔΜΗΔ και από την προχτεσινή ανακοίνωση του ΥΔΜΗΔ, η παράταξη «ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ», που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ, με πρότασή της καλεί το Κεντρικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ) να συνεδριάσει άμεσα ώστε να αποφασίσει για την περαιτέρω πορεία των αγώνων των εργαζομένων.

«Κάτω από τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, απαιτείται να οργανώσουμε τη δράση μας, να συζητήσουμε, να αποφασίσουμε, να σχεδιάσουμε την οργάνωση του αγώνα και η ΟΔΠΤΕ πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία προς αυτήν την κατεύθυνση», αναφέρει η «Αγωνιστική Συνεργασία».

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Στη μάχη ενάντια στην «αυτοαξιολόγηση»

Σε συνέχιση της μάχης ενάντια στην αυτοαξιολόγηση με συλλογικές αποφάσεις καλούν οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βύρωνα - Καισαριανής - Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη» και Περιστερίου «Ελλη Αλεξίου».

Το υπουργείο, συνεχίζοντας τις πιέσεις για εφαρμογή της καταδικασμένης από τους εκπαιδευτικούς «αυτοαξιολόγησης», έχει καλέσει τα σχολεία να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις εκθέσεις τους μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα «myschool».

Τα ΔΣ των Συλλόγων μεταξύ άλλων επισημαίνουν ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία της ηλεκτρονικής φόρμας επιχειρείται να επιβληθεί η αντίληψη ότι οι εκπαιδευτικοί και το σχολείο θα πρέπει να δίνει λόγο και να «αναφέρει» κάθε στιγμή το τι κάνει και πόσο υλοποιεί τις απαιτήσεις του υπουργείου και ότι αυτό θα αποτελέσει τη βάση για την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, αλλά και των εκπαιδευτικών.

Για αυτή τη διαδικασία οι Σύλλογοι λένε ότι είναι «απαράδεκτη από κάθε άποψη και επιχειρεί να παραβιάσει τη θέληση των εκπαιδευτικών, γι' αυτό πρέπει να απορριφθεί».

Στο πλαίσιο αυτό, καλούν τα μέλη τους να μην καταθέσουν κανένα κείμενο που να αναφέρεται στους δείκτες και τους διευθυντές και τους Συλλόγους Διδασκόντων να μη συμπληρώσουν την ηλεκτρονική φόρμα γιατί αποτελεί πλήρη αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, των εκπαιδευτικών και των μαθητών. Επίσης καλούν τους διευθυντές να μη συμπληρώσουν τη φόρμα καθώς δεν έχουν τη συναίνεση του Συλλόγου Διδασκόντων.

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ - ΓΚΥΖΗ
Εκδηλώσεις γονιών ενάντια στα ναρκωτικά

Με φιλικούς ποδοσφαιρικούς αγώνες υπό το σύνθημα «κλοτσάμε τη μπάλα ...όχι τη ζωή» ξεκινά σήμερα στις 10.30 το πρωί η δεύτερη μέρα εκδηλώσεων της 14ης Μαθητικής Γιορτής που επιμελούνται η Ενωση και οι Σύλλογοι Γονέων Καισαριανής. Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται το απόγευμα στις 7.30, στο Δημοτικό Θερινό Κινηματογράφο «ΑΙΟΛΙΑ», με θέατρο, μουσική, χορό κ.ά.: Η θεατρική ομάδα του ΕΣΥΝ Θρακομακεδόνων παρουσιάζει το έργο για παιδιά «Πώς νικήθηκε ο αχυράνθρωπος», ακολουθούν τραγούδια για τη ζωή και την άνοιξη από την παιδική χορωδία του 3ου Δημοτικού, παραδοσιακοί χοροί και αφιέρωμα στον Μ. Χατζιδάκη από το 1ο Γυμνάσιο, μουσική και χορός ραπ και χιπ χοπ από συγκρότημα μαθητών από σχολεία της Καισαριανής. Οι εκδηλώσεις θα κλείσουν με λαϊκό γλέντι.

Επίσης, με σύνθημα «Λέμε όχι σε όλα τα ναρκωτικά - απαντάμε στα αδιέξοδα με τους αγώνες μας, την αλληλεγγύη και τον πολιτισμό μας», η Ενωση Γονέων 7ου Διαμερίσματος Αθήνας διοργανώνει αύριο Κυριακή, στις 6 το απόγευμα, στου Γκύζη, εκδήλωση ενάντια στα ναρκωτικά. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλίες, μουσική, παράσταση και χορευτικά συγκροτήματα, στο προαύλιο των 41ου - 42ου Δημοτικών Σχολείων (Μομφεράτου και Βαρβάκη).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ