Τρίτη 17 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Επιθέσεις με εκατοντάδες νεκρούς στο δεύτερο γύρο

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Πάνω από 227 άνθρωποι σκοτώθηκαν (ανάμεσά τους πάνω από 33 άμαχοι), ενώ εκδηλώθηκαν τουλάχιστον 150 επιθέσεις από Ταλιμπάν, που «σφράγισαν» το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στο Αφγανιστάν, το περασμένο Σάββατο.

Οι αρχές ανακοίνωσαν πως η συμμετοχή έφτασε σχεδόν το 60%, ψήφισαν περίπου 7 εκατομμύρια.

Θεωρώντας την εκλογική διαδικασία «υποκινούμενη από τους Αμερικάνους», οι Ταλιμπάν έφτασαν μέχρι και να ακρωτηριάσουν ορισμένους που πήγαν στις κάλπες.

Σε όλη τη χώρα, είχαν «ακροβολιστεί» 400.000 αστυνομικοί και στρατιώτες. Αναλυτές εκτιμούν ότι η διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων (του πρώην υπουργού Εξωτερικών του σημερινού προέδρου Χαμίντ Καρζάι, Αμπντάλα Αμπντάλα, και του ακαδημαϊκού και πρώην στελέχους της Παγκόσμιας Τράπεζας Ασράφ Γκάνι) θα είναι μικρή και οι φόβοι για νοθεία ίσως δυσκολέψουν την αναγνώριση του αποτελέσματος.

Στις 2 Ιούλη θα γίνουν γνωστά τα προσωρινά αποτελέσματα, ενώ τα οριστικά θα ανακοινωθούν στις 22 Ιούλη.

Επιχειρηματικές «πλάτες» έχουν οι Ταλιμπάν

Στο μεταξύ, έκθεση που συντάχθηκε για λογαριασμό του ΟΗΕ αναφέρει ότι οι οργανώσεις που πρόσκεινται στην αλ Κάιντα (όπως οι ισλαμιστές του Κινήματος των Ταλιμπάν στο Πακιστάν - TTP, της Λασκάρ ε Τάιμπα (LeT) και της Λασκάρ ε Τζάνγκβι) «αποτελούν μια ανησυχητική, μακροπρόθεσμη απειλή από το Αφγανιστάν, για την περιοχή και πέραν αυτής, κυρίως για την κεντρική και νότια Ασία».

Η έκθεση σημειώνει ότι «εκτός από τις εθελοντικές ή αναγκαστικές δωρεές από αφγανικές επιχειρήσεις του εξωτερικού, καθώς και από τις εθελοντικές δωρεές με ιδεολογικά ή θρησκευτικά κίνητρα, οι Ταλιμπάν έχουν δημιουργήσει ένα αρκετά εξελιγμένο σύστημα για να παράγουν έσοδα στο εσωτερικό της χώρας». Υπογραμμίζει ότι πληθαίνουν και οι απαγωγές πλούσιων επιχειρηματιών για τους οποίους οι Ταλιμπάν ζητούν λύτρα και επισημαίνει: «Αυτές οι δραστηριότητες αλλάζουν το χαρακτήρα μερών του κινήματος, από μια οργάνωση που βασιζόταν σε μια θρησκευτική ιδεολογία σε ένα συνασπισμό εγκληματικών δικτύων που οδηγούνται από το κέρδος», εκτιμά ο ΟΗΕ.

Η έκθεση αναφέρει πως στην επαρχία Χελμάντ (είναι η μεγαλύτερη παραγωγός οπίου στο Αφγανιστάν, με περίπου 1.000.000 στρέμματα καλλιεργειών παπαρούνας), η φετινή σοδειά θα δώσει -στη χειρότερη περίπτωση- έσοδα 50 εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς οι περισσότεροι καλλιεργητές παπαρούνας στην επαρχία αυτή δίνουν το 10% της παραγωγής τους σε όπιο ως φόρο στους Ταλιμπάν.

Ακόμη, οι Ταλιμπάν συγκεντρώνουν αρκετά έσοδα από τα παράνομα ορυχεία μαρμάρου, με έσοδα περισσότερα από 10 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ