ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Κοινό υποψήφιο ανακοίνωσαν ρεπουμπλικάνοι και εθνικιστές

ΑΓΚΥΡΑ.--

Το διπλωμάτη και ακαδημαϊκό Εκμελεντίν Ιχσάνογλου, επικεφαλής της Οργάνωσης για την Ισλαμική Συνεργασία (OIC) από το 2004 μέχρι και την 1η Γενάρη του 2014, θα προτείνουν ως κοινό υποψήφιο το Ρεπουμπλικανικό κόμμα (CHP) και το κόμμα Εθνικιστικό Κίνημα (MHP) στις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν στις 10 Αυγούστου. Οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιντσάρογλου και Ντεβλέτ Μπαχτσελί έκαναν την παραπάνω ανακοίνωση μετά από τη χτεσινή τους συνάντηση, καθώς εδώ και καιρό βρίσκονταν σε σχετικές διαπραγματεύσεις.

Ο Ιχσάνογλου γεννήθηκε στο Κάιρο το 1943, σπούδασε σε Αίγυπτο και Τουρκία, ενώ το βιογραφικό του είναι γεμάτο τίτλους διακρίσεων σε μια σειρά ευρωπαϊκά πανεπιστήμια (Ρωσία, Γαλλία, Γερμανία, Τουρκία, Αίγυπτο κτλ). Ο Ιχσάνογλου πρωτοστάτησε για τη δημιουργία «Ισλαμικής Κοινής Αγοράς», για την αύξηση των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των μουσουλμανικών κρατών (που από 205 δισ. δολάρια ΗΠΑ το 2004, έφτασαν τα 687 το 2011), αλλά και για την ολοκλήρωση μιας σειράς επενδυτικών σχεδίων σε τομείς όπως οι Μεταφορές κτλ.

Η OIC έχει σήμερα 57 χώρες - μέλη, ιδρύθηκε το 1969 και είναι η μεγαλύτερη διακρατική οργάνωση μετά τον ΟΗΕ.

Κι άλλος νεκρός διαδηλωτής

Στο μεταξύ, νέο γύρο αντιδράσεων θα προκαλέσει ο θάνατος, προχτές, του 15χρονου Ιμπραήμ Αράς, στα Αδανα. Ο έφηβος σκοτώθηκε στη διάρκεια συγκρούσεων της αστυνομίας με διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για τον πρόσφατο θάνατο δύο Κούρδων διαδηλωτών στην ανατολική Τουρκία, όπου η ατμόσφαιρα είναι τεταμένη μεταξύ τουρκικών στρατευμάτων και κουρδικής κοινότητας.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Επιθέσεις με εκατοντάδες νεκρούς στο δεύτερο γύρο

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Πάνω από 227 άνθρωποι σκοτώθηκαν (ανάμεσά τους πάνω από 33 άμαχοι), ενώ εκδηλώθηκαν τουλάχιστον 150 επιθέσεις από Ταλιμπάν, που «σφράγισαν» το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στο Αφγανιστάν, το περασμένο Σάββατο.

Οι αρχές ανακοίνωσαν πως η συμμετοχή έφτασε σχεδόν το 60%, ψήφισαν περίπου 7 εκατομμύρια.

Θεωρώντας την εκλογική διαδικασία «υποκινούμενη από τους Αμερικάνους», οι Ταλιμπάν έφτασαν μέχρι και να ακρωτηριάσουν ορισμένους που πήγαν στις κάλπες.

Σε όλη τη χώρα, είχαν «ακροβολιστεί» 400.000 αστυνομικοί και στρατιώτες. Αναλυτές εκτιμούν ότι η διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων (του πρώην υπουργού Εξωτερικών του σημερινού προέδρου Χαμίντ Καρζάι, Αμπντάλα Αμπντάλα, και του ακαδημαϊκού και πρώην στελέχους της Παγκόσμιας Τράπεζας Ασράφ Γκάνι) θα είναι μικρή και οι φόβοι για νοθεία ίσως δυσκολέψουν την αναγνώριση του αποτελέσματος.

Στις 2 Ιούλη θα γίνουν γνωστά τα προσωρινά αποτελέσματα, ενώ τα οριστικά θα ανακοινωθούν στις 22 Ιούλη.

Επιχειρηματικές «πλάτες» έχουν οι Ταλιμπάν

Στο μεταξύ, έκθεση που συντάχθηκε για λογαριασμό του ΟΗΕ αναφέρει ότι οι οργανώσεις που πρόσκεινται στην αλ Κάιντα (όπως οι ισλαμιστές του Κινήματος των Ταλιμπάν στο Πακιστάν - TTP, της Λασκάρ ε Τάιμπα (LeT) και της Λασκάρ ε Τζάνγκβι) «αποτελούν μια ανησυχητική, μακροπρόθεσμη απειλή από το Αφγανιστάν, για την περιοχή και πέραν αυτής, κυρίως για την κεντρική και νότια Ασία».

Η έκθεση σημειώνει ότι «εκτός από τις εθελοντικές ή αναγκαστικές δωρεές από αφγανικές επιχειρήσεις του εξωτερικού, καθώς και από τις εθελοντικές δωρεές με ιδεολογικά ή θρησκευτικά κίνητρα, οι Ταλιμπάν έχουν δημιουργήσει ένα αρκετά εξελιγμένο σύστημα για να παράγουν έσοδα στο εσωτερικό της χώρας». Υπογραμμίζει ότι πληθαίνουν και οι απαγωγές πλούσιων επιχειρηματιών για τους οποίους οι Ταλιμπάν ζητούν λύτρα και επισημαίνει: «Αυτές οι δραστηριότητες αλλάζουν το χαρακτήρα μερών του κινήματος, από μια οργάνωση που βασιζόταν σε μια θρησκευτική ιδεολογία σε ένα συνασπισμό εγκληματικών δικτύων που οδηγούνται από το κέρδος», εκτιμά ο ΟΗΕ.

Η έκθεση αναφέρει πως στην επαρχία Χελμάντ (είναι η μεγαλύτερη παραγωγός οπίου στο Αφγανιστάν, με περίπου 1.000.000 στρέμματα καλλιεργειών παπαρούνας), η φετινή σοδειά θα δώσει -στη χειρότερη περίπτωση- έσοδα 50 εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς οι περισσότεροι καλλιεργητές παπαρούνας στην επαρχία αυτή δίνουν το 10% της παραγωγής τους σε όπιο ως φόρο στους Ταλιμπάν.

Ακόμη, οι Ταλιμπάν συγκεντρώνουν αρκετά έσοδα από τα παράνομα ορυχεία μαρμάρου, με έσοδα περισσότερα από 10 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Στρατιωτική επιχείρηση της κυβέρνησης στο Ουαζιριστάν

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Νέα ευρεία επιχείρηση ξεκίνησαν προχτές οι κυβερνητικές δυνάμεις στο Πακιστάν στο Ουαζιριστάν, περιοχή στα σύνορα με το Αφγανιστάν που θεωρείται έδρα των Ταλιμπάν.

Αρχικά η επίθεση του στρατού ξεκίνησε με εναέρια μέσα, ενώ ακολούθησε η επέμβαση χερσαίων δυνάμεων, για δεύτερη φορά από το περασμένο Σαββατοκύριακο, όταν σημειώθηκε το πολύνεκρο χτύπημα των Ταλιμπάν στο διεθνές αεροδρόμιο στο Καράτσι.

Οι πακιστανικές αρχές ανακοίνωσαν μάλιστα ότι από την επιχείρηση σκοτώθηκε ο Αμπου Αμπντουρ Ρεχμάν αν Μάανι, Ουζμπέκος μαχητής που θεωρείτο ο «εγκέφαλος» της πρόσφατης επίθεσης στο Καράτσι. Συνολικά αναφέρθηκαν 100 νεκροί, ενώ στην περιοχή είχε επιβληθεί και απαγόρευση κυκλοφορίας.

Η αύξηση των επιθέσεων των Ταλιμπάν έχουν πυροδοτήσει έντονη κριτική σε βάρος της κυβέρνησης του Ναουάζ Σαρίφ, με το διεθνή Τύπο να κάνει λόγο για «εξευτελιστικές επιθέσεις».

Η στοχοποίηση του Καράτσι, οικονομικής πρωτεύουσας της χώρας όπου βρίσκεται η Κεντρική Τράπεζα και το Χρηματιστήριο, ερμηνεύεται από πολλούς ως απόδειξη ενίσχυσης της επιθετικότητας των Ταλιμπάν. Εντονα σχολιάστηκε μάλιστα η «σύμπραξη» του Κινήματος των Ταλιμπάν στο Πακιστάν (TΤP) με το Ισλαμικό κίνημα του Ουζμπεκιστάν (UMI) στο Καράτσι.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΟΦΙΑ.-- «Ετοιμος» να αναλάβει και πάλι την πρωθυπουργία της Βουλγαρίας, σε περίπτωση που το κόμμα του επικρατήσει σε ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές, δήλωσε χτες ο αρχηγός του κεντροδεξιού αντιπολιτευόμενου κόμματος GERB Μπόικο Μπορίσοφ, ολοκληρώνοντας επαφές μιας βδομάδας στις ΗΠΑ.

ΤΙΡΑΝΑ.-- Σε στενό αστυνομικό κλοιό βρίσκεται το τελευταίο 48ωρο το χωριό Λαζαράτι της Αλβανίας, ένας από τους πλέον γνωστούς «χασισοβολώνες» στην Ευρώπη. Ωστόσο, εκατοντάδες κάτοικοι αντιστέκονται, βάλλοντας εναντίον των αστυνομικών καθώς διαθέτουν βαρύ οπλισμό και τεθωρακισμένα μέσα.

ΜΑΣΑΧΟΥΣΕΤΗ.-- Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Βοστόνης και το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης ολοκλήρωσαν χτες με επιτυχία τη δοκιμή φορητής συσκευής τεχνητού παγκρέατος που συνδέεται με έξυπνο κινητό τηλέφωνο και ρυθμίζει αυτόματα το σάκχαρο στο αίμα των ασθενών, με στόχο τη διευκόλυνση της ζωής των ατόμων που υποφέρουν από διαβήτη τύπου Ι (γνωστός και ως παιδικός διαβήτης). Οι ερευνητές υποστήριξαν ότι ο έλεγχος του σακχάρου με αυτόν τον τρόπο μπορεί να βελτιωθεί δραστικά χάρη στη νέα συσκευή.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Τριήμερη επίσκεψη στο Λονδίνο ξεκίνησε χτες ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κεκιάνγκ, έχοντας προγραμματίσει, μεταξύ άλλων, και μια ασυνήθιστη (για το πρωτόκολλο) συνάντηση με την βασίλισσα Ελισάβετ Β'. Ο Κεκιάνγκ αναμένεται να εστιάσει τις συνομιλίες του με στελέχη της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον στην περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών εμπορικών σχέσεων και στην προσέλκυση επενδύσεων και συνεργασίας στην παραγωγή Ενέργειας από πυρηνικούς σταθμούς και στις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες. Στο μεταξύ, τέθηκε χτες σε ισχύ στη Βρετανία νόμος που ποινικοποιεί τους λεγόμενους «αναγκαστικούς γάμους» που επιβάλλει η παράδοση κυρίως μουσουλμανικών κοινωνιών, καθώς η κυβέρνηση εντείνει την εκστρατεία της προώθησης των «βρετανικών αξιών» της ελευθερίας και της ισότητας. Ο νέος νόμος προβλέπει την επιβολή ποινής κάθειρξης έως επτά ετών σε όσους εξαναγκάζουν κάποιον σε γάμο. Επίσης, ποινικοποιεί τον εξαναγκασμό Βρετανού πολίτη να παντρευτεί κάποιον στο εξωτερικό.

ΜΑΔΡΙΤΗ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Οι αστυνομικές αρχές και αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες σε Ισπανία και Γερμανία συνέλαβαν χτες οκτώ άτομα στη Μαδρίτη και τρία στο Βερολίνο ως υπόπτους για στρατολόγηση μισθοφόρων για λογαριασμό της ισλαμικής εξτρεμιστικής οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος σε Ιράκ και Λεβάντε» (ISIL).

ΚΑΪΡΟ.-- Τουλάχιστον ένας Αιγύπτιος αστυνομικός σκοτώθηκε χτες σε συγκρούσεις με ισλαμιστές υποστηρικτές του ανατραπέντα Προέδρου Μοχάμεντ Μούρσι σε νότιο προάστιο του Καΐρου. Το Σαββατοκύριακο, οι αστυνομικοί κατάσχεσαν όλα τα αντίγραφα έκδοσης του «Αραβικού Δικτύου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» και συνέλαβαν τον αρχηγό του, Γκαμάλ Εΐντ, ισχυριζόμενοι ότι «απειλούσε την κυβέρνηση» ,γιατί προέτρεπε υποστηρικτές των «Αδελφών Μουσουλμάνων» να την ανατρέψουν.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Νεκρός από τις σφαίρες αγνώστου έπεσε το Σάββατο ο Ελβις Πίστα, που ήταν υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές της 8ης Ιούνη στο Κοσσυφοπέδιο με το κόμμα του πρωθυπουργού Χασίμ Θάτσι. Το θύμα δέχτηκε πυροβολισμούς πισώπλατα, την ώρα που έφευγε από εστιατόριο της νότιας πόλης Ράχοβετς μαζί με την σύζυγό του και φίλους τους.

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.-- Εκτός ελέγχου μαινόταν ως χτες το απόγευμα πυρκαγιά που απειλούσε πάνω από 500 σπίτια σε δασική έκταση της κεντρικής Καλιφόρνια στις ΗΠΑ.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Τουλάχιστον 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Κυριακή από ένοπλους ισλαμιστές της «Μπόκο Χαράμ» στο χωριό Ντακού της βορειοανατολικής Νιγηρίας.

ΝΤΑΚΑ.-- Τουλάχιστον 10 Πακιστανοί (ανάμεσά τους και πέντε παιδιά) πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους σε πυρκαγιά, η οποία, σύμφωνα με τις αρχές οφείλεται σε εμπρησμό σε μια παραγκούπολη στην Ντάκα. Νωρίτερα, είχαν ξεσπάσει επεισόδια εξαιτίας της χρήσης πυροτεχνημάτων από τους πρόσφυγες αυτούς, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για τη μουσουλμανική εορτή «Σαχ ε Μπάρατ» («Η νύχτα της σωτηρίας»).

ΜΠΟΠΑΛ.-- Μία 30χρονη γυναίκα κατήγγειλε ότι βιάστηκε ομαδικά από τουλάχιστον έξι άνδρες, ανάμεσά τους κι ο εν διαστάσει σύζυγός της, και υποχρεώθηκε να ...πιει ούρα μπροστά στο 10χρονο γιο της, σε ένα χωριό της κεντρικής πολιτείας Μάντια Πραντές της Ινδίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Σήμερα η Απολογιστική Συνέλευση

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) πραγματοποιεί σήμερα, Τρίτη 17 Ιούνη, την ετήσια Απολογιστική Συνέλευσή της, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία της (Ηπείρου 5, 5ος όροφος). Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι ο απολογισμός και ο προγραμματισμός δράσης, καθώς και ο οικονομικός απολογισμός και η έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ