Τρίτη 17 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΟΦΙΑ.-- «Ετοιμος» να αναλάβει και πάλι την πρωθυπουργία της Βουλγαρίας, σε περίπτωση που το κόμμα του επικρατήσει σε ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές, δήλωσε χτες ο αρχηγός του κεντροδεξιού αντιπολιτευόμενου κόμματος GERB Μπόικο Μπορίσοφ, ολοκληρώνοντας επαφές μιας βδομάδας στις ΗΠΑ.

ΤΙΡΑΝΑ.-- Σε στενό αστυνομικό κλοιό βρίσκεται το τελευταίο 48ωρο το χωριό Λαζαράτι της Αλβανίας, ένας από τους πλέον γνωστούς «χασισοβολώνες» στην Ευρώπη. Ωστόσο, εκατοντάδες κάτοικοι αντιστέκονται, βάλλοντας εναντίον των αστυνομικών καθώς διαθέτουν βαρύ οπλισμό και τεθωρακισμένα μέσα.

ΜΑΣΑΧΟΥΣΕΤΗ.-- Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Βοστόνης και το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης ολοκλήρωσαν χτες με επιτυχία τη δοκιμή φορητής συσκευής τεχνητού παγκρέατος που συνδέεται με έξυπνο κινητό τηλέφωνο και ρυθμίζει αυτόματα το σάκχαρο στο αίμα των ασθενών, με στόχο τη διευκόλυνση της ζωής των ατόμων που υποφέρουν από διαβήτη τύπου Ι (γνωστός και ως παιδικός διαβήτης). Οι ερευνητές υποστήριξαν ότι ο έλεγχος του σακχάρου με αυτόν τον τρόπο μπορεί να βελτιωθεί δραστικά χάρη στη νέα συσκευή.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Τριήμερη επίσκεψη στο Λονδίνο ξεκίνησε χτες ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κεκιάνγκ, έχοντας προγραμματίσει, μεταξύ άλλων, και μια ασυνήθιστη (για το πρωτόκολλο) συνάντηση με την βασίλισσα Ελισάβετ Β'. Ο Κεκιάνγκ αναμένεται να εστιάσει τις συνομιλίες του με στελέχη της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον στην περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών εμπορικών σχέσεων και στην προσέλκυση επενδύσεων και συνεργασίας στην παραγωγή Ενέργειας από πυρηνικούς σταθμούς και στις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες. Στο μεταξύ, τέθηκε χτες σε ισχύ στη Βρετανία νόμος που ποινικοποιεί τους λεγόμενους «αναγκαστικούς γάμους» που επιβάλλει η παράδοση κυρίως μουσουλμανικών κοινωνιών, καθώς η κυβέρνηση εντείνει την εκστρατεία της προώθησης των «βρετανικών αξιών» της ελευθερίας και της ισότητας. Ο νέος νόμος προβλέπει την επιβολή ποινής κάθειρξης έως επτά ετών σε όσους εξαναγκάζουν κάποιον σε γάμο. Επίσης, ποινικοποιεί τον εξαναγκασμό Βρετανού πολίτη να παντρευτεί κάποιον στο εξωτερικό.

ΜΑΔΡΙΤΗ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Οι αστυνομικές αρχές και αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες σε Ισπανία και Γερμανία συνέλαβαν χτες οκτώ άτομα στη Μαδρίτη και τρία στο Βερολίνο ως υπόπτους για στρατολόγηση μισθοφόρων για λογαριασμό της ισλαμικής εξτρεμιστικής οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος σε Ιράκ και Λεβάντε» (ISIL).

ΚΑΪΡΟ.-- Τουλάχιστον ένας Αιγύπτιος αστυνομικός σκοτώθηκε χτες σε συγκρούσεις με ισλαμιστές υποστηρικτές του ανατραπέντα Προέδρου Μοχάμεντ Μούρσι σε νότιο προάστιο του Καΐρου. Το Σαββατοκύριακο, οι αστυνομικοί κατάσχεσαν όλα τα αντίγραφα έκδοσης του «Αραβικού Δικτύου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» και συνέλαβαν τον αρχηγό του, Γκαμάλ Εΐντ, ισχυριζόμενοι ότι «απειλούσε την κυβέρνηση» ,γιατί προέτρεπε υποστηρικτές των «Αδελφών Μουσουλμάνων» να την ανατρέψουν.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Νεκρός από τις σφαίρες αγνώστου έπεσε το Σάββατο ο Ελβις Πίστα, που ήταν υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές της 8ης Ιούνη στο Κοσσυφοπέδιο με το κόμμα του πρωθυπουργού Χασίμ Θάτσι. Το θύμα δέχτηκε πυροβολισμούς πισώπλατα, την ώρα που έφευγε από εστιατόριο της νότιας πόλης Ράχοβετς μαζί με την σύζυγό του και φίλους τους.

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.-- Εκτός ελέγχου μαινόταν ως χτες το απόγευμα πυρκαγιά που απειλούσε πάνω από 500 σπίτια σε δασική έκταση της κεντρικής Καλιφόρνια στις ΗΠΑ.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Τουλάχιστον 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Κυριακή από ένοπλους ισλαμιστές της «Μπόκο Χαράμ» στο χωριό Ντακού της βορειοανατολικής Νιγηρίας.

ΝΤΑΚΑ.-- Τουλάχιστον 10 Πακιστανοί (ανάμεσά τους και πέντε παιδιά) πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους σε πυρκαγιά, η οποία, σύμφωνα με τις αρχές οφείλεται σε εμπρησμό σε μια παραγκούπολη στην Ντάκα. Νωρίτερα, είχαν ξεσπάσει επεισόδια εξαιτίας της χρήσης πυροτεχνημάτων από τους πρόσφυγες αυτούς, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για τη μουσουλμανική εορτή «Σαχ ε Μπάρατ» («Η νύχτα της σωτηρίας»).

ΜΠΟΠΑΛ.-- Μία 30χρονη γυναίκα κατήγγειλε ότι βιάστηκε ομαδικά από τουλάχιστον έξι άνδρες, ανάμεσά τους κι ο εν διαστάσει σύζυγός της, και υποχρεώθηκε να ...πιει ούρα μπροστά στο 10χρονο γιο της, σε ένα χωριό της κεντρικής πολιτείας Μάντια Πραντές της Ινδίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2016-05-12 00:00:00.0)
Στοιχειώδη μέτρα ενάντια στους κινδύνους από την καθιστική ζωή (2015-01-11 00:00:00.0)
Ακρωτηριασμοί ποδιών σε 3.000 διαβητικούς (2014-02-12 00:00:00.0)
Η επίδραση της διατροφής στη νοητική λειτουργία (2007-11-11 00:00:00.0)
Νέο μακελειό με διαδηλωτές νεκρούς (2006-01-24 00:00:00.0)
Πενήντα νεκροί από σύγκρουση τρένων (1996-01-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ