ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συνεχίζονται η σφαγή και η ρήξη με τη Ρωσία για την Ενέργεια

Η στρόφιγγα του ρωσικού αερίου προς την Ουκρανία έκλεισε χτες
Η στρόφιγγα του ρωσικού αερίου προς την Ουκρανία έκλεισε χτες
ΚΙΕΒΟ.--

Η αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου συνεχίζει την επιχείρηση τρομοκράτησης όσων δεν αναγνωρίζουν την εξουσία της στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας, Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ. Συνεχίζεται το σφυροκόπημα από στεριάς και αέρα χωριών και πόλεων με τον μεγαλοβιομήχανο Πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, να δηλώνει ότι θα προτείνει εκεχειρία στις ομάδες αυτοάμυνας, αφού ...όμως πρώτα ελεγχθούν τα σύνορα και εκκαθαριστεί η περιοχή, δηλαδή αφού ολοκληρωθεί η σφαγή. Την έντονη αντίδραση των δυνάμεων του Κιέβου προκάλεσε η επιτυχημένη επιχείρηση κατάρριψης από τους πολιτοφύλακες, τα ξημερώματα του Σαββάτου ενός στρατιωτικού μεταγωγικού ουκρανικού αεροσκάφους όπου σκοτώθηκαν 49 στρατιωτικοί. Ακολούθησαν η επίθεση στη ρωσική πρεσβεία στο Κίεβο το Σαββατοκύριακο - επειδή θεωρήθηκε υπεύθυνη ότι τροφοδοτεί με εξοπλισμό τους πολιτοφύλακες - όπου υπήρξαν υλικές καταστροφές και πρωτοστάτησαν οι φασίστες του «Δεξιού Τομέα» που πλειοψηφούν στη λεγόμενη Εθνοφρουρά. Ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης του Κιέβου Αντρίι Ντεστσίτσια, συμμετείχε επίσης και έβρισε δημόσια τον Ρώσο Πρόεδρο «μαλ...». Ταυτόχρονα, την Κυριακή, οι ουκρανικές δυνάμεις και ιδιαίτερα οι φασίστες του «Δεξιού Τομέα» έκαναν εισβολές σε χωριά του Λουγκάνσκ και δολοφόνησαν εν ψυχρώ 100 τουλάχιστον ανθρώπους, πολιτοφύλακες και κυρίως άοπλους άνδρες.

Χτες, οι δυνάμεις αυτοάμυνας του Ντονέτσκ κατέλαβαν το κτίριο της Κεντρικής Τράπεζας, δηλώνοντας ότι δε θα πληρώνουν πλέον φόρους στο Κίεβο.

Αντίδραση της Ρωσίας

Εντονη ήταν η αντίδραση της Ρωσίας για την επίθεση στην πρεσβεία και τον υβριστικό χαρακτηρισμό του ΥΠΕΞ της Ουκρανίας για τον Ρώσο Πρόεδρο. «Οι διπλωμάτες μας πιστεύουν ότι ο στόχος αυτών που επιτέθηκαν στην πρεσβεία ήταν να την καταλάβουν. Υπάρχουν, επίσης, λόγοι που μας κάνουν να υποθέτουμε ότι ήθελαν να χυθεί αίμα», δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ.

«Εκοψε» το αέριο στην Ουκρανία η Ρωσία

Η Ρωσία πραγματοποίησε χτες την απειλή της και διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου στην Ουκρανία μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών, που επαναλήφθηκαν το Σαββατοκύριακο. Οπως δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας, Γιούρι Πρόνταν, η Ρωσία επιτρέπει πλέον να διέρχεται από το ουκρανικό έδαφος μόνο ο όγκος του φυσικού αερίου που προορίζεται για τις ευρωπαϊκές χώρες, διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα του δε θα δημιουργήσει προβλήματα όσον αφορά τη διέλευση του φυσικού αερίου που προορίζεται για την Ευρώπη.

Ωστόσο, η διακοπή αυτή εγκυμονεί τον κίνδυνο να επηρεαστεί ο εφοδιασμός της Ευρώπης, κάτι που επισήμανε και ο επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου «Gazprom». Ο Αλεξέι Μίλερ δήλωσε πως η Ρωσία θεωρεί «όχι ασήμαντο» τον κίνδυνο που υπάρχει για το φυσικό αέριο που διέρχεται μέσω της Ουκρανίας και προορίζεται για την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου αξιώνει από την Ουκρανία να εξοφλήσει το χρέος της για το φυσικό αέριο που της έχει παραδοθεί από τον περασμένο Νοέμβρη, το οποίο ανέρχεται σε σχεδόν 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια, και να αρχίσει να προπληρώνει προτού ξαναρχίσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου. Η κυβέρνηση του Κιέβου είχε απορρίψει τη ρωσική προσφορά για 385 δολάρια τα 1.000 κ.μ. (από 485 που είναι σήμερα) και απαιτούσε 326 για 18μηνη σύμβαση. Τώρα, οι δύο πλευρές θα απευθυνθούν σε διαιτητικό δικαστήριο στη Στοκχόλμη.

ΣΕΡΒΙΑ
Διήμερη επίσκεψη του Ρώσου ΥΠΕΞ

BΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Διήμερη επίσκεψη στη Σερβία ξεκίνησε χτες το μεσημέρι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, θέτοντας επί τάπητος στις διαβουλεύσεις που θα έχει σήμερα με τη σερβική κυβέρνηση ζητήματα μείζονος σημασίας για τις διμερείς και περιφερειακές σχέσεις, όπως η πορεία εργασιών για το ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου South Stream, οι εξελίξεις στην Ουκρανία και στο Κοσσυφοπέδιο.

Φτάνοντας στο αεροδρόμιο «Νίκολα Τέσλα» του Βελιγραδίου, ο Ρώσος υπουργός έγινε δεκτός από το Σέρβο ομόλογό του και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ιβιτσα Ντάσιτς, δηλώνοντας ότι η επίσκεψή του στη Σερβία θα αποτελέσει «ακόμη ένα βήμα για την ανάπτυξη των πολιτικών σχέσεων μεταξύ δύο αδελφικών χωρών».

Μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση που θα έχουν σήμερα στο Βελιγράδι, ο Λαβρόφ και ο Ντάσιτς θα υπογράψουν διμερές σχέδιο διαβουλεύσεων μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών αμφοτέρων χωρών για την περίοδο 2015-2016, ενώ στη συνέχεια ο Ρώσος αξιωματούχος θα έχει συναντήσεις με το Σέρβο πρόεδρο Τόμισλαβ Νίκολιτς και τον πρωθυπουργό Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος δήλωσε χτες στη γερμανική εφημερίδα Χάντελσμπλατ ότι στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, αλλά δεν πρόκειται να επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία υπακούοντας στις πιέσεις της ΕΕ, γιατί αυτό θα ήταν επιζήμιο για τα πολιτικά και οικονομικά σερβικά συμφέροντα.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Επανεκλογή Σάντος

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Την επανεκλογή του εξασφάλισε ο νυν Πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος με 50,9% των ψήφων έναντι 45% του αντιπάλου του Οσκαρ Ιβάν Σουλουάγκα στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Κυριακή. Για άλλη μια φορά, η αποχή κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα, στο 53%, ωστόσο χαμηλότερα από τον πρώτο γύρο που άγγιξε το 60%, ενώ υπήρξαν και 5% λευκά και άκυρα. Ο Σάντος πήρε 7.816.986 ψήφους και ο Σουλουάγκα που στήριζε ο αντιδραστικός πρώην Πρόεδρος Αλβαρο Ουρίμπε 6.905.001 ψήφους. Ο ουσιαστικός λόγος της επανεκλογής είναι ότι Σάντος κατάφερε να πλασαριστεί ως δήθεν εγγυητής της ειρήνης, σε σχέση με την πάνω από 50 χρόνια ένοπλη σύγκρουση. Είναι χαρακτηριστικό ότι είχε την υποστήριξη και του Δημοκρατικού Εναλλακτικού Πόλου (σχήμα της ρεφορμιστικής αριστεράς) και της Πατριωτικής Ενωσης (σχήμα που επανασυστάθηκε μετά από 12 χρόνια απουσίας, όπου συμμετέχει και το Κολομβιάνικο ΚΚ) (με 15,2%, στον πρώτο γύρο) ακριβώς στο όνομα να συνεχιστεί η ειρηνευτική διαδικασία με το αντάρτικο των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας - Στρατός του λαού (FARC - EP) και να διευρυνθεί ο διάλογος με την άλλη αντάρτικη οργάνωση το Στρατό Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), εξαγγελία που έκανε την περασμένη βδομάδα ο Σάντος.

Αμέσως μετά την επισημοποίηση του αποτελέσματος, ο επανεκλεγείς Πρόεδρος με την λέξη «Paz» («ειρήνη») γραμμένη στην παλάμη του, υποσχέθηκε μια «δίκαιη ειρήνη» και απηύθυνε κάλεσμα «συστράτευσης όλων», υποσχόμενος «λύση άμεσων κοινωνικών αναγκών».

Βέβαια, η κόντρα των δύο αστών πολιτικών σχετίζεται με προτεραιότητες τμημάτων της αστικής τάξης. Το τμήμα που στηρίζει τον Σάντος θέλει μέσα από την επίλυση της ένοπλης σύγκρουσης να προχωρήσουν οι επενδύσεις και η δράση του κεφαλαίου. Από την άλλη, το τμήμα της γραμμής Ουρίμπε βλέπει στη στρατιωτική ήττα του αντάρτικου (που δεν έρχεται παρά τη στήριξη των ιμπεριαλιστών) προσφορότερο δρόμο για τον ίδιο σκοπό. Το ζητούμενο για το λαϊκό κίνημα επομένως, ανεξάρτητα αν θα υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία είναι να συνεχίσει την πάλη όχι μόνο για τις δημοκρατικές ελευθερίες αλλά και ενάντια στη στρατηγική του κεφαλαίου.

ΚΕΝΥΑ
Πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.--

Αντιμέτωπες με την πιο αιματηρή τρομοκρατική επίθεση από τον περασμένο Σεπτέμβρη (οπότε έγινε η επίθεση σε εμπορικό κέντρο του Ναϊρόμπι με 67 νεκρούς) βρίσκονται από το περασμένο 24ωρο οι κενυατικές αρχές, καθώς η αιφνιδιαστική επιχείρηση λίγων δεκάδων ενόπλων της ισλαμικής εξτρεμιστικής οργάνωσης «Σαμπάμπ» που δρα στη Σομαλία στην παράκτια πόλη Μπεκετόνι είχε ως αποτέλεσμα 48 νεκρούς (οι περισσότεροι Κενυάτες) και στόχο την καταφορά καίριου πλήγματος στην τουριστική βιομηχανία της χώρας.

Η επίθεση ξεκίνησε μετά τις 20.00 το βράδυ της Κυριακής, ενώ ο περισσότερος κόσμος στη μικρή παράκτια πόλη, που απέχει περίπου 100 χλμ. από τη Σομαλία και 600 χλμ. από την πρωτεύουσα της Κένυας, Ναϊρόμπι, παρακολουθούσε από τηλεοράσεως το Μουντιάλ. Οι δράστες επέβαιναν σε δύο φορτηγάκια και με το που έφθασαν έξω από ξενοδοχεία του Μπεκετόνι άρχισαν να φωνάζουν «Ο Θεός είναι μεγάλος» και να πυροβολούν αδιακρίτως. Στη συνέχεια, έκαναν εφόδους σε κτίρια και ξενοδοχεία πόρτα - πόρτα, ρωτώντας εάν οι άνδρες ήταν Μουσουλμάνοι και από τη Σομαλία. Εάν οι απαντήσεις δεν τους άρεσαν, πυροβολούσαν θανάσιμα τους Μη Μουσουλμάνους και τους μη Σομαλούς...

Εφυγαν αφήνοντας πίσω τους 48 άτομα νεκρά και κάνοντας παρανάλωμα πυρός δύο ξενοδοχεία, ένα βενζινάδικο και μερικά ΙΧ. Προσπάθησαν να καταλάβουν αστυνομικό τμήμα, αλλά απωθήθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας. Την ευθύνη της επίθεσης την ανέλαβαν χτες βράδυ ως «αντίποινα» για την παρουσία Κενυατών στρατιωτών στη Σομαλία.

Το παράκτιο Μπεκετόνι προσελκύει περισσότερο ντόπιους τουρίστες. Βρίσκεται όμως σε απόσταση 30 χλμ. νοτιοδυτικά του μεγαλύτερου, διεθνούς τουριστικού θερέτρου Λάμου.

Εδώ και βδομάδες όλες οι δυτικές διπλωματικές αποστολές στην Κένυα έχουν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων κυρίως σε πρεσβείες, επιχειρήσεις δυτικών συμφερόντων και τουριστικές περιοχές. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η αμερικανική πρεσβεία στο Ναϊρόμπι φρουρείται νυχθημερόν περιμετρικά από πάνοπλους πεζοναύτες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ