Τρίτη 17 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συνεχίζονται η σφαγή και η ρήξη με τη Ρωσία για την Ενέργεια

Η στρόφιγγα του ρωσικού αερίου προς την Ουκρανία έκλεισε χτες
Η στρόφιγγα του ρωσικού αερίου προς την Ουκρανία έκλεισε χτες
ΚΙΕΒΟ.--

Η αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου συνεχίζει την επιχείρηση τρομοκράτησης όσων δεν αναγνωρίζουν την εξουσία της στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας, Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ. Συνεχίζεται το σφυροκόπημα από στεριάς και αέρα χωριών και πόλεων με τον μεγαλοβιομήχανο Πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, να δηλώνει ότι θα προτείνει εκεχειρία στις ομάδες αυτοάμυνας, αφού ...όμως πρώτα ελεγχθούν τα σύνορα και εκκαθαριστεί η περιοχή, δηλαδή αφού ολοκληρωθεί η σφαγή. Την έντονη αντίδραση των δυνάμεων του Κιέβου προκάλεσε η επιτυχημένη επιχείρηση κατάρριψης από τους πολιτοφύλακες, τα ξημερώματα του Σαββάτου ενός στρατιωτικού μεταγωγικού ουκρανικού αεροσκάφους όπου σκοτώθηκαν 49 στρατιωτικοί. Ακολούθησαν η επίθεση στη ρωσική πρεσβεία στο Κίεβο το Σαββατοκύριακο - επειδή θεωρήθηκε υπεύθυνη ότι τροφοδοτεί με εξοπλισμό τους πολιτοφύλακες - όπου υπήρξαν υλικές καταστροφές και πρωτοστάτησαν οι φασίστες του «Δεξιού Τομέα» που πλειοψηφούν στη λεγόμενη Εθνοφρουρά. Ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης του Κιέβου Αντρίι Ντεστσίτσια, συμμετείχε επίσης και έβρισε δημόσια τον Ρώσο Πρόεδρο «μαλ...». Ταυτόχρονα, την Κυριακή, οι ουκρανικές δυνάμεις και ιδιαίτερα οι φασίστες του «Δεξιού Τομέα» έκαναν εισβολές σε χωριά του Λουγκάνσκ και δολοφόνησαν εν ψυχρώ 100 τουλάχιστον ανθρώπους, πολιτοφύλακες και κυρίως άοπλους άνδρες.

Χτες, οι δυνάμεις αυτοάμυνας του Ντονέτσκ κατέλαβαν το κτίριο της Κεντρικής Τράπεζας, δηλώνοντας ότι δε θα πληρώνουν πλέον φόρους στο Κίεβο.

Αντίδραση της Ρωσίας

Εντονη ήταν η αντίδραση της Ρωσίας για την επίθεση στην πρεσβεία και τον υβριστικό χαρακτηρισμό του ΥΠΕΞ της Ουκρανίας για τον Ρώσο Πρόεδρο. «Οι διπλωμάτες μας πιστεύουν ότι ο στόχος αυτών που επιτέθηκαν στην πρεσβεία ήταν να την καταλάβουν. Υπάρχουν, επίσης, λόγοι που μας κάνουν να υποθέτουμε ότι ήθελαν να χυθεί αίμα», δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ.

«Εκοψε» το αέριο στην Ουκρανία η Ρωσία

Η Ρωσία πραγματοποίησε χτες την απειλή της και διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου στην Ουκρανία μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών, που επαναλήφθηκαν το Σαββατοκύριακο. Οπως δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας, Γιούρι Πρόνταν, η Ρωσία επιτρέπει πλέον να διέρχεται από το ουκρανικό έδαφος μόνο ο όγκος του φυσικού αερίου που προορίζεται για τις ευρωπαϊκές χώρες, διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα του δε θα δημιουργήσει προβλήματα όσον αφορά τη διέλευση του φυσικού αερίου που προορίζεται για την Ευρώπη.

Ωστόσο, η διακοπή αυτή εγκυμονεί τον κίνδυνο να επηρεαστεί ο εφοδιασμός της Ευρώπης, κάτι που επισήμανε και ο επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου «Gazprom». Ο Αλεξέι Μίλερ δήλωσε πως η Ρωσία θεωρεί «όχι ασήμαντο» τον κίνδυνο που υπάρχει για το φυσικό αέριο που διέρχεται μέσω της Ουκρανίας και προορίζεται για την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου αξιώνει από την Ουκρανία να εξοφλήσει το χρέος της για το φυσικό αέριο που της έχει παραδοθεί από τον περασμένο Νοέμβρη, το οποίο ανέρχεται σε σχεδόν 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια, και να αρχίσει να προπληρώνει προτού ξαναρχίσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου. Η κυβέρνηση του Κιέβου είχε απορρίψει τη ρωσική προσφορά για 385 δολάρια τα 1.000 κ.μ. (από 485 που είναι σήμερα) και απαιτούσε 326 για 18μηνη σύμβαση. Τώρα, οι δύο πλευρές θα απευθυνθούν σε διαιτητικό δικαστήριο στη Στοκχόλμη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ